Dankwoord Jorg Smeets

Trainer Jorg Smeets verlaat Ajax voor een nieuw avontuur bij AFC zaterdag. Hij laat Ajax achter met een enorme historische daad … promotie naar de 3e divisie. Wij wensen Jorg veel plezier en succes even verderop in de stad en danken hem voor de mooie onderstaande woorden.

“Na drie mooie jaren en een fantastisch eindresultaat, de promotie naar de derde divisie, neem ik afscheid als trainer bij Ajax zaterdag 1. Langs deze weg wil ik graag iedereen bedanken waar ik mee gewerkt heb of die iets voor de zaterdagamateurs heeft kunnen betekenen de afgelopen drie jaar.

In het bijzonder natuurlijk de spelers, die het op het veld moeten doen maar met name degenen waar ik dagelijks mee heb gewerkt. Mijn assistent Sergio Cameron, heel veel succes bij je eerste klus als hoofdtrainer bij Pancratius JO19-1 en assistent- en keeperstrainer Dennis van der Wal. Beiden erg bekwaam, maar bovenal uiterst betrouwbaar en loyaal. Echte Ajacieden !

Tenslotte, mijn dank aan de redactie/schrijvers van deze site, voor de mooie stukjes (Marcel !) maar vooral het trouwe groepje supporters die de zaterdagamateurs elk jaar weer intensief, bevlogen en fanatiek blijven volgen! Hulde daarvoor, zonder jullie is het toch een stukje minder.

Ik wens iedereen een fijne vakantie, al het goeds volgend seizoen en in de toekomst.

Nogmaals, oprecht bedankt en tot ziens !”

Jorg Smeets

Share

AJAX flikt het … promotie naar 3e divisie !

Misschien moet ik mijn laatste wedstrijdbeleving van dit lange seizoen wel beginnen met te zeggen … Bedankt Jong FC Twente !  Mijn pen was anders al een week geleden de la in gegaan. Dit “herkansingstoetje” was er één om aan te grijpen. Vooraf moest trainer Jorg Smeets er een paar grijze haren bij hebben gekregen. Vakantiegangers, schorsingen en blessures noopten hem tot nadenken over een juiste opstelling. Ook doordat er een aantal andere spelers door andere redenen niet meer bij de selectie zaten zagen we o.a. Regilio Kranenburg, Tijs Ernest (zaterdag 2) en routinier Pierre Tosch (zaterdag 3) op de reservebank. Duurde de nacompetitie een weekje te lang ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Op het gastvrije en prachtige complex van Alphense Boys mochten Capelle en Ajax zich gaan opmaken voor een toetje van de KNVB aanschouwd door helaas veel te weinig toeschouwers. Ajax begon overtuigend en al na twee minuten was het Bilal el Amrani die Stanley Akoy wegstuurde. Het leverde slechts een corner op, maar de goede intenties werden al heel snel zichtbaar. Ajax mocht het spel maken en deed dat na hartelust, maar kwam in de 7e minuut goed weg toen Olaf van der Sande over de bal heen maaide. Het zei genoeg wat voor wedstrijdbeeld we zouden gaan krijgen. Ajax gaf de wedstrijd een gezicht, Capelle anticipeerde en vertrouwde op de individuele klasse van o.a. zijn spits van der Sande (volgend seizoen Spakenburg) en de rappe Angelmo Vyent. Dat bewees dezelfde van der Sande in de 22e minuut toen de uitstekende Stephan Veenboer de bal naast tikte. Maar ruim twee minuten later was toch Ajax dat de handen op elkaar kreeg. De korte corner van Jack van Moerkerk belandde bij Stanley Akoy (de nieuwe aanwinst van Jong Cambuur) die naar binnen draaide en de bal fraai in de verre hoek krulde voor de heerlijke 0-1. 

Ajax, dat doorgaans moeite heeft om het veldoverwicht in ruimere cijfers uit te drukken, was in de 30e minuut dicht bij de 0-2. Wederom zorgde een cornerbal voor veel paniek in de Capelse defensie. Ajax was inhoudelijk duidelijk de bovenliggende partij, maar het stugge Capelle ging niet zomaar door de knieën en dus kwam de 0-2 in de 43e minuut als een geschenk uit de hemel vallen. Opnieuw was het bij Jack van Moerkerk waar een goede aanval begon, gevolgd door een subtiel steekballetje van Bilal el Amrani die Stanley Akoy vrijspeelde en zijn schot ging vervolgens via de paal in het doel. De grote, kleine man Stanley Akoy nam hiermee Ajax op sleeptouw en liet zien dat niemand hoeft te twijfelen over zijn capaciteiten. Maar plotseling kwam daar weer die nonchalance bovendrijven of beter gezegd de concentratie was gewoon weer even niet 100 %, een beeld dat we dit seizoen te vaak zagen. In blessuretijd deed uit het niets Angelmo Vyent prachtig de bal in het net belanden voor een 1-2 ruststand.

Na rust gaven Bram de Bruin en Sandin Advic Ajax al vrij snel een waarschuwing dat Capelle zich nog niet gewonnen had gegeven. Toch konden de Amsterdammers in de 59e minuut via Stanley Akoy de wedstrijd in het slot gooien, maar de kopbal van de nummer 10 verdween maar net over. De ergste storm leek inmiddels overgewaaid te zijn en stukje bij beetje pakte Ajax de draad weer op, maar in de 63e minuut bracht het zichzelf toch weer in een lastig parket. De tackle van Jack van Moerkerk werd te laat ingezet op Angelmo Vyent en dus was de strafschop een logisch gevolg. De immer trefzekere Olaf van der Sande schoot echter via de buitenkant van de paal de bal naast. Ajax haalde maar weer eens diep adem, maar moest in de 69e minuut toch toestaan dat Olaf van der Sande bijna zijn revanche te pakken had. Stephan Veenboer pareerde zijn schot echter vakkundig. Capelle ging steeds meer risico nemen en dat was een kolfje naar de hand voor Ajax dat de ruimte kreeg om te counteren. Zo ook in de 75e minuut toen Jack van Moerkerk zijn solo actie gestuit zag worden door doelman van der Meer. Het gepassioneerde duel vloog inmiddels alle kanten op en de spanning en emoties werden met de minuut groter. Waar Ajax in de eerste helft duidelijk de meerdere was zo onvoorspelbaar was de tweede helft en zeker de slotfase. Capelle, dat alles of niets speelde, voelde het mes dat Ajax was. Steeds vaker sneden de Ajacieden door de warme boter, maar het profiteerde slechts eenmaal nog van zo’n situatie (in de 88e minuut) toen Stanley Akoy op weg leek naar de 1-3. Na de doelman gepasseerd te hebben schoot hij echter jammerlijk in het zijnet. De wedstrijd eindigde in stijl, want de trouwe volgers weten dat Ajax en blessuretijd geen gelukkig huwelijk vormen en dus werden de zes minuten extra tijd met angst en beven aanschouwd. De Ajax-defensie piepte een aantal maal, maar het kraakte niet en dus volgde er een orkaan van gelukskreten toen de prima leidsman voor het einde floot. Ajax had het dan toch geflikt en promoveert voor het eerst naar de derde divisie !

Tot slot MOET ik als trouwe schrijver mijn absolute complimenten overbrengen naar het gehele team. Mannen, wat een teamgeest en mentaliteit hebben jullie allemaal getoond vanmiddag. Het was op een aantal mindere momenten na een prachtig seizoen. Strijden om de titel tot de laatste snik, het landelijke beker succes met als apotheose de wedstrijd tegen FC Utrecht in de Arena, de finale van de districtsbeker, het winnen van de derde periode en uiteindelijk promotie als fantastisch geschenk voor alle trouwe supporters en dat in combinatie met fris en aanvallend voetbal. Geweldig toch ?

Dank Jorg Smeets, dank Sergio Cameron, dank Dennis van der Wal … succes met jullie nieuwe uitdagingen maar vooral dank spelers voor jullie bevlogenheid en passie. Lars Middelwijk (DOVO), Bilal el Amrani (ASWH) en Chima Bosman (Quick Boys) tot volgend seizoen maar dan als tegenstander en ook al die andere niet genoemde spelers … dank jullie wel.

1718cap_aja06

Mijn laatste regel is bestemd voor al die gepassioneerde mensen rond het team die nooit genoemd worden. De medische staf, de materiaalman, de begeleidings mensen maar vooral de wedstrijdanalisten die ook vandaag hun huiswerk weer uitstekend gedaan hadden. Tot volgend seizoen trouwe lezers.
 

Klik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

CAPELLE – AJAX 1-2 (1-2)
Doelpunten: 25. Stanley Akoy 0-1, 43. Stanley Akoy 0-2, 45. Angelmo Vyent 1-2
Scheidsrechter: dhr. K. Puts
Gele kaarten: Jamie Jaliens (Capelle)
Toeschouwers: 400
Opstelling Capelle: Bradly van der Meer, Jelle Pollemans, Sandin Avdic, Wilmer Kousemaker (74. Festus Attobra), Olaf van der Sande, Gertjan Rothman (74. Stefan Dams), Angelmo Vyent, Jorn van Lunteren, Bram de Bruin, Jamie Jaliens, Bram van Eijk (74. John Fredy van Hyum)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman (51. Stefano Seedorf), Roy Deken, Tim de Jong, Bilal el Amrani (90. Regilio Kranenburg), Glenn van Zoolingen, Ricardo Fransberg, Stanley Akoy, Jack van Moerkerk, Jack Wollgarten

MEDIA:
Samenvatting
Het Amsterdamsche Voetbal
Voetbal Op Zaterdag
vv Capelle
Voetbal 247
Voetbal Rotterdam

Share

voorbeschouwing Capelle – Ajax

Een lang seizoen komt zaterdag tot een climax. In Alphen a/d Rijn, op het veld van zondag-hoofdklasser Alphense Boys, zal worden beslist wie zich in het seizoen 2018-2019 3e divisionist mag noemen. Voor Ajax zal deze benaming nieuw zijn, voor Capelle blijft deze dan gehandhaafd.

Tegenstander

Capelle kon zich met 35 punten niet meteen veilig spelen in de 3e divisie. Op de laatste speeldag verloor het cruciaal van Spijkenisse (1-2). De nacompetitie wachtte waarin Excelsior ’31 de tegenstander was. De ploeg uit Rijssen, waartegen Ajax dit seizoen in de Hoofdklasse B een gelijkspel en een zege behaalde, werd op eigen veld met liefst 1-4 opgerold. Topscorer Olaf van der Sande (vertrekkend naar Spakenburg) was in dit duel goed voor twee doelpunten. De finale leek bereikt, maar de return bleek een zwaardere kluif dan verwacht. Nu won Excelsior ’31. De 1-2 was echter niet genoeg en dus kon Capelle zich gaan opmaken voor een finale tweeluik met SteDoCo. Ook al zo’n oude bekende van Ajax. Opnieuw won Capelle uit (0-1), maar liet het zich thuis volledig aftroeven getuige de 0-3 nederlaag. SteDoCo naar de 3e divisie en een herkansing voor Capelle.

Historie

De laatste ontmoeting tussen Ajax en Capelle dateert van eind januari 2015. In de toenmalige Topklasse boekte Capelle op een besneeuwd veld een 1-2 zege op De Toekomst. Eerder dat seizoen werd het op sportpark ‘t Slot 0-0. Uit de toenmalige opstellingen komen we nog wat bekende namen tegen. Bij de groenzwarte brigade uit Capelle a/d IJssel zagen we Nick van der Ploeg, Gertjan Rothman, Jamie Jaliens, Frank Karreman en Wilmer Kousemaker in de opstellingen en zij maken nu nog steeds deel uit van de selectie. Bij Ajax zijn Siver Abdulrahman, Lars Middelwijk, Glenn van Zoolingen en Kenneth Misa-Danso de spelers die Capelle nog kennen uit de Topklasse. Huidig assistent-trainer Sergio Cameron was toen overigens nog speler evenals de hoofdtrainer voor komend seizoen Yuri Rose.

Slot

Van oudsher is Capelle een stugge en goed georganiseerde ploeg en dat zal zaterdag op het kunstgras van Alphense Boys niet anders zijn. Op Sportpark De Bijlen is de aftrap om 14:30 uur. De leiding is in handen van scheidsrechter de heer Kevin Puts uit Bunde. Rond 16:30 uur of iets later (bij verlenging) zal bekend zijn wie zich 3e divisionist mag noemen en komt een lang en zwaar seizoen ineens tot einde.

Kom onze mannen steunen ! Ga voor meer info naar www.alphenseboys.nl

Share

Zaterdag 16 juni: Capelle – Ajax zo goed als zeker in Alphen a/d Rijn

De beslissingswedstrijd tussen 3e divisionist Capelle en Ajax zal aanstaande zaterdag zeer waarschijnlijk op het veld van Alphense Boys worden gespeeld (aanvang 14:30 uur). Dit kwam voort uit overleg tussen beide clubs. Alleen de autoriteiten in Alphen a/d Rijn dienen nog goedkeuring te geven.

Capelle strijdt om handhaving in de 3e divisie na het verloren tweeluik met SteDoCo. Ajax moest zijn meerdere erkennen in Hoek en kan alsnog promoveren doordat er een extra plek is vrijgekomen nadat Jong FC Twente zich heeft teruggetrokken uit deze afdeling.

Update 12/6 15:30 uur:
Alle betrokken hebben bovenstaande inmiddels bevestigd. Capelle – Ajax bij Alphense Boys om 14:30 uur.

Share

Herkansing promotie Ajax na bijna stunt

1718hoe_aja01

Het blijft een geweldig tripje naar Zeeuws- Vlaanderen voor de trouwe aanhang. Het totale aantal kilometers kwam hiermee op ruim 3000 te staan dit seizoen, maar de gemoedelijkheid in Zeeland die de tijd heeft doen stilstaan vergoedde veel. Zou Ajax nog een kans maken of was deze tweeluik al gespeeld na de 1-3 afgelopen dinsdag ? De spanning was voelbaar bij een ieder met een blauwwit hart op sportpark Denoek.

1718hoe_aja05

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax, dat de basiself door diverse redenen flink had moeten wijzigen (geen Akoy, el Amrani en Bosman) kreeg op het snikhete kunstgrasveld meteen te maken met een offensief van Hoek wat resulteerde in een afzwaaier van Bram Leroy in de 2e minuut. Na een voortvarende start van de thuisclub, die overigens gesteund werd door een bomvol sportpark, was het Ajax dat steeds brutaler werd en heel langzaam zijn draai begon te vinden. In de 11e minuut zorgde de eerste corner van Ajax al voor zoveel paniek dat wel duidelijk werd dat de blauwhemden misschien wel stijf stonden van de spanning. Ajax voetbalde een stuk vrijer en leek geduldig op zijn kansen te wachten. Deze kwamen dan ook met alle medewerking van de onrustige defensie van Hoek. Het was Zinou Chergui die volledig mis zat in de 14e minuut waardoor Ricardo Fransberg de bal simpel kon oppikken en de 0-1 kon binnen punteren. Het fris gestarte Hoek leek gegrepen te zijn door de zenuwen, want waar het in Amsterdam Ajax nog bestreed met snel en overtuigend voetbal (met name in het tweede bedrijf) was het nu bij vlagen behelpen. Niet dat de thuisclub niet van zich liet horen, maar het liep allemaal heel erg stroperig en Ajax profiteerde bijna in de 22e minuut via wederom Ricardo Fransberg die zijn solo actie gestuit zag worden door doelman de Jonghe. 

1718hoe_aja04

Toch bibberde het sportpark op zijn grondvesten in de 25e minuut, want andermaal stond een gigantische misrekening (ditmaal van Stef de Backer) aan de basis van de 0-2 toen Ricardo Fransberg de lange bal vanaf het middenveld mocht oppikken en met een rustige schuiver liet hij doelman de Jonghe vervolgens kansloos. Zou Ajax dan toch gaan stunten ? De Amsterdamse formatie voetbalde zeker niet groots, maar waren voortdurend alert en dus ook uiterst effectief. Het werd stil in Hoek en dat was de verdienste van Ajax dat in de 34e minuut de unieke kans kreeg om de 0-3 te maken. Het was Ricardo Fransberg die Jack van Moerkerk wegstuurde en oog in oog met doelman de Jonghe verdween de bal centimeters naast de paal. Was Hoek aangeslagen ? De slotfase van de eerste helft liet zien van niet. Ajax kwam goed weg bij pogingen van Ruben Besuyen en Zinou Chergui en dus was deze wedstrijd nog lang niet gespeeld. Dat Ajax gewoon een hele degelijke pot aan het voetballen was mocht gerust geconcludeerd worden na 45 minuten.

1718hoe_aja03

Na de pauze kwam het duel pas weer op gang in de 53e minuut en uitgerekend bij de eerste echte kans van de tweede helft was het meteen raak voor Hoek. Ajax kreeg de bal niet weg na een dreigende actie en het was uiteindelijk Bram Leroy die de bal pardoes voor zijn voeten kreeg en Stephan Veenboer kansloos liet met een fraaie boogbal (1-2 ). Zou Ajax dan alsnog bezwijken ? Het duel was en kwam in evenwicht, maar het echte vuurwerk lieten beide teams achterwege. Het duel golfde weliswaar op en neer maar er gebeurde voor beide goals bitter weinig wat noemenswaardig was.

1718hoe_aja02

Ondertussen kon Ajax lang niet meer zo nadrukkelijk zijn stempel drukken op het duel als voor rust en leek zijn kruit verschoten te hebben. De tijd tikte weg zonder dat Hoek moest gaan vrezen. Ajax kreeg zelfs nog wat hachelijke momenten te verwerken, maar de thuisclub hinkte op twee gedachten en hield dus ook voldoende mensen paraat om de Amsterdamse aanvallen te neutraliseren. Zo kon heel langzaam het feestje gaan beginnen, omdat Ajax voorin geen vuist meer kon maken en dit duel enigszins wat dood bloedde. Na het laatste fluitsignaal brak er logischerwijs een enorm feest uit op Denoek.

Helaas, Ajax kon grote delen van het tweede bedrijf niets extra’s meer brengen en ondanks dus de prima poging strandde rechtstreekse promotie en kan het zich gaan opmaken voor een “do or die” wedstrijd tegen vv Capelle (3e divisie). Het is te hopen dat vakanties, blessures en schorsingen niet al te veel afbreuk doen aan de vermoeide selectie voor deze herkansing die op neutraal terrein gespeeld gaat worden.
 
HOEK – AJAX 1-2 (0-2)
Doelpunten: 15. Ricardo Fransberg 0-1, 26. Ricardo Fransberg 0-2, 52. Bram Leroy 1-2
Scheidsrechter: dhr. R.J.A Gansner
Toeschouwers: 1300
Gele kaart: Zinho Chergui, Reguillo Vandepitte (beiden Hoek), Lars Middelwijk, Glenn van Zoolingen, Cedric Main en Roy Deken (allen Ajax).
Opstelling Hoek: Jordi de Jonghe; Fabian Wilson, Stef de Backer, Kim van den Bergh, Zinho Chergui (80. Brian van Hoorn); Aaron Verwilligen, Rik Impens (64. Birgen Martens), Reguillo Vandepitte; Bram Leroy, Sidy Ceesay en Ruben Besuyen (46. Thomas van Renterghem)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Tim de Jong, Glenn van Zoolingen, Jack van Moerkerk (85. Zakaria el Biyar), Ricardo Fransberg, Stefano Seedorf (69. Cedric Main) Kenneth Misa-Danso, Lars Middelwijk

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag uit de PZC.

Share

Promotie Ajax wordt kluif na thuisnederlaag tegen Hoek

De kruitdampen vanuit Sassenheim waren nauwelijks opgetrokken, de adrenaline amper gezakt of de volgende clash stond al weer op het programma. Een oude bekende (Hoek uit Zeeuws Vlaanderen) bezocht samen met zijn trouwe aanhang (waarvoor hulde) Amsterdam voor de eerste finale wedstrijd. Inzet promotie naar de Derde Divisie.

wedstrijdbeleving door Marcel

De Amsterdamse formatie startte in zijn vertrouwde samenstelling en wederom was de openingsfase overtuigend, fris en energiek. Ajax nam het voortouw en de bezoekers keken spreekwoordelijk de kat wat uit de boom. Al snel spatte de passie en beleving van dit duel af. Het moordende tempo was bewonderenswaardig waarin Ajax ook nog eens vol druk bleef zetten, echter wat het niet opleverde waren kansen. Beide teams waren uitstekend georganiseerd en dus viel er nauwelijks een gaatje te bespeuren al was Ajax een aantal maal dicht in de buurt. De speeltijd vloog voorbij en de toeschouwers verveelden zich geen moment, maar het serieuze amusement voor de goal viel pas te noteren in de 44e minuut toen Hoek een vrije trap in de zestienmeter deed belanden die voor veel paniek zorgde. Eerst was het Yoshi Verbrugge (Hoek) die zijn kopbal van de lijn gehaald zag worden en vervolgens zorgde de rebound ook nog voor de nodige stress bij Ajax. Roy Deken bracht vervolgens rust in de tent. Ajax mocht dus niet mopperen om met 0-0 even wat stoom af te gaan blazen.


Na de pauze waren de aanvallende intenties zeker weer zichtbaar. Beide teams hadden het vizier naar voren gericht. Het was nu Hoek dat het voortouw nam via Bram Leroy (56e minuut), maar zijn schot ging een meter over. Het was, zo bleek later, een hele serieuze waarschuwing want Hoek begon steeds beter en overtuigender te voetballen en dat werd na een klein kwartier omgezet in een prachtige goal via Sidy Ceesay die de bal aannam, knap wegdraaide en in de verre hoek de 0-1 liet aantekenen. Ajax was aangeslagen. Het verloor gaandeweg de grip op het duel en het sterke, fysieke spel van Hoek begon steeds meer dreiging te krijgen. Zo ook in de 63e minuut toen Brian van Hoorn net naast kopte.

Ajax kon zijn voorhoede, die doorgaans voor de creativiteit moet zorgen, steeds moeilijker in stelling brengen en dus blafte Ajax wel maar kon het niet meer bijten. Dat was uiteraard een kolfje naar de hand voor de gasten dat Ajax in de tweede helft vol overtuiging en overgave bestreed. Het was dus een logische optelsom dat de 0-2 eerder aanstaande was dan een mogelijke gelijkmaker en zo geschiedde in de 69e minuut toen Bram Leroy bij toeval de bal kreeg en hard uithaalde voor de 0-2. Ajax moest nu nog meer op zijn tellen passen, maar het herstelde enigszins in de 75e minuut toen Kenneth Misa-Danso eindelijk eens doelman de Jonghe beproefde met een knap schot. Ook drie minuten later zagen we nog een levensteken toen een unieke mogelijkheid voor Stanley Akoy (die uit de kluts de bal kreeg en op twee meter voor de goal op de keeper schoot) onbenut bleef. De omschakeling die Hoek meteen in petto had was er èèn om in te lijsten. Via een snelle uitbraak over diverse schijven werd uiteindelijk Titas Vitukynas bereikt die de pijnlijke 0-3 op het scorebord bracht.

MiSh.jpg

In de slotfase en onder aanvoering van de onverzettelijke en ingevallen Lars Middelwijk in de spits stichtte Ajax toch nog wat dreiging en dat zorgde ervoor dat Roy Deken in de 83e minuut de eretreffer mocht maken (1-3). De mouwen bleven opgestroopt en dat leverde twee minuten later bijna de 2-3 op, maar doelman de Jonghe wist de inzet van Lars Middelwijk knap te pareren. Nadat alle plussen en minnen waren opgeteld en afgetrokken moesten we toch wel concluderen dat op basis van de de tweede helft de zege uiterst verdiend was. Helaas miste Ajax vanavond de doortastendheid om het Hoek echt lastig te maken. Misschien heeft trainer Jorg Smeets voor de return van a.s. zaterdag nog een plan B in de kast liggen en promotie te bewerkstelligen. Zo niet, dan wacht de herkansing op zaterdag 16 juni tegen SteDoCo of Capelle.

MiSL.jpg

AJAX – HOEK 1-3 (0-0)
Doelpunten:
0-1 Sidy Ceesay (59.)
0-2 Bram Leroy (70.)
0-3 Titas Vitukynas (79.)
1-3 Roy Deken (83.)

MiSi.jpg

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag van Hoek.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier en hier voor verslagen van Omroep Zeeland.
– Klik hier voor een verslag op HAV.

Share

Ajax na penalties naar finale !!!

ML0L.jpg

Na het boeiende gevecht van afgelopen dinsdag op De Toekomst reisden spelers en supporters af naar de Bollenstreek en ondanks de riante 2-0 voorsprong was niemand nog zeker van een goede afloop.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax was gewaarschuwd voor misschien wel weer zo’n bliksemstart van Ter Leede, maar niets van dat alles. Integendeel, het duel begon redelijk voorzichtig en in de 11e minuut was het Ajax dat zijn eerste speldenprik uitdeelde toen Cedric Main Bilal el Amrani in staat stelde voor een vrije kopkans die te weinig vaart en richting mee kreeg. Ajax begon steeds makkelijker en frivoler te voetballen met vlotte aanvallen met name over rechts waar Cedric Main en Jack van Moerkerk zeer energiek waren. Het bouwde gestaag aan een overwicht en met veel meer creativiteit dan de thuisclub. Ter Leede kon slechts sporadisch anticiperen met snelle uitbraken waar Ajax nog steeds een passend antwoord op had. In de 21e minuut had Kenneth Misa-Danso de 0-1 op zijn schoen (na een perfecte combinatie met Stanley Akoy), maar de uitstekende doelman van Ter Leede Laszlo Sandor stak er een voetje voor. Ajax bleef verbazen. Wie een stormloop van een getergd Ter Leede had verwacht kwam bedrogen uit. De Amsterdammers hadden hun zaakjes prima voor elkaar en na ruim een half uur spelen werd de thuisclub wederom op de been gehouden door doelman Laszlo die een pegel van Jack van Moerkerk over tikte.

1718ter_aja04.jpg

Het was inderdaad wachten op een Amsterdamse voorsprong die er ook in zat. Een paar minuten voor rust haalde Cedric Main vernietigend uit, maar wie anders dan doelman Sandor voorkwam de terechte voorsprong voor Ajax op dat moment. Het venijn van de thuisclub zat hem in de staart toen in blessuretijd een corner door Ben van der Lans bijna tot de 1-0 werd getransformeerd. Doelman Stephan Veenboer had geen snipperdag opgenomen en hield zo Ajax in de race. De uitbraak die hierop volgde was overigens net zo dreigend, want met iets meer precisie was Kenneth Misa-Danso trefzeker geweest. Nu gingen beide teams rusten met een 0-0 tussenstand waar Ter Leede zeker wel mee kon leven.

1718ter_aja05.jpg

Zou Ajax na rust efficiënter zijn en hoe komt Ter Leede uit de kleedkamer waren de eerste gedachten bij aanvang van die tweede helft. In eerste instantie leek het duel op dezelfde voet verder te gaan. Zo kreeg Ajax via Stanley Akoy zijn eerste mogelijkheid direct na de aftrap, maar in de tegenaanval was Mike Boelee dreigend voor de thuisclub. We gingen er nog maar eens goed voor zitten. De inkt was nog niet droog of Ter Leede kwam pardoes op voorsprong in de 49e minuut. Het was Jesse Dingjan die hard via de paal uithaalde voor de 1-0. Ajax moest vrezen en Ian van Otterloo was niet veel later dicht bij de 2-0. Plotseling was daar het spookbeeld wat we misschien al eerder verwacht hadden, namelijk een getergd en fanatiek Ter Leede dat de duimschroeven aandraaide en Ajax achteruit duwde.

Het duel kantelde en Ter Leede liet zijn andere gezicht zien. Ajax moest het overwicht wat het had nu gaan prijs geven. Toch was het na dik twintig minuten spelen dicht bij de gelijkmaker. Doelman Laszlo Sandor was misschien net iets eerder bij de bal dan Kenneth Misa-Danso, maar in zijn redding werkte hij de aanvaller ook naar de grond en dus keek een ieder tevergeefs naar de leidsman of hij dat anders geïnterpreteerd had.

1718ter_aja03.jpg

Ajax, dat amper nog druk kon uitoefenen, ging mee in het onrustige spel waar stukje bij beetje scheidsrechter Berben ook een rol in ging spelen. Zo had hij in de 71e minuut ook een aandeel in de wedstrijd, want hij zag een overtreding van Roy Deken binnen het strafschopgebied terwijl de bal niet in de buurt was. De penalty die volgde werd onberispelijk door Jeffrey Bok binnen geschoten (2-0). Ajax wankelde, maar het kwam goed weg in de 77e minuut toen een kopbal maar rakelings naast ging. Vreemd genoeg herpakten de roodwitten, naarmate het einde van de reguliere speeltijd in zicht kwam, zich enigszins mede door de nodige wissels die meer agressie met zich meebrachten. Met name door Lars Middelwijk en Stefano  Seedorf beet Ajax zich weer wat vaster in het duel. Desondanks bleef het contrast met de eerste 45 minuten groot en het duel stevende af op een noodzakelijke verlening die er ook kwam. Ajax had nog 30 minuten om minstens eenmaal te scoren en dat gebeurde ook bijna in de 100e minuut toen Stefano Seedorf een niet te missen kans kreeg die hij te roekeloos naast schoot. Logischerwijs (vermoeidheid) was de verlenging meer spannend dan fraai. Zo nu en dan kregen beide teams hun mogelijkheden, maar de scherpte was er al lang van af en dus gebeurde er relatief weinig meer.

1718ter_aja02.jpg

Het werd nu tijd dat beide doelmannen zich konden gaan onderscheiden (wat ze overigens in de 120 minuten hiervoor al hadden gedaan). Zowel Ajax als Ter Leede hadden een uitmuntende doelman in hun gelederen. Zouden de veldspelers net zo koelbloedig blijven ? Toen Glenn van Zoolingen en Jeffrey Bok hadden gescoord miste Tim de Jong en zette Oussama Siali de Sassenheimers op voorsprong. Nadat Lars Middelwijk en Jesse Dingjan hadden gescoord mocht Stanley Akoy in de vierde beurt scoren en toen stond Stephan Veenboer op toen hij de penalty stopte van Ronnie Verplancke. Edwin Soenarto scoorde beheerst de 3-4 en nu stond Veenboer oog in oog met Ian van Otterloo die vervolgens opnieuw Stephan Veenboer zag uitgroeien als reddende engel voor Ajax, want de elfmeter werd eenvoudig gepareerd. Zo ging Ajax, na een duel met twee gezichten, door naar de finale waar het een dubbele confrontatie wacht met Hoek. Dinsdag om 20:00 uur is de eerste in Amsterdam, zaterdag 9 juni de tweede in Zeeland. Wie promoveert naar de 3e divisie ?

Klik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

TER LEEDE – AJAX 2-0, 2-0 n.v. (2-0). Ajax wint na strafschoppen 3-4.
Doelpunten: 49. Jesse Dingjan 1-0, 72. Jeffrey Bok (strafschop) 2-0
Strafschoppen: 0-1 Glenn van Zoolingen, 1-1 Jeffrey Bok, Tim de Jong mist, 2-1 Oussama Siali, 2-2 Lars Middelwijk, 3-2 Jesse Dingjan, 3-3 Stanley Akoy, Ronnie Verplancke mist, 3-4 Edwin Soenarto, Ian van Otterlo mist
Scheidsrechter: dhr. C. Berben
Toeschouwers: 700
Gele kaarten: Laszlo Sandor, Stefan Kraaijvanger en Toon Zwetsloot (allen Ter Leede), Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso, Stanley Akoy en Kenneth Misa-Danso (allen Ajax)
Opstelling Ter Leede: László Sándor, Mike Boelee (105. Nilton Sonha), Stefan Kraaijvanger, Ben van der Lans, Sami Mouchih, Jeffrey Bok, Ian van Otterlo, Jesse Dingjan, Marc de Kruijs, Toon Zwetsloot (119. Ronnie Verplancke), Joey van den Berg (78. Oussama Siali)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman (60. Edwin Soenarto), Siver Abdulrahman, Tim de Jong, Roy Deken, Glenn van Zoolingen, Cedric Main, Jack van Moerkerk (78. Stefano Seedorf), Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso (98. Lars Middelwijk)

Media:
– KLik hier voor het verslag van Ter Leede.
– Klik hier voor een verslag op Omroep West.
– Klik hier voor een samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op VidB.

Share

Veteranen (35+) schrijven historie op weg naar bekerfinale

1718bus_finale

De Ajax Veteranen (35+) haalden vorige week zaterdag op glorieuze wijze het kampioenschap binnen met de 20e overwinning op rij. Meteen hierna hadden onze “golden oldies” zichzelf een nieuwe uitdaging opgelegd op weg naar de bekerfinale en hopelijk de dubbel. Doel was namelijk ook de laatste twee competitiewedstrijden winnend af te sluiten om zo voor de tweede keer in de geschiedenis van de zaterdagafdeling (de eerste keer was de Zaterdag 1 in hun debuut seizoen 1983-1984 met 20 overwinningen in even zoveel wedstrijden) alle competitiewedstrijden te winnen. Op voorhand best nog een uitdaging, want de nummer 2 en 3 uit de competitie moesten daarvoor verslagen worden. De grootste uitdaging werd vorige week woensdag geklaard door Real Sranang, het enige team dat in de slipstream van onze mannen kon blijven, met 3-0 te verslaan. Ook De Meteoor moest afgelopen zaterdag eraan geloven. Met een 0-3 zege werd het aan de kant gezet voor een met goud geschreven plekje in de annalen van de zaterdagafdeling. Nog unieker wordt het als we alle officiële wedstrijden erbij pakken, want met de beker erbij (waarin je uiteraard alleen kan winnen of verliezen, eventueel na penalty’s in de knockout fase) zijn het er zelfs 29 op rij.

Zaterdag 2 juni, als stadgenoot SDW wacht in de finale op het terrein van Legmeervogels, kan een uniek seizoen zelfs “out of this WORLD” worden. Naast het hopelijk pakken van de beker en dus de dubbel wordt dan ook het unieke record van alle 30 wedstrijden winnend afsluiten behaald. Heren veteranen zet hem op ! Tijd om nog meer geschiedenis te schrijven.

tekst: Paul
foto: Jacques Kattenburg

Share