Ajax ten onder in doelpuntrijk duel: 4-3

Vorig weekend gaf Ajax ondanks het moeilijk bespeelbare veld niet thuis in Aalten en liet dure punten liggen. Vanmiddag in het zonovergoten Bunschoten-Spakenburg lachte het kunstgras Ajax stralend toe.

1718eem_aja02.jpg

wedstrijdbeleving door Marcel

In de openingsfase waren genoeg redenen om met een glimlach Ajax te zien acteren. De Amsterdammers begonnen overtuigend en al na acht minuten spelen was het routinier Siver Abdulrahman, die bij de verre paal een bijna onmogelijke kopbal los liet na een corner van Kenneth Misa-Danso, die zorgde voor de 0-1. Maar wie nu dacht Ajax ging controleren en uitbouwen kwam bedrogen uit. Nog geen drie minuten later was daar zomaar uit het niets de gelijkmaker. Het was Jasper Bolland die ongehinderd mocht binnen koppen. Ajax was opeens de regie kwijt na een uitstekend en overtuigend begin. Eemdijk mocht in het duel groeien en dat pakte de thuisclub energiek aan. Ajax was kwetsbaar, maar wat vooral opviel was de onnodige onrust in met name het defensieve gedeelte. Het ontbeerde misschien wel aan leiderschap. Iemand die bijvoorbeeld eens zegt “tot hier en niet verder “.

Image and video hosting by TinyPic

Voor de aanwezige toeschouwers was het boeiend. Het duel was in volledig evenwicht en zo kon alle kanten op gaan. Toch was het weer Ajax dat het voortouw nam in de 28e minuut toen na een vloeiende aanval (opgezet via Stanley Akoy en Ricardo Fransberg) Kenneth Misa-Danso diep werd gestuurd en op de prima keepende Gerben Ruizendaal mocht afgaan die hij vervolgens omspeelde en zo Ajax weer op voorsprong bracht (1-2). Wederom leek Ajax door te drukken en het initiatief te nemen maar andermaal kwam de kwetsbaarheid boven drijven in de 36e minuut toen uit een vrije trap oud-Ajacied Deen van Embriqcs tot tweemaal toe mocht uithalen op het doel wat resulteerde in de gelijkmaker (2-2). Toch leek Ajax vlak voor rust weer alle schroom van zich af te voetballen. In deze fase was met name Zaccarya el Biyar dicht bij de 2-3.

Image and video hosting by TinyPic

Na de thee zou dit duel opnieuw niet gaan vervelen. Stanley Akoy gaf hiertoe het signaal af met zijn schot dat rakelings naast ging. Ajax had weer goede bedoelingen. Het werd in de 52e minuut ook tot uiting gebracht op het scorebord, want na een prima vrije trap van Mike van ’t Land was het grote broer Berry van ’ t Land die ongehinderd mocht binnen koppen voor de derde voorsprong van hedenmiddag (2-3). Het hardleerse Ajax kwam vrijwel direct hierna opnieuw van een koude kermis thuis. Nog geen minuut nadat Stanley Akoy een grote kans had laten liggen sloeg Eemdijk weer toe uit het niets (na onnodig balverlies) en stond het wederom gelijk. Ditmaal mocht de naam van Maikel de Harder prijken op het scorebord (3-3). Het knotsgekke duel kon net zoals in de 1e helft weer alle kanten op kantelen. Ajax bracht zijn wissels en zeker toen Jack van Moerkerk er in kwam ontstond er weer voldoende dreiging die hoop gaven op een pakkend slotakkoord.

1718eem_aja01

In het laatste kwart zette Ajax aan en piepte en kraakte de defensie van Eemdijk. Zo zagen we kansen voor Ricardo Fransberg, Stanley Akoy en Berry van ’t Land die eens te meer aangaven dat Ajax de overwinning mee wilde nemen naar Amsterdam. In de laatste tien minuten groeide doelman Ruizendaal uit tot een ware sta in de weg (zowel Jack van Moerkerk als Ricardo Fransberg ondervonden dit). Toch was het allerminst een uitgemaakte zaak dat Ajax drie punten zou meenemen, want Eemdijk gaf nooit op en eenmaal in de buurt van Stephan Veenboer moest Ajax vrezen. Zo ook in de 83e minuut toen Argjend Selimi de Ajax-goalie op zijn pad vond.

Net toen iedereen langs de lijn voorzichtig vrede kon hebben met de aanstaande puntendeling sloeg het noodlot weer toe voor Ajax. Het was David van de Groep die net buiten het zestienmetergebied hard uithaalde in de verre hoek voor de 4-3 ! De grond zakte onder iedere Ajacied weg zowel binnen als buiten de lijnen. Hoe was het in hemelsnaam mogelijk dat driemaal een voorsprong werd weggegeven ? Zeker omdat er voldoende fases in deze leuke wedstrijd zaten dat Ajax controleerde en leek door te drukken. Ondanks een slotoffensief kwam Ajax niet meer aan scoren toe.

Image and video hosting by TinyPic

Conclusie is dat Eemdijk vanmiddag de vinger op de zere en kwetsbare plek legde binnen Ajax, want wil je echt meedoen om de prijzen dan mag er wel wat meedogenlozer gevoetbald gaan worden. Zowel als het gaat om kansen benutten en als het gaat om al die onnodige goals die worden weggegeven. Het team zal zijn rug moeten rechten met de toppers tegen Genemuiden en volgende week Staphorst in het vooruitzicht. We gaan het beleven.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

EEMDIJK – AJAX 4-3 (2-2)
Scoreverloop:
9′ Siver Abdulrahman (0-1)
12′ Jasper Bolland (1-1)
29′ Kenneth Misa-Danso (1-2)
37′ Deen van Embricqs (2-2)
53′ Berry van ‘t Land (2-3)
58′ Maikel de Harder (3-3)
87’ David van de Groep (4-3)
Scheidsrechter: dhr. M. Germs
Toeschouwers: 450
Gele kaarten: Zeger Beukers, Sjohn van Gulik, Jorni Camps en Mauro Franken (allen Eemdijk), Mike van ‘t Land (Ajax)
Opstelling Eemdijk: Gerben Ruizendaal, Zeger Beukers , Jan Pieter Hartog, Klaas de Graaf, David van de Groep, Sjohn van Gulik (70. Jorni Camps ), Mauro Franken, Maikel de Harder, Jasper Bolland (80. Argjend Selimi), Evert Brouwers (60. Jan de Graaf), Deen van Embricqs
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Mike van ‘t Land , Berry van ‘t Land, Kenneth Misa Danso (46. Cedric Main), Stanley Akoy, Zaccarya el Biyar (79. Jack van Moerkerk), Ricardo Fransberg (85. Lars Middelwijk)

Media:
– Klik hier voor een verslag op RTV-U
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op De Bunschoter

Share

Zaterdag 2 met opgeheven hoofd uit beker

1718aja_uit01

Image and video hosting by TinyPic
Verslag: Rob

In de strijd om de Districtsbeker had Zaterdag 2 zwaar geloot: FC Uitgeest Zondag 1 is aan een prima seizoen bezig in de Eerste Klasse en dus was het een pittige klus voor de equipe van trainer Le Grand om de volgende ronde te halen.

Ajax werd in het begin ver op eigen helft teruggedrukt door de gasten uit Uitgeest en ook de eerste kans was voor de provinciegenoot. Een afstandschot dat werd gekeerd door keeper Gerlof.

1718aja_uit02

De eerste kans voor Ajax was pas na 18 minuten toen een fraaie voorzet van Jooren niet door Kranenburg achter de keeper geschoten kon worden. Een paar minuten later werd deze mogelijkheid gevolgd door een afstandsschot van Bosma, die de keeper tot een redding dwong.

1718aja_uit03

Na een half uur was het wel raak voor Uitgeest toen uit een hoekschop van dichtbij raak werd geschoten (0-1). Vlak voor rust nog een mogelijkheid voor de gasten toen een bal na een scrimmage naast werd geschoten. Zo stond Uitgeest in de pauze niet onverdiend voor.

1718aja_uit04

Na de thee kwam Ajax beter uit de kleedkamer en al snel kreeg Bosma een mogelijkheid, maar de spits kreeg de bal niet onder controle. Een paar minuten later opnieuw een afstandsschot dat gekeerd werd door een speler van de bezoekers. Ajax gaf wel ruimte weg, dus bracht de trainer van Uitgeest de snelle Muzo om hiervan gebruik te kunnen maken.

1718aja_uit05

Ook Ajax wisselde en bracht Hoogland voor Djairin. Een kopbal van Bosma ging rakelings over. Het was duidelijk dat de gelijkmaker in de lucht hing.

1718aja_uit06

Met nog twintig minuten te spelen kwam Main voor Bosma. Vijf minuten later schoot Celso Uhlenbeek rakelings naast en de tijd begon dus te dringen voor Ajax, maar invaller Main deed wat hij zo goed kan en bracht beide ploegen op gelijke hoogte (1-1).

1718aja_uit07

Nu was het zaak om nogmaals te scoren om de loterij van strafschoppen te ontlopen. Bijna had Uhlenbeek succes, maar zijn inzet werd gekeerd door de keeper van Uitgeest. Zo bleef het gelijk en moesten penalty’s de beslissing brengen.

1718aja_uit08

Hierin bleek Uitgeest net iets koelbloediger dan Ajax, dat Hoogland en Ernest zag missen tegen een penalty naast van Uitgeest, de gasten bekeren dus verder.

1718aja_uit09

MEDIA:
– klik hier en hier voor een verslag.

Share

Ajax ten koste van VVA/Spartaan door in beker: 1-3

1718vva_aja01

Het heerlijke avondje was eindelijk gekomen. Het gaat hier niet om de eerste regel van een verlaat Sinterklaas gedicht, maar ik kan het niet onbeschreven laten dat mijn favoriete amateurclub op zondag (VVA/Spartaan, al een kleine 40 jaar trouwens !) het vanavond moest opnemen tegen mijn favoriete team op de zaterdag. Aldus volgt hier mijn meest objectieve wedstrijdbelevingsverslag aller tijden :-).

Image and video hosting by TinyPic

wedstrijdbeleving door Marcel

1718vva_aja02

We kunnen gerust zeggen dat Ajax tot dusver uitstekend uit de winterstop is gekomen. Hoe anders was dat voor de zondag-vierdeklasser dat vanavond zijn eerste officiële duel van 2018 speelde ? Een duel dat mede werd aanschouwd door ex-VVA/Spartaan en ex-Ajax zat. 1 speler Reda Kharchouch (nu Quick Boys). Hoe zou het niveau verschil zich gaan uitbetalen ? Daar zag het in de openingsfase nog niet naar uit. Met gedurfd spel en de nodige flair voetbalde de thuisclub uitstekend mee. Ajax kwam wat schoorvoetend uit de startblokken, maar de eerste kans volgde toen de gedreven Lars Middelwijk zijn voorzet op de paal zag belanden.
1718vva_aja08

Ajax dicteerde het wedstrijdbeeld zonder overigens goed te voetballen. Het kreeg wel langzamerhand meer kansen. Tussen de 16e en de 27e minuut waren tot tweemaal aan toe Stanley Akoy en Lars Middelwijk dicht bij de openingstreffer, maar zij vonden telkens de zeer getalenteerde doelman Marcel Ons op hun pad. VVA/Spartaan had de organisatie prima op orde. Na ruim een half uur spelen moest het dan toch voor het eerst capituleren. Na een prima corner van Maurice Renger werd de bal door Bilal el Amrani binnen gekopt (0-1).
1718vva_aja05

Het enthousiaste VVA/Spartaan kreeg bijna loon naar werken in de 37e minuut toen Ali el Bouk maar net over schoot. Dat de ruststand echter nog maar 0-1 zou zijn kon gerust op conto van Marcel Ons geschreven worden. Hij hield vlak voor rust Maurice Renger van scoren af. Zou Ajax na rust in conditioneel opzicht dan echt het verschil gaan maken ?
1718vva_aja06

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit toen in de 55e minuut Bilal Lakbila maar net naast schoot. Ajax bleef in een te laag tempo voetballen en de zorgvuldigheid liet ook te wensen over. Maurice Renger kreeg na een kwartier bijvoorbeeld een niet te missen kans op 0-2. De voorsprong werd even later toch vergoot. Dezelfde Renger gaf een strakke voorzet richting penaltystip waar Ricardo Fransberg als een duveltje uit een doosje opdook voor de simpele 0-2.
1718vva_aja04

Even daarna zagen we een prima actie van Zaccarya el Biyar en was het Lars Middelwijk die doelman Marcel Ons opnieuw dwong tot het maken van een uitstekende safe. Dat gebeurde ook in de 69e minuut toen Chima Bosman een vlammend schot los liet op de doelman. Toch moest Ons in de 72e minuut zich overgeven toen hij in eerste instantie nog het schot van Stanley Akoy kon keren, maar vervolgens kansloos was op de rebound van invaller Celso Uhlenbeek (0-3).
1718vva_aja03

Zou Ajax het laatste kwartier aangrijpen om de score nog verder uit te bouwen ? Ajax leek het wel prima te vinden en VVA/Spartaan kreeg wat het misschien wel verdiende voor hun positieve spelopvatting van deze avond. Een kleine tien minuten voor tijd, al dan niet in buitenspelpositie, scoorde Yassin el Haddad diagonaal de 1-3 ! Daarbij bleef het.
1718vva_aja09

De conclusie voor Ajax mag, na negentig minuten amusant bekervoetbal, toch wel zijn dat de Hoofdklasser grote delen van dit duel niet zijn gebruikelijke niveau heeft gehaald. Het “klusje” werd echter vrij zakelijk geklaard en dat telt ook wel eens. De laatste zestien van het bekertoernooi is bereikt. Tot slot wil ik VVA/Spartaan complimenteren met de getoonde wijze van voetballen van vanavond en wens ze heel veel succes aanstaande zondag in de topper tegen De Meer. Wat Ajax betreft; we gaan zaterdag de lange reis maken naar Aalten waar Ajax het gaat opnemen tegen AZSV en gaat proberen de goede reeks te vervolgen.
1718vva_aja10

VVA/Spartaan – Ajax 1-3 (0-1)
Scoreverloop:
0-1 Bilal el Amrani (32.)
0-2 Ricardo Fransberg (64.)
0-3 Celso Uhlenbeek (72.)
1-3 Yassine el Haddad (82.)

1718vva_aja07

Klik hier voor de overige bekerwedstrijden.

Klik hier voor een verslag en foto’s op HAV.

Later meer.

Share

Ajax begint tweede helft seizoen prima

1718ber_aja01

De bal rolt weer in de Hoofdklasse B en wie mijn beknopte wedstrijdbeleving gelezen heeft van het oefenduel tegen Swift weet dat we met gefronste wenkbrauwen het sportpark verlieten na de 90 minuten die we voorgeschoteld kregen. Oefenvoetbal staat echter los van de duels om de knikkers en dus waren we reuze benieuwd hoe Ajax de herstart zou aanvangen tegen een directe concurrent voor de bovenste plaatsen.

westrijdbeleving door Marcel

Doordat Ajax met name achterin een aantal spelers had die in de lappenmand zaten was er vanmiddag een basisplaats voor de in de winterstop overgekomen Chima Bosman. De openingsfase konden we gerust plaatsen in de categorie aftasten en voorzichtigheid. Beide teams kozen schoorvoetend de aanvalsopzetten die dan meestal stierven in schoonheid. Nee, er gebeurde tot de 14e minuut bitter weinig wat het noteren waard was, maar even later over links Jack van Moerkerk er vandoor ging. Voor de goal zag hij niemand vrijstaan en besloot toen maar zelf te schieten en wonder boven wonder verdween de bal in de (verre) bijna onmogelijke hoek voor de 0-1 voorsprong. Lang kon Ajax niet genieten, want ruim een minuut later lag de gelijkmaker er al weer in. In eerste instantie was de voorzet over rechts uit de doelmond weggewerkt, maar belandde de bal voor de voeten van Ruud Wellenberg die de 1-1 scoorde.

1718ber_aja02

De ban was gebroken zou men denken, maar ondanks de twee treffers kwam het duel niet echt los en speelde het zich af tussen beide zestienmeter gebieden. Toch was het Berkum dat wat meer dreiging richting de Ajax goalie had en meestal was Johnsen Bacuna de man die aan de basis stond van enige opwinding. Zo ook in de 36e en 44e minuut toen Bacuna de Ajax defensie op de proef stelde. Het rustsignaal werd bereikt in een vrij gelijkmatig duel waar beide teams niet voor elkaar onder deden, maar ons het echte vuurwerk nog werd onthouden.

1718ber_aja03

Na rust pakte Ajax de draad prima op. Het leek of er meer aansluiting was van het gehele team waardoor er meer druk werd uitgeoefend en zo steeds meer in de buurt kwam van doelman van Hoof. Het beste bewijs werd in de 48e minuut geleverd toen Stanley Akoy prima bijsloot om zo de messcherpe voorzet van Bilal el Amrani op zijn pantoffel te nemen. De bal spatte helaas op de paal ! Ajax nam het heft in handen en er was veel meer beweging in het team totdat in de 53e min Bilal el Amrani zijn tweede gele kaart kreeg na een te late tackle. De prima start van de tweede helft werd wreed onderbroken en even leek het erop dat Berkum hier dankbaar van zou profiteren doordat het wat fanatieker begon te voetballen. Maar daar kwam opeens in de 64e minuut een einde aan toen geheel uit het niets Stanley Akoy werd diep gespeeld. Oog in oog met doelman van Hoof werd de bal met een sierlijke boog over de doelman gespeeld die de bal nog maar net kon toucheren, maar uiteindelijk was Kenneth Misa-Danso er als de kippen bij om de rebound in het lege net te tikken (1-2).

1718ber_aja04

De thuisclub moest nu aan de bak en dat gebeurde ook. Ajax werd wel achteruit gedwongen, maar het bleef vooralsnog moeiteloos op de been en het probeerde zelfs zowaar nog aan voetballen te denken . Toch had Ajax in de 77e minuut het nodige geluk toen Jordi Lemmens namens Berkum doelman Veenboer op zijn pad vond. Het was waarschijnlijk het startsein voor een benauwd slotakkoord die zeker in de 80e minuut zijn apotheose kende en dan voor doelman Stephan Veenboer die met een bijna onmogelijke safe (zijn vingertoppen) Ajax overeind hield, want het vliegende schot van Mark Bloemendaal spatte uiteen op de lat. Ajax en blessuretijd, het zal nooit een geslaagd huwelijk worden. Ook vanmiddag leek het erop dat het andermaal weer mis zou gaan, want er waren weer genoeg hachelijke momenten in het Ajax doelgebied. Toch hielden onze dapper strijders stand en kon zelfs ver in blessuretijd de wedstrijd definitief beslissen bij een counter ware het niet dat invaller Zaccarya el Biyar van achteren onderuit werd gelopen vlak voor de zestienmeterlijn. Scheidsrechter Winkel gaf wel een vrije trap maar trok geen kaarten ? Dat deed hij wel voor de al te heftig protesterende Stanley Akoy die direct rood kreeg (wat zal er gezegd zijn dan ?) Zo kreeg deze prachtige zege een nare bijsmaak, want buiten Bilal el Amrani (waarschijnlijk één duel) zal het smaakmaker Stanley Akoy wat langer moeten missen. Een lelijke streep door deze mooie en ietwat onverwachte driepunter.

Klik hier voor 72 extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

BERKUM – AJAX 1-2 (1-1)
Scoreverloop:
0-1 Jack van Moerkerk (15.)
1-1 Ruud Wellenberg (16.)
1-2 Kenneth Misa-Danso (64.)
Scheidsrechter: dhr. T. Winkel
Toeschouwers: 300
Gele kaarten: Björn Bakker (Berkum), Mike van ‘t Land en Bilal el Amrani (beiden Ajax)
Rode kaarten: Bilal el Amrani (2x geel) en Stanley Akoy (beiden Ajax)
Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Jason Huisman, Jasper Bremmer, Jordi Lemmens, Jorben Nieuwenhuis (22. Hoezee Yacob), Johnsen Bacuna, Ruud Wellenberg (81. Jeroen van Brummen), Marc van der Meulen, Chris van der Meulen, Dennis Horstman, Björn Bakker (63. Mark Bloemendaal)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Chima Bosman, Siver Abdulrahman, Tim de Jong, Veirano Slager (70. Celso Uhlenbeek), Jack van Moerkerk (94. Zakaria El Biyar), Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso (Berry van ‘t Land), Bilal el Amrani

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op RTV Oost
– Klik hier voor een verslag uit De Stentor
– Klik hier voor een verslag op de site van Berkum
– Klik hier voor een verslag op HAV

Video:

Share

Ajax verliest oefenduel van stadsgenoot

De herstart van de competitie is weer in zicht. Zodoende was er vanmiddag op Sportpark de Toekomst een leuk weerzien met misschien wel de meest besproken amateurclub van Nederland van voor de winterstop AVV Swift, dat onder leiding staat van onze ex-trainer Bart Logchies.

wedstrijdbeleving door Marcel

Beide teams vertoefden de afgelopen week in de welbekende zonnige oorden om zo het vizier weer te richten op een goede vervolgstap in het tweede deel van beide Hoofdklassen. Het leek erop dat onze gasten uit Amsterdam-Zuid met betere benen uit het vliegtuig waren gestapt dan Ajax. Met name in het eerste kwartier was het aan doelman Stephan Veenboer te danken dat het nog 0-0 stond. Tot tweemaal aan toe was Teun van Zweden in die fase dicht bij de 0-1. Ajax stelde nauwelijks daar iets tegenover. Swift deelde de lakens uit en via Fidel Yilmaz kwam het verdiend op 0-1 in de 22e minuut.


In het restant van een verdere povere eerste helft (vanuit Ajax perspectief bekeken) bleef Swift overtuigender voetballen en kwam Ajax maar mondjesmaat in de buurt van doelman Bogdan Constantin. Vlak voor het rustsignaal kwam Ajax andermaal goed weg toen Jaap Smeeing doelman Veenboer op zijn pad vond. Vlak hierna gevolgd de eerste, echte grote kans voor Ajax die op naam kwam van Kenneth Misa-Danso. Na het klinken van het rustsignaal vroegen de trouwe volgers van Ajax zich hardop af waar die frisse, overtuigende uitstraling was gebleven van voor de winterbreak.

De tweede helft, waarin Ajax wat beter in de wedstrijd kwam, was niet bepaald hoogstaand. Lange tijd kabbelde het duel voort. Hoewel er nu qua spelbeeld wat meer evenwicht was, waren er nog altijd heel weinig doelgerichte acties en bloedde het duel enigszins dood. Wellicht waren de vele wissels van invloed op amusementsgehalte. Pas in de slotfase leefde het duel weer wat op. Dit mede omdat in de 80e minuut Swift een strafschop kreeg (de oorzaak moet ik u helaas schuldig blijven) en zo was het aanvoerder Tobias Kuyvenhoven die de 0-2 binnenschoot.

Ongetwijfeld zullen beide trainers nuttige informatie hebben verkregen na negentig minuten oefenvoetbal, maar wie deze wedstrijd heeft gezien zal niet verbaasd zijn dat de supporters met blauw-witte sjalen om met een beter gevoel naar huis zijn gegaan dan de aanwezige trouwe rood-witte achterban die met gefronste wenkbrauwen de matige verrichtingen van Ajax heden middag mocht aanschouwen. Werk aan de winkel dus, want Berkum zal volgende week ongetwijfeld een warm welkom willen geven.

Klik hier voor meer foto’s en hier om deze foto’s te bestellen.

Share

Dirk de Groot Gala weer groot succes

IMG-20171221-_WA0000

Zoals elk jaar stond gisteren het Dirk de Groot Gala op het programma. Hierbij worden de spelers van alle zaterdagteams door elkaar in teams ingedeeld en spelen een onderling toernooi op een klein veld. Niet alleen worden hierbij de technische vaardigheden, maar ook de onderlinge samenhang verbeterd. Na afloop werd de gebruikelijke kop snert genuttigd, waarbij de bekerwedstrijd FC Twente – Ajax gekeken kon worden. In de rust daarvan werden door de naamgever van het toernooi (en ex-trainer van Ajax zaterdag 1 begin jaren negentig) op zijn eigen wijze de prijzen uitgereikt en diverse Ajacieden in het zonnetje gezet. Al met al weer een geslaagde avond en mooie afsluiting van de eerste seizoenshelft.

IMG-20171220-_WA0005Talent van het Gala, Patrick van der Kuijl

IMG-20171221-_WA0001Het winnende team

IMG-20171221-_WA0002Ook de herstellende fotograaf kreeg een fles bubbels

Foto’s: Detlef en Rob

Share

Weer verlies Zaterdag 2

1718wvh_aja01

Verslag: Rob & Andre

Nu afgelopen zaterdag de eerste winst is gepakt, volgen voor Ajax 2 een paar zware uitwedstrijden tegen stadsgenoten WVHEDW en Swift die uiteraard altijd van de grote broer willen winnen. Waar we vorig jaar nogal kritisch over de staat van het veld waren is dat bij WVHEDW inmiddels vervangen door een fraai kunstgrasveld (blijkbaar was het bestuur het toch ook met ons eens) en met het najaarszonnetje dat af en toe tevoorschijn kwam was alles klaar voor een leuke pot voetbal.

1718wvh_aja02

Dat bleken de teams ook te beseffen want er werd lekker aanvallend gespeeld en aan beide kanten volgden de eerste minuten kansen, waarvan de grootste voor Te Vrede was, maar zijn schot werd door de keeper gekeerd. Even later was het in de 7e minuut aan de andere kant wel raak toen een speler van WVHEDW met een fraaie omhaal keeper Kool kansloos liet (1-0). Ajax liet nog van zich horen met een kopbal naast van Stoker uit een corner maar in de 14e minuut stond een speler van de thuisclub helemaal vrij bij een vlotlopende aanval en zorgde simpel voor de 2-0. Waar WVHEDW bijna elke kans raak schoot, had Ajax meer moeite het net te vinden, bijvoorbeeld na 20 minuten toen Fransberg een fraaie voorzet van Van der Kuijl over het doel kopte.

1718wvh_aja03

Nadat nog enkele kansen er bij Ajax niet ingingen, was het in de 36e minuut weer raak voor WVHEDW toen een voorzet van de zijkant simpel ingekopt kon worden (3-0). Toen vlak voor rust een vrije trap van Fransberg tegen de buitenkant van de paal ging, wisten we dat het een zware middag ging worden waarbij alle kansen van de thuisclub verzilverd werden en Ajax het net maar niet kon vinden.

1718wvh_aja04

Na de pauze was de eerste mogelijkheid al snel voor Ajax toen R. Uhlenbeek de lat raakte. Hierna volgde een fase waarin beide teams veel balverlies leden en het spel regelmatig stil lag voor blessurebehandelingen. Net na het uur wisselde coach Le Grand verdediger Streekstra voor aanvaller Djairin en vlak daarna scoorde Ajax eindelijk: Fransberg gaf het laatste zetje voor de 3-1.

1718wvh_aja05

Het beste was er bij de thuisploeg wel af en bijna kon Uhlenbeek uit een voorzet van Slager de stand nog draaglijker maken, maar de spits kon de voorzet niet bereiken. Even leek het er op dat Ajax door ging drukken en een overtreding binnen de 16 meter op Celso Uhlenbeek bleef onbestraft. Dat het in de 90e minuut nog door een discutabele goal 4-1 werd strooide nog wat extra zout in de wonden.

1718wvh_aja06

Klik hier voor extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Share

Ajax in de slotfase naar winst op Urk

1718urk_aja01

Nu de topduels langzaam dichterbij komen was het zaak om drie punten mee te nemen uit Urk en dat zou gezien de positie van de thuisclub op de ranglijst moeten kunnen. Wie echter het oefenduel tussen beide teams in augustus op de Zuiderzee Cup voor de geest haalt wist dat het een lastige middag ging worden, een botsing tussen twee verschillende speelstijlen.

1718urk_aja07

wedstrijdbeleving door Marcel

Daarom was de opdracht voor Ajax duidelijk. Trainer Jorg Smeets benadrukte het voor de wedstrijd al om geduldig blijven en je eigen spel te spelen. Dat deed Ajax op het prachtige complex “de Vormt”, want binnen zeven minuten hadden de Amsterdammers inmiddels al twee grote kansen gehad via Lars Middelwijk (vrije trap) en Kenneth Misa Danso (schot). In beide gevallen stond doelman Cornelis Koffeman op de juiste plek. Het wedstrijdbeeld ontwikkelde zich zoals verwacht. Een dominerend Ajax en de thuisclub die leunend op de verdediging anticipeerde op uitvallen en zo dus zijn kansen zou gaan krijgen. Zo ook in de 18e minuut toen Hessel Snoek er vandoor ging en alleen op Stephan Veenboer mocht aflopen. Hij dwong goed de beste man in aanvallend opzicht van Urk naar buiten waardoor het schot in het zijnet belandde. Ajax ontsnapte maar was gewaarschuwd.

1718urk_aja02

De Amsterdammers bleven het voortouw nemen en dat werd bijna beloond in de 21e minuut toen Bilal el Amrani zijn schot gepareerd zag worden door de Urkse doelman. Het gaf aan dat zolang Ajax bleef voetballen Urk niet zijn favoriete spelletje kon gaan spelen. Dit plan werd niet altijd zo uitgevoerd en heel af en toe dreigde Ajax mee te gaan in het vechtvoetbal van de thuisclub. Ajax moest waken dat het zich dus niet liet verleiden tot het opportunistische spelletje van de Urkers. Een doelpunt zou dus een hoop schelen om deze missie te dwarsbomen wat ook bijna lukte in de 32e minuut toen Kenneth Misa Danso eerder bij de bal was dan zijn tegenstander. Zijn inzet hobbelde vervolgens centimeters naast de paal. Zo kreeg Ajax dus diverse mogelijkheden in de eerste helft, werd er vrij goed gecombineerd en fris voetbal gespeeld iets wat we de laatste weken al zien. De 0-0 ruststand was dan wel wat teleurstellend.

1718urk_aja03

Na de Urkse thee bleef Ajax het initiatief houden maar werd het stukje bij beetje minder dreigend voor het doel. De onzorgvuldigheden namen toe en Urk kon steeds meer gaan geloven in een scenario dat de wedstrijd wel eens kon gaan kantelen. Ajax kon in aanvallend opzicht zich steeds minder onderscheiden. De kopbal van Berry van ’t Land in de 62e minuut was het eerste kleine kansje voor Ajax na rust. Nee, het taaie en stugge Urk ging steeds meer geloof in eigen kunnen krijgen en gesteund door het fanatieke publiek kroop het meere en meer uit zijn schulp.

1718urk_aja04

Het had in de 70e minuut op 1-0 moeten komen. Nadat Stephan Veenboer het schot van Hessel Snoek knap pareerde was de rebound voor Riekelt Nentjes die vervolgens wild overschoot. Ajax kreeg in de klok die wegtikte een nieuwe vijand erbij en langzaam geloofde iedereen bij Urk erin dat het Ajax op de knieën zou krijgen, want hoe sterk en overtuigend Ajax begon in de eerste 45 minuten daar was richting de slotfase niet veel meer van over. Dit ondanks dat Ajax nog steeds met volle overtuiging meestreed kon het zich in aanvallend opzicht niet meer onderscheiden. Dit duel leek dan ook uit te draaien op een 0-0 eindstand, maar daar dacht uitblinker Hessel Snoek anders over in de 88e minuut. Nadat hij Glenn van Zoolingen te snel af was vuurde de rappe aanvaller een kanonskogel af die even zo fraai uit het doel werd getikt door de absolute uitblinker aan Amsterdamse zijde doelman Stephan Veenboer. Ajax kreeg zo bijna de rekening gepresenteerd voor het ontbreken van scorend en creatief vermogen in de tweede helft.

1718urk_aja05

Maar dit duel, dat grotendeels boeide door de tomeloze inzet en het karakter wat beide teams ten toon spreidden, kreeg nog een toetje van vijf minuten uitgedeeld door de bij vlagen prima fluitende leidsman de heer Sanders. In deze vijf minuten was van enige organisatie geen sprake meer. Ajax probeerde met man en macht nog iets te forceren, maar voetballend kwam Ajax er niet meer door. Wellicht zou een dood spelmoment uitkomst bieden ? Het gebeurde inderdaad uit zo’n moment. Ajax kreeg in de 94e minuut een inworp die via een ouderwetse flipperkast voor de voeten kwam (net buiten het strafschopgebied) van Stanley Akoy die hard en laag uithaalde in de verre hoek voor de nooit meer verwachte 0-1 ! Zo werd de overdiende nederlaag in Putten van twee weken geleden gelijk weg gepoetst en mocht Ajax niet mopperen met deze laat tot stand gekomen driepunter.

1718urk_aja06

Nadat de explosie van vreugde was gaan liggen floot de heer Sanders voor het einde en haalde Ajax toch nog een met veel mazzel de zege binnen. Zo kunnen onze mannen zich langzaam gaan richten op de topper van volgende week thuis tegen Berkum. Met net zoveel passie als op deze middag gaat dat vast een knaller worden. Tot op De Toekomst allen !!

1718urk_aja08

Klik hier voor extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

URK – AJAX 0-1 (0-0)
Doelpunt: 0-1 Stanley Akoy (94.)
Scheidsrechter: dhr. J. Sanders
Toeschouwers: 700
Gele kaarten: Cornelis Koffeman en Johan Loosman (beiden Urk), Cerillio Cijntje en Kenneth Misa-Danso (beiden Ajax)
Opstelling Urk: Cornelis Koffeman, Ronald Wezelman, Dick Hakvoort, Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Lucas Nagel, Riekelt Nentjes, Johan Loosman, Hessel Snoek, Jelle de Boer, Gerrit Tol (83. Pieter Brands)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Tim de Jong, Lars Middelwijk, Berry van’t Land, Stanley Akoy, Jack van Moerkerk (64. Maurice Renger), Bobby Bosma (73. Cerillio Cijntje), Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso

Later meer.

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.

Share

Zaterdag 2 pakt eerste winst op wilskracht

YtDt.jpg
Ajax 2 heeft de eerste punten in deze competitie te pakken. Gemakkelijk ging het niet, want de ploeg van trainer Le Grand stond bij rust met 0-2 achter maar wist in blessuretijd tegen een tiental Huizenaren toch de winst te pakken.

Verslag: Rob

Na twee verloren partijen was Ajax er alles aan gelegen om dit duel met Huizen 2 goed af te sluiten. Na een minuut stilte voor het overlijden van burgemeester van der Laan werden de gasten dan ook ver teruggedrongen en zagen we binnen tien minuten kansen voor Fransberg, van der Kuijl en Slager maar bleef de verdiende treffer uit.

YtDZ.jpg

Aan de andere kant was het bij de eerste uitval na een kwartier wel prijs. Een speler van Huizen profiteerde van wanorde in de defensie bij het uitverdedigen en kon ongehinderd keeper Ziere passeren (0-1). De tegenslag leek Ajax ineens te verlammen, want het vloeiende aanvalsspel van de beginfase was plotseling verdwenen en de nervositeit uitte zich in verkeerde keuzes waardoor veel balverlies werd geleden en Huizen vrij simpel overeind bleef.

YtD4.jpg

De gasten kregen zelfs nog een grote kans toen in de 29e minuut op de lat werd gekopt. Nadat Fransberg nog naast had gekopt, was het een paar minuten later aan de andere kant wel raak. Hoogland wilde verdedigen, maar gleed uit en de pass op maat betekende een volgende treffer voor Huizen (0-2). Zo werd het karwei voor Ajax weer een stuk lastiger, maar het moet gezegd worden dat het elftal zich hierna enigszins herpakte. De keeper van de opponent werd weer aan het werk gezet met enkele goede afstandsschoten en Stoker kopte uit een hoekschop naast. Inmiddels was het spel behoorlijk harder geworden en greep scheidsrechter El Hajjaji regelmatig naar zijn borstzak om spelers van beide ploegen een gele kaart te geven. In het resterende deel kwam geen verandering in de stand en zo gingen we de rust in met een 0-2 achterstand.

YtDB.jpg

Na een donderspeech van trainer Le Grand in de rust wist Ajax na de pauze wel snel te scoren. Uit een hoekschop wist Fransberg na een scrimmage uiteindelijk de bal over de lijn te werken (1-2). Tel hierbij op een afstandsschot van Joore dat naast ging en de thuisclub leek weer op de weg terug. Na een uur spelen had Fransberg zelfs z’n tweede treffer op de schoen, maar de paal en de keeper weerhielden hem vooralsnog van succes.

YtDC.jpg

Ook Huizen kreeg kansen en zo ontspon zich een zeer interessante wedstrijd op een kletsnat De Toekomst. Kranenburg kwam in het veld voor Slager en Fransberg werd gewisseld voor Celso Uhlenbeek. Huizen verdedigde de voorsprong inmiddels met bijna de volledige ploeg en probeerde via de counter toe te slaan. Om nog meer aanvalskracht te krijgen kwam spits Main in het veld voor verdediger Streekstra, maar hierdoor gaf Ajax wel meer ruimte weg in de achterhoede.

YtY2.jpg

De ploeg probeerde wat het kon, maar het speelde wat te gehaast waardoor er teveel misverstanden waren. Desondanks volgde vlak voor tijd toch de beloning toen van der Kuijl uit een vrije trap de Huizense keeper verschalkte (2-2). In de resterende speeltijd werd een speler van Huizen met een tweede gele kaart van het veld gestuurd en zette Ajax nog aan en zo gebeurde het dat Celso Uhlenbeek uit een voorzet van Kranenburg de winnende treffer produceerde (3-2).
Zo pakte Ajax op wilskracht de eerste winst van deze competitie, wat een mooie opsteker is naar het treffen met stadsgenoot WV-HEDW volgende week.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Share