Weer verlies Zaterdag 2

1718wvh_aja01

Verslag: Rob & Andre

Nu afgelopen zaterdag de eerste winst is gepakt, volgen voor Ajax 2 een paar zware uitwedstrijden tegen stadsgenoten WVHEDW en Swift die uiteraard altijd van de grote broer willen winnen. Waar we vorig jaar nogal kritisch over de staat van het veld waren is dat bij WVHEDW inmiddels vervangen door een fraai kunstgrasveld (blijkbaar was het bestuur het toch ook met ons eens) en met het najaarszonnetje dat af en toe tevoorschijn kwam was alles klaar voor een leuke pot voetbal.

1718wvh_aja02

Dat bleken de teams ook te beseffen want er werd lekker aanvallend gespeeld en aan beide kanten volgden de eerste minuten kansen, waarvan de grootste voor Te Vrede was, maar zijn schot werd door de keeper gekeerd. Even later was het in de 7e minuut aan de andere kant wel raak toen een speler van WVHEDW met een fraaie omhaal keeper Kool kansloos liet (1-0). Ajax liet nog van zich horen met een kopbal naast van Stoker uit een corner maar in de 14e minuut stond een speler van de thuisclub helemaal vrij bij een vlotlopende aanval en zorgde simpel voor de 2-0. Waar WVHEDW bijna elke kans raak schoot, had Ajax meer moeite het net te vinden, bijvoorbeeld na 20 minuten toen Fransberg een fraaie voorzet van Van der Kuijl over het doel kopte.

1718wvh_aja03

Nadat nog enkele kansen er bij Ajax niet ingingen, was het in de 36e minuut weer raak voor WVHEDW toen een voorzet van de zijkant simpel ingekopt kon worden (3-0). Toen vlak voor rust een vrije trap van Fransberg tegen de buitenkant van de paal ging, wisten we dat het een zware middag ging worden waarbij alle kansen van de thuisclub verzilverd werden en Ajax het net maar niet kon vinden.

1718wvh_aja04

Na de pauze was de eerste mogelijkheid al snel voor Ajax toen R. Uhlenbeek de lat raakte. Hierna volgde een fase waarin beide teams veel balverlies leden en het spel regelmatig stil lag voor blessurebehandelingen. Net na het uur wisselde coach Le Grand verdediger Streekstra voor aanvaller Djairin en vlak daarna scoorde Ajax eindelijk: Fransberg gaf het laatste zetje voor de 3-1.

1718wvh_aja05

Het beste was er bij de thuisploeg wel af en bijna kon Uhlenbeek uit een voorzet van Slager de stand nog draaglijker maken, maar de spits kon de voorzet niet bereiken. Even leek het er op dat Ajax door ging drukken en een overtreding binnen de 16 meter op Celso Uhlenbeek bleef onbestraft. Dat het in de 90e minuut nog door een discutabele goal 4-1 werd strooide nog wat extra zout in de wonden.

1718wvh_aja06

Klik hier voor extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Share

Ajax in de slotfase naar winst op Urk

1718urk_aja01

Nu de topduels langzaam dichterbij komen was het zaak om drie punten mee te nemen uit Urk en dat zou gezien de positie van de thuisclub op de ranglijst moeten kunnen. Wie echter het oefenduel tussen beide teams in augustus op de Zuiderzee Cup voor de geest haalt wist dat het een lastige middag ging worden, een botsing tussen twee verschillende speelstijlen.

1718urk_aja07

wedstrijdbeleving door Marcel

Daarom was de opdracht voor Ajax duidelijk. Trainer Jorg Smeets benadrukte het voor de wedstrijd al om geduldig blijven en je eigen spel te spelen. Dat deed Ajax op het prachtige complex “de Vormt”, want binnen zeven minuten hadden de Amsterdammers inmiddels al twee grote kansen gehad via Lars Middelwijk (vrije trap) en Kenneth Misa Danso (schot). In beide gevallen stond doelman Cornelis Koffeman op de juiste plek. Het wedstrijdbeeld ontwikkelde zich zoals verwacht. Een dominerend Ajax en de thuisclub die leunend op de verdediging anticipeerde op uitvallen en zo dus zijn kansen zou gaan krijgen. Zo ook in de 18e minuut toen Hessel Snoek er vandoor ging en alleen op Stephan Veenboer mocht aflopen. Hij dwong goed de beste man in aanvallend opzicht van Urk naar buiten waardoor het schot in het zijnet belandde. Ajax ontsnapte maar was gewaarschuwd.

1718urk_aja02

De Amsterdammers bleven het voortouw nemen en dat werd bijna beloond in de 21e minuut toen Bilal el Amrani zijn schot gepareerd zag worden door de Urkse doelman. Het gaf aan dat zolang Ajax bleef voetballen Urk niet zijn favoriete spelletje kon gaan spelen. Dit plan werd niet altijd zo uitgevoerd en heel af en toe dreigde Ajax mee te gaan in het vechtvoetbal van de thuisclub. Ajax moest waken dat het zich dus niet liet verleiden tot het opportunistische spelletje van de Urkers. Een doelpunt zou dus een hoop schelen om deze missie te dwarsbomen wat ook bijna lukte in de 32e minuut toen Kenneth Misa Danso eerder bij de bal was dan zijn tegenstander. Zijn inzet hobbelde vervolgens centimeters naast de paal. Zo kreeg Ajax dus diverse mogelijkheden in de eerste helft, werd er vrij goed gecombineerd en fris voetbal gespeeld iets wat we de laatste weken al zien. De 0-0 ruststand was dan wel wat teleurstellend.

1718urk_aja03

Na de Urkse thee bleef Ajax het initiatief houden maar werd het stukje bij beetje minder dreigend voor het doel. De onzorgvuldigheden namen toe en Urk kon steeds meer gaan geloven in een scenario dat de wedstrijd wel eens kon gaan kantelen. Ajax kon in aanvallend opzicht zich steeds minder onderscheiden. De kopbal van Berry van ’t Land in de 62e minuut was het eerste kleine kansje voor Ajax na rust. Nee, het taaie en stugge Urk ging steeds meer geloof in eigen kunnen krijgen en gesteund door het fanatieke publiek kroop het meere en meer uit zijn schulp.

1718urk_aja04

Het had in de 70e minuut op 1-0 moeten komen. Nadat Stephan Veenboer het schot van Hessel Snoek knap pareerde was de rebound voor Riekelt Nentjes die vervolgens wild overschoot. Ajax kreeg in de klok die wegtikte een nieuwe vijand erbij en langzaam geloofde iedereen bij Urk erin dat het Ajax op de knieën zou krijgen, want hoe sterk en overtuigend Ajax begon in de eerste 45 minuten daar was richting de slotfase niet veel meer van over. Dit ondanks dat Ajax nog steeds met volle overtuiging meestreed kon het zich in aanvallend opzicht niet meer onderscheiden. Dit duel leek dan ook uit te draaien op een 0-0 eindstand, maar daar dacht uitblinker Hessel Snoek anders over in de 88e minuut. Nadat hij Glenn van Zoolingen te snel af was vuurde de rappe aanvaller een kanonskogel af die even zo fraai uit het doel werd getikt door de absolute uitblinker aan Amsterdamse zijde doelman Stephan Veenboer. Ajax kreeg zo bijna de rekening gepresenteerd voor het ontbreken van scorend en creatief vermogen in de tweede helft.

1718urk_aja05

Maar dit duel, dat grotendeels boeide door de tomeloze inzet en het karakter wat beide teams ten toon spreidden, kreeg nog een toetje van vijf minuten uitgedeeld door de bij vlagen prima fluitende leidsman de heer Sanders. In deze vijf minuten was van enige organisatie geen sprake meer. Ajax probeerde met man en macht nog iets te forceren, maar voetballend kwam Ajax er niet meer door. Wellicht zou een dood spelmoment uitkomst bieden ? Het gebeurde inderdaad uit zo’n moment. Ajax kreeg in de 94e minuut een inworp die via een ouderwetse flipperkast voor de voeten kwam (net buiten het strafschopgebied) van Stanley Akoy die hard en laag uithaalde in de verre hoek voor de nooit meer verwachte 0-1 ! Zo werd de overdiende nederlaag in Putten van twee weken geleden gelijk weg gepoetst en mocht Ajax niet mopperen met deze laat tot stand gekomen driepunter.

1718urk_aja06

Nadat de explosie van vreugde was gaan liggen floot de heer Sanders voor het einde en haalde Ajax toch nog een met veel mazzel de zege binnen. Zo kunnen onze mannen zich langzaam gaan richten op de topper van volgende week thuis tegen Berkum. Met net zoveel passie als op deze middag gaat dat vast een knaller worden. Tot op De Toekomst allen !!

1718urk_aja08

Klik hier voor extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

URK – AJAX 0-1 (0-0)
Doelpunt: 0-1 Stanley Akoy (94.)
Scheidsrechter: dhr. J. Sanders
Toeschouwers: 700
Gele kaarten: Cornelis Koffeman en Johan Loosman (beiden Urk), Cerillio Cijntje en Kenneth Misa-Danso (beiden Ajax)
Opstelling Urk: Cornelis Koffeman, Ronald Wezelman, Dick Hakvoort, Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Lucas Nagel, Riekelt Nentjes, Johan Loosman, Hessel Snoek, Jelle de Boer, Gerrit Tol (83. Pieter Brands)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Tim de Jong, Lars Middelwijk, Berry van’t Land, Stanley Akoy, Jack van Moerkerk (64. Maurice Renger), Bobby Bosma (73. Cerillio Cijntje), Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso

Later meer.

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.

Share

Zaterdag 2 pakt eerste winst op wilskracht

YtDt.jpg
Ajax 2 heeft de eerste punten in deze competitie te pakken. Gemakkelijk ging het niet, want de ploeg van trainer Le Grand stond bij rust met 0-2 achter maar wist in blessuretijd tegen een tiental Huizenaren toch de winst te pakken.

Verslag: Rob

Na twee verloren partijen was Ajax er alles aan gelegen om dit duel met Huizen 2 goed af te sluiten. Na een minuut stilte voor het overlijden van burgemeester van der Laan werden de gasten dan ook ver teruggedrongen en zagen we binnen tien minuten kansen voor Fransberg, van der Kuijl en Slager maar bleef de verdiende treffer uit.

YtDZ.jpg

Aan de andere kant was het bij de eerste uitval na een kwartier wel prijs. Een speler van Huizen profiteerde van wanorde in de defensie bij het uitverdedigen en kon ongehinderd keeper Ziere passeren (0-1). De tegenslag leek Ajax ineens te verlammen, want het vloeiende aanvalsspel van de beginfase was plotseling verdwenen en de nervositeit uitte zich in verkeerde keuzes waardoor veel balverlies werd geleden en Huizen vrij simpel overeind bleef.

YtD4.jpg

De gasten kregen zelfs nog een grote kans toen in de 29e minuut op de lat werd gekopt. Nadat Fransberg nog naast had gekopt, was het een paar minuten later aan de andere kant wel raak. Hoogland wilde verdedigen, maar gleed uit en de pass op maat betekende een volgende treffer voor Huizen (0-2). Zo werd het karwei voor Ajax weer een stuk lastiger, maar het moet gezegd worden dat het elftal zich hierna enigszins herpakte. De keeper van de opponent werd weer aan het werk gezet met enkele goede afstandsschoten en Stoker kopte uit een hoekschop naast. Inmiddels was het spel behoorlijk harder geworden en greep scheidsrechter El Hajjaji regelmatig naar zijn borstzak om spelers van beide ploegen een gele kaart te geven. In het resterende deel kwam geen verandering in de stand en zo gingen we de rust in met een 0-2 achterstand.

YtDB.jpg

Na een donderspeech van trainer Le Grand in de rust wist Ajax na de pauze wel snel te scoren. Uit een hoekschop wist Fransberg na een scrimmage uiteindelijk de bal over de lijn te werken (1-2). Tel hierbij op een afstandsschot van Joore dat naast ging en de thuisclub leek weer op de weg terug. Na een uur spelen had Fransberg zelfs z’n tweede treffer op de schoen, maar de paal en de keeper weerhielden hem vooralsnog van succes.

YtDC.jpg

Ook Huizen kreeg kansen en zo ontspon zich een zeer interessante wedstrijd op een kletsnat De Toekomst. Kranenburg kwam in het veld voor Slager en Fransberg werd gewisseld voor Celso Uhlenbeek. Huizen verdedigde de voorsprong inmiddels met bijna de volledige ploeg en probeerde via de counter toe te slaan. Om nog meer aanvalskracht te krijgen kwam spits Main in het veld voor verdediger Streekstra, maar hierdoor gaf Ajax wel meer ruimte weg in de achterhoede.

YtY2.jpg

De ploeg probeerde wat het kon, maar het speelde wat te gehaast waardoor er teveel misverstanden waren. Desondanks volgde vlak voor tijd toch de beloning toen van der Kuijl uit een vrije trap de Huizense keeper verschalkte (2-2). In de resterende speeltijd werd een speler van Huizen met een tweede gele kaart van het veld gestuurd en zette Ajax nog aan en zo gebeurde het dat Celso Uhlenbeek uit een voorzet van Kranenburg de winnende treffer produceerde (3-2).
Zo pakte Ajax op wilskracht de eerste winst van deze competitie, wat een mooie opsteker is naar het treffen met stadsgenoot WV-HEDW volgende week.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Share

Valse start Zaterdag 2 in Heemskerk

1617odi_aja05

Na een prima seizoensvoorbereiding heeft regerend kampioen Ajax 2 gisteren Bij Odin’59 een zware maar volledig terechte nederlaag geleden. Waar het team in de beker volop scoorde en geen doelpunt tegen kreeg, oogde het in Heemkerk als los zand en kreeg maar vier doelpunten tegen omdat het vizier van de thuisclub vaak niet op scherp stond.

ODIN_59_2_Ajax_zat_2

Verslag: Rob & Andre

1617odi_aja01

Op het fraaie sportpark Assumburg begon Ajax onwennig doordat we diverse nieuwe gezichten zagen, zo debuteerde de nieuwe aanwinst Bryan Bran bijvoorbeeld in de defensie. Na vijf minuten zagen we echter al een voorzet van Cedric Main waar Cerilio Cijntje zijn hoofd niet tegen aan kreeg, gevolgd door een schot rakelings over.

1617odi_aja02

Ook Odin deed van zich spreken en vertoonde zich regelmatig in het strafschopgebied van keeper Roosblad. Zo kwam de thuisploeg na een kwartier op voorsprong toen een voorzet eenvoudig in het doel kon worden geschoten (1-0). Ajax bleef aanvallen maar gaf daardoor ruimte weg en daar maakte de thuisclub gretig gebruik van waardoor het grote kansen kreeg om de voorsprong uit te bouwen. Pas na 25 minuten zagen we weer een mogelijkheid voor de Amsterdammers met een afstandsschot van Maurice Renger dat over ging.

1617odi_aja03

Na 35 minuten werd het echter 2-0 toen een speler van Odin slim de buitenspelval omzeilde en doelman Roosblad kansloos liet. Vijf minuten voor rust kregen Cerilio Cijntje en Celso Uhlenbeek de kans om de achterstand te verkleinen, maar het geluk was niet aan de zijde van Ajax. Nog voor rust wisselde coch Le Grand buitenspeler Cijntje voor Kranenburg. De ploeg gaf echter nog steeds teveel ruimte weg en mocht zich gelukkig prijzen dat Odin vergat enkele grote kansen te benutten. Zo gingen we met een terechte achterstand rusten en had coach Le Grand een kwartier om te proberen de wedstrijd alsnog te laten kantelen.

1617odi_aja06

Na de rust was de eerste mogelijkheid voor Ajax: Shaquille Djairin werd knap vrijgespeeld en kreeg vrije doortocht op het doel van Odin’59 maar helaas strandde zijn actie in schoonheid op de Heemskerker doelman. Even later trof een vrije trap van Maurice Renger geen doel. Ajax -dat in de tweede helft uit een ander vaatje tapte- drong aan en een aanval over de rechterkant kreeg een vervolg met een voorzet van Manolito Joren maar deze kon door Renger niet ingekopt worden. De debuterende Australische verdediger Bryan Bran werd gewisseld voor Danny Streekstra. Een kopbal van Tijs Ernest uit een corner belandde in het zijnet en Celso Uhlenbeek was dichtbij de aansluitingstreffer maar stuitte op de vallende doelman.

1617odi_aja04

Cedric Main verliet het veld voor Rio Uhlenbeek om nog meer aanvalskracht naar voren te sturen en dat wierp in de 65e minuut zijn vruchten af: Regilio Kranenburg werd door aanvoerder Steffan Hoogland de diepte ingestuurd, zijn voorzet werd fraai afgerond door Celso Uhlenbeek (2-1). Helaas kon het offensief geen vervolg krijgen, sterker nog: een counter van Odin’59 maakte het verschil weer op twee doelpunten (3-1). De krachten vloeiden weg bij Ajax, de spits van de thuisclub kreeg nog alle gelegenheid om zich vrij te kappen en draaien en bepaalde de uitslag op 4-1 met een geplaatste
bal in de verre hoek.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Share

Nipte overwinning Ajax op HZVV … 3-2

1617aja_hzv01Kenneth Misa Danso opende al vroeg de score

Ajax_zat_am_HZVV

wedstrijdbeleving van Marcel

Na die prachtige woensdagavond in de Arena (ondanks de grote nederlaag tegen FC Utrecht) moest het vizier weer gericht worden op de competitie. Ajax trof, als meest scorende team, het minst scorende team van de Hoofdklasse B. HZVV had echter evenveel punten. Niets leek een mooie middag te verstoren, de zon scheen volop en het groene kunstgras lachtte ons toe.

1617aja_hzv05Jack van Moerkerk

Die lach werd alleen maar groter bij spelers en supporters, want al na twee minuten spelen bereikte een diepe bal vanaf het middenveld Kenneth Misa-Danso. Hij ging er op links vandoor en diagonaal voor doelman Streulker verkoos hij de verre hoek voor de vroege 1-0 voorsprong. Ajax begon wederom dus zeer overtuigend, fris en energiek aan een duel en niet veel later kreeg Zakaria el Biyar een prima schietkans na uitstekend voorbereidend werk van Lars Middelwijk. Helaas vloog de bal centimeters naast de paal.

1617aja_hzv07Bilal el Amrani scoort vanaf elf meter

Ajax behield de druk en HZVV moest tot de 13e minuut wachten voordat het voor de eerste keer in de buurt kwam van doelman Stephan Veenboer. Toen kwam Ajax wel meteen met de schrik vrij (schot Kelly Joao). Net toen we het gevoel kregen dat HZVV zijn zaakjes wat beter op orde begon te krijgen sloeg Ajax weer toe. Nu met behulp van Erwin Breukelman die de bal binnen de zestienmeter met de hand blokkeerde na een hard schot van Zakaria el Biyar. De toegekende penalty werd vervolgens door Bilal el Amrani beheerst binnen geschoten (2-0).

1617aja_hzv03Edwin Soenarto in duel met Yoran Popovic

Ajax leek hierna de ingeslagen weg gewoon verder te bewandelen en had daarmee bijna succes in de 23e minuut toen een verre inworp voor de voeten kwam van Stanley Akoy. Zijn schot werd echter geblokt waarna Berry van t’ Land het nogmaals probeerde, maar ook nu scheelde het niet veel. Na een overtuigend begin begon HZVV zich steeds meer te roeren en ondanks de riante voorsprong maakte Ajax bij vlagen toch een nerveuze indruk. Wat er heel langzaam zat aan te komen geschiedde in de 27e minuut toen Yoran Popovic, ondanks verwoede pogingen op de doellijn van Lars Middelwijk, de 2-1 binnen schoot. Ajax moest weer gaan opletten, want de ploeg uit Hoogeveen begon zich steeds meer te herstellen na die flinke klap in het gezicht opgelopen in het eerste kwart van de wedstrijd. Ajax hield echter wel het betere veldspel en het had in de 39e minuut op 3-1 moeten komen. Na een uitmuntende bal van Siver Abdulrahman was het Kenneth Misa-Danso die alleen voor doelman Streulker faalde. Toch konden de Amsterdammers met een ruimere marge gaan rusten. Net toen we ons verzoend hadden met een 2-1 ruststand was het een vrije trap van Lars Middelwijk die werd doorgekopt door Siver Abdulrahman die daarmee Bilal el Amrani bediende. De spits kon vervolgens geheel vrijstaand de 3-1 binnen koppen. Zo konden we terug kijken op een bevredigende eerste helft , maar gek genoeg kreeg niemand het gevoel dat deze wedstrijd in de tas zat.

1617aja_hzv06Ricardo Fransberg viel in de 2e helft in

Na rust bewees spits Yoran Popovic dat tot tweemaal aan toe (50e minuut) toen Stephan Veenboer Ajax op de been hield. Het wedstrijdbeeld veranderde en misschien was de aanleiding wel de onbegrijpelijke beslissing van de scheidsrechter die geen blessurebehandeling toeliet terwijl Siver Abdulrahman duidelijk in zijn gezicht geraakt was (het bloed stroomde uit zijn neus). Irritaties namen toe en onder invloed van de vele warrige beslissingen werd het voetbal steeds onrustiger en was er nauwelijks nog enige lijn te ontdekken bij beide teams. De wedstrijd lag veelvuldig stil wat het voetbal niet ten goede kwam. Het enige wat zo nu en dan nog ontbrak was een kop thee en een lekker koekje, want de vele praatclubjes op het veld zeiden genoeg over de randzaken die de boventoon voerden.

1617aja_hzv04In de 2e helft moest fysio Darsenio Biezen regelmatig aan de slag

Ajax probeerde het nog wel, maar op één of andere manier liep het niet meer. Ook onze gasten probeerden met man en macht het duel nog te kantelen. Ze waren of niet scherp genoeg voorin of het klein beetje kwaliteit ontbrak in de eindfase. Toch werd dit duel nog enigszins spannend omdat in de 80e minuut Siver Abdulrahman knullig balverlies leed (die overigens een puike wedstrijd speelde). Eerst was het Marlon Luchtenberg, die de vuisten van Stephan Veenboer op de proef stelde en deze werd gevolgd door een harde knal in de rebound van Jos Fidom die wel doel trof (3-2).

1617aja_hzv02Zakaria el Biyar had vanmiddag veel dreiging

Ajax leek nog te moeten gaan vrezen met nog ruim tien minuten te spelen, maar ondanks vijf minuten blessuretijd kon HZVV geen vuist meer maken (op een kans van Reza Hosseini na) en Ajax had zelfs via Ricardo Fransberg het duel definitief kunnen beslissen hetgeen niet gebeurde.
Uiteindelijk konden de armen voor derde achtereenvolgende keer in de lucht na drie hele zwaar bevochten punten. De povere tweede helft zullen we maar vergeten en de prima eerste helft onthouden. Hierop maar verder bouwen.

Tot ziens volgende week in Putten bij SDC.

1617aja_hzv08Ajax boekte vanmiddag een belangrijke zege

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – HZVV 3-2 (3-1)
Doelpunten:2. Kenneth Misa-Danso 1-0, 16. Bilal el Amrani (strafschop) 2-0, 27. Yoran Popovic 2-1, 45. Bilal el Amrani 3-1, 80. Jos Fidom 3-2
Scheidsrechter: dhr. M.G. Paarhuis
Toeschouwers: 200
Gele kaarten: Edwin Soenarto, Jack van Moerkerk (beiden Ajax) en Kelly Joao, Alex Zomer en Jan Hup (allen HZVV)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto , Glenn van Zoolingen, Siver Abdulrahman, Lars Middelwijk, Berry van ‘t Land, Zakaria el Biyar (Ricardo Fransberg), Jack van Moerkerk (Mike van ‘t Land), Bilal el Amrani, Stanley Akoy (Stefano Seedorf), Kenneth Misa-Danso
Opstelling HZVV: Hidde Streulker, Erwin Breukelman s (46. Marlon Luchtenberg), Yannick Manusiwa, Paul Bangura, Arjan Akkerman, Kelly Joao, Yoran Popovic (83. Reza Hosseini), Jan Hup , Alex Zomer , Lorenzo Valente (46. Nick Neuman), Jos Fidom

MEDIA:
– Klik hier voor het verslag van HZVV.
– Klik hier voor een verslagje op RTV Drenthe.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op HAV.

Share

Ajax ten onder in beker tegen FC Utrecht … 0-6

1718aja_utr01

wedstrijdbeleving van Marcel

De vaste, trouwe lezers zijn gewend om mijn wedstrijdbeleving te lezen na een wedstrijd van onze Zaterdag 1. Zo ook nu, maar wel een klein beetje aangepast. Ik wil namelijk eerst wat dieper op het woord beleving ingaan. Een woord dat iets zegt over mijn enthousiasme voor het 1e zaterdagteam van Ajax. Juist dat heb ik in de aanloop naar dit historische duel gemist. Na de loting heerste er euforie over onze tegenstander uit de Domstad, want sinds de oprichting in 1983 heeft de amateurtak van Ajax nog nooit in competitie- of bekerverband tegen een grotere tegenstander gespeeld als op deze 20e september 2017. Stiekem werd er al gedroomd over het spelen in de Arena met hopelijk veel toeschouwers. Lang, heel lang duurde het voordat er nieuws naar buiten kwam over de locatie. Geweldig dat het dan toch de Arena werd hetgeen een mooie beloning is voor spelers, staf en een ieder met een Ajax (amateur)hart. Naarmate de wedstrijd echter dichterbij kwam ben ik vele illusies armer geworden. Het gevoel dat deze wedstrijd voor een hoop mensen meer een last was dan een lust haalde de glans van deze avond vooraf al weg. Goed, langs de kant is het moeilijk om te zien welke bergen de organisatie tegenkomt maar het kan echt ook gewoon anders. Hoe wil je namelijk zo’n duel vanuit de club benaderen denk ik dan ? Tot aan de wedstrijddag geen berichtje op welke officiële of niet officiële Ajax website of social media dan ook behalve op deze. Hoe wil je dan in hemelsnaam aandacht krijgen en reclame maken ? Onze gewaardeerde Amsterdamse televisiezender AT5 vond Swift tegen Vitesse dan ook interessanter (wat ik het sympathieke Swift absoluut gun), maar daar draaide de PR vooraf dan ook op volle toeren. Ik denk dat ik daarom ook namens de trouwe supporters spreek die teleurgesteld zijn in de benadering van de club naar onze geliefde Zaterdag 1 en dit anders voorgesteld hadden. Ik neem m’n petje af voor de medewerkers van onze website, die van FC Utrecht, De Telegraaf (stukje Glenn van Zoolingen) en Het Amsterdamsche Voetbal die dit duel wel op de juiste manier hebben benaderd. Jammer, of ben ik nu te idealistisch geweest ?

1718aja_utr02

De wedstrijd dan. Bij de aftrap bleek dat de publieke belangstelling best in orde was met een kleine 1500 toeschouwers die uiteraard “verzopen” tussen de lege, rode stoelen. Zo’n kleine 200 supporters van FC Utrecht hadden er ook zin in zo te horen dus we gingen ervoor zitten. Het was een geweldig gezicht om onze mannen de Arena te zien betreden !

1718aja_utr06

Ajax kreeg brutaal de eerste mogelijkheid in de 6e minuut toen Kenneth Misa-Danso zijn solo niet bekroond zag worden voor de goal. De eerste echte kans voor FC Utrecht in de 8e minuut was meteen raak na overigens een prima aanval (0-1 door Dessers). Het was voor de cupfighter het startsein om Ajax eens een flink lesje te leren in effectiviteit voor de goal, want ondanks dat de Amsterdammers regelmatig zich prima uit benarde situaties voetbalde werd bijna ieder foutje of nonchalant uitverdedigen afgestraft. Eerst mocht Stephan Veenboer nog Urby Emanuelson van scoren afhouden, maar daarna was de beer los. In een tijdsbestek van negen minuten scoorden de Domstedelingen maar liefst vier keer (weer Dessers, Ayoub, Görtler en Willock tilden de stand naar 0-5). Daarbij moet wel worden vermeld dat de doelpunten van absoluut eredivisie-niveau waren.

1718aja_utr03

Zo kreeg Ajax al in die eerste helft een pijnlijke oorwassing. Met name het verdedigende hart van de defensie zag er bij vlagen zeer onrustig uit. Ajax mocht zo nu en dan speldenprikjes uitdelen maar logischerwijs deelden de profs de lakens uit en bepaalde tot hoever Ajax mocht komen. Toch waren vlak voor rust een vrije trap van Berry van ’t Land en een kans voor Stanley Akoy weer kleine lichtpuntjes in een voor de rest pijnlijk eerste bedrijf. De ruststand werd uiteindelijk bepaald door Zakaria Labyad die in de rebound, na een prima redding van Veenboer, alsnog raak kopte (0-6). Ajax moest duidelijk even bijkomen. In de omschakelmomenten van de bezoekers lag het tempo toch wel een stuk hoger dan dat we gewend zijn op zaterdagmiddag, maar onze mannen hadden zich hoe dan ook kranig geweerd.

1718aja_utr04

Na rust, toen Siver Abdulrahman het veld betrad voor Tim de Jong, kwam er wat meer rust en defensieve zekerheid terug in het team. Het niveau van de wedstrijd daalde echter wel zienderogen. Al snel bleek dat FC Utrecht het allemaal niet meer zo nauw nam. Het speelde duidelijk een versnelling lager en dus bleef Ajax relatief een stuk makkelijker op de been dan in die eerste helft. Desondanks kreeg Ajax nog steeds niet echt een poot aan de grond. Het veldspel zag er zeker niet verkeerd uit, maar zonder onze mannen tekort te willen doen lag dat ook voor een groot deel aan de bezoekers die slordiger en onnauwkeurig werden. Doelpunten vielen er dan ook niet meer, maar geen Ajax-supporter die dat erg vond. Zo bleef de schade verder beperkt. Het bekeravontuur eindigt hiermee in de eerste ronde en de felicitaties gaan naar Utrecht.

1718aja_utr05

Na mijn kritische noot in het begin (uit liefde geschreven voor de amateurtak van Ajax) hebben denk ik alle supporters en spelers genoten van deze mooie historische avond. De mannen hebben hun huid duur verkocht, waar mogelijk voetballend de oplossingen proberen te vinden zoals het hoort bij Ajax en konden zo met een opgeheven hoofd de prachtige Arena verlaten.

Klik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – FC UTRECHT 0-6 (0-6)

0-1 Cyriel Dessers (9.)
0-2 Cyriel Dessers (23.)
0-3 Yassin Ayoub (25.)
0-4 Lucas Görtler (30.)
0-5 Matty Willock (32.)
0-6 Zakaria Labyad (45.)

Scheidsrechter: Dhr. R. Martens
Toeschouwers: 1500

Opstelling Ajax:
Stephan Veenboer; Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Tim de Jong (46. Siver Abdulrahmann), Rience Schurman; Berry van ‘t Land, Jack van Moerkerk (77. Stefano Seedorf), Stanley Akoy (72. Maurice Renger); Zakaria el Biyar, Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Dario Dumic, Edson Braafheid (46. Willem Janssen), Robin van der Meer; Urby Emanuelson, Matty Willock, Yassin Ayoub, Zakaria Labyad (74. Bilal Ould-Chikh); Lukas Gӧrtler, Cyriel Dessers (46. Rico Strieder).

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een sfeerverslag.
– Klik hier voor een verslag van HAV.
– Klik hier voor een verslag en foto’s op de website van FC Utrecht.
– Klik hier voor een verslag op www.ajax.nl
– Klik hier voor een verslag en radiofragmenten van RTV-U.

ps: Hierbij feliciteren wij onze stadgenoot AVV SWIFT en (onze ex-) trainer Bart Logchies met de enorme bekerstunt tegen Vitesse !

Share

Zaterdag 2 wint oefenduel van SVMM … 3-1

Ajax zat 2 heeft in een aantrekkelijke oefenwedstrijd met 3-1 gewonnen van SVMM 1

Ajax_zat.2-_SVMM

Verslag: Andre

Het eerste gevaar kwam van de gasten uit Maarn. Doelman Olof Kool kon maar net redding brengen op een gevaarlijke inzet van de bezoekers. Daarna was het Ajax dat het overwicht nam, maar de thuisploeg was slordig in de afwerking. Een kopbal van aanvoerder Stoker kon nog van de doellijn weggewerkt worden. Schoten en kopballen van Uhlenbeek, Main en Kranenburg gingen rakelings over en naast tot grote opluchting van de SVMM-doelman.

In de 29e minuut sloeg Ajax wel toe. Een strakke voorzet van Main werd snoeihard binnengekopt door Celso Uhlenbeek (1-0) en een paar minuten later was het opnieuw raak voor Ajax. Joren stoomde op langs de lijn, zijn voorzet belandde voor de voeten van Main die wel raad wist met deze mogelijkheid en scoorde beheerst de 2-0. Aan de andere kant moest Kool met ware doodsverachting de tegenstander van scoren afhouden, de Ajax-doelman stortte zich voor de voeten van de aanvaller. Even later had v/d Kuijl de pech dat zijn vrije trap gekeerd werd en Main trof via de vuisten van de keeper de paal … ruststand 2-0.

De goed leidende scheidsrechter Rutger Koopmans had maar net voor de tweede helft gefloten of SVMM scoorde de aansluitingstreffer. Slordig balverlies op het middenveld was de aanleiding van deze onnodige tegentreffer. Daarna was het weer eenrichtingsverkeer richting het doel van SVMM. De solo van Hoogland kon nog gestuit worden en een inzet van de mee opgekomen Ernest werd geblokt op de doellijn. Streekstra strooide met schitterende passes en de ingevallen Rio Uhlenbeek draaide zijn tegenstanders dol op de vierkante meter.

Het trainersduo Le Grand en Tosch nam de gelegenheid om door te wisselen. Een schitterende individuele actie gevolgd door een doelpunt van Celso Uhlenbeek werd om onduidelijke redenen afgekeurd. Uiteindelijk had de uitslag nog iets hoger kunnen uitvallen, maar een vervaarlijke indraaiende corner van Streekstra trof geen doel. Het laatste schot van de wedstrijd van Kranenburg spatte op de lat uiteen. Eindstand derhalve 3-1. Een nuttige oefenwedstrijd met een goede tegenstander.

Volgende week begint de competitie voor Ajax 2 met een uitwedstrijd bij Odin ’59 in Heemskerk.

ps: Onze huisfotograaf Rob was deze wedstrijd afwezig

Share

Zaterdag 2 bekert eenvoudig verder

1718aja_hoo01

Door een 5-0 overwinning in de derde poulewedstrijd bekert Ajax Zaterdag 2 op een eenvoudige manier verder.

Verslag: Rob

Ajax begon gedreven aan het duel en zette 3e klasser Hoofddorp vast op eigen helft. Al binnen een paar minuten werd Kranenburg fraai vrijgespeeld: zijn inzet ging rakelings naast. Even later was het de beurt aan Hoofddorp toen een speler doelman Ziere dacht te verrassen met een lob die op de lat kwam. Even later was het wel raak: Djairin was het eindpunt van een vlotlopende aanval en deponeerde de bal in de verre hoek (1-0).

1718aja_hoo02

In de fase hierna kwam Ajax niet verder dan een paar schoten over en naast het doel en beperkte Hoofddorp zich tot counters die vooralsnog scherpte ontbeerden. Maar na twintig minuten was dat ook afgelopen: Hoofddorp kwam amper meer van de eigen helft af, van opbouw was nauwelijks sprake en de bal werd lukraak over de zijlijn geknald.

1718aja_hoo03

Omdat Ajax verzuimde het af te maken, bleven de Hoofddorpers in de wedstrijd tot na 25 minuten Bosma een afgemeten voorzet gaf op Fransberg die beheerst afrondde (2-0). Hierna probeerden Joren en Van ‘t Land het van afstand maar konden de keeper van Hoofddorp niet verontrusten.
Hierdoor bleven de gasten in de wedstrijd en konden zelfs vijf minuten voor rust gevaarlijk voor het doel van Ziere verschijnen, maar de doelman redde bekwaam. Zo werd de rust met een 2-0 voorsprong gehaald.

1718aja_hoo04

Ook na de pauze was Ajax de bovenliggende partij. Van der Kuijl werd gewisseld voor Te Vrede. Vlak hierna kopte een speler van Hoofddorp uit een hoekschop op de paal: het was duidelijk dat Ajax nog een doelpunt nodig had om het duel in het slot te gooien. Die kwam in de 65e minuut toen Fransberg in de loop werd aangespeeld en voor de 3-0 zorgde.

1718aja_hoo05

Kranenburg en Joren werden gewisseld voor Streekstra en R. Uhlenbeek. Ajax probeerde de score verder op te voeren, maar schoten van onder meer Uhlenbeek, van ‘t Land, te Vrede en Fransberg waren niet succesvol. Vijf minuten voor tijd teisterde een schot van Bosma de lat en Uhlenbeek kon de rebound niet verzilveren. Luttele minuten later was Van ‘t Land wel succesvol (4-0). Het slotaccoord was voor Bosma die met een bekeken schuiver voor 5-0 zorgde.

1718aja_hoo06

Zo gaat Ajax Zat. 2 door in de beker met de alleszeggende cijfers: 3 gespeeld en gewonnen met doelsaldo 19-0!!

Opstelling: Ziere, Joren, Stoker, Ernest, Schurman, van ‘t Land, Bosma, vd Kuijl, Fransberg, Djairin, Kranenburg.
Wissels: Roosblad, van Damme, Streekstra, Uhlenbeek, te Vrede.

Share