Ajax 5 kampioen onder de zon

Wat een prachtige titel voor een boek. Welnu, dit boek is inmiddels geschreven door onze Old Heroes. Nadat onze mannen in hun debuut seizoen 2015-2016 ongeslagen kampioen werden, volgde vorig seizoen zelfs een nog hoger puntenaantal aan het einde van de rit. Het hogere aantal punten was helaas niet genoeg voor de felbegeerde landstitel die we aan HBS moesten laten (dat maar 1 gelijkspel toestond, tegen Ajax) en louter overwinningen boekte. Kortom, het strijdplan van onze mannen was voor aanvang van dit seizoen klip en klaar … “WE WINNEN ALLES !”. Alleen dan zou de titel een zekerheid zijn. Na inmiddels 20 overwinningen en 2 gelijke spelen in een competitie (die dit seizoen zelfs uitbreiding kreeg met 2 wedstrijden naar 26 in totaal) is dit genoeg voor een voorsprong op de naaste concurrenten die zelfs te machtig is voor de zevenmijlslaarzen van klein duimpje.
Afgelopen weekend geen wedstrijd voor onze Old Heroes, maar het welverdiende teamuitje onder de zon. In het Spaanse Alicante werd bijgetankt. Even ontladen na zoveel focus dit seizoen waar menig prof een voorbeeld aan kan nemen. Niet geheel onbelangrijk daarnaast … iedereen moest de huid even zonnen om nog gelikter op de aanstaande kampioensfoto te staan. Dat uitgerekend uittredend landskampioen HBS de titel aan Ajax 5 overdroeg (door onze laatste concurrent AFC te verslaan met maar liefst 5-2) paste helemaal in dit seizoen. De grootste kampioen van 2016-2017 droeg de klassieke Nederlandse driekleur over aan de grootste kampioen van 2017-2018 Ajax 5.
Zo kwam de kampioensfoto eerder als verwacht. Onder de Spaanse zon werd in allerijl een kampioensschaal toegevoegd, maar is het nu een omgekeerde barkruk of een dienblad ? Wie het goed weet te raden krijgt bij de eerstkomende wedstrijd tijdens 3e helft een borrel. Frisse koppies lachen ons tegemoet vanaf het Spaanse strand en zonder voorkennis weet je eigenlijk al wat erop de laatste bladzijde van het boek staat …

“Hier staat AJAX 5, de ongeslagen Landskampioen bij de Klassieke Veteranen Landelijk van seizoen 2017-2018″. Ook wel bekend als AJAX 5, kampioen onder de zon.”

Tekst: Paul

Share

Deceptie Ajax tegen Eemdijk … 0-2

Wie enkele weken geleden had gezegd dat de winnaar van deze wedstrijd wel eens serieus een gooi zou kunnen doen naar de titel was voor gek verklaard. Inmiddels weten we beter, verkeren beide teams in blakende vorm en was er sprake van heuse topper.

wedstrijdbeleving door Marcel

We kunnen gerust zeggen dat de verwachtingen in beide kampen hoog gespannen waren. Wie kon het best hiermee omgaan ? Het leek Eemdijk te worden, want Deen van Embricqs dook al in de eerste minuut dreigend op voor doelman Veenboer. Ajax kreeg in de 10e minuut zijn eerste behoorlijke kans via Ricardo Fransberg (kopbal), maar nadat het duel in evenwichtig vaarwater leek te zijn te komen moest scheidsrechter Paarhuis zich (na een klein kwartier) ziek afmelden voor het vervolg van deze topper. Na een onderbreking van dik 15 minuten werd het duel voortgezet met grensrechter Bogers als leidsman. De noodgedwongen pauze deed Ajax geen goed. Het ritme was duidelijk verstoord en Eemdijk had de puntjes duidelijk even op de welbekende i gezet. Chima Bosman moest direct na de hervatting op de doellijn redding brengen op de inzet van oud-Ajacied Deen van Embricqs die duidelijk gemotiveerd was hedenmiddag. De bezoekers pakte het duel veel energieker aan en Ajax bleef moeite houden om in de schwung van de laatste weken te blijven en zo kwam het in de 30e minuut weer goed weg toen na een vrije trap van Eemdijk Jan Pieter Hartog dicht bij de 0-1 was waarna de afgeslagen bal door Evert Brouwers voorlangs werd geschoten.

Pas tien minuten voor rust liet Ajax weer van zich horen. Het waren Siver Abdulrahman en Kenneth Misa-Danso die doelman Ruizendaal in verlegenheid brachten na een corner. Het was duidelijk een signaal dat Ajax weer wat opleefde, want nog geen minuut later was het Jack van Moerkerk die dicht bij de 1-0 was met zijn schot. Deze kans werd onschadelijk gemaakt door goalie Gerben Ruizendaal. Na 45 minuten konden we gerust zeggen dat het duel aardig in balans was, maar dat Ajax de vorm van de laatste weken nog niet echt kon benaderen.

Na de pauze (op een gevaarlijk schot van Ricardo Fransberg in de 52e minuut na) moest dit duel even worden aangeslingerd en dat geschiedde op een wijze die we liever niet hadden gezien. In de 57e minuut maakte Roy Deken ter hoogte van middenlijn een overtreding op van Embricqs die we gerust mochten kwalificeren als stevig. Op advies van de grensrechter Francees kreeg Deken meteen rood ! Ajax moest nu de boel omzetten. Tim de Jong verving Zakaria el Biyar, maar Eemdijk maakte resoluut gebruik van de nieuwe situatie door acht minuten na de rode kaart de leiding te nemen via Maikel de Harder die een voorzet binnen punterde 0-1.

Image and video hosting by TinyPic

Ajax gaf hierna een goed antwoord op de achterstand door Kenneth Misa-Danso die zijn schot tot corner verwerkt zag worden. Het dappere Ajax, dat zeker niet groots speelde, beet zich vast in Eemdijk wat resulteerde in veel balbezit en wat dreigende momenten. Echte kansen (ondanks een frisse spits in de persoon van Bilal el Amrani) leverde dit echter niet op. Het ijzersterke collectief dat Eemdijk continu uitstraalde bleef geduldig loeren op de omschakeling en deed dit perfect. Met name Deen van Embricqs ontpopte zich als een ware plaag. Ondanks het optische overwicht voor Ajax zagen we zo de beste kansen voor “de Diekers”. Mauro Franken (ook ex-Ajax) en Argjend Selimi konden dit duel vroegtijdig in het slot gooien wat niet gebeurde en dus hoopten de Ajacieden op een late gelijkmaker. Deze droom spatte in de 89e minuut uiteen toen Argjend Selimi het eindstation was in een vlotlopende aanval die zo het lot bezegelde voor Ajax en de titelaspiraties van het kleinste broertje uit Bunschoten-Spakenburg in leven hield.

Wie Eemdijk vanmiddag aan het werk zag kan gerust concluderen dat dit team alle ingrediënten heeft om de finish met goed gevolg te halen. Wat rest voor Ajax, dat misschien stiekem hoopte op een puntendeling, is de strijd om de tweede plek en de derde periodetitel die volgende week in Opheusden tegen DFS een vervolg krijgt.

AJAX – EEMDIJK 0-2 (0-0)
Doelpunten: 0-1 Maikel de Harder (65.), 0-2 Argjend Selimi (89.)
Scheidsrechter: dhr. M. Paarhuis / dhr. S. Bogers
Toeschouwers: 250
Gele kaarten:
Rode kaart: Roy Deken (Ajax)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Edwin Soenarto, Ricardo Fransberg (75. Bilal el Amrani), Jack van Moerkerk, Kenneth Misa-Danso, Stanley Akoy, Zakaria el Biyar (65. Tim de Jong), Glenn van Zoolingen
Opstelling Eemdijk: Gerben Ruizendaal, Zeger Beukers, Jan Pieter Hartog, Wouter Bout, Floris Mulder, Sjohn van Gulik (79. Jorni Camps), Maikel de Harder, Deen van Embricqs, Mauro Franken, Japer Bolland (62. Argjend Selimi), Evert Brouwers (74. Jan de Graaf)

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier en hier voor verslagen op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op RTVU.
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslag van Eemdijk.

Later meer.

Share

voorbeschouwing AJAX – EEMDIJK

Aanstaande zaterdag is er een heuse topper te zien op De Toekomst. Ajax, nummer twee op de ranglijst, neemt het op tegen koploper Eemdijk. Met nog vijf wedstrijden te gaan en een verschil van vijf punten hoeven wij niet verder het belang van deze wedstrijd toe te lichten.

Hoofdklasse B(izar)

Het seizoen in de Hoofdklasse B is een bizarre en kende al vele titelkandidaten. De prijzen worden echter aan het einde van het seizoen verdeeld en het lijkt erop dat “de Diekers” dat het beste hebben begrepen. Het verloor op 3 februari zijn laatste wedstrijd (thuis tegen Staphorst, 0-1) en is sindsdien liefst negen wedstrijden ongeslagen met zeven zeges en tweemaal een gelijkspel. Met veertien doelpunten in de laatste drie wedstrijden heeft Eemdijk zich als belangrijkste titelkandidaat gemeld aan de top. Zaterdag kan op De Toekomst concurrent Ajax op een serieuze achterstand worden gezet van acht punten. Genemuiden en Berkum lijken dan nog de enige twee teams die Eemdijk de titel kunnen ontnemen.

De tegenstander

Eemdijk zit in een heerlijke flow en de groene trein uit Bunschoten lijkt mentaal ook niet te knakken en raakt niet in de war bij een achterstand. Dat bleek ook tijdens eerdere wedstrijd dit seizoen toen Ajax legio kansen verprutste en driemaal een voorsprong weggaf om uiteindelijk lijdzaam toe te zien hoe David van de Groep vlak voor tijd alsnog de winnende treffer maakte. Eindstand 4-3 na een krankzinnige wedstrijd op 10 februari jongstleden. Topscorer bij Eemdijk is momenteel Maikel de Harder met 13 treffers. Het viel IJsselmeervogels ook op en de aanvaller keert volgend seizoen terug bij “de Rooien”, de club waarvoor hij al tweemaal eerder uitkwam in zijn carriere. Ook de ex-Ajacieden Mauro Franken en Deen van Embricqs (beiden allebei naar Sportlust ’46 in Woerden na dit seizoen) behoren steevast tot de basiself binnen het team van trainer Patrick Loenen (ook Sportlust ’46 volgend seizoen) dat daarnaast verder kan rekenen op veel ervaring van o.a. doelman Gerben Ruizendaal, Jan Pieter Hartog en Jasper Bolland.

Wij

Ajax is de laatste weken ook goed bezig en kreeg zelfs de laatste vier wedstrijden geen doelpunt tegen. Het vertoonde spel in deze wedstrijden en de gemaakte doelpunten (13) bieden de ploeg van Jorg Smeets (volgend seizoen AFC zat.1) bijna vanuit het niets weer perspectief. Een slechte maand februari (twee punten uit vier wedstrijden) leek alle hoop op een (periode) titel te hebben verknald. Door voortdurend puntverlies van met name Genemuiden en Berkum profiteerde Eemdijk en sloop Ajax stiekem mee naar de huidige tweede plek.

Arbitraal trio

Kortom, alle redenen om zaterdag een kijkje te komen nemen en naar alle waarschijnlijkheid te gaan genieten van een mooie pot voetbal met grote belangen die er echt toedoen. Scheidsrechter de heer Maurice Paarhuis uit Hellendoorn fluit om 14:30 uur voor de aftrap. Hij wordt geassisteerd door de heer Stef Bogers en de heer Giovanni Francees. Paarhuis floot Ajax dit seizoen twee keer eerder. Beide wedstrijden gingen verloren (Genemuiden uit, DFS thuis). Eemdijk verloor ook onder Paarhuis (uit bij Excelsior ’31). Hier zal zaterdag derhalve verandering in komen. Wij wensen iedereen een sportieve en mooie wedstrijd.

De toegang is zoals altijd gratis en het wordt heerlijk weer … dus kom naar AJAX – EEMDIJK !!!

Historie tussen Ajax en Eemdijk:
ZAT_1_9_Eemdijk_thuis
ZAT_1_10_Eemdijk_uit

Share

Programma en uitslagen deze week

Dinsdag 10 april:
oefenwedstrijd: AJAX zat.2 – BFC zat.1 5-2

Woensdag 11 april:
Veteranen (35+)
districtsbeker (1/4 finale): EDO (U) vet. – Ajax vet. 0-3

Zaterdag 14 april:


HOOFDKLASSE B:
AJAX – EEMDIJK 0-2
ZAT_1_9_Eemdijk_thuis
ZAT_1_10_Eemdijk_uit

Res.Hoofdklasse A:
AJAX 2 – ZUIDVOGELS 2 3-1
Zat_2_25_Zuidvogels_2_thuis
Zat_2_26_Zuidvogels_2_uit

Res.1e Klasse A:
FC VVC 2 – AJAX 3 1-4
ZAT_3_13_FC_VVC_2_thuis
ZAT_3_14_FC_VVC_2_uit

Veteranen (35+):
HOOFDDORP vet. – AJAX vet. 0-11
zat_4_VET_7_Hoofddorp_vet_thuis
zat_4_VET_8_Hoofddorp_vet_uit

Klassieke Veteranen Landelijk:
AJAX 5 geen programma

Share

Ajax 5 staat op matchpoint

“De volgende wedstrijd is altijd de belangrijkste” is een gevleugelde uitspraak in de voetballerij. Nog nooit is deze tekst zo duidelijk van toepassing op onze Old Heroes, want na eventuele winst zou de volgende wedstrijd gegarandeerd de officiële kampioenswedstrijd voor onze mannen zijn. Maar daar zat natuurlijk meteen de kneep. Even winnen heeft maar al te vaak in het verleden, ook bij teams uit onze teergeliefde vereniging, tot onaangename verrassingen geleid. Scherpte en focus was dus geboden om dit goddelijke seizoen in een hemels te laten eindigen. Hoe toepasselijk dat Ajax 5 uitgerekend duivels op zijn pad trof. Zwarte Duivels wel te verstaan en ik heb me laten vertellen dat die het ergste zijn.
Er was volop strijd te verwachten: het hemelse wit rood wit tegen het geheel zwarte Black Devils. Dat we het niet cadeau kregen bleek wel uit de 2-1 ruststand met een penalty voor ons verzilverd door Alex Kroes en een goal van Rivallino Steur. Maar ook een pingel voor de Black Devils die eveneens benut werd. Zoals zo vaak zorgde Jaap Meijer na rust voor lucht (met een mooie 3-1) tegen de zwarthemden die hun spreekwoordelijke huid zo duur mogelijk verkochten. De 100e goal dit seizoen lonkte en toen gebeurde het ! Zo’n moment, zo fantastisch dat je het eigenlijk niet kan verzinnen. De voetbalgoden bemoeide zich ermee. René Stefels kwam erin. Een OLD HERO in hoofdletters, voetbaldocent en gewaardeerd door velen. Een echte klassieke veteraan, leeftijd niet van toepassing als je zoveel passie hebt. Na een prachtige voorzet van Mark Stuut knalde René hem in de kruising voor de gouden nummer 100 !!! Goede wijn behoeft geen krans, maar je hoeft geen wijnkenner te zijn om te weten dat de oudste wijn de beste is.
Gespeeld was het nog niet helemaal. De aanhangers van lucifer hadden helhonds brutaal middels een goal (waar Ajax 5 normaliter predikaat op heeft) voor een 4-2 tussenstand gezorgd. Echter, toen ze engelen hoorden zingen werd het vuur definitief uitgeblazen door Mark Reiz (5-2). De Old Heroes waren te sterk voor de strijdvaardige Devils en de koek was nog niet op, want opnieuw Reiz (6-2) en een hele lekkere van Tino Tabak maakte het helemaal af voor 7-2. De volgende week wedstrijd kan een geweldig seizoen worden bekroond met de Landstitel bij de Klassieke Veteranen. Het zou de dubbel betekenen na de al eerder dit seizoen heroverde Knoepert en de 5e prijs uit de geschiedenis van Ajax 5. Om klassiek af te sluiten … Hup Ajax 5 !

Tekst : Paul

Share

Ajax geeft goede reeks vervolg in Nijkerk

Nu de machinisten Smeets, Cameron en van der Wal de Ajax-trein hebben veranderd van een sprinter in een intercity waren we benieuwd of station Nijkerk ook in razend tempo achter ons gelaten zou worden.

wedstrijdbeleving door Marcel

De start van de wedstrijd, op deze heerlijke lentedag, was dan wel voor Ajax (zeker qua balbezit) maar van enige lijn bij beide teams was nog niet veel te zien. De intenties van Ajax waren wel duidelijk en de eerste serieuze kans kwam via Glenn van Zoolingen (schot zijnet). Daarna brak er een fase aan dat scheidsrechter Mesbah de gebeten hond was en dat kwam het schouwspel niet ten goede. Veelvuldig moest de leidsman optreden en het spel stilleggen wat niet in de smaak viel bij de spelers van NSC en trainer Kamphuis die later naar de tribune werd gestuurd. Dit alles begon in de 19e minuut toen Ricardo Fransberg op het randje van de zestienmeter werd neergelegd waarvoor Rinke Rozema geel kreeg. De vrije trap die volgde werd in de muur met de hand getoucheerd door andermaal Rinke Rozema en zo kreeg hij zijn tweede gele kaart en Ajax een penalty. Edwin Soenarto, die wekelijks een solide wedstrijd speelt, scoorde beheerst en zo kwam Ajax in de 20e minuut op voorsprong.

Edwin Soenarto schiet uit een penalty de 0-1 binnen

Niet veel later kwam het goed weg toen Barry de Winter te gehaast naast schoot. Het duel, dat even een grimmige stemming leek te krijgen, bloedde enigszins wat dood mede kwam door de overtalsituatie op het veld. Ajax bepaalde wel de regie, maar voetbalde zeker niet goed. Toch had Ricardo Fransberg in de 24e minuut de 0-2 moeten maken nadat Kenneth Misa-Danso hem een niet te missen kans bood. Het frivole Ajax-spel van de afgelopen wedstrijden was ondertussen nog ver te zoeken, maar wederom volgde opnieuw een uitgelezen kans op 0-2 toen Ricardo Fransberg, zo’n tien minuten voor rust, Kenneth Misa-Danso in staat stelde om de 0-2 te scoren maar dit gebeurde in buitenspel positie. In de blessuretijd wist doelman Ranzijn nog een inzet van Kenneth Misa-Danso naast te tikken waardoor de rust werd gehaald met een magere 0-1 score in een bij vlagen chaotische eerste helft waar de toeschouwers nu niet bepaald warm van waren geworden.

Siver Abdulrahman is Nico van den Brom te snel af

Na rust pakte Ajax de draad uitstekend op. Veelvuldig werd nu wel de vrije man gevonden en dat betaalde zich al vrij snel uit toen in de 48e minuut Stanley Akoy Kenneth Misa-Danso bereikte die doelman Ranzijn simpel passeerde voor de 0-2. Ajax had hierna geen kind meer aan NSC. Het hield zeer bekwaam de linies gesloten en ook het frivole aanvalsspel kwam steeds vaker tevoorschijn. Zo ook in de 57e minuut toen Kenneth Misa-Danso doelman Ranzijn passeerde en uit een moeilijke hoek op de paal schoot. Het was uitstel van executie, want nog geen twee minuten later (uit een identieke aanval zoals bij de 0-2) scoorde Ajax in de 59e minuut de 0-3. Akoy gaf de assist en Misa-Danso scoorde zijn tweede.

1718nsc_aja03Stanley Akoy speelde prima op het middenveld

Het povere NSC, dat totaal geen antwoord had op de vlotlopende Ajax aanvalslinie, moest lijdzaam toezien hoe Ricardo Fransberg met een listig stiftballetje dicht bij de 0-4 was in de 63e minuut maar doelman Ranzijn wist deze kans nog ternauwernood over te tikken. Het vlakke duel, dat vervolgens voortkabbelde richting de slotfase, kende nog wel wat aardige momenten. Zowaar was NSC een aantal maal opeens dreigend met de grootste kans voor Yordi Grovenstein in de 82e minuut. Ook Ajax liet nog even zijn tanden zien in de 88e minuut toen Stanley Akoy een vrije trap over de muur krulde die doelman Ranzijn over tikte. Daarna was het weer de beurt aan NSC dat zich dapper verweerde, maar kwaliteit te kort kwam om Ajax echt te verontrusten. Toch waren Barry de Winter en Tristan Wallet nog dichtbij een eretreffer in de absolute slotfase. Het laatste woord was voor Ajax dat niet groots speelde, maar wel weer uiterst efficiënt was en bij vlagen in de tweede helft weer de goede vorm van de laatste wedstrijden etaleerde. Het was de altijd nuttige invaller Maurice Renger die Stanley Akoy de goal gunde in de 90e minuut en zo scoorde Ajax zijn 17e doelpunt in vijf wedstrijden en hield het voor de 450e minuut de nul achterin.

1718nsc_aja02Kenneth Misa Danso maakte twee doelpunten

Mijn hulde aan de uitstekende doelman Veenboer, Roy Deken, Edwin Soenarto, routinier Siver Abdulrahman en de briljante Chima Bosman is dan ook groot. Volgend weekend de topper op De Toekomst als Eemdijk op bezoek komt en dan gaan we zien of de vorm van de laatste weken ook zich doorzet tegen een geduchte tegenstander.

1718nsc_aja01Stephan Veenboer hield vanmiddag de nul

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

NSC Nijkerk – AJAX 0-4 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Edwin Soenarto (20. pen), 0-2 Kenneth Misa-Danso (48.), 0-3 Kenneth Misa-Danso (59.), 0-4 Stanley Akoy (90.)
Scheidsrechter: dhr. C. Mesbah
Toeschouwers: 400
Gele kaarten: Rinke Rozema, Darryl Bobson (beiden NSC Nijkerk)
Rode kaart: Rinke Rozema (2x geel)
Opstelling NSC Nijkerk: Damian Ranzijn, Dave Knikker, Roy Schaap, Jonas Katshima, Rinke Rozema, Barry de Winter, Yannick Cornelisz (70. Eyup Terlemez), Darryl Bobson (64. Martijn Schilthuis), Yordi Grovenstein, Nico van den Brom (54. Tristan Wallet), Chan Ali Turksoy
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen (75. Tim de Jong), Zakaria el Biyar, Jack van Moerkerk (77. Maurice Renger), Ricardo Fransberg, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso (67. Bilal el Amrani)

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op De Veense Courant Online.

Video:

NSC Nijkerk-Ajax Zaterdag (0-4) 07-04-2018 from Ajax Amateurs on Vimeo.

Share

Zaterdag 2 weet weer wat verliezen is

Mc5U.jpg

In de reserve Hoofdklasse A heeft Ajax zaterdag 2 vanmiddag een flink pak op de broek gekregen van Volendam 2. Na een 3-1 ruststand stond er na negentig minuten een 5-1 eindstand op het scorebord. Het was de eerste nederlaag na de winterstop voor de mannen van Detlef Le Grand. Ajax was bezig aan een knappe inhaalrace en leek voor deze wedstrijd opeens weer kansen te hebben op het kampioenschap, maar maakt nu weer een pas op de plaats. De regerend kampioen kent momenteel een achterstand van 9 punten op koploper ODIN ’59 2 met een wedstrijd minder gespeeld en staat op plek zes.

Mc6v.jpg

McAc.jpg

McAG.jpg

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Video:

Volendam 2-Ajax Zaterdag 2 (5-1) 07-04-2018 from Ajax Amateurs on Vimeo.

Share

Loting districtsbeker: Amsterdamse derby in 1/2 finale

Gisteravond heeft de loting plaatsgevonden voor de halve finale van de districtsbeker. Ajax zal het woensdag 25 april moeten gaan opnemen tegen zondag-eersteklasser en stadgenoot JOS Watergraafsmeer zondag 1. In de Watergraafsmeer zal om 20:15 uur worden afgetrapt.

De andere halve finale zal gaan tussen de amateurs van Volendam zat.1 en SDO zon.1 uit Bussum.

De finale is op donderdag 10 mei bij FC Breukelen.

Historie:
vMVn.jpg

Share