Ajax 5 opnieuw de baas in Utrecht

Ajax 5 keerde afgelopen zaterdag terug op de plek waar het allemaal begon. Onze Old Heroes maakte namelijk hun klassieke veteranen competitie debuut vorig seizoen op bezoek bij de god van de Batavieren, beter bekend onder de naam Hercules. Het werd vorig seizoen een prachtig debuut eindigend in een eclatante 1-5 zege. De kersverse keizers van Mokum hadden vorige week het blazoen weer keurig opgepoetst en wilde ook deze middag laten zien dat de Old Heroes nog steeds de ploeg is waarvoor Hercules geen maat op staat. Geen kapsones onzer kant, maar de woorden afgelopen seizoen van onze zeer gewaardeerde gastheer van heden middag.

Het begon meteen voortvarend. Na vijf minuten schoot Lloyd de Meza, met een halve punter buitenkant schoen vanaf de linkerkant, uit een onmogelijke hoek raak in de verre kruising. Volgens Lloyd “een bewussie” … de rest van de selectie dacht van niet. Gelukkig is de pen machtiger dan de mening van velen en om de woorden van de legendarische Hugo Walker te gebruiken “De Meza komt dat schot ! DE MEZAAAAA! WAT EEN SCHITTERENDE GOAL … Oh Oh Oh! prachtig !”. Na deze vliegende start zette Hercules daar als antwoord goed combinatiespel tegenover tot aan het zestienmetergebied. Elke hoge voorzet die daarop volgde werd echter door Giovanni Frankel en Paul Michielsen goed weggewerkt. Met Giovanni is meteen een van de drie gastspelers van de Ajax Veteranen (35+) genoemd. De andere twee waren Maikel Schats en Oscar Keuter die de troepen kwamen versterken. Klasse mannen. Na een minuut of dertig spelen viel de 0-2. De twee centrale Hercules-verdedigers van 1 meter 90 gaan onder de loepzuivere pass van Tino Tabak door en Schats kopt (!) de bal in, maar tegen de lat. In de rebound weet hij hem alsnog in het doel te werken. Met een verdiende 0-2 ruststand wordt de thee genuttigd.

Na de rust de nodige wissels en al vrij snel valt de 0-3. Een afvallende bal weet Alex Liefhebber met wiskundige precisie met de punt van schoen bij Lloyd de Meza te krijgen en die schiet hem droog in de linkerbovenhoek. De 1-3 hierna valt eigenlijk uit het niets. Een voorzet vanaf rechts wordt door iedereen gemist en bij de tweede paal vakkundig tegendraads in de hoek gekopt en daarop is onze keeper Ramon de Ridder kansloos. Zo’n heiligschennis laat Alex niet op zich zitten en maakt vrij snel hierna de 1-4. Alex Liefhebber krijgt de bal op een meter of twintig van het doel vanaf rechts van Marcus Keane, draait open en schiet de bal vervolgens in de verre kruising. Hugo Walker had in deze fase van de wedstrijd al hele volksstammen doof gekregen met zijn mondelinge bewieroking. Wat een voetbalgenot ! Nog was de koek niet op. Een kwartier voor tijd heeft Alex de mooiste als laatste bewaard. Na een steekpass van Nicky van Kampen neemt hij de bal aan in de zestienmeter en stift de bal over de uitkomende keeper voor een Bergkampiaanse 1-5. Dit bleek tevens de eindstand.

Evenals vorig seizoen een prachtige 1-5 overwinning. Hercules uit begint voor Ajax 5 als Feyenoord thuis van ons vlaggeschip te voelen. Van te voren lijkt het spannend, maar na afloop is er de gebruikelijke overwinning door heerlijk spel en prachtige doelpunten.

Tekst: Paul (met dank aan Alex Liefhebber)

Share

Programma en uitslagen deze week

Donderdag 30 maart:

Veteranen (35+): Ajax vet. – Alliance ’22 vet. 4-1
1. Ajax vet.-Alliance 22 vet. thuis

2. Ajax vet.-Alliance 22 vet. uit

Zaterdag 1 april:

Hoofdklasse A: Ter Leede – Ajax 0-3
25.ZAT.1 Ajax zat.1-Ter Leede thuis

26.ZAT.1 Ajax zat-Ter Leede uit

Res. Hoofdklasse A: WV-HEDW 2 – Ajax 2 4-0
23. Ajax ZAT.2-WVHEDW 2 thuis

24. Ajax ZAT.2-WVHEDW 2 uit

Res. 1e Klasse A: CSW 2 – Ajax 3 11-0
5. ajax zat.3-CSW thuis

6. ajax zat.3-CSW 2 uit

Veteranen (35+): Koninklijke HFC vet. – Ajax vet. 2-6
9. Ajax vet.-Kon.HFC vet. thuis

10. Ajax vet.-Kon.HFC.vet. uit

Klassieke vet. landelijk: Hercules Utrecht – Ajax 5 1-5
7. ajax 5-Hercules thuis

8. ajax 5-Hercules uit

Share

Ajax 5 blijft keizer van Mokum

Na vorige week het landskampioenschap bij de klassieke veteranen in Den Haag achter te hebben moeten laten, stond voor afgelopen zaterdag de beste remedie om het blazoen weer op te poetsen op het programma. Een onvervalste derby tegen de buren van AFC. Een hoop prestige stond op het spel, want net niet de beste van Nederland maar wel de beste van Amsterdam was de insteek. De heenwedstrijd eindigde in een onnodige benauwde overwinning van “de onzen” dus waren de mannen op voorhand alert op de onzichtbare derbywetten die dit soort wedstrijden net die extra aparte lading geven. Overigens zou zelfs na een kleine nederlaag de prestigieuze keizerskroon nog op Ajax zijn helm geplaatst worden. De eerste wedstrijd eindigde in een 1-3 zege voor de Old Heroes. Dus over twee wedstrijden was er wat marge, maar daar wou niemand aan in het Ajax 5 kamp. Een keizerskroon met glans opgepoetst … daar was het om te doen bij deze belangrijke 3e helft titel.

Het was prachtig voetbalweer, een zonnetje maar niet te warm. Bij AFC stond Maarten Oldenhof (centraal achterin en lid Bestuursraad bij Ajax) in de gelederen en leidde de tactiek van afwachten en loeren op de counter. Op deze verrassende tactiek hadden onze Old Heroes echter wel gerekend. Als een koning op de eigen velden was Ajax 5 veel sterker in de eerste helft zonder dat dit tot veel fraaie mogelijkheden leidde. Alex Kroes zorgde met een snoeiharde pegel in de kruising voor het hoogtepunt in de eerste helft en de verdiende voorsprong. Na rust had Ajax 5 zijn zaakjes goed voor elkaar en besliste de strijd om de grachtengordel vrij vlot via een intikker van Marcus Keane 2-0. Hierna was de spanning eraf en balde beide teams naar de derde helft. Voor de spreekwoordelijke eer mocht AFC nog de 2-1 aantekenen (tien minuten voor tijd), maar problemen leverde dat niet meer op voor de ploeg die overduidelijk en opnieuw de sterkste van Mokum was.

Na deze, overigens, sportieve pot deden de Old Heroes (zoals goede Keizers betaamd) hun taak. Het zich bekommeren om de toekomstige Old Heroes, oftewel ons vlaggeschip de Zaterdag 1. De jongen Godenzonen hadden aan het kortste eind getrokken in hun hoofdklasse derby tegen Swift en konden wat opbeurend advies goed gebruiken. “Ach, jongens je moet maar zo denken … je bent gezond, hebt een leuke vriendin en als je thuis komt zit de ijskast vol. Volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen !”

Ajax 5 … Mokums finest AGAIN !

tekst: Paul

Share

Programma en uitslagen deze week

Woensdag 22 maart:

1/4 finale districtsbeker:
Ajax 2 – SDO 2 3-3 (7-8 ns)

Benefietduel:

korte wedstrijdbeleving van Marcel

Na de zure appel die Achilles Veen was voor Ajax stond woensdagavond 22 maart de benefietwedstrijd voor Joey Snijders (o.a. ex-GVVV) op het programma. Een ieder die deze tragedie van deze speler gevolgd heeft snapt dat deze wedstrijdbeleving dus in het teken staat van wederzijds respect en dat er meer is dan alleen maar voetballen. De wedstrijd kreeg de aandacht die het verdiende gezien het talrijke publiek dat de moeilijke weg naar het sportpark gevonden had.

Ajax trad aan tegen een Hilversums-elftal en domineerde het wedstrijdbeeld. Na een kleine tien minuten spelen was het Stanley Akoy (op aangeven van Reda Kharchouch) die de 0-1 scoorde. Ajax grossierde in het creƫeren van kansjes en mogelijkheden, maar zag pas in de 20e minuut de score oplopen naar 0-2 door wederom Stanley Akoy die daarmee de meest bepalende speler was van de eerste helft. Pas in de 33e minuut mocht het gelegenheidsteam zijn eerste kans noteren, maar doelman Rolf Hazelaar was attent en ter plaatse. Dat de ruststand slechts 0-2 was was eerder geluk dan wijsheid.

Na rust werd het voetbaltechnisch wat slordiger. Desondanks liep Ajax binnen tien minuten vrij simpel uit naar 0-5 door doelpunten van Baran Karadag, een eigen doelpunt en Lars Middelwijk die de mooiste van de avond scoorde met een sierlijke boogbal. Ajax bleef aanvallen maar verzuimde in het restant de score flink uit te bouwen en werd wat onzorgvuldig (met name Yechi Wijk en Tonnie Cusell kregen voldoende mogelijkheden). De eindstand werd vlak voor tijd op het scorebord gebracht toen Mauro Franken hard uithaalde voor de 0-6. Een prachtige voetbalavond kreeg daarmee een mooi slot, maar vooral voor de stichting Keep on Fighting was het een geslaagde avond was !

Zaterdag 25 maart

Hoofdklasse A:
Ajax – Swift 0-5
23.ZAT.1 Ajax zat.1-Swift thuis

24.ZAT.1 Ajax zat.-Swift uit

Res.Hoofdklasse A:
Argon 2 – Ajax 2 0-2
1. Ajax ZAT.2-Argon 2 thuis

2. Ajax ZAT.2-Argon 2 uit

Res. 1e Klasse A:
FC Aalsmeer 2 – Ajax 3 2-2
11. ajax zat.3-FC Aalsmeer 2 thuis

12. ajax zat.3-FC Aalsmeer 2 uit

Veteranen (35+):
SDW vet. – Ajax vet. 1-2
13. Ajax vet.-SDW vet. thuis

14. Ajax vet.-SDW vet. uit

Klassieke veteranen landelijk:
Ajax 5 – AFC 2-1
1. ajax 5-AFC thuis

2. ajax 5-AFC uit

Share

Ajax 5 moet meerdere erkennen in HBS

Op de 117e verjaardag van de door ons zo geliefde Griek stond de wedstrijd van het seizoen gepland. HBS en Ajax 5 steken het hele seizoen al met kop en schouders boven de overige ploegen uit zowel qua spel als resultaten. Waar Ajax 5 op dit moment meer punten vergaarde dan in het glorieuze kampioensseizoen 2015-2016 en in iedere andere competitie al op titelprolongatie zou af stevenen maakt onze Haagse opponent het nog bonter. Tot nu toe wonnen zij alles op een wedstrijd na. Dat dit gebeurde in de pot tegen onze Old Heroes is veelzeggend. Alle andere ploegen vielen ten prooi aan het doelpuntenmonster dat HBS heet. Voor deze pot lieten zij het ongelofelijke aantal van 138 doelpunten in 18 wedstrijden noteren. Ploegen die in het begin van de competitie op volle oorlogsterkte tegen Ajax 5 aantraden en dachten HBS met een mindere selectie aan te kunnen betaalden meteen een schokkende prijs. Zo ging Sparta met een 14-1 nederlaag en schaamrood op de kaken van het veld. In de eerste wedstrijd tussen Ajax 5 – HBS (vorig seizoen ook al een van de spectaculairste) was er in de eerste helft geen vuiltje aan de lucht. Onze mannen stonden op een verdiende 2-1 en vergaten de wedstrijd voor rust te beslissen. In de tweede helft waren de rollen omgedraaid en pakte Ajax 5 op karakter nog een puntje na met 2-3 achter te hebben gestaan. Zaterdag 18 maart 2017 was de opdracht duidelijk … alleen een overwinning zou volstaan voor Ajax 5. Zo zou de competitie weer spannend worden en misschien zou HBS een tikje krijgen, wellicht wat nerveus worden en zich nog een keer laten verrassen door een van de andere ploegen zodat de Old Heroes hun titel zouden kunnen prolongeren.

Uiteraard verschenen beide ploegen met een complete en fitte selectie aan de aftrap. Zoals verwacht ontspon zich een geweldige wedstrijd waarbij HBS in de eerste helft de bovenliggende partij was. De snelle lopende mensen vanaf het middenveld waren een plaag voor onze defensie en voorin wisten onze mannen geen potten te breken. Toch was het Ajax 5 dat de leiding had moeten nemen toen Marc Stuut een dot van een kans kreeg. Maar helaas … waar Messi ooit in de WK finale tegen Duitsland zijn kans op eeuwige roem liet liggen daar toonde ook goalgetter Stuut menselijke trekjes van het kunnen missen. Hierna trok HBS verdiend de wedstrijd naar zich toe en scoorde de 1-0 en kreeg terecht een strafschop waaruit de 2-0 werd gescoord. Na de rust een andere wedstrijd. De raven geloofde het wel en Ajax 5 was nu beter. Veelbelovend met het wedstrijdbeeld uit de heenwedstrijd nog in gedachte. De raven loerde op ons zilverwerk (kampioensschaal) en lieten ons komen met het idee zelf toe te slaan in de onschakeling. Lange tijd was Ajax 5 de hond die blafte maar niet beet. Maar gelukkig hebben we ook nog een sluwe vos in de selectie … Kees genaamd. Hij bracht de spanning terug in de wedstrijd met de 2-1. Helaas scoorde HBS te snel hierna de 3-1. De Old Heroes moesten alles of niets spelen en de kansen gingen over en weer in deze sportieve, mannelijke pot. Uiteindelijk deed HBS het licht uit door in de slotfase de definitieve 4-1 te scoren. Martijn Reuser (geblesseerd) was aandachtig toeschouwer en danig onder de indruk van het niveau. Na afloop werd er heerlijk geanalyseerd met onze Haagse vrienden die, mocht er geen plotselinge griep epidemie in ‘s-Gravenhage uitbreken, de titel niet meer kan ontgaan. Het tekent onze helden … je herkent de ware kampioen ook aan de manier hoe die verliest !

Tekst: Paul
Foto: Tamara

Share