Ajax 5 vestigt puntenrecord en scoort 100e doelpunt

Een week later dan de trouwe lezer is gewend, maar ik wilde de geschreven stukjes van dit seizoen van onze Old Heroes toch in stijl afsluiten. Dat verdienen onze mannen. Vorig weekend zat ik nog volop in de voorbereiding van mijn kristallen huwelijk die ik samen met mijn vrouw en mijn getuige geheel op Ajax wijze in Stockholm heb gevierd. Dat zijn de fijne voordelen van getrouwd zijn met een vrouwelijke Ajacied … je hoeft nooit te zoeken naar een spannende locatie want die komt vanzelf op je Ajax-pad.

Onze mannen dan. Er waren nog twee inhaalwedstrijden te spelen, maar in de drie weken zonder voetbal kon er geen datum worden gevonden voor de eerder uitgestelde wedstrijd bij Kampong. Deze wedstrijd wordt dan op de ranglijst als nederlaag aangemerkt omdat Ajax deze had afgezegd. Jammer, maar ondanks dat konden de Old Heroes nog altijd op een persoonlijk record aantal competitiepunten komen (bizar in de wetenschap dat Ajax 5 vorig seizoen ongeslagen kampioen werd met 58 punten). Dit moest gebeuren in de wedstrijd tegen Concordia, dat overigens wel zo sportief was om aan het einde van de reguliere competitie lekker een potje te komen ballen in Mokum. Vorig seizoen, toen ook al de laatste wedstrijd, wisten ze zo’n twintig goede aanvallen te weerstaan waardoor het in een 1-1 gelijkspel eindigde. Genoeg om ongeslagen te blijven … nu zou het te weinig zijn om op de gewilde 59 punten uit te komen. In een uiterst sportief duel lieten de Old Heroes zien dat het alleen HBS boven zich hoeft te dulden, want het fantastische punten aantal van 59 punten kon voor de rust (3-0) al bijgeschreven worden met als toetje dat de 2-0 tevens de 100e Ajax-goal (Marc Stuut) van dit seizoen was. De wedstrijd werd vervolgens lekker uit getikt naar een 5-2 eindstand. Einde van een seizoen waarin andermaal behoorlijk goed voetbal werd gespeeld, er lol was, genoten werd en we weer de beste waren van Amsterdam en Rotterdam maar niet van Den Haag. Hopelijk volgend seizoen wel weer van Nederland.


Tekst: Paul

Share

Ajax 5 wint verdient van en bij HVV … 2-4

Afgelopen zaterdag … HVV – Ajax. Een prachtig affiche ! Bij de Haagsche Voetbal Vereniging o.a. het ex- Ajax boefje Cedric van de Gun in de gelederen en bij ons oud-HVV’er Marcus Keane. De bezoekende Amsterdammers met 3 sterren op de borst, het trotse HVV als enige Nederlandse club buiten de traditionele top 3 met 1 ster voor 10 landskampioenschappen. Sterker nog, toen onze dappere strijders werden opgericht in 1900 werd HVV doodleuk al voor de 3e keer de beste van Nederland. In de oerjaren van het vaderlandse voetbal waren de Hagenaars, opgericht in 1883, de meest succesvolle club met een grote succesperiode tussen 1891-1914. Het zou een hele tijd duren voor de rest van Nederland deze periode van 14 titels in zou halen en heden ten dagen dulden ze alleen de traditionele top 3 naast en boven zich. Deze status dragen ze uiteraard altijd trots met zich mee. In 2008 werd door het vlaggeschip voor de 1000e keer een competitie overwinning behaald wat op zich al een enorme prestatie is voor een amateurclub. Niet voor niets heeft de zaterdag amateurafdeling van Ajax al jaren goede contacten met ons Haagse evenbeeld, want een club met zoveel traditie en voetbalcultuur dat schept logische wijze een band.
Zo’n wedstrijd te mogen spelen onder de noemer klassieke veteranen is daarom ook bijzonder en bij menig jubileum zou deze partij een prachtige aankondiging zijn. Doorspekt van al deze voetbaltraditie, op het terrein waar HVV al meer dan 100 jaar resideert, traden onze Old Heroes aan. Marcus Keane heeft helemaal een special gevoel bij deze wedstrijd en dat gevoel uitte hij dan ook door 0-1 te scoren via een schitterend doelpunt. Voor Ajax 5 leek er geen vuiltje aan de lucht. HVV wachtte af en probeerde met name via oud-Ajacied Cedric van der Gun kansen te creëeren. Ondanks het overwicht speelde Ajax 5 in een te laag tempo om HVV over de knie te leggen en via een mooi uitgespeelde aanval kwamen de Hagenaars nog voor de rust langszij. Na de thee tapte Ajax 5 uit een ander vaatje en liet HVV letterlijk achter de bal aan lopen, maar een subliem uitgevoerde counter betekende de 2-1 voor de thuisclub die hier een patent op schijnt te hebben. Lang duurde deze voorsprong niet. Een fraaie steekpas van Bert Verweel wist Dennis Bogaard beheerst af te ronden. Scoorde Dennis in de heenwedstrijd een magistrale goal met zijn houten rechter nu kwam weer dit been van pas voor een meer dan terechte 2-2. Vlak hierna kon Michel de Haan, die gastspeler was bij de Old Heroes, de 2-3 aantekenen voor het conditioneel sterkere Ajax 5. In de slotfase trok Ajax 5 de wedstrijd definitief naar zich toe toen Marc Wolthuis de 2-4 scoorde na een vlot lopende aanval. In het schitterende clubhuis van HVV smaakte het bier extra lekker. Ondanks dat AFC vorige week met 9-2 van het Rotterdamse VOC had gewonnen kwamen het drie doelpunten te kort om Ajax 5 van de AmRo (Amsterdam-Rotterdam) titel af te houden.
Klassieke Veteranen …. er is altijd wel iets moois om voor te strijden.

tekst: Paul


Share

Ajax 5 opnieuw de baas in Utrecht

Ajax 5 keerde afgelopen zaterdag terug op de plek waar het allemaal begon. Onze Old Heroes maakte namelijk hun klassieke veteranen competitie debuut vorig seizoen op bezoek bij de god van de Batavieren, beter bekend onder de naam Hercules. Het werd vorig seizoen een prachtig debuut eindigend in een eclatante 1-5 zege. De kersverse keizers van Mokum hadden vorige week het blazoen weer keurig opgepoetst en wilde ook deze middag laten zien dat de Old Heroes nog steeds de ploeg is waarvoor Hercules geen maat op staat. Geen kapsones onzer kant, maar de woorden afgelopen seizoen van onze zeer gewaardeerde gastheer van heden middag.

Het begon meteen voortvarend. Na vijf minuten schoot Lloyd de Meza, met een halve punter buitenkant schoen vanaf de linkerkant, uit een onmogelijke hoek raak in de verre kruising. Volgens Lloyd “een bewussie” … de rest van de selectie dacht van niet. Gelukkig is de pen machtiger dan de mening van velen en om de woorden van de legendarische Hugo Walker te gebruiken “De Meza komt dat schot ! DE MEZAAAAA! WAT EEN SCHITTERENDE GOAL … Oh Oh Oh! prachtig !”. Na deze vliegende start zette Hercules daar als antwoord goed combinatiespel tegenover tot aan het zestienmetergebied. Elke hoge voorzet die daarop volgde werd echter door Giovanni Frankel en Paul Michielsen goed weggewerkt. Met Giovanni is meteen een van de drie gastspelers van de Ajax Veteranen (35+) genoemd. De andere twee waren Maikel Schats en Oscar Keuter die de troepen kwamen versterken. Klasse mannen. Na een minuut of dertig spelen viel de 0-2. De twee centrale Hercules-verdedigers van 1 meter 90 gaan onder de loepzuivere pass van Tino Tabak door en Schats kopt (!) de bal in, maar tegen de lat. In de rebound weet hij hem alsnog in het doel te werken. Met een verdiende 0-2 ruststand wordt de thee genuttigd.

Na de rust de nodige wissels en al vrij snel valt de 0-3. Een afvallende bal weet Alex Liefhebber met wiskundige precisie met de punt van schoen bij Lloyd de Meza te krijgen en die schiet hem droog in de linkerbovenhoek. De 1-3 hierna valt eigenlijk uit het niets. Een voorzet vanaf rechts wordt door iedereen gemist en bij de tweede paal vakkundig tegendraads in de hoek gekopt en daarop is onze keeper Ramon de Ridder kansloos. Zo’n heiligschennis laat Alex niet op zich zitten en maakt vrij snel hierna de 1-4. Alex Liefhebber krijgt de bal op een meter of twintig van het doel vanaf rechts van Marcus Keane, draait open en schiet de bal vervolgens in de verre kruising. Hugo Walker had in deze fase van de wedstrijd al hele volksstammen doof gekregen met zijn mondelinge bewieroking. Wat een voetbalgenot ! Nog was de koek niet op. Een kwartier voor tijd heeft Alex de mooiste als laatste bewaard. Na een steekpass van Nicky van Kampen neemt hij de bal aan in de zestienmeter en stift de bal over de uitkomende keeper voor een Bergkampiaanse 1-5. Dit bleek tevens de eindstand.

Evenals vorig seizoen een prachtige 1-5 overwinning. Hercules uit begint voor Ajax 5 als Feyenoord thuis van ons vlaggeschip te voelen. Van te voren lijkt het spannend, maar na afloop is er de gebruikelijke overwinning door heerlijk spel en prachtige doelpunten.

Tekst: Paul (met dank aan Alex Liefhebber)

Share