Schamel puntje Ajax tegen NSC Nijkerk … 2-2

Op deze gure en grijze december middag moest Ajax maar gaan zorgen voor de nodige zonnestralen. Dit is inmiddels dringend nodig nu de Amsterdammers na een prima start van de competitie langzaam op de ranglijst aan het wegzakken zijn. Zou de kleinere broer van Sparta Nijkerk, die Ajax vorige week zo’n dreun verkocht in blessuretijd, het juiste medicijn zijn ?

wedstrijdbeleving van Marcel

Onder het toeziend oog van onze herstellende huisfotograaf Rob begon Ajax inderdaad met de nodige overtuiging. De eerste serieuze doelpoging vond plaats in de 7e minuut toen de vrije trap van Maurice Renger maar net naast het doel belandde. Tot ongeveer een kwartier spelen leek er niets aan de hand. Ajax nam het initiatief en legde zo nu en dan fraaie aanvallen op de mat, maar dat veranderde toen Nico van den Brom keurig een haarscherpe voorzet van dichtbij van Yordi Grovenstein transformeerde tot 0-1. De laagvlieger uit Nijkerk was nog niet eerder zo dreigend in de buurt geweest van doelman Veenboer en zette hiermee het wedstrijdbeeld volledig op zijn kop. Opnieuw moest Ajax een tegenslag incasseren, maar de resterende tijd moest voldoende perspectief bieden.

Wie Ajax daarna (tussen de 15e en de 40e minuut) aan het werk zag vroeg zich hardop af wat er aan de hand was. De bezoekers uit Nijkerk gebruikten de voorsprong om brutaal van zich af te bijten en werden daarbij ook in het zadel geholpen door het te voorspelbare karakter (lees: voetbal) wat de Amsterdammers lieten zien. Waar NSC in zijn aanvallen veel directer en dus sneller was koos men bij Ajax er af en toe voor om overdreven goed op te bouwen in een te laag tempo waardoor NSC continu de organisatie op tijd kon herstellen. Het was een fase dat Ajax worstelde met zichzelf en NSC vond het allemaal prima. Pas in de laatste vijf minuten zagen we langzaam Ajax herrijzen uit het dalletje dit werd ingeleid in de 40e minuut door de kopbal van Bilal el Amrani die doelman Ranzijn naast tikte. Niet veel later zagen we nog een halve volley van Maurice Renger die op de lat uiteen spatte. Kortom, de voortekenen voor een meer bevlogen tweede helft waren in aantocht.

Na rust hield Ajax woord en inderdaad ook het tempo ging omhoog. Met veel meer directer voetbal begon NSC steeds meer achter de feiten aan te lopen. Zo ook in de 49e minuut toen Kenneth Misa-Danso ineens voorgaf en Bilal el Amrani alleen nog maar tegen de bal aan hoefde te lopen voor de 1-1. Dit nadat even daarvoor Berry van ’t Land met een vrije trap het eerste signaal van dreiging had afgegeven. Ajax bleef driftig op zoek naar meer en dat kreeg het ook. Roy Deken speelde Bilal el Amrani vrij die met een fraaie actie de bal in de verre hoek deed belanden voor de 2-1 voorsprong. Zo waren binnen een kwartier de rollen omgedraaid. Hoopvol was het spel van Ajax na rust, maar kon het de score uitbouwen en eindelijk weer eens een driepunter binnenhalen ? Gek genoeg kreeg je langs het veld nog steeds niet echt het gevoel dat het wel snor zat. Misschien was het vertrouwen nog te broos en was Ajax daarom eigenlijk nog te onrustig, te onzeker ook en de regelmatig inconsequente beslissingen van de arbitrage bevorderde ook niet bepaald het ritme.

Het duel verliep, op een paar hobbels na, dus tot de 79e minuut prima voor Ajax. Toen legde een andermaal wat vrijgevige vrije trap voor NSC de basis voor de gelijkmaker die er lange tijd niet in zat. Het was Darryl Bobson die de bal panklaar legde op het hoofd van Jonas Katshima die boven iedereen uitsprong en zo de 2-2 binnenkopte. Wederom moest Ajax gaan dealen met een forse teleurstelling. Kon het opnieuw de rug rechten voor de eindsprint in deze wedstrijd ? Daar zag het na gelijkmaker even niet naar uit. Zeker niet toen Edwin Soenarto ongelukkig de bal op zijn voeten kreeg en bijna zijn eigen doelman verastte nadat Yannick Cornelisz de bal hard had ingebracht. Toch had Ajax in het levendige slotstuk de wedstrijd MOETEN beslissen. Bewust met hoofdletters geschreven, want oog in oog met doelman Ranzijn schoof Kenneth Misa-Danso de bal naast het doel en zag daarbij ook de vrijstaande Bilal el Amrani over het hoofd. Verder dan deze ultieme poging op 3-2 kwam Ajax niet meer ondanks dat in de slotfase zelfs Siver Abdulrahman nog werd ingebracht als stormram. Daarnaast waren we al lang blij dat NSC niet nog wat in het vat had zitten zoals Sparta vorige week.

Opnieuw een teleurstellende uitslag dus. Vier competitiewedstrijden achtereen heeft Ajax het zoet der overwinning niet mogen proeven. Volgende week dan maar bij Eemdijk ?

AJAX – NSC Nijkerk 2-2 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Nico van den Brom (15.), 1-1 Bilal el Amrani (49.), 2-1 Bilal el Amrani (60.), 2-2 Jonas Katshima (79.).
Scheidsrechter: dhr. A. van de Ketterij
Toeschouwers: 100
Gele kaarten: Glenn van Zoolingen (Ajax), Rinke Rozema (NSC)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Stanley Akoy, Bilal el Amrani, Roy Deken, Berry van ‘t Land, Kenneth Misa-Danso, Jack van Moerkerk, Maurice Renger (Cerilio Cijntje), Edwin Soenarto, Soeremly te Vrede (Tim de Jong), Glenn van Zoolingen (Siver Abdulrahman)
Opstelling NSC: Damian Ranzijn, Dave Knikker, Jeff van der Bult, Tristan Wallet (Martijn Schilthuis), Rinke Rozema , Nico van den Brom, Jonas Katshima, Yordi Grovenstain, Yannick Cornelisz, Chan Ali Turksoy, Darryl Bobson

Foto’s: Gerco

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag uit Nijkerk nieuws.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Share

Blessuretijd nekt Ajax in Nijkerk

Voorafgaand aan dit duel waren we vooral benieuwd hoe Ajax de gevoelige tik, die het vorige weekend tegen DFS opliep, verwerkt had. Twee weken geleden was alles tot de blessuretijd in Rijssen bij Excelsior ’31 koek en ei en kon Ajax zelfs een greep doen naar de koppositie. De late gelijkmaker aldaar en die pijnlijke afstraffing van vorige week maakten Ajax echter weer een subtopper. Hoe verging het in Nijkerk ?

wedstrijdbeleving van Marcel

De start in Nijkerk, met verassend genoeg Roy Deken in de gelederen bij Ajax, was er nu niet bepaald één die ons lang zal bijblijven. Stroperig kwamen beide teams op gang waar met name Sparta Nijkerk iets meer het initiatief nam. Dit betaalde zich uit in de eerste kans voor Jean-Willy Mapinga. Ajax, dat zoals bijna gebruikelijk heel geduldig iedere aanval opbouwde, nam het geduldige soms wel iets te letterlijk. Er kwam maar geen vaart in het spel en als het dan enigszins dreigend leek te worden dan werd er geen eindstation gevonden. Daarentegen zag het er bij de thuisclub allemaal wat sneller en directer uit en dus dreigender. Met name omdat de bal zo snel mogelijk naar voren werd geschoten waar dan een aantal rappe spelers voor het vervolg zorgde. Pas in de 32e minuut zagen we weer een serieuze kans voor de thuisclub, maar op de doellijn werd er door de Ajax-defensie redding gebracht nadat doelman Veenboer gepasseerd was.

Het was niet meer dan logisch dat Sparta Nijkerk in de 40e minuut op voorsprong kwam. Gewoon simpelweg omdat de oranjehemden iets meer dreiging in hun spel hadden en Ajax, behalve af en toe in de dribbels van Kenneth Misa Danso, voorin echt te weinig stootkracht had. De goal op naam kwam van Rick Knoop kon ook zomaar op het conto geschreven worden van Glenn van Zoolingen die de bal dusdanig van richting veranderde dat doelman Stephan Veenboer kansloos was. Ajax moest nu eindelijk eens kleur bekennen, want ondanks dat het veldspel er af en toe er best aardig uitzag kunnen we nu niet zeggen dat de Amsterdammers op de deur hadden geklopt van de doelman van Sparta Nijkerk, Brian Willemse, die zo nog onbeschreven bleef in dit verslag.

Na de pauze een geheel ander Ajax. Het zag er allemaal wat gretiger uit en dat liet Kenneth Misa Danso al in de 48e minuut zien. Het was het startsein van Ajax om eens flink uit te pakken, want in een tijdsbestek van drie minuten waren wederom Kenneth Misa Danso en Stanley Akoy (na overigens een prachtig hakballetje van Bilal el Amrani) dicht bij de gelijkmaker. Invaller Cedric Main kon in de 60e minuut historie schrijven nadat hij bij zijn eerste balcontact de gelijkmaker op zijn schoen had. Doelman Willemse voorkwam dit voor de thuisclub. Het gaf eens te meer aan dat er maar één team bezig was om het publiek te amuseren, want Sparta beperkte zich in de tweede helft echter alleen maar tot anticiperen en op lange ballen naar voren schieten om zo Ajax te verrassen. Onze mannen lieten bij vlagen weer zien waarom het zo sterk begonnen was aan de competitie, maar andermaal liet het geluk Ajax in de steek of heeft het misschien toch nog steeds geen echte goalgetter in de gelederen ? In de 69eminuut was het weer dicht bij de gelijkmaker. Ditmaal door een vrije trap die door Stanley Akoy op de vuisten van Willemse werd geschoten. Tien minuten later mochten we zowaar Sparta Nijkerk weer betrappen op een hele goede mogelijkheid. Het was Ali Alkan die de uitgegleden doelman Veenboer niet kon passeren, maar wel huizenhoog overschoot. Uiteindelijk kreeg Ajax loon naar werken in de 84e minuut toen Soeremly te Vrede vanaf zo’n twintig meter plots uithaalde. Doelman Willemse was kennelijk verrast en stond aan de grond genageld bij de fraaie gelijkmaker (1-1).

Ajax wilde meer en dat viel te prijzen, maar het tot dan aan toe in de tweede helft tamme Sparta Nijkerk rook zijn kansen in de omschakeling en dus moest Ajax opeens ook weer alle zeilen bijzetten. Zo werd de slotfase boeiender dan verwacht. Ajax kreeg in de 90e minuut de eerste waarschuwing toen Mapinga een niet te missen kans kreeg nadat Jorrit Fiegen de bal keurig voorgaf. Misschien hadden de Amsterdammers iets meer nadruk moeten leggen op het verdedigende aspect en het zwaar bevochten punt moeten koesteren, want andermaal kregen de Amsterdammers kei en keihard de onverdiende deksel op de neus in de 94e minuut toen wederom Mapinga de bal strak voorgaf. De bijna op de doelijn staande Edwin Soenarto kon die bal niet meer kon ontwijken en toucheerde deze ongelukkig voor de 2-1. De druiven waren niet zuur, nee ze waren niet te vreten zo onverteerbaar voelde deze deceptie die Ajax op basis van een zeer verdienstelijke tweede helft niet verdiende.

Na de linkse directe van DFS kwam er nu ook nog eens een uppercut overheen en is Ajax als een geslagen boxer even k.o.

SPARTA NIJKERK – AJAX 2-1 (1-0)
Doelpunten: 41. Rick Knoop 1-0, 84. Soeremly te Vrede 1-1, 90+3. Edwin Soenarto (e.d.) 2-1
Scheidsrechter: F.E. ter Brake
Toeschouwers: 700
Opstelling Sparta Nijkerk: Brian Willemse, Mark Groenewoudt, Mohammed al Haydar, Dennis van der Wal, Brian Bawuah (82. Jorrit Fiegen), Rick Knoop, Jesse Buitenhuis, Donny van der Wal, Rafael Boer, Junior Albertus (77. Ali Alkan), Jean-Willy Mapinga
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Roy Deken (60. Ricardo Fransberg), Soeremly te Vrede, Mike van ‘t Land, Maurice Renger (79. Cedric Main), Berry van ‘t Land, Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso (71. Lars Middelwijk)

MEDIA:
– Klik hier voor een samenvatting.

Share

DFS is Ajax te machtig … 1-4 !

Voor de derde maal dit seizoen stond er (na Genemuiden en Berkum, beide wedstrijden met 1-2 als uitslag) een wedstrijd op het programma die gerust het predicaat topper mocht meekrijgen. Het was aanhaken of genoegen nemen met een rol in de subtop. Althans, dat was vooraf het credo.

wedstrijdbeleving van Marcel

Op een guur en kletsnat sportpark De Toekomst moest Ajax, noodgedwongen, een aantal wijzigingen in zijn opstelling aanbrengen. Zo mochten Cedric Main en Soeremly te Vrede vanaf aanvang debuteren in de hoofdmacht. De start van Ajax was er gerust één in de categorie dramatisch. Binnen 9 minuten stond er al een achterstand op het scorebord van 0-2. Allereerst mocht Luciën Dors (al dan niet in buitenspelpositie) er vandoor gaan. Enigszins licht gehinderd door doelman Stephan Veenboer verdween de bal rakelings naast, maar de inconsequente scheidsrechter van hedenmiddag zag plots een overtreding in de actie van Veenboer en wees pardoes naar de stip. Rutger Worm maakte dankbaar gebruik van dit cadeautje (0-1). Hierna werd Ajax door DFS verder omver gelopen. Met fris en overtuigend voetbal kreeg Ajax geen poot aan de grond in die openingsfase. In de 8e minuut werd praten van Berry van ’t Land bestraft (mag dat niet meer als aanvoerder ?) en de vrije trap die volgde werd van dichtbij binnengetikt door andermaal Rutger Worm (0-2). Ajax stond erbij en keek ernaar. Niet eerder dit seizoen werd het zo overlopen en het was bij vlagen bijna gênant om te zien hoe kinderlijk eenvoudig DFS zijn gang kon gaan. Pas na 20 minuten spelen toonde Ajax een teken van herstel die zowaar meteen werd omgezet in de aansluitingstreffer bij de eerste doelpoging. De vrije trap die Ajax kreeg werd bij de tweede paal op de pantoffel genomen door Berry van ’t Land voor de 1-2. Gloorde er dan toch weer hoop voor Ajax ?

Ajax kwam wel wat beter in de wedstrijd, maar de ploeg uit Opheusden had nog steeds alle touwtjes in zijn handen. Aldus was het niet zo verwonderlijk dat het in de 28e minuut dicht bij een derde doelpunt was. Luciën Dors transformeerde met een hakbal de voorzet die hij ontving bijna tot de 1-3. Na ruim een half uur spelen zagen we weer enige dreiging van het tot dan aan toe teleurstellende Ajax. Het was Stanley Akoy die met een individuele actie de lat raakte. Het niet goed spelende, maar wel strijdende Ajax kreeg toch in de 37e minuut weer een staaltje van effectiviteit en doelgerichtheid te zien van onze gasten. Een vloeiende, snelle aanval werd wederom omgezet tot een doelpunt van Rutger Worm (1-3). De hoop die Ajax had op een comeback voor rust werd hiermee teniet gedaan en zo konden in de kleedkamer de wonden worden gelikt.

Het rommelige duel, dat continu als een flipperkast op en neer ging voor rust, behield ook na de thee deze kenmerken en zo bleef het amusement gewaarborgd zonder dat het etiket goed voetbal erop werd geplakt. Ajax leek misschien optisch wat beter te voetballen in de tweede helft (met name de acties van debutant Cedric Main bleven alleraardigst), maar effectief was het nog allerminst. DFS leunde wat meer naar achteren en was bij uitvallen wel meteen dreigend. Zo ook in de 53e minuut toen Thijs Hendriks de paal raakte. Met invaller Lars Middelwijk in de gelederen zette Ajax nog maar weer eens aan, maar de absolute overtuiging zat er eigenlijk de gehele middag niet in. Voorin had Ajax te weinig stootkracht om het de defensie van DFS echt lastig te maken en zo had doelman Veeneman relatief een rustige middag. Het onsamenhangende karakter van dit duel werd ook mede in stand gehouden door de arbitrage die zorgde ervoor dat er nauwelijks genoten kon worden.

Pas in de slotfase werd het weer enigszins leuk, omdat Ajax dicht bij de 2-3 was in de 83e minuut. Het schot van Lars Middelwijk werd gepareerd door doelman Veeneman waarna de rebound bijna niet te missen was voor Berry van ’t Land, maar zijn kopbal verdween toch over het doel. Dan zul je altijd zien dat je niet veel later de rekening gepresenteerd krijgt. Waar anders misschien nog een knallend slotakkoord te verwachten was werd deze illusie in de 86e minuut de grond ingeboord. Na een doorkopbal stond Thijs Hendriks opeens geheel vrij en mocht snoeihard uithalen voor de 1-4 binnen. Nee, voor Ajax zal de 18 November 2017 niet met sierletters worden bijgeschreven in de geschiedenisboeken. Voor de trainersstaf een leuk klusje om deze off-day maar eens te analyseren, want dat Ajax veel en veel beter kan dan de uitvoering op deze middag is bij een ieder wel duidelijk. Door deze verdiende en terechte zege nestelt DFS zich op één punt van de twee koplopers (Genemuiden en Excelsior’31) en volgt Ajax op plek vijf met vier punten achterstand. Ajax kan volgende week weer aan de bak uit tegen Sparta Nijkerk. We hopen dan op een passend voetballend antwoord van onze roodwitte manschappen.

AJAX – DFS 1-4 (1-3)
Doelpunten: 4. Rutger Worm 0-1 (pen.), 9. Rutger Worm 0-2, 22. Berry van ‘t Land 1-2, 37. Rutger Worm 1-3, 86. Thijs Hendriks 1-4
Scheidsrechter: dhr. M. Paarhuis
Toeschouwers: 150
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Tim de Jong, Maurice Renger (69. Lars Middelwijk), Soeremly te Vrede, Cedric Main, Berry van’t Land, Jack van Moerkerk (82. Mike van ‘t Land), Bilal el Amrani, Stanley Akoy
Opstelling DFS: Peter Veeneman, Corné Davelaar, Rick van Walsem, Tim Sanders, Jim van Alst, Arjan Goorman, Marc Harlaux, Thijs Hendriks (87. Melvin van Osenbruggen), Rutger Worm (75. Lorenzo Davids), Luciën Dors (87. Alex Scheffer), Noë Bokila

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op HAV.

Foto’s: Gerco

Share

Ajax naar 4e ronde districtsbeker

Op deze gure namiddag op De Toekomst moest Ajax even een uitstapje maken naar het bekertoernooi en dat terwijl het nu in competitieverband zo lekker loopt. Voor onze gasten uit Hoogwoud werd deze wedstrijd gezien als het uitstapje van het jaar. Met zo’n kleine 200 man werd de overdekte tribune ruim bezet en zat de stemming er opperbest in bij onze gasten uitkomend in de zondag derde klasse.

wedstrijdbeleving van Marcel

Ajax werd direct geconfronteerd met een zeer enthousiast Grasshoppers. Met volle overgave werd Ajax bij aanvang even onder druk gezet. Beter gezegd, in het eerste half uur had Ajax het gewoon lastig. De Hoofdklasser probeerde zo nu en dan wel met snelle aanvallen het doel van Jaap Zwaan te belagen, maar voorin speelde Ajax te slordig om echt gevaar te stichten. Onze bezoekers, die wat goede schietkansen kregen, waren in de 18e minuut zelfs dicht bij de openingstreffer. Het schot van Patrick Oud belandde op de paal. Ajax kreeg eigenlijk pas in de 23e minuut de eerste echte kans toen Kenneth Misa-Danso de vuisten trof van doelman Zwaan. Het energieke Grasshoppers bezweek wel in de 32e minuut toen Lars Middelwijk Kenneth Misa-Danso diep stuurde. Hij draaide naar binnen om vervolgens de vuisten te treffen van doelman Zwaan, maar de rebound werd hierna vervolgens feilloos binnen geschoten door Bilal el Amrani (1-0). Ajax kreeg hierna de touwtjes steeds meer in handen en zag dit beloond worden, met enig fortuin, in de 41e minuut toen Kenneth Misa-Danso goed anticipeerde op het misstapje van Gerco Man die de bal verspeelde aan de behendige aanvaller. Misa-Danso passeerde vervolgens Zwaan keurig met een schuiver van twintigmeter afstand (2-0). De rust was bereikt, maar alleen de 2-0 tussenstand was noemenswaardig en dat zegt genoeg.

In een povere tweede helft was Ajax (logischerwijs) wel de baas op het veld, maar het voetballende gedeelte hield niet over. Desondanks was Maurice Renger dicht bij de 3-0 met zijn halve volley. Grasshoppers hield knap stand. Ondanks de credits die de bezoekers zeker verdienden kwam dit ook omdat Ajax in het tweede bedrijf wel heel plichtmatig bleef voetballen. Een spaarzaam hoogtepunt viel te noteren in de 65e minuut toen een vloeiende aanval, opgezet via Stanley Akoy en Kenneth Misa-Danso, abrupt door doelman Zwaan werd onderbroken. De toegekende penalty werd benut door Lars Middelwijk (3-0). Wie vanaf nu gerekend had op meer spektakel van Ajax kwam bedrogen uit. Nee, het was de wedstrijd uitzingen met nog twee hoogtepuntjes die we zeker niet onvermeld willen laten. Dat was de invalbeurt van Roy Deken, die na lang blessureleed zijn rentree maakte en de fantastische redding van doelman Zwaan op het schot van Maurice Renger in de 80e minuut.

Na 90 minuten bekervoetbal waren er gek genoeg toch drie winnaars. Namelijk Ajax op basis van de uitslag, maar vooral onze gasten (spelers en supporters) uit Hoogwoud en de sympathieke tweede doelman Jan Ziere die keurig de nul hield. De namiddag en avond was eigenlijk één grote happening, waarin de derdeklasser zeer verdienstelijk heeft gevoetbald en zo een onuitwisbare indruk zal hebben achtergelaten bij de eigen achterban.

Volgende week weer een competitiewedstrijd voor Ajax tegen DFS uit Opheusden. De aftrap op De Toekomst is 14:30 uur.

AJAX – GRASSHOPPERS 3-0 (2-0)
Doelpunten: 32. Bilal el Amrani 1-0, 41. Kenneth Misa-Danso 2-0, 65. Lars Middelwijk 3-0 (pen.)
Scheidsrechter: dhr. R. Metsemakers
Toeschouwers: 200
Gele kaart: Bilal el Amrani, Lars Middelwijk, Berry van ‘t Land, Edwin Soenarto, Mike van ‘t Land (allen Ajax), Jaap Zwaan, Isaac Koole, Stef Konijn (allen Grasshoppers)
Opstelling Ajax: Jan Ziere, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen (65. Mike van ‘t Land), Tim de Jong, Maurice Renger,Jack van Moerkerk, Bilal el Amrani (46. Cerilio Cijntje), Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso, Lars Middelwijk (72. Roy Deken), Berry van ‘t Land
Opstelling Grasshoppers: Patrick Oud, Jaap Zwaan, Steven de Boer, Nicholas Dempsey, Stef Konijn, Isaac Koole, Thijs Kruijssen, Gerco Man, Dave Neefjes, Jim Roodhof, Luka Vogel

Klik hier voor alle uitslagen in de districtsbeker.

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag in het NH-Dagblad.

foto’s: Gerco

Share

Sterk Ajax verspeelt in slotfase zege in Rijssen

Opnieuw stond er voor Ajax een soort van examen op het programma. Dat de Amsterdammers wekelijks leuk en aantrekkelijk voetbal laten zien is inmiddels duidelijk, maar kon Ajax een absoluut topduel ook eens winnend afsluiten ? Of waren we misschien toch het meest benieuwd of negentig minuten lang de focus kon worden vastgehouden ? Een issue waar nog wel eens een steekje in wordt nagelaten. De antwoorden volgen in mijn belevingsverslag.

wedstrijdbeleving van Marcel

Ajax, dat koos voor Maurice Renger hangend op rechts ten koste van Zakaria el Biyar, begon net als de thuisclub voorzichtig. De belangen waren kennelijk groot voor beide teams. Excelsior ’31 kon de 1e periodetitel binnenhalen en voor Ajax was het belang ook duidelijk; bijblijven en het gat niet groter laten worden met de koploper. Beide teams waren in de aanvangsfase daardoor nog wat verlamd, maar al snel was het Ajax dat het initiatief nam en langzaam het spel naar zich toetrok. Uiterst zorgvuldig en met volle concentratie gingen de mannen van Jorg Smeets te werk en de allereerste serieuze kans in de 14e minuut was meteen raak. Stanley Akoy, die vanaf het middenveld zelf de aanval opzette, ging de combinatie aan met Jack van Moerkerk die de bal terug gaf aan Akoy die vervolgens Melvin Koetsier kansloos liet met een bekeken schuiver (0-1).

De thuisclub, gesteund door de volle tribunes met veel spandoeken op het fantastische complex, kreeg ondertussen geen grip op Ajax. Een aderlating was ook dat Niek Davina al snel het veld moest verlaten met een blessure en dus liep het toch even anders voor de Rijssenaren. Het duel kenmerkte zich nog door de weinige doelgerichte kansen, maar had wel in Ajax een team dat met overtuiging voetbalde en regelmatig uitstekende aanvallen liet zien. Dit in tegenstelling tot de koploper. Zij waren naarstig op zoek naar middelen om het duel te doen kantelen. Een mooier compliment kon Ajax niet krijgen. De onmacht van Excelsior ’31 werd geïllustreerd door een aantal kleine overtredingen om zo irritaties bij Ajax uit te lokken. De overtreding die aanvoerder Amanuel Isa maakte op Bilal el Amrani (ging op zijn hand staan) was daar een mooi voorbeeld van en had met rood bestraft moeten worden. Ajax verblikte of verbloosde echter niet en het had via o.a Maurice Renger (schot zijnet), Bilal el Amrani (schot op de keeper) en vervolgens de rebound van Akoy (maar net naast) ruimer afstand moeten nemen. Pas tegen het rustsignaal aan kreeg Ajax het wat lastiger. Mede gesteund door het fanatieke publiek werd probeerde Excelsior ’31 wat te forceren en iedere onaangename aangelegenheid werd aangegrepen om scheidsrechter Wijma te bespelen. Ajax haalde desondanks ongeschonden de rust waar het met iets meer geluk een riantere voorsprong had verkregen.

Na rust kon je wachten op een antwoord van de thuisclub en die kwam er ook. De eerste tien minuten stond Ajax redelijk onder druk maar tot hele grote kansen leidde dit niet. Het kon opgelucht ademhalen en langzaam kwam het weer terug in de wedstrijd en werd daarbij natuurlijk geholpen door die fantastische uitbraak in de 57e minuut toen wederom uitblinker Stanley Akoy het overzicht behield en de prima spelende Maurice Renger bediende. De routinier kon simpel de 0-2 kon binnen schuiven. De hoop die Excelsior ’31 had werd meteen de grond ingeboord en Ajax leek alles onder controle te hebben.

Na ruim een kwartier spelen stond heel Rijssen in vuur en vlam toen Lars Middelwijk volgens de roodwitte aanhang een overtreding gemaakt zou hebben binnen het zestienmetergebied, maar de stoicijnse scheidsrechter Wijma wuifde dit geval weg. Zo belandde de wedstrijd in een fase dat het even geen vis noch vlees was, maar daar had Ajax in de persoon van Stanley Akoy in de 76e minuut verandering in kunnen aanbrengen. Zijn indrukwekkende solo langs drie man eindigde op de vuisten van doelman Koetsier. Het einde kwam in zicht en het tot dan aan toe volwassen spelende Ajax had ondanks dreigende speldenprikken van Excelsior ’31, zo leek het althans, niets te vrezen. Totdat in de 84e minuut Amanuel Isa hoger sprong dan de Ajax-defensie en de corner onberispelijk binnenkopte (1-2). Opeens was het weer vrouwen en kinderen eerst en sloeg de paniek toe bij Ajax. Het was doelman Stephan Veenboer die in de 87e minuut Ajax overeind hield met een katachtige reflex (schot Niek Averesch), maar dat de Amsterdammers moesten vrezen voor erger was wel duidelijk geworden.

Ajax leek toch tot diep in blessuretijd de welverdiende overwinning binnen te gaan halen, want daar waren vriend en vijand het wel over eens. Maar helaas … opnieuw bezweek de Ajax-defensie weer eens in de slotfase toen Glenn van Zoolingen ongelukkig een bal transformeerde tot een voorzet die Hielke Penterman simpel kon binnentikken (2-2). De ontzetting was groot bij Ajax en de vreugde bij de thuisclub kende geen grenzen. De periodetitel was binnen, maar vooral een verdiende nederlaag was voorkomen. Ajax was de schlemiel waar het in grote delen van deze wedstrijd een enorme positieve indruk had achtergelaten en bij vlagen voetbalde als een ware titelkandidaat. Als de zure appel is doorgeslikt mag deze wedstrijd als leidraad gelden voor hopelijk nog een mooi verder verloop van het seizoen, want dat Ajax een team is waar rekening mee gehouden moet worden na deze middag is overduidelijk bevestigd !

EXCELSIOR ’31 – AJAX 2-2 (0-1)
Doelpunten: 14. Stanley Akoy 0-1, 57. Maurice Renger 0-2, 84. Amanuel Isa 1-2, 90+ Hielke Penterman 2-2
Scheidsrechter: dhr. R. Wijma
Toeschouwers: 550
Gele kaarten: Amanuel Isa, Boy Boeloerditi (beiden Excelsior ’31) en Jackman Moerkerk (Ajax)
Opstelling Excelsior ’31: Melvin Koetsier, Simon Baysoy, Tom Brummelhuis, Niek Averesch, Mirko Zwiers, Niek Davina (29. Stijn Beverdam), Amanuel Isa , Alfaro Vlijter (74. Oguzhan Sahin), Boy Boeloerditi , Hielke Penterman, Hakim Ezafzafi
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Tim de Jong, Lars Middelwijk, Edwin Soenarto (Jake Wollgarten), Stanley Akoy (80. Mike van’t Land), Berry van ‘t Land, Jack van Moerkerk , Maurice Renger (85. Ricardo Fransberg), Glenn van Zoolingen, Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor het verslag en foto’s van Excelsior ’31.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een zeer fraaie foto’s van Jan Sanderman van Excelsior ’31.

Foto’s: Marcel

Share