Drie punten voor Ajax na overwinning op Breukelen

De weg naar het vertrouwde sportpark De Toekomst werd al een lange tijd niet meer gemaakt. Na de oorwassing tegen Swift herpakte Ajax de afgelopen weken zich buitenshuis door in drie wedstrijden zeven punten bijeen te knokken.

wedstrijdbeleving van Marcel

Ajax moest het opnemen tegen FC Breukelen dat bij een nederlaag zou degraderen. De bezoekers waren dan ook tot op het bot gemotiveerd om het Ajax lastig te maken en zo te strijden voor hun laatste kans. Zeker in de beginfase zat Breukelen er bovenop en zo konden de Amsterdammers nauwelijks lekker in de wedstrijd geraken. Toch was de eerste grote kans van dit duel voor Lars Middelwijk (in de 10e minuut). De in de laatste weken uitstekend op dreef zijnde Middelwijk krulde de vrije trap via de vingertoppen van doelman de Wit over.

Stanley Akoy in duel

Het was voorlopig het laatste leuke moment, want daarna kwam dit duel terecht in een fase waarin het lage tempo en veel foutieve passing de boventoon voerde. Pas in de 25e minuut viel er weer wat te noteren. Het sterk gegroepeerd spelende FC Breukelen kwam razendsnel uit zijn defensieve stellingen om zo via Jesse van Riet alleen voor doelman Rolf Hazelaar te verschijnen, maar de prima in vorm verkerende Hazelaar hield Ajax op de been. Het leek erop dat het slome karakter van het duel enigszins aan het verdwijnen was, want nog geen vijf minuten later was het Ajax dat via Bilal el Amrani maar rakelings voorlangs schoot. De slotfase van de eerste helft bleek opeens heel aantrekkelijk. Het voetbal was dan niet al te best, maar door de kansen die er opeens kwamen leefde het duel op.

Bilal el Amrani is sneller dan Tom Kalkhuis

Zo ook zo’n vijf minuten voor rust toen wederom Bilal el Amrani met zijn vliegende schot net geen doel trof. Het dapper verwerende Breukelen, dat qua veldspel zeker niet de mindere was van Ajax, kreeg in de 43e minuut de grootste kans van de wedstrijd toen oud-Ajacied Deen van Embricqs net voorlangs schoot. Toch was het slotakkoord voor het nauwelijks imponerende Ajax. Op slag van rust was Bilal el Amrani dicht bij de 1-0, maar doelman de Wit kon de bal via zijn vingertoppen en de lat overtikken.

Ricardo Fransberg kopt de bal boven Marc van Rees

Na rust, met bij Ajax Reda Kharchouch in de gelederen, werd de druk steeds meer opgevoerd. De combinaties liepen vlotter en het leek of de Amsterdammers scherper en meer bij de les waren dan voor rust. De eerste kans volgde dan ook snel. Het was een prima steekbal van Bilal el Amrani die Ricardo Fransberg bereikte, maar oog in oog met doelman de Wit faalde de spits jammerlijk. Ondanks dat Ajax veel beter voor de dag kwam bleek het nog een hele kunst om het stugge Breukelen kapot te spelen. Het sterke collectief van trainer Frans Schuitemaker bleef op de been en het loerde nog steeds op die sporadische uitbraak die ook in de 68e minuut weer daar was. Doelman Hazelaar hield van dichtbij Tom Kalkhuis echter van scoren af.

Jack van Moerkerk in duel met ex-Ajacied Tom Kalkhuis

Na deze waarschuwing was het weer Ajax dat op de deur klopte en via Stanley Akoy was het dicht bij de voorsprong. Nu stond de paal succes in de weg. Breukelen liet nog even van zich horen in de 71e minuut toen Tom Kalkhuis op de vuisten knalde van Rolf Hazelaar, maar daarna was het toch Ajax dat loon naar werken kreeg. In de 80e minuut werd Jack van Moerkerk diep gestuurd en binnen de beruchte lijnen door Mark Rutgers op de hielen getikt. De toegekende penalty werd vervolgens feilloos binnen geschoten door Reda Kharchouch. Ajax kwam daarna niet meer in de problemen, hield achterin alles onder controle en kon zelfs in blessuretijd de marge vergroten toen Reda Kharchouch zich knap vrijspeelde maar rakelings naast schoot.

Na negentig minuten voetbal, met grote delen waarin Ajax niet zijn normale niveau haalde, waren de drie punten wel verdiend. Punten die nog steeds hoop geven op een nacompetitieplek. Voor FC Breukelen betekende deze nipte nederlaag helaas en definitief degradatie naar de eerste klasse.

Volgend weekend gaat Ajax naar Barendrecht om bij Smitshoek de goede reeks van tien uit vier een vervolg te geven.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

AJAX – FC Breukelen 1-0 (0-0)
Doelpunt: 81. 1-0 Reda Kharchouch (pen.)
Scheidsrechter: S. Veekamp
Toeschouwers: 200
Gele kaarten: Joost Heij en Lars Middelwijk (beiden Ajax), Mark Rutgers (FC Breukelen)
Opstelling Ajax: Ralf Hazelaar, Jake Woillgarten, Edwin Soenarto, Donaldo Sanches Silva, Roy Deken (44. Reda Kharchouch), Mauro Franken (73. Stefano Seedorf), Ricardo Fransberg (81. Joost Heij ), Jack van Moerkerk, Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Lars Middelwijk
Opstelling FC Bruekelen: Stan de Wit, Nourdin Bourazama (86. Faouzi ben Yerrou), Roy Hom, Mark Rutgers, Marc van Rees, Jori van der Merkt (65. Sam Osei), Deen van Embricqs, Hans Kabalt, Jesse van Riet (86. Nik van Tricht), Tom Kalkhuis, Dave Hensbergen

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op RTVUtrecht
– Klik hier voor een verslag op HAV

Share

Ajax deelt de punten met Zwaluwen … 1-1

De vele kilometers die de trouwe supporters maken de laatste weken werden ruimschoots vergoed door de twee laatste, gedenkwaardige overwinningen. Ook vanmiddag reisden we weer vol goede moed naar Vlaardingen waar Ajax hopelijk nu ook eens met elf spelers volle bak zou gaan.

wedstrijdbeleving van Marcel

De thuisclub, die de broodnodige puntjes nog nodig heeft voor definitief lijfsbehoud, koos er voor om de kat maar eens uit de welbekende boom te bekijken in de openingsfase. Ajax moest improviseren vanwege het ontbreken in de voorhoede van Jack van Moerkerk en Reda Kharchouch. Het startte ditmaal in een aanval met twee spitsen en zo was er weer eens een basisplaats voor Joost Heij. Het hield niet over in het eerste kwartier waar Ajax wel vaker de bal had maar duidelijk zoekende was. De meeste dreiging kwam nog van Stanley Akoy misschien wel de enige speler op dat moment met creativiteit. We konden tot dan op ons gemak het lijstje doornemen waar we dit weekend de paaseieren zouden gaan verstoppen.

Joost Heij stond weer in de spits

In de 25e minuut werden we zowaar opgeschrikt toen Ricardo Merrelaar namens Zwaluwen maar rakelings voorlangs schoot. De aanvallen die Ajax ten toon spreidde zagen er misschien wel wat verzorgder uit, maar echt dreigend was het nog niet geweest. Na ruim een half uur spelen had Ajax overigens alle geluk dat Jermay de Nijs net niet bij de bal kon komen, want anders had hij zo de 1-0 binnen kunnen glijden. Het duel kwam tot leven toen in de 33e minuut vanuit een vrije trap de bal voor de goal werd geslingerd. Bij de tweede paal werd de bal teruggekopt op de vrijstaande Ricardo Merrelaar die, tot uitzinnige vreugde, de 1-0 wist binnen te koppen.

Stanley Akoy bikkelde op het middenveld

Waren de Amsterdammers nu eindelijk bij de les ? Het vervolg van de eerste helft werd er niet beter op en je zou bijna gaan hopen dat de uitstekend fluitende scheidsrechter Fikkert plotsklaps een rode kaart tevoorschijn zou gaan toveren voor een Ajacied. Dit om zo het vuur uit Sassenheim en Mijdrecht weer boven te brengen. Na een schamele vertoning in de eerste 45 minuten, tot grote tevredenheid overigens van het thuispubliek, kon het in het tweede bedrijf niet anders dan beter.

Rolf Hazelaar redt bij een hoekschop

Ajax toonde na rust inderdaad meer wilskracht en met man en macht moest Zwaluwen Ajax tegenhouden. Echter, de creativiteit en bevliegingen van handenbinder Reda Kharchouch werd node gemist en dus kon Zwaluwen nog relatief makkelijk op de been blijven. Maar dan is er nog altijd die onverzettelijke Lars Middelwijk die in de 62e minuut sierlijk en verwoestend uithaalde uit een vrije trap. Zo kon doelman van Tienen voor het eerst zijn kunsten etaleren. Dit was wel het startsein voor Ajax om de duimschroeven nog maar eens steviger aan te draaien.

Jake Wollgarten in duel met Jermay de Nijs

Ondanks de vele, goed bedoelde intenties en de hartstochtelijke aanwijzingen van trainer Smeets bleef Ajax maar hopen op bijvoorbeeld een geniale actie van Bilal el Amrani of Stanley Akoy die er tot dan nog was geweest. Ondertussen leunden de Vlaardingers rustig achterover en bleven loeren op momentjes zo als in de 74e minuut toen Floris Keizerwaard in kansrijke positie wild naast schoot. In de laatste tien minuten, toen Zwaluwen een soort overlevingsvoetbal ging spelen, moest het andermaal van Tienen bedanken voor zijn super reflexen. Wederom was het de doelman die een vrije trap van Lars Middelwijk onschadelijk maakte.

Bilal el Amrani scoorde weer

Ajax drong meer en meer aan en dus was de gelijkmaker in de 86e minuut wel (druk) en ook weer niet (geringe aantal echte kansen) verrassend. Na een prima voorzet van de rechterkant was het toch weer Bilal el Amrani (daar was dan zijn geniale moment) die de bal ineens met een halve volley op zijn schoen nam voor de verdiende gelijkmaker. Ajax rook bloed en Zwaluwen werd verder teruggedrongen. Diep in blessuretijd was er nog maar weer eens een heldenrol weggelegd voor doelman van Tienen die op miraculeuze wijze Lars Middelwijk van scoren wist af te houden. Na een listige doorkopbal van Siver Abdulrahman vuurde hij nog maar eens op het doel met helaas weer geen resultaat.

Na negentig teleurstellende minuten voetbal bleef nog lang de vraag onbeantwoord op het knusse sportpark … Wie had er nu een punt verloren of gewonnen ?

Klik hier voor 115 extra foto’s van deze wedstrijd.

Zwaluwen – Ajax 1-1 (1-0)
Doelpunten: 31. Ricardo Merrelaar 1-0, 86. Bilal el Amrani 1-1
Scheidsrechter: B.J. Fikkert
Toeschouwers: 400
Gele kaart: Jake Wollgarten (Ajax)
Opstelling Zwaluwen:Leon Krnaric, Dennis van Rijn, Wesley de Heij, Floris Keizerwaard, Robin Hofman, Ricardo Merrelaar, Jerry Scholman, Jermay de Nijs (85. Benjamin de Vries), Tim Gudde, Raoul Gillet, Marvin van Tienen
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Jake Wollgarten, Edwin Soenarto, Donaldo Sanches Silva, Lars Middelwijk, Mauro Franken, Joost Heij, Donny van der Dussen (64.Siver Abdulrahman), Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Stefano Seedorf (70.Ricardo Fransberg)

Media:
– Klik hier voor een verslag op Waterweg Sport
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op HAV

Share

Ajax flikt het weer met z’n tienen … 2-3 zege bij Argon

In de bestuurskamer smaakte voor de wedstrijd de koffie met feestelijk gebak, vanwege het 60-jarig huwelijk van de oud-voorzitter van Argon, prima. Dank hiervoor nogmaals. Zo zoet als deze lekkernij was, zo zoet was ook de overwinning van vorige week op Ter Leede. Zelfs dagen erna nog. Je zou bijna denken dat trainer Smeets geen langdurige peptalk nodig had als hij zijn selectie maar wees op die memorabele negentig minuten met tien man in Sassenheim.

wedstrijdbeleving van Marcel

Toch was zeker de openingsfase er een van een collectieve lamlendigheid. Zowel de thuisclub maar zeker ook Ajax hadden moeite om de schwung te pakken te krijgen. Argon, dat vorige week Hoek declasseerde, was in de eerste twintig minuten de bovenliggende partij en ondertussen bleef Ajax maar moeite houden om het ritme te vinden. Het gaf nog niet thuis en de gedreven Argonauten hadden daarentegen al wat waarschuwingen afgegeven via Wouter Winters en Lorenzo Zorn. Na ruim een half uur spelen mochten we zowaar een uitstekende Ajax aanval noteren. Het was Reda Kharchouch die de bal mee gaf aan de opkomende Lars Middelwijk die vervolgens de achterlijn haalde. Via een listig overstapje van Bilal el Amrani kwam de bal terecht bij Stanly Akoy die vervolgens hard uithaalde voor de verassende 0-1.


Stanley Akoy maakte de openingstreffer

Ajax leek daardoor beter in de wedstrijd te geraken, maar scheidsrechter de Bruijn zette rigoureus een streep door deze opleving, want in de 36e minuut bestrafte hij Jack van Moerkerk met direct rood toen hij Jesse van Nieuwkerk net buiten het strafschopgebied aan zijn shirt vastpakte. Wederom moest Ajax de mouwen opstropen en met tien man proberen de klus te klaren. Tot aan de rust wist Ajax vrij eenvoudig te overleven en kon het terugkijken op een 100 % score van één kans één doelpunt.


Reda Kharchouch in duel met onder meer Wilco Krimp

In de rust zijn er ongetwijfeld vele puntjes op de welbekende i gezet, maar Ajax kon zijn plannen reeds na twee minuten overboord gooien toen Ian van Otterlo van dichtbij scoorde (1-1). Kon Ajax de mentale veerkracht vinden om weer als een team te gaan voetballen ? Dat bleek van wel, want nog geen zes minuten later was het een prima individuele actie van Bilal el Amrani die de 1-2 betekende. Ondanks de voorsprong kon Ajax maar moeizaam de regie overnemen. Argon had de meeste dreiging in zijn spel met name als er over de vleugels werd opgebouwd. Toch werden er relatief weinig echte kansen gecreëerd. Ajax hield dapper stand en loerde op de bevliegingen van onder meer Reda Kharchouch. Maar ondanks de vele goede bedoelingen was het vanmiddag te pover aanvallend gezien. Argon werd voor zijn ijver beloond in de 71e minuut toen Ian van Otterlo de bal panklaar legde voor invaller Syrano Morrison. Hij scoorde de gelijkmaker (2-2).


Mauro Franken in duel

Zou Ajax nu bezwijken ? In een week tijd voor de tweede keer een huzarenstukje uithalen was misschien iets teveel gevraagd. Het was ook afhankelijk van de individuele kwaliteiten van Bilal el Amrani, Stanley Akoy en Reda Kharchouch. De tijd tikte weg en Argon, dat steeds meer begon te geloven in een goed resultaat, maakte evenals Ter Leede vorige week nu zelf kennis met de mentale veerkracht van Ajax. Waar menigeen een logische voorsprong van Argon verwachtte waren het weer de Amsterdammers die mochten juichen. In de 83e minuut was het Reda Kharchouch die de bal onderschepte en direct speelde op Stanley Akoy die vervolgens bij de achterlijn de bal voortrok op Bilal el Amrani. Uit een moeilijke hoek wist hij opnieuw te scoren (2-3). Dit tot uitzinnige vreugde in het Amsterdamse kamp.


Ajax kon vanmiddag drie keer juichen

Hierna leek de koek op bij de thuisclub, kon Ajax de rijen sluiten en andermaal op zeer professionele wijze het duel gaan controleren. Het dappere Argon moest zelfs lijdzaam toezien hoe Reda Kharchouch in blessuretijd op weg was naar de 2-4, maar zijn technisch begaafde schot eindigde op de onderkant van de lat. Zo werd Argon gespaard voor een misschien anders te hoog opgelopen nederlaag.


Donny van der Dussen viel na rust in

Als de geschiedenisboeken geschreven gaan worden zal deze wedstrijd absoluut niet de boeken in gaan vanwege het hoogstaande voetbal, maar wel krijgen de letters een gouden randje als het opnieuw gaat over de onverzettelijkheid die Ajax ten toon spreidde. Na deze zege is zelfs een plek in de nacompetitie met wat geluk weer haalbaar. Zeker als het inhaalduel met Zwaluwen volgende week wordt omgezet in drie punten. We gaan het zien en voor u beschrijven.

KLik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

ARGON – AJAX 2-3 (0-1)
Dolepunten: 31. Stanley Akoy 0-1, 47. Ian van Otterlo 1-1, 54. Bilal el Amrani 1-2, 71. Syrano Morrison 2-2, 83. Bilal el Amrani 2-3
Scheidsrechter: M.A. de Bruijn
Toeschouwers: 350
Gele kaart: Jasper Werkhoven (Argon)
Rode kaart: Jack van Moerkerk (Ajax)
Opstelling Argon: Romero Antonioli, Wouter Winters (63. Jordly Petronia), Wilco Krimp, Floris Mulder, Arnoud Schonis, Lorenzo Zorn (63. Syrano Morrison), Joey van Ede (87. Reshad Haidari), Jasper Werkhoven, Jesse van Nieuwkerk, Ian van Otterlo, Jesse Stange
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Jake Wollgarten, Edwin Soenario, Donaldo Sanches Silva, Lars Middelwijk, Mauro Franken, Reda Kharchouch, Jack van Moerkerk, Bilal el Amrani, Stanley Akoy (87. Siver Abdulrahman), Ricardo Fransberg

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op HAV

Share

Ajax met tien man te sterk voor Ter Leede

1617ter_aja00

ter leede-Ajax zat.1

Er is al heel veel gezegd de afgelopen weken over de gigantische dip waar Ajax in is terecht gekomen. Trainer Jorg Smeets is dan ook een niet te benijden man. Tel daarbij op dat in de aanloop naar dit duel drie spelers geblesseerd moesten afhaken (Abdulrahman, Seedorf en Bosma) en de gemoedstoestand van een ieder met een roodwit hart is daarmee meteen verklaard.

1617ter_aja05Mauro Franken stond vanmiddag in de basis

wedstrijdbeleving van Marcel

Direct vanaf het eerste fluitsignaal leek het erop dat Ajax opnieuw diep door het stof moest gaan. De intenties die de thuisclub had logen er niet om en meteen bij de eerste aanval bezweek de Ajax-defensie bijna, maar doelman Rolf Hazelaar wist te redden op het schot van Jeffrey Bok. Ajax was amper bekomen van het wervelende begin van Ter Leede of de volgende donkere wolken pakten zich samen in Sassenheim. In de 6e minuut ontsnapte Vincent Ammerlaan aan de aandacht van Roy Deken. Deken kon de behendige aanvaller vervolgens alleen maar stoppen middels een overtreding. Scheidsrechter de Gast gaf direct een rode kaart terwijl er toch diverse medespelers nog in de buurt waren. Trainer Smeets haalde nog net niet zelf de bus van het parkeerterrein om alvast naar huis te gaan, want wie gaf er vanaf nu nog 1 Eurocent voor de Amsterdammers ? Maar er gebeurde iets wat velen niet voor mogelijk hadden gehouden. De Ajacieden leken een enorm portie doping toegediend te hebben gekregen die z’n weergave niet kende. Ajax toonde karakter en werd nog eens extra geholpen doordat de eerste goede aanval meteen bekroond werd met een doelpunt. Het was Reda Kharchouch die in de 10e minuut hard op doel schoot. Zijn schot was kennelijk zo hard dat doelman Constantin pas achter de doellijn de bal klemvast kreeg (0-1).

1617ter_aja01Reda Kharchouch maakte de belangrijke eerste treffer

Natuurlijk was het antwoord daar van Ter Leede, maar Rolf Hazelaar hield andermaal Jeffrey Bok van scoren af in de 17e minuut. Zo bleef Ajax in leven en kon het zelfs de offensieve dadendrang van de thuisclub beantwoorden met goed veldspel. Kansen kwamen er ook. In de 19e minuut bijvoorbeeld toen wederom Reda Kharchouch doelman Constantin op zijn pad vond. Het heerlijke en levendige duel vloog voorbij, waarbij doelman Hazelaar uitgroeide tot kwelgeest van Ter Leede. Ook Vincent Ammerlaan hield hij in de 25e minuut van scoren af. Het leek er wel op dat de thuisclub zich geen raad wist met het mannetje meer. Het veelvuldige balbezit leidde gek genoeg niet tot die dreiging die je wel zou verwachten van een team dat nog strijd om de titel. Ajax kon sterk gegroepeerd loeren op de counter waar Reda Kharchouch de grootste handenbinder was voor de defensie van Ter Leede. Vlak voor rust was Ter Leede nog dicht bij de gelijkmaker via Marc de Kruys maar ook hem lukte het niet te scoren. Conclusie na de eerste helft: De onverzettelijkheid die Ajax ten toon spreidde was hartverwarmend, maar kon de tweede helft waarschijnlijk geen standhouden.

1617ter_aja02Bilal el Amrani is Jonathan Robertson te snel af

Na rust werd de druk groter en dus was het te hopen dat onze mannen zo lang mogelijk de nul wisten te houden. Dat scenario werd met de minuut meer en meer realistischer, want Ajax bleef namelijk op de been en het kreeg zelfs in de 63e minuut een grote kans via Stanley Akoy. Nee, de thuisclub kon niet imponeren. Het had vaak de bal, maar voorin miste het venijn en gif om het Ajax echt moeilijk te maken en dus steeg Ajax steeds verder boven zichzelf uit. Het leek erop dat niet Ter Leede, maar Ajax steeds beter ging voetballen naarmate de tijd verstreek. In de 70e minuut had het de wedstrijd helemaal in het slot kunnen gooien toen Mauro Franken rakelings over schoot. De moedeloosheid, of misschien was het de onmacht bij Ter Leede, werd door Ajax opgepikt om nog harder te werken. De tomeloze inzet en bereidwilligheid werd in de 74e minuut omgezet in een tweede Ajax doelpunt. Het was Reda Kharchouch (die door niemand te stoppen was vanmiddag) die Stanley Akoy bereikte, hij speelde zichzelf vrij en haalde hard en doeltreffend uit (0-2).

1617ter_aja03Stanley Akoy op weg naar de 0-2

Ter Leede kon nauwelijks anticiperen, want nog geen twee minuten later was het de knetterhard werkende Bilal el Amrani die Jack van Moerkerk bereikte en ook hij haalde (diagonaal) hard uit voor een ongekende luxe van 0-3. Ajax had inmiddels vleugels gekregen die bij een Boeing 747 niet zouden misstaan. Het tiental straalde zoveel wil om te winnen uit dat bijna iedere aanval (met daarbij met het nodige geluk) onschadelijk werd gemaakt. Typerend beeld voor deze opofferingsgezindheid was de actie van Donaldo Sanches Silva die in de 80e minuut zijn hele lichaam voor een schot gooide ten koste van een blessure.

1617ter_aja04Ajax kon vanmiddag drie keer juichen

De slotfase was voor Ter Leede, maar Ajax bleef relatief simpel op de been tot het eindsignaal. Zo konden niet alleen spelers en technische staf, maar zeker ook de supporters die stad en land afreizen (ook dit seizoen weer) een klein feestje gaan bouwen. Wat Ajax vanmiddag tegen titelkandidaat Ter Leede liet zien werd juist in de vorige duels zo node gemist … passie, passie en nog eens passie en strijden als een team. Het was nogmaals memorabel en hartverwarmend. Hulde aan alle betrokkenen voor deze collectieve topprestatie !

1617ter_aja06Rolf Hazelaar was vanmiddag niet te passeren

TER LEEDE – AJAX 0-3 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Reda Kharchouch (10.), 0-2 Stanley Akoy (74.), 0-3 Jack van Moerkerk (76.)
Scheidsrechter: T. de Gast
Toeschouwers: 700
Gele kaarten: Vincent Ammerlaan (Ter Leede) en Donaldo Sanches Silva (Ajax)
Rode kaart: Roy Deken (Ajax)
Opstelling Ter Leede: Bogdan Constantin, Renee Troost, Jonathan Robertson, Ben van der Lans, Jordy Vierbergen, Jeffrey Bok, Vincent Ammerlaan, Toon Zwetsloot, Jesse Dingjan (72. Melvin van Stijn), Marc de Kruys, Oussama Siali (72. Maurits Splinter)
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Jake Wollgarten, Edwin Soenarto, Roy Deken, Donaldo Sanches Silva, Mauro Franken, Reda Kharchouch, Jack van Moerkerk, Bilal el Amrani (90. Ricardo Fransberg), Stanley Akoy, Lars Middelwijk

Media:
– Klik hier voor een verslag op HAV
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslagje op Bollenstreek omroep.
– Klik hier voor een verslag op VidB.

Later meer.

Share

Ajax uit beker geknikkerd

1617pur_aja01

Het was de kwartfinale van de beker, maar voor Ajax misschien wel voorlopig de laatste wedstrijd waar het seizoen nog enigszins mee kon worden opgepoetst sinds het dramatische verval van de afgelopen maand.

wedstrijdbeleving door Marcel

Het begon hoopgevend. Er was meteen veel balbezit, maar al snel werd duidelijk dat Purmersteijn zijn huid heel duur zou gaan verkopen op deze zwoele avond. Dit tot groot genoegen van het talrijk opgekomen publiek die vanaf de eerste minuut smulden van de enorme passie van de thuisclub. Toch was het Ajax dat via snelle aanvallen en dito combinaties een gaatje probeerde te vinden. Dit lukte bijna in de 11e minuut toen de bal via Reda Kharchouch naar Joost Heij ging die kaatste op de inkomende Jack van Moerkerk. Zijn schot ging rakelings over.

1617pur_aja02

De thuisclub was nog amper gevaarlijk in de buurt gekomen van doelman Matthijs Kuiper en moest lijdzaam toezien hoe Ajax in de 15e minuut op een prima plek een indirecte vrije trap kreeg. Lars Middelwijk krulde de bal magnifiek in de bovenhoek en ging al juichend zijn ereronde maken. Luttele seconden later werd hij door scheidsrechter Akkaya wreed uit zijn droom geholpen, omdat het een indirecte vrije trap betrof. Dat was het moment voor Purmersteijn om nog meer passie en gedrevenheid in de strijd te werpen en zo kreeg Ajax het moeilijk. Het kwam het niet veel later goed weg nadat een kopbal van Niels Eijkenaar maar net naast ging.

Het balbezit bleef onverminderd voor Ajax, maar Purmersteijn bleef er kort op zitten en met 200 % inzet en fanatisme Ajax bestrijden. Ondanks een prima eerste half uur van Ajax nam de thuisclub op typerende wijze de leiding in de 35e minuut namelijk uit een dood spelmoment. Siver Abdulrahman beging een overtreding net buiten het strafschopgebied en de vrije trap die volgde werd hard voor het doel gegeven en ingeschoten door Niels Eijkenaar (1-0). Ajax, dat over de eerste 45 minuten voetbaltechnisch misschien het meeste aanspraak mocht maken op een voorsprong, werd wederom keihard afgestraft door een team dat door muren wilde lopen. Aldus was de 1-0 ruststand misschien niet eens geheel verrassend te noemen.

1617pur_aja03

Na rust was de hoop dat Purmersteijn misschien tol ging betalen voor al die inspanning en energie die het in de wedstrijd had gestopt tot nu toe, maar niets was minder waar. Ajax ging mede daardoor steeds meer tegen zichzelf voetballen. Ook nu werden de Amsterdammers gekroond tot kampioen balbezit, maar eenmaal in de buurt van het zestienmetergebied van Purmersteijn verloor men het overzicht en raffinement om echt dreigend te worden. Daarom bleef het keeperstenue van doelman Elmers nog redelijk in de plooi. Hierin kwam een kreukje te zitten toen hij voor de tweede keer zijn armen in de lucht mocht steken. In de 69e minuut was het weer een dood spelmoment (corner) dat Ajax de das om deed. De strakke voorzet werd bij de tweede paal ongehinderd ingekopt door Rowin Mol (2-0).

1617pur_aja06

Twee minuten later had Reda Kharchouch weinig geluk met zijn vlammende schot wat net over ging. Ajax, dat onverminderd bleef aandringen, begon inmiddels wel steeds meer te voetballen met een lichte vorm van wanhoop. Steeds vaker verloor men het oog voor medespelers waardoor opportunisme de boventoon ging voeren. Pas in de 79e minuut zagen we weer een verzorgde aanval waar Stanley Akoy het eindstation van was. Zijn geplaatste schot werd uit het doel geranseld door doelman Tim Elmers. Het was aftellen inmiddels en euforische sferen maakten zich meester van het sportpark waar Ajax wederom door het ijs ging zakken. Goed, het veldspel zag er zeker in de eerste helft niet slecht uit maar kansen omzetten in doelgerichte acties was weer eens het grootste euvel.

1617pur_aja04

Ondanks de ruime blessuretijd kon je op de welbekende klompen aanvoelen dat het een mission impossible aan het worden was. Dit ondanks een kans nog voor Reda Kharchouch diep in blessuretijd. Nee, de zege van de thuisclub was zeker niet onverdiend. Knetterhard heeft de koploper van de zondag eerste klasse als collectief gestreden voor iedere centimeter en het Ajax lastig gemaakt. Daar had trainer Jorg Smeets vooraf nog zo voor gewaarschuwd en dus achteraf tegen dovenmansoren. Purmersteijn plaatst zich niet alleen voor de 1/2 finale van de districtsbeker, maar ook nog eens voor de landelijke KNVB-beker aan het begin van volgend seizoen.

1617pur_aja05

Keihard is nu de realiteit. Vijf duels achter elkaar verloren en slechts eenmaal gescoord … moet ik nog meer zeggen ? Het seizoen dreigt voor Ajax uit te draaien op een catastrofe. Is het gemis van leider Berry van ’t Land dan toch zo groot ?

Klik hier voor 95 extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

PURMERSTEIJN – AJAX 2-0 (1-0)
Doelpunten: 33. Niels Eijkenaar 1-0, 70. Rowin Mol 2-0
Scheidsrechter: F. Akkaya
Toeschouwers: 800
Opstelling Purmersteijn: Tim Elmers, Romeo Fecunda, Mohamed N’Koubi, Rowin Mol, Alex Treuren, Yassin el Yakoubi, Robbert Jan Orij, Aramez Poepon, Niels Eijkenaar, Ruben Adney, Stefan van Wonderen
Opstelling Ajax: Matthijs Kuiper, Edwin Soenarto, Roy Deken, Siver Abdulrahman, Lars Middelwijk, Stefano Seedorf (46. Bobby Bosma), Shaquille Doorson (65. Bilal el Amrani), Reda Kharchouch, Jack van Moerkerk, Stanley Akoy, Joost Heij

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslag op Voetbalwaterland.
– Klik hier voor de samenvatting.

Share

Programma en uitslagen deze week

Donderdag 30 maart:

Veteranen (35+): Ajax vet. – Alliance ’22 vet. 4-1
1. Ajax vet.-Alliance 22 vet. thuis

2. Ajax vet.-Alliance 22 vet. uit

Zaterdag 1 april:

Hoofdklasse A: Ter Leede – Ajax 0-3
25.ZAT.1 Ajax zat.1-Ter Leede thuis

26.ZAT.1 Ajax zat-Ter Leede uit

Res. Hoofdklasse A: WV-HEDW 2 – Ajax 2 4-0
23. Ajax ZAT.2-WVHEDW 2 thuis

24. Ajax ZAT.2-WVHEDW 2 uit

Res. 1e Klasse A: CSW 2 – Ajax 3 11-0
5. ajax zat.3-CSW thuis

6. ajax zat.3-CSW 2 uit

Veteranen (35+): Koninklijke HFC vet. – Ajax vet. 2-6
9. Ajax vet.-Kon.HFC vet. thuis

10. Ajax vet.-Kon.HFC.vet. uit

Klassieke vet. landelijk: Hercules Utrecht – Ajax 5 1-5
7. ajax 5-Hercules thuis

8. ajax 5-Hercules uit

Share

Ajax krijgt les effectiviteit van Swift … 0-5

Op deze prachtige, zonovergoten middag moest ook voor Ajax eindelijk de zon weer eens gaan schijnen. De opgave, na drie nederlagen en met Swift als tegenstander, was echter niet al te eenvoudig hoewel het hoopgevende spel tegen Achilles Veen vorige week tekenen van herstel liet zien. Onze gasten uit Amsterdam-Zuid zitten de laatste weken in een prima flow waarbij met name het scorend vermogen positief opvalt (o.a. een eclatante 1-7 bekerzege op EDO afgelopen woensdag in de beker).

wedstrijdbeleving van Marcel

1617aja_swi03

Na een aarzelend begin van beide teams leek Ajax als eerste zijn draai gevonden te hebben, maar voordat dit kon worden omgezet in daden stond het wel opeens 0-2. Zowel in de 9e als in de 11e minuut werd de Ajax-defensie uiteen gespeeld alsof er voor het eerst werd samengespeeld. De met precisie en messcherpe uitgevoerde aanvallen werden achtereenvolgens door Ron Rosenhart en Bas Buimer uitstekend afgerond. Ajax krabde zich eens flink achter zijn oren en moest kleur gaan bekennen. Dat deed het pas in de 21e minuut via de eerste goede kans via Bilal el Amrani, maar het was het begin van een prima fase van Ajax waar de wil werd opgelegd aan de tegenstander. Ook Reda Kharchouch, die zeker in de eerste helft het team op sleeptouw nam, zag een uitstekende poging stranden op de vingertoppen van de sympathieke doelman Teerink.
1617aja_swi04

Na krap een half uur spelen deed Swift weer van zich spreken via Max van Wakeren nadat eerst Donaldo Sanches Silva namens Ajax voorlangs schoot. Het gaf aan dat dit levendige duel nog alle kanten op kon gaan en daar had Jack van Moerkerk al verandering in kunnen aanbrengen, want zijn schot ging rakelings over in de 34e minuut.
In de slotfase van dit boeiende duel liet Ajax wederom zich van zijn beste kant zien en het had andermaal te maken met het falen in de afronding of moeten we ook eens zeggen dat het Ajax niet mee zat ? De kansen die Reda Kharchouch en Stanley Akoy kregen vlak voor rust hadden met wat meer geluk ook zomaar voor de aansluitingstreffer kunnen zorgen. Na twee uitstekend effectieve minuten van Swift werd de rust bereikt met de 0-2 tussenstand, maar het vertoonde spel van Ajax daarna gaf de burger toch nog steeds goede moed.
1617aja_swi06

Ajax ging na rust volop ten strijde en zag zijn eerste kans gecreëerd worden door Reda Kharchouch. Toch werd ook het vervolg van de tweede helft getypeerd door een plaat die in de dezelfde groeven bleef steken namelijk het benutten van zijn kansen. Als voorbeeld diende de 58e minuut waar onze mannen dicht bij de 1-2 waren toen het schot van Stanley Akoy millimeters naast ging. Dit werd gevolgd door het meest curieuze moment van de wedstrijd in de 60e minuut toen Jack van Moerkerk zijn schot op de paal zag belanden waarna de rebound van dezelfde van Moerkerk terecht kwam op de op dat moment op de grond liggende Daan van Benthem.
1617aja_swi05

Toen we van al dat aanvallend Ajax-geweld waren bijgekomen stond het al weer 0-4. Het was Jaap Smeeing die een razendsnel omschakelmoment prima bekroonde met de 0-3 (64e min.), gevolgd ruim een minuut later door een simpele intikker van wederom Jaap Smeeing na uitstekend voorbereidend werk van invaller en ex-Ajacied Lionel Frederik. Nadat de rookwolken waren opgetrokken stond de keiharde realiteit te lezen op het scorebord. Swift gaf Ajax een lesje in dodelijke efficiëntie en effectiviteit, gekoppeld ook nog eens aan een prima spelletje dat trainer Evers gerealiseerd heeft.
1617aja_swi01

Ajax moest zijn wonden likken en dat was te merken aan het vertoonde spel, want na de 0-4 verdween de hoop op misschien toch nog iets meer en dus maakte de goede intenties van Ajax plaats voor berusting en konden de bewoners van het Olympiaplein freewheelend richting het einde gaan. In de slotfase zagen we nog een stuiptrekking van Ajax via Reda Kharchouch (vrije trap, redding Teerink), maar de grote zure appel waar Ajax in moest bijten werd alleen nog maar wranger in de 86e minuut. Doelman Rolf Hazelaar torpedeerde Tobias Kuijvenhoven bij het uitkomen en dus belandde de bal terecht op de stip. Dennis Dinkgreve maakte de middag voor Ajax nog meer inktzwart (0-5).

Treffender kon Ajax deze middag niet eindigen, want in de 89e minuut gaf Bobby Bosma een niet te missen kans aan Stanley Akoy. Op nog geen tien meter ging de bal voor een leeg doel over. Ajax werd andermaal geconfronteerd en gestraft voor het gebrek aan afmakers en killers-instinct.

Wat rest is de wonden likken na een meer dan verdiende, maar geflatteerde overwinning van Swift. Wie weet treffen we elkaar nog in de districtsbeker. De enige prijs die Ajax nog kan binnen slepen. Daartoe zal a.s. woensdag moeten worden afgerekend met Purmersteijn.

AJAX – SWIFT 0-5 (0-2)
Doelpunten: 0-1 Ron Rosenhart (9.), 0-2 Bas Buimer (11.), 0-3 Jaap Smeeing (64.), 0-4 Jaap Smeeing (66.), 0-5 Dennis Dinkgreve (88., pen.)
Scheidsrechter: M.A. Roeleveld
Toeschouwers: 250
Gele kaarten: Rolf Hazelaar en Bilal el Amrani (beiden Ajax), Daan van Benthem (Swift)
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Donald Sanches Silva, Stefano Seedorf (78.Shaquille Doorson), Reda Kharchouch, Donny van der Dussen (83.Bobby Bosma), Bilal el Amrani (72.Rowendy Schoop), Stanley Akoy, Jack van Moerkerk
Opstelling Swift: Sieuwert Teerink, Mike Ruijter, Lars van den Berg (22.Fabian Munsterman), Dennis Dinkgreve, Rutger de Vries (76. Fidel Yilmaz), Max van Wakeren, Daan van Benthem, Nik Gabel, Jaap Smeeing, Bas Buimer (61.Lionel Frederik), Ron Rosenhart

Media:
– Klik hier voor de samenvatting van HAV.
– Klik hier voor een verslag op HAV
– Klik hier voor een verslag op VOZ

Later meer.

Share