Topklasse is over en uit voor Ajax

1415aja-bar00.jpg

wedstrijdbeleving door Marcel DSC_7295
Op een mooie zomerdag halverwege augustus begon uitgerekend in Barendrecht ons avontuur in de Topklasse. Dat 27 wedstrijden later wederom tegen Barendrecht het doek alweer zou kunnen vallen had toen niemand kunnen bedenken.

Ajax, dat de zure bijsmaak van de vorige pot tegen GVVV vast nog wel ergens in de mondhoeken had zitten, begon toch weer met goede bedoelingen aan deze wedstrijd. Een wedstrijd die moeizaam loskwam. Beide teams gaven niet veel toe aan elkaar en dus waren momenten voor het doel spaarzaam. Het enige dat te noteren viel was het vroege uitvallen van Stefano Seedorf (Kid Ronday verving hem).

1415aja-bar01.jpgRodney Weverling speelde weer op het middenveld

Volgend vermeldenswaardig moment volgde in de 21e minuut toen Rodney Weverling, na een prima aanvalsopzet, vrij voor doelman Marc van Splunter verscheen. Zijn schot miste jammerlijk wat nauwkeurigheid. Ajax trok inmiddels wel het duel naar zich toe. Onze gasten uit Barendrecht maakten zich allerminst druk en leken zeker van hun zaakjes te zijn over het eventuele vervolg van het duel. Onze mannen, die streden voor het kleine beetje hoop welke nog recht gaf op eventuele “P/D matches”, kregen in de 28e minuut opnieuw een uitstekende kans om de score te openen. Een vloeiende aanval via Yuri Rose en Kenneth Misa Danso bereikte Kid Ronday, maar ook hij faalde oog in oog met doelman van Splunter. De kansen in zowel de 21e als 28e minuut kenmerkten zo het manco gedurende het seizoen; scorend vermogen.
Barendrecht, dat rustig en uiterst gedegen zijn potje mee voetbalde, deelde in de 36e minuut pas zijn eerste echte speldenprik uit via een schot van Daniël Esajas die door doelman Danny Been werd gepareerd. Ajax bleef de bovenliggende partij in het verdure verloop van de eerste helft al was het voordeel minimaal. Tijdens de rust werd met veel belangstelling gekeken naar de tussenstanden en die deden alle alarmbellen rinkelen.
1415aja-bar03.jpgKenneth Misa Danso was weer beschikbaar

Na rust, op het bijna verlaten sportpark, zullen weinig toeschouwers de eerste goal gezien hebben. Er was nauwelijks nog een minuut gespeeld of Barendrecht mocht over links ervandoor gaan. Tot tweemaal toe kon Danny Been nog redden, maar bij de derde schietkans was het wel raak via Joey Jongman (0-1). Trainer Jack van den Berg van Barendrecht heeft ongetwijfeld de welbekende puntjes op de i gezet in de pauze en voerde een aantal wijzigingen door die onze gasten nieuw elan gaven. Zo aan het begin van die tweede helft namelijk stond er een ander Barendrecht. Ajax moest een tandje bijschakelen, want Barendrecht liet na rust in een kwartier meer zien dan in de gehele eerste helft. Dreven heel langzaam de donkere wolken al richting Amsterdam Zuidoost of ?
1415aja-bar02.jpgSergio Cameron

Ajax was in de 62e minuut heel dicht bij de gelijkmaker toen Yuri Rose een perfecte voorzet gaf op Kid Ronday. Zijn kopbal belandde via de vingertoppen van van Splunter tegen de onderkant van de lat. Amper drie minuten later gevolgd door een prima schot van Glenn van Zoolingen. Zo beet Ajax nog van zich af en wilde het niet nog niet opgeven. Maar kort hierop liet Barendrecht zien waarom het derde staat en Ajax laatste. Opeens stond daar invaller Mahmut Sönmez, op ruim twintig meter voor het doel, zo vrij als een vogeltje. In zijn ooghoeken had hij Danny Been al te ver voor zijn doel zien staan en met een artistiek, klassiek boogballetje verdween zijn poging in het netje voor de 0-2. Zo liet Barendrecht zien dat het over voldoende kwaliteiten beschikt zonder zelf groots te voetballen. Ajax spartelde in de 68e minuut nog even tegen toen de onverzettelijke Lars Middelwijk met 120 kilometer per uur de bovenkant van de lat teisterde. Het was tevens het laatste grote wapenfeit van Ajax waar het geluk weer eens ver te zoeken was deze middag. Ajax liet hierna de wedstrijd langzaam uit zijn handen glijden. Barendrecht controleerde nu en het dappere Ajax streed met de laatste krachten om erger te voorkomen. Naarmate het einde in zicht kwam en de tussen- en eindstanden bekend waren leek iedereen zich te realiseren dat het over was.
1415aja-bar04.jpgLars Middelwijk vocht veel duels uit met Mahmut Sonmez

Ajax moest zelfs in de 80e minuut de derde tegentreffer incasseren toen opnieuw Mahmut Sönmez doeltreffend was. Alles wat rood wit was oogde verslagen en we mochten in de slotfase Barendrecht zelfs nog dankbaar zijn dat het coulant was voor de thuisclub door twee dotten van kansen niet te benutten.
Na ruim negentig minuten voetbal, die niet verheffend waren maar zeker wel de moeite waard, was de conclusie duidelijk; Ajax neemt afscheid van de Topklasse, maar zeker met een opgeheven hoofd. In de laatste twee duels is het te hopen dat Ajax dat ook kan laten zien op het veld. Dat verdienen niet alleen de spelers zelf , maar zeker ook die paar hondstrouwe supporters. Tot over twee weken in Nijkerk.

Klik hier voor 105 extra foto’s van deze wedstrijd.

Tot slot wil ik namens Rob van Vliet een ieder wijzen op de volgende actie, want ook dat is Topklasse-voetbal seizoen 2014-2015, voor Joey Snijders van GVVV. Het is bekend wat hem is overkomen en laat zien dat voetbal nog altijd maar bijzaak is. Steun hem door een kaartje te sturen naar:

Joey Snijders
Tolick 84
3828 HH Hoogland

Ajax – Barendrecht 0-3 (0-0)
Doelpunten: 46. 0-1 Joey Jongman, 66. 0-2 Mahmut Sönmez, 81. 0-3 Mahmut Sönmez.
Scheidsrechter: A. van Kraay
Toeschouwers: 350
Gele kaarten: Siver Abdulrahman, Lars Middelwijk (beiden Ajax), Marvin van der Pluijm (Barendrecht)
Opstelling Ajax: Danny Been, Jordi Meester, Siver Abdulrahman, Kevin de Visser, Lars Middelwijk, Rodney Weverling (48. Ralph Owusu), Sergio Cameron, Glenn van Zoolingen, Kenneth Misa Danso (70. Ogür Kaya), Yuri Rose, Stefano Seedorf (12. Kid Ronday)
Opstelling Barendrecht: Marc van Splunter, Tim Eekman, Ivan Almeida, Max van Dijk, Yorik van Deelen, Melvin Winterberg (70. Marvin van der Pluijm), Joey Jongman, Danny Monster, Bas Mourits (46. Mahmut Sönmez), Shabir Isoufi (46. Donny Navajas Sanchez), Daniël Esajas.

Media:
– Klik hier voor een verslag op HAV
verslag op RTV-NH (met reacties)
verslag op site Barendrecht.
verslag op topklasse.com
– Klik hier voor een verslag op Rotterdam Voetbal

Share