Afscheid van Topklasse met zege

1415aja-sche00.jpg

Ajax heeft z’n laatste wedstrijd in de Topklasse gewonnen. Op De Toekomst werd het tegen Scheveningen 4-2.

Wedstrijdbeleving: Marcel DSC_7295

Na de prachtige voorbeschouwing eerder deze week op de site waarin is gezegd en geschreven over dit seizoen, richten we ons op de laatste negentig minuten Topklasse voetbal.
Aan alles was te merken dat er niets meer op het spel stond buiten de welbekende spreekwoordelijke eer . De eerste twintig minuten slaan we over, want het algemene beeld was er één van een voorbereidingspotje ergens in augustus. De mannen op het veld wilde er alles aan doen, maar de scherpte was er logischerwijs af en dat werd continu geïllustreerd in de openingsfase door veel onnauwkeurigheden.

1415aja-sche01.jpg

Wel werd duidelijk dat onze gasten uit het mooie Scheveningen wel iets meer dreiging hadden richting het doel van Danny Been. Zo ook in de 25e minuut toen de eerste serieuze kans van de wedstrijd eindelijk te noteren viel. Het was Ingmar Maayen die gevaarlijk op doel schoot. Ajax had tot dan toe nog helemaal niets aanvallend kunnen bewerkstelligen. Voorin werden de spelers niet bereikt en doelman Sven Wolsheimer van de bezoekers vroeg zich langzaam af of hij ook mee mocht doen. Dat mocht hij inderdaad pas in de 30e minuut toen Samir El Moussaoui met zijn hand op de bal viel binnen de beruchte lijnen na een individuele actie van Kenneth Misa Danso. Zo mocht Ajax door middel van een strafschop voor het eerst op doel schieten via Sergio Cameron. Deze clubicoon mist doorgaans nooit en zo kon het scorebord in werking gezet worden, 1-0. Scheveningen, dat nog steeds licht het betere van het veldspel had, wist voorin ook niet de juiste man te vinden hoewel de vele aanval ‘s opzetten er verzorgd en dreigend uitzagen. Voor het doel echter was het vizier niet meer gericht op de juiste plaats. Ferry de Jong en Wesley Goeman waren voor rust nog dicht bij de gelijkmaker, maar de povere eerste helft werd afgesloten met een voorsprong voor de Amsterdammers.

1415aja-sche02.jpg

Na rust hebben kennelijk de 22 acteurs afgesproken er nog een dol dwaze middag van te maken ! Wie niet op tijd uit de kantine was gekomen heeft ongetwijfeld de tweede Ajax goal gemist. Binnen een minuut na de hervatting was het namelijk raak. Eerst was het Ogür Kaya die stuitte op de doelman hetgeen een corner opleverde. Hieruit mocht Yuri Rose keurig binnen koppen voor de 2-0. Ajax was los en waar het voor rust nog behelpen was zo leuk en amusant werd het nu.

1415aja-sche03.jpg

Eerst moesten we Siver Abdulrahman nog even bedanken voor het van de lijn halen van de bal direct na de 2-0, maar daarna was het weer de beurt aan Ajax dat via Lars Middelwijk gevaarlijk werd . We spreken pas over de 51e minuut en er was al zoveel gebeurd. Waar zou dit eindigen ? Dat antwoord had Karim Bridji, die na een corner zijn schot van de lijn gehaald zag worden maar opnieuw was Yuri Rose er als de kippen bij om binnen te tikken, 3-0. Wat een weelde voor de Amsterdammers die alle schroom van zich af geworpen hadden, maar zeker achterin nog wel het een en ander weggaven. Zo ook in de 59e minuut toen Scheveningen de 3-1 op het bord bracht. Het werd nu tijd voor Joost Heij, die na een zeer zware knieblessure dit seizoen amper heeft kunnen laten zien waarom hij van AFC werd overgenomen. Na wat speelminuten in het tweede mocht hij eindelijk invallen in het eerste. Direct na zijn inval beurt kon Joost Heij afgaan op doelman Wolsheimer, maar een overtreding binnen de beruchte lijnen werd weggewuifd alsof scheidsrechter Prooi last had van vliegen. Wellicht durfde de arbitrage Ajax niet nog eens een penalty te geven, nadat Scheveningen er misschien ook wel recht op had toen in een onoverzichtelijke situatie de bal ook wel of niet op een hand van een Ajax verdediger kwam. Zo werd Ajax de unieke kans ontnomen om verder uit te lopen, want aan het veldspel kon je merken dat als Scheveningen de 3-2 zou binnen tikken het nog een rare pot kon gaan worden. Onze bezoekers bleven in hetgeen ze lieten zien wel dreigend, maar het ontbreken van de echte scherpte ontbrak bij de groen-zwarten.
Het bleef onverminderd een open duel waar de weinige toeschouwers absoluut van genoten.

1415aja-sche04.jpg

In de 63e minuut was Rubin Koorndijk dicht bij die 3-2 en ook acht minuten later waren de bezoekers dicht bij een treffer. Doelman Danny Been redde echter knap op een schot van Mehmet Aldogan. Ajax beperkte zich inmiddels tot reactie voetbal. Het ving Scheveningen op om vervolgens via snelle omschakelingen dreigend te worden. Het resulteerde in de 89e minuut nog in de 4-1 voorsprong toen invaller Kid Ronday routinier Yuri Rose in staat stelde om in de verre hoek te schieten voor de ruime, iets geflatteerde voorsprong. Ondanks een prima tweede helft, waarin Ajax frank en vrij voetbalde, doen we onze gasten te kort als we zeggen dat de vier goals die Ajax maakte het juiste wedstrijdbeeld was. In blessuretijd verzachte Samir El Moussaoui de pijn nog enigszins voor Scheveningen (4-2), maar zo sloot Ajax het jaar Topklasse voetbal wel in stijl af. We kunnen dan ook alleen nog maar een diepe buiging maken voor onze mannen. Ondanks de degradatie hebben ze mij en vele anderen toch een leuk, amusant, leerzaam en boeiend seizoen gegeven.

Het was voor mij weer een eer en genoegen u als trouwe lezers hopelijk te mogen amuseren met mijn wedstrijdbelevingen. Ik heb ALLE wedstrijden (competitie, beker en vriendschappelijk) gezien en met plezier de wedstrijden beleefd en beschreven. Ik wens een ieder een fijne zomervakantie toe. We zien elkaar weer met frisse moed in augustus.

Klik hier voor de foto’s van het afscheid van spelers en trainer na afloop van het duel.

Ajax – Scheveningen 4-2 (1-0)
Doelpunten: 31. Sergio Cameron 1-0 (strafschop), 47. Yuri Rose 2-0, 51. Yuri Rose 3-0, 60. Samir El Moussaoui 3-1, 90+1. Yuri Rose 4-1, 90+2. Wesley Goeman 4-2.
Scheidsrechter: C. Prooi
Toeschouwers: 400
Gele kaarten: –
Rode kaarten: –
Ajax: Danny Been, Jordi Meester, Siver Adbulrahman, Kevin de Visser, Lars Middelwijk (71. Ralph Owusu), Rodney Weverling (87. Kid Ronday), Yuri Rose, Karim Bridji, Sergio Cameron, Kenneth Misa Danso, Ogür Kaya (60. Joost Heij).
Scheveningen: Sven Wolsheimer, Ruben Koorndijk, Samir El Moussaoui (62. Marvin Nieuwlaat), Marcel Pronk, Ferry de Jong, Wesley Goeman, John Nieuwenburg, Leroy Resodihardjo (46. Mehmet Aldogan), Enzo Huntink, Tim Peters, Ingmar Maayen.

Media:
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslag op RTV-NH.
– Klik hier voor verslag van Scheveningen.

Share