Kennismaking met Jorg Smeets

Jorg Smeets (44) staat aankomend seizoen aan het roer bij onze zaterdag 1. Hij treedt hiermee in de voetsporen van onder andere Bart Logchies, Constantijn Schouten, Bob de Klerk en Edmond Claus, Henny Kottmann, Co Jager, Spitz Kohn, Piet Buter, Dick de Groot.

Jorg-Smeets-Ajax.nl_-2

Jorg, welkom terug bij Ajax. Geen onbekend terrein voor je toch ?

“Ja, dat klopt. Alhoewel het terrein wel nieuw is alleen de club natuurlijk niet. Ik heb zelf vier jaar in de jeugdopleiding gespeeld bij Ajax, namelijk van de d-pupillen tot en met de b-junioren. Dat was nog achter stadion de Meer op sportpark Voorland. Mooi om na een lange tijd bij Ajax weer terug te keren, maar nu als trainer.”

Met welke spelers heb je gespeeld in de jeugd van Ajax ?

“Dat is al een hele tijd geleden natuurlijk, maar mijn lichting bestond o.a. uit Michel Kreek, Danny den Ouden, Orlando Trustfull, Marciano Vink, Guido Smits, Cees van Oevelen, Dave Philipoom, Michael Braam en Mario Rijnsburger om er een paar te noemen.”

Mensen zullen jou ook nog herinneren van Heracles – Ajax in 1996.

“Dan doel je natuurlijk op de bekerwedstrijd die wij met Heracles tegen Ajax speelde en met 1-0 wonnen, dankzij een goal van mij. Het klopt inderdaad dat mensen mij daar nog van herinneren.”

Waarom ben je na actieve carriere trainer geworden ?

“Aan het einde van mijn actieve carriere als profvoetballer merkte ik dat ik het leuk en interessant vond om jonge spelers te helpen om beter te worden. Dat werd versterkt toen ik daarna nog twee jaar als amateur bij Zuidvogels in Huizen speelde als een soort mentor en ik zelfs nog een periode de training over heb genomen. In al die jaren heb je een bepaalde visie ontwikkeld hoe je wilt spelen en hoe je die graag wil over brengen. Het werken met een groep met verschillende karakters om een bepaald doel te bereiken vind ik uitdagend.”

Wat kenmerkt jou als trainer ?

“Ik wil graag attractief, verzorgd en dwingend voetbal spelen gekoppeld aan resultaat en plezier. Daarbij ben je natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren zoals o.a. de kwaliteiten van je eigen team en de tegenstander(s). Dit probeer ik zo duidelijk en simpel mogelijk over te brengen op mijn spelers door middel van trainingen en gesprekken. Daarnaast ben ik fanatiek en veeleisend, omdat het altijd beter kan.”

In welk opzicht is het een voordeel/ nadeel dat je prof bent geweest en nu werkzaam in het amateurvoetbal ?

“Het grote voordeel is dat je veel situaties binnen of buiten het veld zelf ook ervaren hebt en dat kan gebruiken/aanreiken naar een speler toe. Het feit dat je dingen zelf voor kan doen in de oefenvormen is ook prettig, alhoewel dat laatste jammer genoeg vanwege de leeftijd wel wat minder wordt ha ha. Wat ik een nadeel vind is dat ik vanwege mijn professionele achtergrond en instelling soms moeite heb met de amateuristische instelling van sommige spelers. Je wilt toch alles eruit halen wat er in zit ? Op welk vlak dan ook.”

In het dagelijks leven werk je momenteel voor een Nederlands sportmerk. In hoeverre is fijn om dan even niet aan voetbal te denken ?

“Eigenlijk heb ik bij Quick ook veel met voetbal te maken, maar dan op een andere manier dus dat zorgt wel voor een stuk afwisseling. Ik heb alleen afgesproken dat ik dit binnenkort parttime ga doen in plaats van fulltime om me zodoende goed op beide te kunnen richten. Maar het liefst zou ik de hele dag op het voetbalveld willen staan. Blijft het mooiste dat er is !”

De afgelopen jaren trainde je Zuidvogels. Hoe verliepen deze jaren ?

“Ik heb bij Zuidvogels vijf mooie jaren gehad met als doelstelling om een elftal neer te zetten dat met veel eigen jeugd en met een herkenbare, attractieve speelstijl speelt. Dit is in mijn ogen goed gelukt getuige het feit dat de selectie afgelopen seizoen bestond uit 70% eigen jeugd. Helaas is het niet gelukt om ook daarmee te promoveren naar de Hoofdklasse, ondanks dat daar wel de mogelijkheden voor waren.”

Relatief laat (maart 2015) werd bekend dat je Bart Logchies moest gaan opvolgen. Zelf gaf je in december 2014 te kennen dat je toe was aan een nieuwe uitdaging.

“Ik vind dat je, zoals eerder genoemd, moet proberen om alles eruit te halen wat je in je hebt en ik wil graag kijken tot waar mijn plafond reikt. Vandaar dat ik in december Zuidvogels heb laten weten dat ik een nieuwe uitdaging aan wilde gaan in de vorm van een Top- of Hoofdklasser. Dit om mezelf verder te ontwikkelen als trainer. Dan moet je soms ook de durf hebben om dat vroegtijdig kenbaar te maken bij je huidige club, zodat zij ook ruim de tijd hebben om een nieuwe trainer te zoeken. Uiteindelijk volgde de stap naar Ajax.”

In hoeverre is het lastig je aandacht bij Zuidvogels te houden en Ajax te zien strijden voor lijfsbehoud in de Topklasse ?

“Ik heb me volledig op Zuidvogels kunnen concentreren en in de tussentijd gehoopt dat Ajax in de Topklasse zou blijven. Jammer genoeg is dit uiteindelijk niet gelukt, maar dat was voor mij geen reden om niet naar Ajax te gaan.”

jorg-2

Heb je nog een soort van opdracht meegekregen van Ajax ?

“Dat we zo hoog mogelijk willen spelen aan de hand van de herkenbare aanvallende en verzorgde Ajax-stijl. Daarbij komt dat we gaan proberen om binnen de twee selectie-elftallen op te leiden. Uitgangspunt hierbij is om vanuit het tweede elftal jonge spelers beter te maken en te laten doorstromen naar het eerste elftal om hopelijk zodoende ook een stukje continuïteit te creëren. Het zou mooi zijn als jonge spelers kunnen en willen rijpen in het tweede elftal (spelend in de reserve Hoofdklasse) om uiteindelijk de stap naar het eerste te maken.”

Wat zijn jouw ambities ?

“Ik wil me blijven ontwikkelen en beter worden. Uiteindelijk met het doel om hopelijk weer terug te keren in het betaalde voetbal.”

Er zijn ervaren spelers vertrokken/gestopt. Wie heb je ervoor teruggekregen ?

“We hebben in de korte tijd die we hadden gekeken of we de opengevallen plekken konden invullen met goede ervaren en goede minder ervaren spelers. Ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn waardoor er in onze ogen wederom een goede selectie staat voor komend seizoen.”

Een aantal sterkhouders zijn gebleven. Spelers die al een tijdje voor Ajax spelen. Koester jij dat ?

“Dat koester ik zeker, omdat dat voor een stuk continuïteit zorgt waardoor het voor nieuwe spelers makkelijker is om in te stromen. Met name als je als trainer al wat langer bij een club bent en de blijvende spelers dus al weten wat er gevraagd wordt.”

Je gaat samenwerken met Dennis van der Wal als assistent. Hij is toch wel “mister Ajax zaterdag” , daar hij inmiddels meer dan 20 jaar betrokken is bij de selectie. Hoe goed kennen jullie elkaar ?

“Ik kende Dennis nog niet goed, maar wel van het feit dat hij in het verleden een goede keeper was. Daarnaast zijn we elkaar wel eens tegenkomen tijdens het trainerschap. Tijdens mijn eerste gesprek heb ik wel gelijk aangegeven dat ik Dennis als assistent bij het eerste wilde, omdat hij veel van de club weet maar nog belangrijker omdat ik goede referenties kreeg over hem. Dus gelijk na mijn aanstelling hebben we kennis gemaakt en hebben we beiden daar een goed gevoel aan over gehouden.”

Ajax legt eerdaags een nieuw kunstgrasveld aan op De Toekomst. Ben je een voor- of tegenstander van deze ondergrond ?

“Ik ben absoluut een voorstander van kunstgras, omdat je qua ondergrond minder last hebt van de weersomstandigheden waar je gedurende het seizoen mee te maken hebt. Tegenwoordig zijn ze zo ver met kunstgras dat het bijna natuurgras is. Je mist natuurlijk wel de charme van een veld dat door de weersomstandigheden drijfnat, kurkdroog of oneven. Ik denk echter dat de jeugd die nu met kunstgras is opgegroeid daar geen boodschap aan heeft. Die weten niet beter. Ik was ook een type speler die wel goed uit de voeten had kunnen komen op kunstgras. Ik ben dus helaas net even te vroeg geboren.”

De publieke belangstelling (ook bijv. bij zondag-Topklasser AFC) in de grote stad valt in vergelijking met dorpen vaak tegen. Zo ook bij Ajax dat weliswaar een hondstrouwe, maar kleine aanhang heeft. Heb jij hier een verklaring voor ?

“Ik denk dat dat voor een groot gedeelte komt doordat er in de grote steden meerdere of zelfs zoveel clubs zijn dat dat qua belangstelling verdeeld wordt. In een dorp is er vaak maar één club waardoor iedereen daar voor uitloopt. Plus dat er in de grote steden wat minder binding is dan in een dorp waar iedereen elkaar kent en het wat meer een vast onderdeel wordt van de week.”

Wanneer start je met de voorbereiding ?

“Maandag 27 juli starten we met de voorbereiding en spelen een aantal oefen- en bekerwedstrijden. We hebben we precies zes weken voordat de eerste competitiewedstrijd op het programma staat.”

Tot slot, wanneer is het seizoen geslaagd ?

“Wanneer we het spel kunnen spelen dat ik voor ogen heb gekoppeld aan resultaat en plezier, waardoor we hopelijk weer terug kunnen keren naar de Topklasse. Ik heb er in ieder geval heel veel zin. Ik denk dat we een goede selectie bij elkaar hebben en hoop dan ook dat het een mooi en succesvol seizoen gaat worden.”

foto’s: ajax.nl en gooieneemlander.nl

Share