Fors verlies Ajax in Veen … 3-1

1516ach-aja00.jpg

Verwachtingsvol reisden we af naar het Brabantse Veen waar het goed toeven was in een gastvrije omgeving met een prachtig bijbehorend complex. Echter, toen de bal eenmaal rolde verging ons al snel het lachen.

wedstrijdbeleving door Marcel DSC_7295
Ajax, dat door blessures met een sterk uitgedunde selectie was afgereisd, begon rommelig en met te weinig overtuiging aan de wedstrijd. Al snel bleek dat de thuisclub vanmiddag 200 % inzet in petto hadden. In de 8e minuut belandde de bal op de stip. Edwin Soenarto begin een overtrading op Enis Ulusan en de toegekende elfmeter werd feilloos benut door Sezer Sulun, 1-0.

1516ach-aja05.jpg

In de voorgaande minuten werd al duidelijk wat het strijdplan zou worden van Achilles Veen. De bal werd zo snel mogelijk naar voren geschoten om vervolgens met veel opportunisme Ajax verder te bestrijden. Ajax bleef volharden in het verzorgd opbouwen van iedere aanval, maar had voorin te weinig vernuft en stootkracht. Het beet wel van zich af maar eigenlijk gebeurde dit zonder tanden.
1516ach-aja03.jpg

De thuisclub trok langzaam het duel naar zich toe zonder groots voetbal, maar met passie en wilskracht. Dit werd bijna beloond in de 20e minuut toen de 2-0 bijna niet te missen viel, Ajax bleef verder slordig en pover voetballen en mocht dan wel optisch misschien het meeste balbezit hebben, maar het dwong verder helemaal niets af. Aanvoer van de vleugels was te beperkt en voorin moest Joost Heij zich wel heel eenzaam hebben gevoeld. Aldus werd Tonnie Cussel node gemist al was het alleen maar omdat hij juist wel verassende acties in huis heeft en het nodige voetbalgochme bezit.
1516ach-aja04.jpg

Hoe logisch was het dus dat in de 33e minuut Ajax uitgerekend uit een cornerbal wist toe te slaan, want daarvoor had het nog geen enkele kans gecreëerd. De corner (genomen door Kenneth Misa Danso) werd uitstekend binnengelopen door Joost Heij die zo bewees dat hij precies weet waar je moet lopen als spits, 1-1. Even leek het erop dat dit nodig was om Ajax aan het voetballen te krijgen, maar luttele minuten later ontsnapte Ajax toen een boogbal van Enis Ulusan net over ging. Het duel werd overigens ook gemener en met name Kevin de Visser was het mikpunt van de vaak pittige overtredingen waar scheidsrechter Stadius lankmoedig tegen optrad. Ajax ging mee in de strijd maar won het bijna nooit van de gedreven groen-witte brigade die zichzelf te kort deden met de 1-1 ruststand. Kenneth Misa Danso was zelfs nog dicht bij de 1-2 (kopbal) in blessuretijd na goed voorbereidend werk van Raymon Lagerburg.
1516ach-aja02.jpg

Beterschap in het tweede bedrijf dan maar ? Het antwoord werd snel gegeven. Nee, want binnen de minuut lag de 2-1 al achter doelman Brian van der Werff die in eerste instantie nog knap redde op een inzet. Amsterdammer in Brabantse dienst Rowin van Zaanen was er echter als de kippen bij om de bal binnen te tikken in de rebound. Ajax was hardleers en opnieuw liet men zich te gemakkelijk aftroeven. De thuisclub, dat wederom vol gas over het veld bewoog, was in de 54e minuut dicht bij de genadeklap maar de Ajax-goalie redde bekwaam. Ajax leek ondertussen niets van de eerste helft te hebben geleerd. Duels werden te gemakkelijk verloren en aanvallend werden er nauwelijks potten gebroken.

Desondanks kwam Ajax langzaam bij kennis en er volgde een fase waarin scheidsrechter Stadius de Amsterdammers niet goed gezind was. Dat werd in de 70e minuut geïllustreerd toen de bal op de stip had gemoeten na een prima solo actie van Kenneth Misa Danso. Hij werd gestuit werd binnen de beruchte lijnen, maar de overduidelijke overtreding werd weggewuifd alsof er een vlieg om zijn fluitje zat.
Ajax had een gelijkmaker voetballend waarschijnlijk niet verdiend, maar het kon zomaar een breekpunt in het duel zijn. In plaats van de 2-2 binnen te schieten was het negen minuten later aan de overkant wel raak. Ajax werd er keihard uitgecounterd, nadat vlak daarvoor Joost Heij nog een grote kans miste voor Ajax. Het was wederom Rowin van Zaanen ( ex-HBOK, DWV en FC Volendam) die Ajax pijn deed, 3-1.

1516ach-aja01.jpg

Zo leed Ajax behoorlijk gezichtsverlies. Niets viel er af te dwingen op de 3-1 zege van Achilles Veen dat in alle linies strijdbaarder was dan de Amsterdammers. Ajax maakte in sommige delen van de wedstrijd een uitgebluste indruk, opereerde verder zonder geloof in een beter resultaat en had buiten Joost Heij voorin geen verdere dreiging van betekenis. Een incident ? Laten we hopen. Deze povere vertoning is hopelijk éénmalig geweest. Ik had graag in mijn 850e wedstrijd van de Zaterdag 1 wat positiever willen zijn, maar buiten de lekkere bitterballen viel er voor de trouwe supporters weinig te genieten. Sorry mannen. Revanche tegen SDC Putten dan maar !!!

Klik hier voor 142 extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Achilles Veen – Ajax 3-1 (1-1)
Doelpunten: 8. Sezer Sulun 1-0 (pen.), 34. Joost Heij 1-1, 46. Rowin van Zaanen 2-1, 79. Rowin van Zaanen 3-1
Scheidsrechter: K. Stadius
Toeschouwers: 400
Gele kaarten: Ayden Kuipers (Achilles Veen), Rodney Weverling, Josst Heij en Lars Middelwijk (allen Ajax)
Opstelling Achilles Veen:
Guido van Sant, Bas van Loon, Thijs van den Berg, Ayden Kuipers, Theo Martens, Enis Ulusan (90. Clemens Rijnvos), Kees Schellekens (73. Sen Aerts), Sezer Sulun, Ronnie Reniers, Jeroen van Leijsen, Rowin van Zaanen
Opstelling Ajax:
Brian van der Werff, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Donaldo Sanches Silva, Lars Middelwijk, Shaquille Doorson (77. Kid Ronday), Raymon Lagerburg, Rodney Weverling, Kevin de Visser, Joost Heij, Kenneth Misa Danso

Media:
Klik hier voor een verslag op HAV.
Klik hier voor een verslag op Regio-Voetbal.nl
Klik hier voor een slag op VOZ.
Klik hier voor een verslag op de site van Achilles Veen.

Share