Ajax verliest ook in Veenendaal … 2-1 tegen DOVO

1516dov-aja00.jpg

De donkere herfstdagen zijn in aantocht, maar voor iedereen die de Zaterdag 1 een warm hart toedraagt zijn deze donkere dagen al twee weken aan de gang. Liet Ajax de zon eindelijk weer eens schijnen in Veenendaal ?

wedstrijdbeleving door Marcel unnamed-5

De uitstekende voorbeschouwing op onze website zal zeker niet in de kleedkamer hebben gehangen als je de openingsfase hedenmiddag in ogenschouw nam. Ajax was onrustig, kwam langzaam op gang en DOVO begon gretiger aan het duel. Dat had in de 8e minuut al uitbetaald kunnen worden toen Roy Bakkenes oog in oog met Ajax-doelman Rolf Hazelaar faalde. Maar Ajax herpakte zich hierna met goed georganiseerd en compact veldspel en gaf vervolgens weinig meer weg in het vervolg. De thuisclub had overigens wel wat meer dreiging in zijn spel, maar Ajax bleef relatief makkelijk op de been.

1516dov-aja01-1.jpgAanvoerder Glenn van Zoolingen probeert Bart van Brakel te stoppen

Echte kansen waren er nog niet voor de Amsterdammers. Blijkbaar moest Ajax meer energie stoppen in het DOVO van zich afhouden dan dat het nog wat lucht over hield voor serieuze dreiging voor de goal. Het waren de spreekwoordelijke mogelijkheden die de bezoekers kregen, maar daar schrok de defensie van DOVO (onder aanvoering van ex-Ajacied Kevin Westmaas) nauwelijks van. Het was daarom niet verwonderlijk dat Ajax in de 30e minuut aan de leiding zou komen door een terecht gegeven penalty. De hardwerkende en prima spelende Joost Heij werd vastgepakt terwijl hij weg wilde draaien bij zijn directe tegenstander. Zo kon Sergio Cameron eenvoudig Ajax aan de leiding brengen vanaf de penaltystip (0-1).
1516dov-aja03-1.jpgStrafschop voor Ajax na een overtreding op Joost Heij

Het gemor bij Hans Kraay jr. en zijn aanhang werd groter en groter. De ambitieuze Veenendalers konden de hoge verwachtingen blijkbaar andermaal op het veld niet waarmaken en dat was voor Ajax aanleiding om zich nog vaster in het duel te bijten, hetgeen de mannen van Jorg Smeets ook deden. Voor rust had Ajax de thuisclub nog meer pijn kunnen doen als Tonnie Cusell en de uitstekend spelende Raymond Lagerburg wat secuurder waren geweest in de afronding.
1516dov-aja07.jpgEx-Ajacied Kevin Westmaas is Sergio Cameron te snel af

In de rust zullen er ongetwijfeld harde woorden zijn gevallen in de kleedkamer van DOVO, want het vuur spatte er direct vanaf na het fluitsignaal voor de tweede 45 minuten. Het duel werd meeslepend. De passie en strijd deden ons denken aan de oude tijden toen Hansie Hansie zelf nog in Engeland voor Brighton speelde.
1516dov-aja06.jpgCoach Jorg Smeets instrueert Donny van der Dussen

Ajax, met invaller Peter Post en de al reeds in de basis startende Donny Rijnink, hield aardig de deur op slot maar moest toch toezien hoe Bart van Brakel met een hard schot dicht bij de 1-1 was. Ajax liet zich echter ook niet onbetuigd. De energieke wedstrijd had zomaar over en uit kunnen zijn als Tonnie Cusell een bijna niet te missen kans had verzilverd.
1516dov-aja04-1.jpgDonny Rijnink (r) duelleert met Joshua Patrick

Ruim drie minuten later moesten de Amsterdammers lijdzaam toezien hoe Roy Bakkenes met een juweel van een vrije trap DOVO toch langszij bracht (64e min.). Het was kenmerkend voor het duel dat niet meteen DOVO doorstootte, maar dat juist Ajax weer een levensgrote kans kreeg om te scoren. Raymon Lagerburg zag zijn schot echter van de lijn gehaald worden. Het publiek genoot van een meeslepend voetbalgevecht (waar bij Ajax zeker ook de prima spelende Donny van der Dussen genoemd mag worden). Het talrijke publiek, dat eerst nog morde, gaf DOVO vocaal een duw in de rug. Ajax zat in een fase dat het even balanceerde op de rand van de afgrond. Deze druk nodigde Ajax uit tot het maken van foutjes en het maken van (veel) overtredingen. Het was in de lijn van de verwachtingen dat Ajax ruim tien minuten voor tijd alsnog pijn werd gedaan. De veelvuldig mee opkomende Jan Struijk gaf een voorzet vanaf links op het hoofd van Joshua Patrick die van dichtbij de 2-1 scoorde. Zo kreeg DOVO Ajax dus toch op de knieën. Ajax moest slikken en kreeg bijna een minuut later de deksel helemaal op zijn neus, maar Rolf Hazelaar (die een solide partij keepte) greep op tijd in voordat Jan Struijk kon scoren.
1516dov-aja05-1.jpgOok verdediger Lars Middelwijk kon de nederlaag niet voorkomen

In tegenstelling tot vorige week was Ajax vanmiddag wel bij machte om er een offensief uit te gooien. Het was Reda Kharhouch die mocht invallen, nadat hij eerder deze middag een zeer geslaagde rentree had gemaakt in het tweede team, en meteen kreeg Ajax weer meer elan en vooral meer dreiging. Het was daarom jammer dat uitgerekend Reda Karhouch in de 88e minuut zijn kopbal niet meer richting kon meegeven. Nu ging de bal ruim een meter naast.
1516dov-aja02-1.jpgRoy Bakkenes (L) maakte de gelijkmaker uit een vrije trap

De strijd met hoofdletters was gestreden. DOVO wist het duel verder te consolideren, waardoor Ajax een nieuwe zeperd moest verwerken. Waarschijnlijk verdiende deze heerlijke pot voetbal geen winnaar, maar in bepaalde fases was DOVO vanmiddag gewoon wat strijdbaarder en gelukkiger. Daarom viel het kwartje gewoon weer de andere kant op. Maar heren, als we voor de goal wat scherper worden in het vervolg dan keert het tij vast wel. Met jullie inzet en beleving was niets mis vandaag. Tot volgend week zaterdag in Almere voor de districtsbeker (Waterwijk).

Klik hier voor 100 extra foto’s van deze wedstrijd.

DOVO – Ajax 2-1 (0-1)
Doelpunten: 31. Sergio Cameron 0-1 (pen.), 64. Roy Bakkenes 1-1, 78. Joshua Patrick 2-1
Scheidsrechter: De heer L.F. van Rijn
Toeschouwers: 800
Gele kaarten: Bas Mooij (DOVO), Lars Middelwijk, Peter Post en Edwin Soenarto (allen Ajax)
Opstelling DOVO: Bodhi Prinssen, Enrico Patrick, Bas Mooij, Adil Mahdadi, Kevin Westmaas, Arjan Goorman, Jan Struijk, Bart van Brakel (90. Stefan Maletic), Remy Raterink, (52. Leon Toonen), Roy Bakkenes, Joshua Patrick
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Edwin Soenarto, Donny Rijnink, Donaldo Sanches Silva (46. Peter Post), Glenn van Zoolingen, Lars Middelwijk, Sergio Cameron (76. Kenneth Misa Danso), Donny van der Dussen, Joost Heij, Raymon Lagerburg, Tonnie Cusell (84. Reda Kharchouch)

Media:
– Klik hier voor een verslag op de site van DOVO.
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslagje in De Gelderlander.
– Klik hier voor een verslag op RTVNH
– Klik hier voor een verslag op RTV Utrecht

Share