Pech en effectiviteit nekken Zaterdag 2 in derby bij Swift

1516swi-aja01.jpg

Na een ruststand van 4-0 heeft Ajax zaterdag 2 vanmiddag met liefst 6-1 verloren van en bij Swift 2. Ondanks de nederlaag blijven de mannen van trainer Detlef Le Grand koploper met drie punten voorsprong op GVVV 2 en Zwaluwen ’30 2.

Verslag: Rob & Andre

Nadat uw verslaggever vanochtend geland was op Schiphol na een bezoek aan Schotland (Celtic-Ajax), was het daarna alweer tijd voor de altijd lastige uitwedstrijd van Ajax Zaterdag 2 bij stadsgenoot Swift.

1516swi-aja05.jpg

De eerste grote kans was voor Ajax. Een vrije trap van Promes belandde op het hoofd van Lammers, die naast kopte. Even later was het (na 5 minuten) aan de andere kant wel raak nadat een kopbal doelman Coonen te machtig was (1-0). Ajax was deze tegenslag nauwelijks te boven gekomen of de bal lag alweer in het doel. Matig verdedigen in het centrum van de defensie leidde de 2-0 in. Ajax kreeg hierna een goede mogelijkheid. Een vrije trap van Van der Dussen op de rand van het strafschopgebied werd prima gered door de doelman van Swift.

1516swi-aja04.jpg

Na 20 minuten mocht Post uit een hoekschop twee keer op het doel koppen. De eerste keer bracht de keeper redding en de tweede poging ging over. Het moge duidelijk zijn dat Ajax veel druk uitoefende op de defensie van Swift, dat er nog maar sporadisch uit kwam. De aansluitingstreffer bleef vooralsnog echter achterwege. Ook een afstandsschot van Van der Dussen bracht daar geen verandering in. Sterker nog, Swift breidde de voorsprong uit naar 3-0 door een hoekschop die er in één keer in ging en vlak daarna een boogbal over keeper Coonen (4-0). Zo maakte Swift optimaal gebruik van de geboden kansen en bleek Ajax voorin machteloos. De ruststand was dan ook een geflatteerde 4-0.

1516swi-aja03.jpg

Ajax begon de tweede helft met twee wissels. Schoenaker en Post waren geblesseerd in de kleedkamer achter gebleven, Fabies en Nikuradze waren de vervangers. De ploeg van trainer Le Grand ging achterin één op één spelen en voerde de druk op. Swift werd teruggedrongen maar kon knap stand houden. In de 69e minuut begon Contrucci aan een solo, de bal belandde voor de voeten van van der Dussen die de uitstekende doelman van Swift met een fraaie boogbal in de verre hoek verschalkte, 4-1.

De thuisclub beperkte zich door de riante voorsprong te verdedigen en kwam er nog maar spaarzaam uit. Ajax wisselde nog een keer. Van Embricqs kwam in het veld voor Ronday en tien minuten voor tijd moest Bakmaz nog met een blessure het strijdtoneel verlaten. De organisatie was nu volkomen verdwenen achterin bij de trotse koploper en moest het zelfs door slecht verdedigen een penalty toestaan (5-1). Dat het één minuut later ook nog 6-1 werd was slechts voor de statistieken.

Toen na afloop de uitslagen van de overige wedstrijden doorkwamen bleek dat de opgelopen schade nog enigszins mee te vallen. Van de riante voorsprong zijn nog drie punten over op de achtervolgers.

Opstelling: Coonen, Bakmaz, Lammers, Post, Silooy, Schoenaker, Okay, vd Dussen, Ronday, Contrucci, Promes.
Wissel: Nikuradze, v. Embriqs, Zaandam, Fabies.

Klik hier voor 62 extra foto’s van deze wedstrijd.

Share