Ajax kan weer omhoog kijken na winst op Swift

SnipImage25.jpg

1516aja-swi01.jpg

Na de nuttige oefenpot tegen Rijnsburgse Boys van vorig weekend (1-2 winst) was het vanmiddag weer tijd voor een serieuze aangelegenheid op sportpark De Toekomst. Zowel Ajax als Swift moeten nog wat punten binnen sprokkelen om definitief veilig te zijn. In de eerdere ontmoetingen dit seizoen in Amsterdam-Zuid bleek al dat beide teams niets voor elkaar onder deden en dus konden we ons opmaken voor een heuse topper.

wedstrijdbeleving door Marcel DSC_7295
Ajax, dat startte met Deen van Embricqs op rechts in plaats van Reda Kharchouch en met Stanley Akoy op het middenveld, begon voorzichtig. Echter, al snel ontspon zich een duel dat zich ging kenmerken door heel veel strijd, passie en vooral een heerlijk tempo. Het eerste kwart golfde op en neer met perioden dat zowel Ajax als Swift de lakens uitdeelde. Het leverde veel strijd op, maar nog weinig noemenswaardige momenten voor de goal. Zo zagen we pas in de 19e minuut het eerste schot op doel van Swift, via Joost Heij, hetgeen illustratief was voor de eerste 20 a 25 minuten.

1516aja-swi02.jpg

Ondanks het magere amusement voor het doel boeide wel. Al was het alleen maar vanwege de enorme drive die beide teams hadden. Ajax, dat de bal mocht hebben van onze gasten, had nog geen antwoord op het goed georganiseerde spel van Swift en dus bleef het oppassen bij de uitstekende omschakelingen van Swift (o.a kans Munsterman). Het laatste gedeelte van de eerste helft leverde nog wat kleine mogelijkheden op voor zowel Ajax (via Donny van der Dussen en Deen van Embricqs) als Swift (Max van Wakeren). We kunnen gerust dit eerste gedeelte samenvatten als een gevecht tussen twee teams die niets weggaven aan elkaar en waar de verhoudingen bijna continu in evenwicht lagen. Het zou derhalve wel eens cruciaal kunnen gaan worden wie de eerste goal ging maken.

1516aja-swi03.jpg

Na rust moest dit dan maar gebeuren. Ajax was getergd uit de kleedkamers gekomen, eiste nog meer dan in de eerste helft de bal op en dicteerde zo het duel. Vooruitlopend op het verdere wedstrijdbeeld kunnen we gerust zeggen dat bij Ajax de middenvelders een grote rol van betekenis zouden gaan spelen. De enorme passie bij o.a Donny van der Dussen en Kevin de Visser waren aanstekelijk voor de rest van het team dat de duimschroeven maar eens aandraaide.

1516aja-swi04.jpg

In het eerste kwartier na rust zagen we verder een zeer gedreven Deen van Embricqs die de bal net iets te laat ontving bij een snelle omschakeling in kansrijke positie van Kenneth Misa Danso (57e minuut), maar het was een signaal dat Ajax tegen een voorsprong aan zat. Dit geschiedde dan ook in de 59e minuut toen Kevin de Visser de bal onderschepte, deze inleverde bij Kenneth Misa Danso die zich vrij rommelde. Zijn inzet werd echter gepareerd door doelman Teerink, maar de rebound was voor Joost Heij die als een echte spits op de juiste plek stond (1-0).

1516aja-swi05.jpg

Ajax kon deze voorsprong uitstekend gebruiken om de tot dusver prima tweede helft nog meer in te vullen, maar het moest eerst een dubieuze beslissing overleven toen Tobias Kuijvenhoven er vandoor leek te gaan maar werd terug gefloten voor buitenspel. Maandag zullen we op de beelden zien of de arbitrale leiding een juiste beslissing nam. Het leek erop dat Ajax niet mocht mopperen, maar voor de rest floot scheidsrechter van Beek een prima potje waar hij ook de wedstrijd een wedstrijd liet zijn met mannelijke duels waar werd uitgedeeld en geïncasseerd.

Bekomen van het slippertje was het toch weer Ajax dat de toon zette en op jacht ging naar de tweede goal die ook tien minuten na de eerste zou gaan vallen. Wederom ging een uitstekende onderschepping op het middenveld eraan vooraf (weer Donny van der Dussen). Hij stuurde Kenneth Misa Danso diep en diagonaal voor de goal haalde hij heerlijk uit in de verre hoek voor de 2-0 waarbij gezegd moet worden dat Joost Heij als uitstekende bliksemafleider fungeerde. Het was een verdiende afspiegeling van een collectief sterke tweede helft van Ajax. Ajax liet zich van zijn beste kant zien, maar onze gasten uit het mooie Amsterdam Zuid gaven de strijd zeker niet op. Regelmatig kozen de bezoekers de aanval om zo nog de wedstrijd nieuw leven in te blazen. Het moest toch toezien hoe invaller Glenn van Zoolingen ondertussen nog dicht bij de derde Ajax goal was.

Ajax vergat vervolgens in de laatste tien minuten het duel definitief in het slot te gooien, want grote kansen voor Kevin de Visser (redding Teerink) en een levensgrote kans voor Siver Abdulrahman (schot net naast) werden onbenut gelaten. Daarnaast mochten onze mannen Fabian Munsterman dankbaar zijn dat zijn pegel op de lat (86e minuut) uiteenspatte, want anders lagen er vast nog hectische slotminuten in het verschiet. Zover kwam het niet en werd Ajax uiteindelijk, op basis van een uitstekende tweede helft, de terechte winnaar hoewel het verschil wederom miniem was.

Hulde aan beide teams die met volle overgave streden en waar Ajax met een wat geruster hart nu achterom kan kijken. Volgende week (uit tegen Sparta Nijkerk) kan het helemaal afrekenen met het naar beneden kijken en zich vaster kan nestelen op de 6e plek. Swift moet nog even aan de bak, maar de kersverse bekerfinalist gaan wij volgend seizoen vast weer tegen komen in de Hoofdklasse. Daarvoor herbergt het team teveel kwaliteit.

AJAX – SWIFT 2-0 (0-0)
Doelpunten: 59. Joost Heij 1-0, 67. Kenneth Misa Danso 2-0
Scheidsrechter: de heer H..J.G.M. van Beek
Toeschouwers: 250
Gele kaarten: Olaf Terhaar sive Droste en Mathijs Kortland (beiden Swift)
Opstelling Ajax: Brian van der Werff, Edwin Soenarto (69.Joël Silooy), Siver Abdulrahman, Roy Deken, Lars Middelwijk, Kevin de Visser, Deen van Embricqs, Donny van der Dussen, Joost Heij, Stanley Akoy (46.Glenn van Zoolingen), Kenneth Misa Danso (87.Reda Kharchouch)
Opstelling Swift: Sieuwerd Teerunk, Fidel Yilmaz, Olaf Terhaar sive Droste, Lars van der Berg (72.Mathijs Kortland), Fabian Munsterman, Rutger de Visser, Tijs Boeting, Jaap Smeeing (68.Chelton Linger), Max van Wakeren, Jorik Hollewand, Stef Lelieveld (65. Tobias Kuijvenhoven)

Media:
– klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op RTV-NH.
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor de samenvatting op HAV.

Share