Gelijkspel Ajax 5 in kampioenswedstrijd …1-1

unnamed-58

1516aja-con02.jpg

Afgelopen zaterdag was het dan zo ver. De Grande Finale van het glorieuze seizoen van onze “Old Heroes” Dream Team. Op voorhand kon het al niet meer misgaan. De Zaterdag 5 had de lat met de reeds behaalde resultaten zo hoog gelegd dat Sparta als laatste concurrent vorige week (2-1 nederlaag bij Hercules) moest lossen. Zo waren onze mannen zonder te spelen al ONEC Landskampioen geworden. Er stond echter toch nog wat op het spel en dat was de missie ongeslagen te blijven. Nu wil je sowieso in stijl afsluiten, want de schaal in ontvangst nemen na een nederlaag is toch wat minder feestelijk.
1516aja-con03.jpg

Mooi om te zien dat ECHTE liefhebbers de gang naar De Toekomst hadden genomen. De complete redactie van deze website was aanwezig, de trouwe oer-supporters, familie, het bestuurd van de ONEC en ik telde liefst drie fotografen. Met de oer-supporters wordt bedoeld de jongens van het eerste uur van de Ajax amateurs. Ze kwamen nu kijken hoe HUN oude helden het er vanaf zouden brengen. Een feest der herkenning en ik voel al een jaarlijks terugkerende traditie ontspruiten. Voortaan maar altijd de laatste ONEC-wedstrijd plannen als de andere teams niet spelen zo ik zo zeggen, want de Oer-boys vonden het weerzin hartstikke leuk naar eigen zeggen.
1516aja-con05.jpg

In de wedstrijd was Ajax 5 duidelijk de bovenliggende partij. Concordia speelde met een “Atlantic-wall” en loerde op een geniepige counter. Ondanks het warme weer combineerden De Old Heroes naar hartelust, echter het vizier stond (nu de druk er vanaf was) niet op scherp. Daarbij komt dat de keeper van Concordia deze middag absoluut Eredivisie waardig was. Wat stond die te keepen zeg ! De meest onmogelijke ballen pakte hij. Twee keer werd hij geholpen door de paal, maar in de 30e minuut moest zelfs hij zich gewonnen geven. Na opnieuw een echte Ajax aanval over de vleugel werd deze uiteindelijk door onze tegenstander over de eigen doellijn gewerkt. 1-0 bij rust, waar 7-0 een terechte stand had geweest gezien de kansenverhouding.
1516aja-con04.jpg

In de tweede helft bleef Ajax de aanval zoeken en dacht via een prachtige boogbal van grote afstand op 2-0 te komen allen “die vervelende kerel” van Concordia tikte met een uiterste krachtsinspanning de onmogelijk te pakken bal onder de legger vandaan. Er zijn geen bewegende beelden van anders hadden deze de wereld overgegaan. Beide teams inclusief de scheids applaudisseerde, niet normaal wat een redding !
1516aja-con06.jpg

Inmiddels waren we er al achter dat dit waarschijnlijk de keeper van Concordia was die als gastspeler meedeed, maar dan nog hij kan zo met het Nederlands elftal mee voor de komende interlands. Ondertussen was Concordia overigens al tweemaal voor onze goal opgedoken, want onze mannen speelde vol op de aanval. De 3e keer dat Concordia onder de druk uit kwam kon zelfs onze keeper, met ervaring op hoogste Schotse voetbalniveau, zijn doel niet schoon houden (1-1). Het zou toch niet ?
1516aja-con07.jpg

Nee, NATUURLIJK NIET ! onze mannen gaven de bal de laatste vijf minuten de bal niet meer weg en waren zelfs nog een paar keer dicht bij de 2-1. Toen klonk het laatste fluitsignaal …
1516aja-con08.jpg

AJAX 5 ONGESLAGEN ONEC Landskampioen ! 24 wedstrijden zonder nederlaag en of het zo moest zijn … het gouden Ajax uit 1995, de enige ploeg die in de Eredivisie ongeslagen Landskampioen werd en bleef, deed dat met net als dit Dream team met 7 gelijke spelen naast een karrevracht aan overwinningen.
1516aja-con01.jpg

Tijdens de huldiging op het veld kregen de “Old Heroes” dan ook terecht twee schalen. Één van de club en één van de ONEC. Ook Concordia bleef keurig op het veld staan zoals de hele middag gewoon sportief en gezellig verliep. Tot slot volgde nog bij de kleedkamers een erehaag van Concordia of hadden ze de sleutel niet van ons gehad ? Enfin, eenmaal in de kleedkamer bleef het prijzen regenen. Paul Michielsen werd gekozen tot speler van het jaar en Richard Louwers kreeg de oeuvre prijs als één van de grondleggers van de Zaterdag 5 en de vele inzet die hij hiervoor gedaan heeft om dat te bereiken. Johan en Tamara verraste ons met een prachtig boekwerkje genaamd “Dream Team” welke eerdaags zelfs in glossy uitvoering uitkomt.
unnamed-60
Er werden vervolgens nog wat “Old Heroes” met mooie anekdotes in het zonnetje gezet met als hoogtepunt de uitreiking van de gouden tandenborstel. Voor wie en waar de anekdotes over gingen ? Ja, dat houden we voor ons. Wat in de kleedkamer wordt besproken blijft in de kleedkamer. Dat is een gouden en ongeschreven voetbalwet.
unnamed-59 Zo kon na afloop in de kantine de ongeslagen ONEC Treble (drie prijzen: ONEC Veteranen toernooi winnaar, De Knoepert winnaar en ONEC Landskampioen) worden gevierd. 34 ONEC wedstrijden totaal. 26 keer winst, 8 maal gelijk. Met vriendschappelijke wedstrijden meegerekend zelfs 37 wedstrijden waarvan 29 overwinningen. MAARRR de grootse overwinning vond plaats in derde helft. Toen bleek eens te meer:

Wij zijn Ajax … Wij zijn de gezelligste !

unnamed-57

1516aja-con00-klein.jpgKampioensfoto (klik op de foto voor een vergroting)

Klik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en de huldiging.

Tekst: Paul

Share