Ajax verliest onnodig van Zwaluwen … 0-1

De eerste driepunter vorige week in Sliedrecht is hopelijk de start geweest van een stijgende lijn op de ranglijst. Dat Ajax steeds beter als team ging functioneren, in combinatie met goed en aantrekkelijk voetbal, was al zichtbaar en dus leek Zwaluwen (ranglijst technisch gezien) een prima tegenstander om aan dit alles een goed vervolg te geven.

Wedstrijdbeleving van Marcel

Na een kwartier voetballen waren de intenties van beide teams duidelijk zichtbaar. Ajax dat de bal had, het spel dicteerde en Zwaluwen dat de welbekende “de kat uit de boom kijken” tactiek hanteerde. Waar Ajax doorgaans flitsend uit de startblokken kwam leek het nu wat stroperig. Het vele balbezit leverde slechts een schamel schot op van Reda Kharchouch. Ajax, dat inmiddels wel gewend lijkt aan goed georganiseerde tegenstanders met tien man achter de bal, kon ondanks deze gegevens maar geen gaatje vinden. Het moest zelfs Berry van ‘t Land bedanken dat hij, ondanks hevige protesten, correct kon ingrijpen voordat Raoul Gillet in de 25e minuut op weg was naar de 0-1.

1617aja_zwa01

Het venijn van de eerste helft zat hem in de staart toen Bilal el Amrani in de 41e minuut hard uithaalde na een corner. Jesper Gudde haalde de bal echter van de lijn. Het gebeurde in een fase dat het duel even opleefde en Ajax nadrukkelijk solliciteerde naar een voorsprong. De algemene conclusie na een teleurstellend eerste bedrijf (mede gekenmerkt door het vele oponthoud vanwege blessures) was toch wel dat Ajax (met een bijna onzichtbare Joost Heij in de voorwaartse linie) te weinig had afgedwongen.
1617aja_zwa02

Na de pauze kon het alleen maar beter, maar ging het ook anders ? De eerste kans die te noteren viel was voor de bezoekers die doelman Rolf Hazelaar tot een uiterste krachtsinspanning dwong in de 56e minuut (kopbal de Vries). Ajax had zijn antwoord klaar in de 60e minuut toen Stanley Akoy tot tweemaal aan toe doelman van Tienen op de proef stelde. Niet veel later volgde een kopkans voor Reda Kharchouch.
1617aja_zwa03

Door het inbrengen van Rowendy Schoop probeert Ajax de boel nog meer te forceren, maar het onrustige aanvalsspel van de Amsterdammers werd er niet beter op en de Vlaardingers leken steeds beter in het spel te geraken. Een kleine twintig minuten voor tijd leek het er eindelijk van te gaan komen. De onvermoeibare Reda Kharchouch, die overigens samen met Bilal el Amrani de aanvallende kar probeerde te trekken, gaf een perfecte voorzet op Jack van Moerkerk die net niet zijn grote teen tegen de bal kreeg.
1617aja_zwa04

Zwaluwen leek ondertussen te gaan bezwijken onder de druk van Ajax. Zeker nadat Rowendy Schoop Reda Kharchouch een uitgelezen schiet kans bood die echter te zwak werd afgerond. Maar nog steeds geen score. Dan zul je altijd zien dat je de deksel op je neus krijgt. Zwaluwen had namelijk al een paar keer daarvoor wat speldenprikken uitgedeeld en dat geschiedde ook in de 81e minuut toen een aanval over rechts terecht kwam bij Jesper Gudde. Hij kon bij de tweede paal de bal ongehinderd binnen schieten (0-1).
1617aja_zwa05

De klus werd zo nog groter om minimaal een punt te behalen, want de 80 minuten daarvoor lieten al duidelijk zien dat Ajax vanmiddag niet zijn beste middag had. Het frivole aanvalsspel werd zelden getoond en het gehele team behaalde in grote delen van de wedstrijd niet het niveau van wat we eerder in dit prille seizoen al gezien hebben. Ondanks verwoede pogingen in de slotfase en blessuretijd hield Zwaluwen, enigszins met kust en vliegwerk, de nul op het scorebord en dat was een hele lelijke streep door de rekening voor de Ajacieden. Teletekst pagina 894 sla ik de komende week maar even over, omdat het vooralsnog niet de juiste verhoudingen weer geeft maar het is wel de zure realiteit.

Tot ziens in Spijkenisse volgende week waar andermaal drie punten te verdienen zijn.

Klik hier voor 140 extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – ZWALUWEN 0-1 (0-0)
Doelpunt: 81. Jesper Gudde 0-1
Toeschouwers: 250
Scheidsrechter: A.W.G. van Kraay
Gele kaarten: Robin Hofman en Leon Krznaric (beiden Zwaluwen)
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Edwin Soenarto, Berry van t Land, Roy Deken, Donovan Sanches Silva, Shaquille Doorson, Bilal el Amrani, Jack van Moerkerk (80. Bram Benda), Joost Heij (65. Rowendy Schoop), Stanley Akoy, Reda Kharchouch
Opstelling Zwaluwen: Marvin van Tienen, Mario Nijgh, Leon Krznaric, Robin Verhorst, Dennis van Rijn (79. Wesley de Heij), Robin Hofman (65. Jerry Scholman), Jermay de Nijs, Raoul Gillet, Jesper Gudde, Nick Rutten, Tim Gudde (46. Benjamin Vries)

Media:
– Klik hier voor een verslag op de site van Zwaluwen
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslag op Waterweg Sport
– Klik hier voor een verslag op VOZ

Share