Ajax verslaat stadsgenoot Swift … 1-2 (incl. samenvatting)


Reda Kharchouch werd matchwinnaar

swift-ajax zat.1

Op weg naar het prachtige complex van Swift reed tram 16 langs het Olympisch stadion en moest ik even stilstaan bij de vervlogen tijden toen Amsterdam nog echte stadsderby’s had … en ja, ook ik heb die van horen zeggen. Heroïsche gevechten tussen Blauw Wit, DWS en Ajax vonden er plaats voor vele tienduizenden supporters. Vanmiddag wederom een Amsterdamse stadsderby. Helaas voor een paar honderd toeschouwers, maar één ding was onveranderd; de enorme passie !

wedstrijdbeleving door Marcel

xr82.jpg
Stanley Akoy opende de score

Juist aan deze passie ontbrak het zo vaak bij het getalenteerde elftal van Jorg Smeets. Vooraf beloofde assistent-trainer Dennis van der Wal ons dat iedereen op scherp was gezet. En zo geschiedde. Ajax liet een bevlogenheid zien die voor dit seizoen ongekend was. Swift moest wel terug op eigen helft en lijdzaam toezien hoe Ajax voor 200 % aan het duel begonnen was. De thuisclub kwam niet onder de druk van Ajax uit en mocht dankbaar zijn dat Ajax alleen wat schiet mogelijkheden kreeg en nog geen echte kansen. Dat was wel anders in de 14e minuut toen Rowendy Schoop een prachtige combinatie aanging met Stanley Akoy die vervolgens alleen voor doelman Teerink verscheen. Het grote talent faalde niet en zette Ajax op een zeer verdiende 0-1 voorsprong.


Drukte in het strafschopgebied van Swift

De intercity raasde verder en nog geen twee minuten later schreeuwde iedereen met een Ajax hart moord en brand toen overduidelijk de bal op de hand kwam van Mike Ruijter. Ajax had dus een penalty moeten krijgen echter de leidsman uit het hoge Noorden oordeelde anders. Na dik 25 gedreven minuten voetbal stagneerde enigszins de Ajax-trein en worstelde Swift zich naar boven door iets meer te gaan mee voetballen en dus werd het een echte wedstrijd die we kennen tussen beide teams. Dat resulteerde in de 33e minuut in de eerste echte serieuze doelpoging van de thuisclub toen Rolf Hazelaar moest ingrijpen bij een vrije trap. Verder kwamen beide teams niet in het eerste bedrijf die gekenmerkt werd door veel strijd, een hoop kleine overtredingen en weinig echte doelpogingen.


Bilal el Amrani stond weer in de basis

Na de pauze en na een aantal tactische ingrepen kwam Swift beduidend beter te voorschijn. Ajax moest aan de bak maar buiten een kans voor Mathieu Christianen kwam Swift niet. Na een kleine tien minuten voetballen ontwaakte Ajax ook weer en kreeg het zijn eerste kans via Lars Middelwijk (55e minuut). Het pakte de draad op en straalde de energie weer uit van de eerste helft. Het gevaar school, door de enorme gedrevenheid, dat het in de eindfase ontbrak aan de juiste finesse en precisie en dus bleef het bij die schamele 0-1. Dit ondanks twee levensgrote kansen voor Reda Kharchouch na uitstekend voorbereidend werk van Stanley Akoy en Bilal el Amrani die vanmiddag allen de (kunst-)graspollen eruit liepen.


Berry van ‘t Land was vanmiddag de controleur

Zo bleef het onverminderd spannend en boeiend, want zonder echt veel vuurwerk voor beide doelen was de onvoorspelbaarheid van de uitslag nog groot. Ajax had daar in de 79e minuut een einde aan kunnen maken toen Reda Kharchouch Bilal el Amrani de kans bood op de 0-2, maar de grote teen van Bilal was toch net even tekort voor een simpele intikker. Zo gingen we weer een angstige slotfase in die Ajax al zo vaak onterecht de nek heeft omgedraaid. Ook nu herhaalde de geschiedenis zich, want in de 84e minuut was het invaller Max van Wakeren die vanaf links de bal voorslingerde die vervolgens door Dennis Dinkgreve werd binnen geschoten (1-1).


Rowendy Schoop kwam vanmiddag niet tot scoren

Typerend, of beter gezegd kenmerkend, voor deze middag was dat Ajax herrees uit de rookwolken, de mouwen opstroopte en vol voor de winst ging. Nog geen minuut na de gelijkmaker was het Stanley Akoy die met een individuele actie voor bijna de 1-2 (schot over) zorgde. De beloning kwam toch twee minuten later toen de onmisbare schakel op het middenveld, Donny van der Dussen, een uitstekende voorzet gaf op Rowendy Schoop en de continu aanwezige Schoop kopte de bal snoeihard op de lat a la Ruudje Geels (om even in de nostalgie te blijven). De rebound kwam voor de voeten van Reda Kharchouch die met een korte draai de bal in de bovenhoek schoot voor de meer dan verdiende 1-2. Ajax en zijn hondstrouwe supporters werden zowaar bijna euforisch. Eindelijk viel het bekende kwartje eens de goede kant op en gezien de enorme drive van hedenmiddag was dat niet meer dan verdiend. Ajax kon het duel uitspelen en met een brede, welverdiende glimlach het nostalgische Amsterdam Zuid verlaten. Heel even herleefde de sfeer van de vroegere stadsderby’s. Die waren vroeger ook niet altijd goed, maar zaten wel vol met passie en emotie. Dat willen wij wel vaker zien heren spelers … bedankt hiervoor !


Edwin Soenarto

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

SWIFT – AJAX 1-2 (0-1)
Doelpunten: 15. Stanley Akoy 0-1, 85. Dennis Dinkgreve 1-1, 87. Reda Kharchouch 1-2
Scheidsrechter: J.S. Boringa
Toeschouwers: 300
Gele kaarten: Dennis Dinkgreve (Swift), Siver Abdulrahman (Ajax)
Opstelling Swift: Sieuwerd Teerink, Jorik Hollewand (46. Mathieu Christianen), Mike Ruijter, Dennis Dinkgreve, Rutger de Vries, Daan van Benthem, Nick Gabel, Tobias Kuyvenhoven (66. Max van Wakeren), Jaap Smeeing, Fabian Munsterman, Bas Buimer (43. Lionel Frederik)
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Lars Middelwijk, Berry van ‘t Land, Reda Kharchouch, Donny van der Dussen, Rowendy Schoop (90. Bobby Bosma), Stanley Akoy, Bilal el Amrani

Media:
– Klik hier voor de samenvatting van HAV.
– Klik hier voor een verslag op HAV.

Share