Ajax wint eenvoudig in Spaarndam …1-6

Al sinds de bekerloting klopt het voetbalhart bij een ieder in Spaarnwoude een stuk onrustiger, want het “grote” Ajax zaterdag 1 kwam op bezoek. Een ieder kent (onbewust) deze vierdeklasser, want al rijdend over de A9 richting knooppunt Rottepolderplein of de Wijkertunnel valt je blik als voetballiefhebber meteen op dat kleine sportpark langs de snelweg.

wedstrijdbeleving door Marcel

Na de welverdiende en hartverwarmende overwinning van vorig weekend op Swift kon Ajax op deze middag eigenlijk alleen maar verliezen. Zodoende was er voor de technische staf andermaal een uitdaging om het team op scherp te zetten voor een duel waar onderschatting logischerwijs toch om de hoek komt kijken.


De schrik zat er meteen al goed in toen de energieke thuisclub binnen enkele seconden dreigend voor doelman Matthijs Kuiper verscheen. Ajax moest zich in het eerste kwartier echt focussen. Natuurlijk, het balbezit was voor de Amsterdammers maar de vierdeklasser beet gedurfd van zich af. De eerste echte serieuze kans voor Ajax volgde dan ook pas in de 17e minuut toen Stanley Akoy alleen voor doelman Patrick Kort verscheen. Akoy maakte echter de verkeerde keuze door de bal over de doelman te willen plaatsen in plaats van een simpele schuiver over de grond. Toch nam de hoofdklasser de leiding in de 19e minuut toen Bobby Bosma een perfecte voorzet gaf op Joost Heij die hij simpel in het doel kon tikken.

Het verzet was gebroken en nog geen minuut later was het bij een bijna identieke aanval 0-2. Voorzet Bosma doelpunt Joost Heij. Ajax leek los te zijn, maar de werkelijkheid was anders. In de 25e minuut zorgde Glenn Habes er bijna voor dat het vroeg carnaval zou zijn in Spaarnwoude. Zijn ultieme doelpoging ging echter rakelings naast de paal. Heel even deelde Ajax nog een gevaarlijke speldenprik uit in de 29e minuut toen Bobby Bosma oog in oog met doelman Kort overschoot. Het restant van de eerste helft werd er verder niet aantrekkelijker op. Het niveauverschil was groot, de wijze waarop Ajax hiermee omging was bij vlagen gewoon te pover. Zo bleef de hardwerkende thuisclub simpel op de been zonder dat het veel in de melk te brokkelen had.

In de slotfase van de eerste helft liet Ajax weer even zien hoe makkelijk en simpel voetbal kan zijn. De wederom prima spelende Stanley Akoy bekroonde dit met een schot hoog in het dak van het doel (0-3) en direct na de aftrap was het Bilal el Amrani met een harde schuiver in de verre hoek die de ruststand op 0-4 bepaalde.

Na rust hebben de vele supporters van Spaarnwoude waarschijnlijk het hoogtepunt uit de clubhistorie gemist, want binnen 30 seconden na de aftrap was het Bob Molenaar die Matthijs Kuiper verschalkte met een fraaie, sierlijke boogbal (1-4). Werd het dan toch nog een wedstrijd ? Nee, Ajax gooide namelijk in de 51e minuut de deur weer dicht na een prima aanval via el Amrani en Joost Heij. Heij stelde vervolgens Stanley Akoy in staat de 1-5 binnen te schieten.

Ajax nam het heft steeds steviger in handen en zo mocht de thuisclub zijn handen dichtknijpen dat het vizier niet op scherp stond bij de vele aanvallen c.q. kansen die Ajax kreeg. Vooral Joost Heij, Lars Middelwijk, Bobby Bosma en invaller Reda Kharchouch kregen diverse opgelegde kansen. Ajax wist het net nog één keer te vinden bij de inmiddels invallende duisternis. Het was de ijverige Bobby Bosma die een prima wedstrijd bekroonde met een doelpunt in de 77e minuut en zo de eindstand op 1-6 bepaalde.

Veel conclusies gaan we verder niet verbinden aan deze voorspelbare zege van Ajax die met wat meer scherpte en een hoger baltempo veel hoger had moeten uitvallen. De grote winst was toch wel dat iedereen genoten heeft (winst of verlies) en de warmte waarmee Ajax ontvangen is. Chapeau sv Spaarnwoude … jullie waren vandaag een uitstekend gastheer !

Klik hier voor 53 extra foto’s van deze wedstrijd.

Spaarnwoude – Ajax 1-6 (0-4)
Doelpunten: 0-1 Heij (19.), 0-2 Heij (21.), 0-3 Akoy (44.), 0-4 el Amrani (45+.), 1-4 Molenaar (46.), 1-5 Akoy (51.), 1-6 Bosma (77.)
Opstelling Spaarnwoude: Patrick Kort, Jilles de Vries, Bart Vink, Mark Visser, Jesse van Riessen, Tim Visser, Glenn Habes, Jorn van der Aar, Clint van der Deijl, Jeroen van Geldorp, Bob Molenaar.
Wissels: Mart Odijk, Maurice Oud, Jeffrey Captein, Joey Hoogeboom, Niels Vink, Jeffrey Blom.
Opstelling Ajax: Matthijs Kuiper, Joel Silooy, Siver Adulrahman, Roy Deken, Lars Middelwijk, Berry van ‘t Land, Bobby Bosma, Baran Karadag, Joost Heij, Stanley Akoy, Bilal el Amrani.
Wissels: Rolf Hazelaar, Edwin Soenarto, Donny van der Dussen, Reda Kharchouch, Rowendy Schoop.

Media:
– Klik hier voor een verslag van VIH.

Share