Thuisnederlaag Ajax tegen Ter Leede … 0-2

zat.1-Ter Leede

wedstrijdbeleving van Marcel

Ook al is het alweer twee weken geleden, de zege op Swift gaf Ajax weer wat kleur op de wangetjes en de wijze waarop deze zege tot stand kwam zou de maatstaaf moeten zijn voor alle wedstrijden. Na een leuk bekerduel afgelopen week tegen Spaarnwoude vandaag dus weer het serieuze werk tegen Ter Leede uit Sassenheim. Ploegen uit de Bollenstreek staan altijd garant voor open duels … dus trap maar af heren.


Al vanaf het beginsignaal kozen beide teams ervoor om eens lekker positief te gaan voetballen en leek inderdaad een open wedstrijd aanstaande. Echter, wie de eerste vijftien minuten heeft gezien moest al snel concluderen dat de bezoekers veel beter in de wedstrijd zaten dan de thuisclub. Aldus was de 0-1 voorsprong in de 17e minuut een logische afspiegeling van de eerste fase van deze wedstrijd. Het was Jeffrey Bok die op randje zestienmeter hard mocht uithalen en de bezoekers op voorsprong zette. Zo kon Ajax de mouwen nu echt gaan opstropen en het leek erop dat het wist wat het te doen stond. Nog geen twee minuten later was het Stanley Akoy die doelman Bogdan Constantin behoorlijk op de proef stelde.

Het duel kwam nu veel meer in evenwicht. Het goed georganiseerde Ter Leede ving Ajax geduldig op, maar ondanks dat onze gasten nauwelijks steekjes lieten vallen zaten er bij Ajax prima aanvallen tussen. Voor het doel bleef het vuurwerk vooralsnog achterwege. Toch moest Ajax alert blijven, want de goed opgebouwde tegenstoten leverden zoals in de 26e minuut toch de nodige dreiging op (schot Oussama Siali, redding Hazelaar). Na een vermakelijk eerste half uur was het laatste kwart wat zouteloos. Ajax probeerde met alle goede bedoelingen dreigend te worden, maar de solide verdediging van Ter Leede gaf geen krimp en kon met een brede glimlach de Amsterdamse pogingen ongedaan maken.

Hopelijk stond het vizier na rust wel op scherp bij Ajax, maar het was Ter Leede dat de eerste plaagstoten uitdeelde. Zo mocht de thuisclub niet mopperen dat Vincent Ammerlaan en Marc de Kruys de wedstrijd niet binnen vijf minuten in het slot hadden gegooid. Ajax leefde dus nog en het kreeg in de 55e minuut via Donny van der Dussen een uitstekende mogelijkheid om op 1-1 te komen. Na een prima steekbal van Akoy faalde hij jammerlijk oog in oog met de doelman.

Ajax bleef hierna de boventoon voeren zonder groots voetbal, maar de Ajacieden klopten wel nadrukkelijk op de poort van vesting Ter Leede die nog steeds geen krimp gaf. Toch was de altijd constante Roy Deken namens Ajax in de 63e minuut dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot werd ternauwernood door doelman Constantin naast getikt. Wat Ajax hierna ook probeerde (via Reda Kharchouch of Rowendy Schoop om maar eens twee namen te noemen) de vele goed bedoelde aanvallen kregen bijna nooit een goed vervolg voor de goal en misschien was dat wel het grootste manco van Ajax hedenmiddag … de absolute honger voor de goal.

Ter Leede, dat het allemaal wel best vond, maakte zich nimmer druk en speelde rustig zijn eigen partij. Daarbij loerde het zelf op de mogelijkheden die het toch wel kreeg. Zo ook in de 79e minuut na geklungel in de Ajax defensie. Het was Oussama Siali die optimaal profiteerde van het feit dat Ajax de bal maar niet weg wilde roeien en zo werd het geen 1-1 maar 0-2. Ajax kon in het restant geen vuist meer maken ondanks verwoede pogingen. De echte overtuiging zat er niet meer in en het mocht Ter Leede dankbaar zijn in de slotfase dat ook bij de bezoekers het vizier niet meer op scherp stond.

Concluderend kunnen we gerust zeggen dat voetballend Ajax bij vlagen prima dingen laat zien, maar al met al is het te pover. Zeker in de afwerking waar de gretigheid nog wel eens te wensen over laat. Zonde, want zo is de frisse kleur op de wangen alweer verdwenen en heeft het plaats gemaakt voor een andere kleur … grijs. De kleur van de grijze muis op de ranglijst die Ajax inmiddels weer is.

Klik hier voor 86 extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Ajax – Ter Leede 0-2 (0-1)
Doelpunten: 17. Jeffrey Bok 0-1, 79. Vincent Ammerlaan 0-2
Scheidsrechter: W.M. Kieft
Toeschouwers: 300
Gele kaarten: Lars Middelwijk en Siver Abdulrahman (beiden Ajax), Oussama Siali en Vincent Ammerlaan (beiden Ter Leede)
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Lars Middelwijk, Berry van ‘t Land (79. Joost Heij), Reda Kharchouch, Donny van der Dussen (65. Stefano Seedorf), Rowendy Schoop, Stanley Akoy, Bilal el Amrani (46. Bobby Bosma)
Opstelling Ter Leede: Bogdan Constantin, Mike Boelee (78. Hakan Bayram), Tomas Arroyo, Ben van der Lans, Mitchell Kappenberg, Jeffrey Bok (72. Jesse Dingjan), Marc de Kruys, Vincent Ammerlaan (85. Kevin Duthler), Toon Zwetsloot, Oussama Siali, Jordy Vierbergen

Media:
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslag op de site van Ter Leede.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Share