Ajax kent geen problemen met Hoogland … 4-1

1617aja_hoo01
Sandro Contrucci maakte zijn debuut in Ajax 1

wedstrijdbeleving van Marcel

Ajax lijkt de smaak der overwinningen geproefd te hebben en dus was trainer Jorg Smeets wel blij met Hoogland als tegenstander. Zo kon er op gelijkwaardig niveau doorgevoetbald worden hetgeen de continuïteit en ritme ten goede zou komen. Onze gasten uit Hoogland kenden vorige week een slechte generale door thuis in de competitiewedstrijd tegen ADO’20 hard onderuit te gaan (1-6). Zou de zondag-hoofdklasser al met z’n hoofd bij het duel met Ajax gezeten hebben ?


Berry van ‘t Land

Ajax had (noodgedwongen) enige mutaties aangebracht in de opstelling, maar kende een prima start want bij de allereerste serieuze aanval in de 7e minuut was het Joost Heij die zich uitstekend door de defensie heen wurmde en een harde knal los liet op doelman Bruins die vervolgens kansloos was op de rebound van Stanley Akoy (1-0). Ajax kon vervolgens het duel langzaam naar zich toe trekken en de regie gaan bepalen, maar onze gasten bleven geduldig en kozen heel bewust ervoor om iets achter over te leunen om daarna bliksemsnel om te schakelen wat ook regelmatig bleek te werken. Zo leek Ajax tot de 25e minuut alles onder controle te hebben. Echter, toen Hoogland er voetballend wederom prima uitkwam was er een fraaie, individuele actie van Oskar van Logtestijn die tot de gelijkmaker en vreugde leidde bij de bezoekers (1-1). De sierlijke schuiver in de verre hoek mocht er wezen en dus was het antwoord aan Ajax.


Bilal el Amrani

Die kwam al vrij snel via Bilal el Amrani in de 29e minuut, maar doelman Bruins kon erger voorkomen. Het was vervolgens wachten tot vlak voor rust toen Ajax zijn overwicht weer kon uitdrukken in een kans en die ook meteen verzilverde. De intelligente steekbal van Baran Karadag in de 41e minuut op Bobby Bosma mocht er wezen. Even zo fraai was dat Bobby Bosma de aanval zelf opzette, doorliep en de bal weer ontving die hij daarna keurig afmaakte voor de 2-1. Nog geen minuut na de hernieuwde voorsprong sloeg Hoogland uit het niets weer bijna toe toen uitblinker aan hun zijde, Oskar van Logtestijn, doelman Kuiper op zijn pad vond. Het gaf aan dat het duel nog niet gespeeld was.


Vanmiddag werd bij vlagen flink gestreden

Na rust moest Ajax het karwei dan maar afmaken, maar de frisse overtuigende start van Hoogland was een duidelijk signaal dat het wel eens anders kon gaan lopen. Dit werd duidelijk in de 53e minuut toen wederom van Logtestijn bij een kans betrokken was. Met gevaar voor eigen leven wist Shaquille Doorson op de doellijn te redden ten koste van een blessure (scheenbeen wond) en dus geen 2-2. Wel een tegenvaller voor Shaquille en zo kon alsnog Siver Abdulrahman zijn opwachting maken.


Shaquille Doorson viel geblesseerd uit

Of het nu door de noodgedwongen verschuivingen kwam in de defensie (Berry van ‘t Land ging naar het middenveld en Siver als laatste man) … het ging opeens beter lopen. Ajax kreeg de grip weer terug en de organisatie stond ook weer als een huis. Zo ging Ajax verbeten op jacht naar de derde goal die ook kwam in de 62e minuut toen de uitstekend spelende Bobby Bosma de prima positie kiezende Joost Heij kon aanspelen. Hij liet de bal in de verre hoek belanden voor de 3-1.


Dave Dekker, aanvoerder van Hoogland, omringd door Ajacieden

Het was gespeeld. Hoogland kreeg nu geen grip meer op het Ajax-spelletje ondanks de steeds zeer positieve spelopvatting. Nee, het was Ajax dat de klok sloeg en de gretige Lars Middelwijk wist in de 66e minuut Joost Heij te bereiken die zijn schot gestopt zag worden door doelman Bruins. Inmiddels was Sandro Contrucci ingevallen en de frivole aanvaller, die wekelijks behoort tot de betere spelers in het team van Detlef le Grand (zaterdag 2), had meteen succes bij zijn eerste actie. De voorzet die hij afleverde werd vervolgens door Bobby Bosma keurig afgerond (4-1) en zo klopte Bosma nog maar eens nadrukkelijk op de deur !


Edwin Soenarto in duel met Gokhan Turksoy

De koek was nog niet op. Ajax bleef gretig en gemotiveerd. Zo was Bilal el Amrani in de 75e minuut dicht bij de 5-1 maar zijn uithaal belandde op de paal. De wedstrijd was natuurlijk gespeeld. Na een prima fase vlak na rust van Hoogland moest het nu gaan vrezen voor een nieuwe afstraffing, want met iets meer precisie en geluk hadden de Ajacieden de score flink kunnen opvijzelen. De kansen die Ajax in de slotfase kreeg logen er niet om. Zeker toen Ricardo Fransberg (ook van de zaterdag 2) mocht invallen. Hij was in de 85e minuut dicht bij de 5-1 na een prima actie van Contrucci. Doelman Bruins was echter attent en in blessuretijd was het andermaal Ricardo Fransberg die zijn inzet gestopt zag worden, ditmaal op de doellijn door Frank Voorwald. Zo bleef het bij die dikverdiende 4-1 overwinning.

1617aja_hoo02
Bobby Bosma bepaalde de eindstand op 4-1

De spelers hebben inderdaad de verwachtingen van de technische staf niet beschaamd en hebben keurig op hoofdklasse niveau de overwinning binnengehaald met redelijk overtuigend voetbal. Aldus blijft Ajax in de winning mood en dat is alleen maar een prettige constatering met het oog op het belangrijke duel met Smitshoek volgend weekend.

Klik hier voor 107 extra foto’s van deze wedstrijd.

AJAX – HOOGLAND 4-1 (2-1)
1-0 Stanley Akoy (7.)
1-1 Oskar van Logstestijn (25.)
2-1 Bobby Bosma (41.)
3-1 Joost Heij (63.)
4-1 Bobby Bosma (71.)
Scheidsrechter: M.Lagerwey
Toeschouwers: 150
Opstelling Ajax: Matthijs Kuiper, Edwin Soenarto, Berry van ‘t Land, Roy Deken, Lars Middelwijk, Shaquille Doorson, Bobby Bosma, Baran Karadag, Joost Heij, Stanley Akoy, Bilal el Amrani
wissels: Rolf Hazelaar, Siver Abdulrahman, Donaldo Sanches Silva, Ricardo Fransberg, Sandro Contrucci
Opstelling Hoogland: Sebastiaan Bruins, Martijn Koelewijn, Herman Struyk, Stijn Mossink, Dave Dekker, Oskar van Logtestijn, Youssef Salama, Gökhan Turksoy, Frank Voorwald, Bas Wobbes, Roy Schaap
wissels: Jelte Boelens, Hossein Mezbanali, Robin Jakub, Noah Moghaddasian, Lex Hienekamp

Media:
– Klik hier voor een verslag in het AD.
– Klik hier voor een verslag op HAV.

Share