Ajax blijft meedoen om titel na minimale zege op Spijkenisse … 1-0

Ajax zat.am.-Spijkenisse

1617aja_spij03

De contrasten ten opzichte van vorige week waren groot. Van kou en sneeuw naar een strak blauwe lucht met een aangename temperatuur. Ook de contrasten sinds de laatste ontmoeting tegen Spijkenisse (eind september 2016, 3-1 verlies) waren groot. Toen was Ajax nog zoekende en het welbekende kwartje viel in de slotfase de verkeerde kant op.

wedstrijdbeleving van Marcel

Nu staat er een team dat blakende is van het zelfvertrouwen en door niemand te stoppen lijkt. Ook vanmiddag was de start van de Amsterdammers overdonderend. Binnen twee minuten was Reda Kharchouch bijna succesvol, maar zijn schot werd gepareerd door doelman Bijl. Ajax had de touwtjes weer flink in handen en wederom via prima dominant voetbal werden onze gasten vastgezet. In de 13e minuut was het Reda Kharchouch die een uitstekende individuele actie bijna bekroond zag worden, maar de redding van doelman Bijl was even zo fraai. Spijkenisse werd in de 17e minuut bijna terug in de wedstrijd geholpen toen Stanley Akoy de bal verspeelde aan Serginio van Axel-Dongen. Zijn krachteloze schot werd echter gestopt, maar het was de opmaat voor een comeback van de bezoekers die nu ook serieus meededen in de wedstrijd.

Nog geen twee minuten later was het Mike van Dommelen die rakelings naast schoot. Voor Ajax het signaal om weer met een antwoord te komen die ook kwam in de 21e minuut toen Bart van Muijen net zijn been er tussen kreeg voordat Stefano Seedorf wilde uithalen voor waarschijnlijk de 1-0. Het duel golfde op en neer en de toeschouwers die de moeite hadden genomen om te komen kijken werd zeker niet teleurgesteld. Zij zagen in de 25e minuut de volgende mogelijkheid voor Spijkenisse via Serginio van Axel-Dongen die ditmaal in het zijnet schoot.

1617aja_spij01

Het levendige duel kende zo twee fases waar beide ploegen dreigend waren. Ajax het eerste kwart en Spijkenisse het tweede gedeelte dat werd afgesloten in de 36e minuut toen Marco de Borst tot tweemaal toe de kans werd geboden om Spijkenisse aan de leiding te schieten. Doelman Matthijs Kuiper stond zijn mannetje. Toch was het Ajax dat richting het rustsignaal de regie weer overnam. Het was bekomen van de blessure behandelingen van Reda Kharchouch en ging vol gas richting de thee. Dat onderstreept in de 42e minuut toen Bilal el Amrani zijn kopbal op de doellijn gestopt zag worden door Felino Jardim. Zo konden we langzaam de eerste helft gaan analyseren en de conclusie kon alleen maar zijn dat Spijkenisse uitstekend van zich afbeet, terwijl Ajax de lakens uitdeelde en het spelbeeld bepaalde.

1617aja_spij02

Na de thee duurde het even voordat het duel weer begon te vlammen. Al snel weer duidelijk dat Spijkenisse het een en ander had veranderd. Onze bezoekers toonden veel meer initiatief en maakte het Ajax heel lastig. Het moest omschakelen en een passend antwoord vinden op het eerste kwartier na rust waar Spijkenisse dreigend was en via Vincent Verbond zelfs dicht bij de 0-1. Veel uitgespeelde kansen waren er hierna even niet meer, maar het duel boeide iedere seconde door de enorme passie die beide teams op de mat legde.

Het laatste kwartier van dit duel gingen opeens alle remmen los. Dit werd ingeleid in de 77e minuut toen een prima aanval via Jack van Moerkerk een kans opleverde voor Stanley Akoy die vervolgens op doelman Bijl schoot. Het sterke collectief van Ajax en de enorme teamgeest zorgden ervoor dat de Amsterdammers de laatste restjes energie nog eenmaal bij elkaar raapten hetgeen resulteerde in de 84e minuut in een toch nog onverwachts moment. De afgeslagen corner van Jack van Moerkerk werd alsnog ingebracht door Roy Deken en deze bal werd vervolgens gecontroleerd door routinier Siver Abdulrahman en zijn schot in de draai dat volgde belandde als een streep achter doelman Bijl die dan toch nog moest capituleren (1-0). Kreeg Ajax loon naar werken ? De zwaar bevochten voorsprong was dan wel verdiend, maar de resterende minuten werden als vanouds nagelbijtend doorgebracht. De druk van Spijkenisse nam vanzelfsprekend toe, Ajax moest tegenhouden en het was aftellen naar het eindsignaal. Dat ging goed maar liep bijna fout toen diep in blessuretijd Felino Jardim verwoestend uithaalde. Gelukkig voor alles wat rood en wit was kwam zijn knal op de paal. Zo kwam Ajax goed weg.

Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken, alle plussen minnen bij elkaar en van elkaar waren afgetrokken bleef Ajax toch als verdiende winnaar staan (ondanks de uitstekende tegenstand van Spijkenisse) en zet zo de indrukwekkende zegereeks voort. Zo viel het welbekende kwartje ditmaal de goede kant op en dat mag op conto worden geschreven van het gehele team. Mannen, jullie inzet was hartverwarmend !

AJAX – SPIJKENISSE 1-0 (0-0)
Doelpunt: 84. Siver Abdulrahman 1-0
Scheidsrechter: D. Schaper
Toeschouwers: 350
Gele/rode kaarten: –
Opstelling Ajax: Matthijs Kuiper, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Lars Middelwijk, Berry van ‘t Land, Reda Kharchouch, Stefano Seedorf, Bilal el Amrani (90. Ricardo Fransberg), Stanley Akoy, Jack van Moerkerk
Opstelling Spijkenisse: Dyron Bijl, Etienne Mariana, Bart van Muijen (85. Dustin Meinders), Marco de Borts, Eric Polet, Shane van den Engel (82. Tom den Boer), Michael van Dommelen, Serginio van Axel-Dongen, Felino Jardim, Daan Bourgonje, Vincent Verbond

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op HAV
– Klik hier voor een verslag van het Nissewaards Dagblad
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op de site van Spijkenisse

Klik hier voor 78 extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Share