Ajax naar kwartfinale na ruime bekerwinst op Eemdijk

1617eem_aja01
Reda Kharchouch scoorde twee keer vanmiddag

Voor dit bekerduel herhaalde trainer Jorg Smeets nog maar eens dat hij in Eemdijk een prima tegenstander zag om de ingeslagen weg verder een vervolg te geven. Dit in de wetenschap dat de duels op het vandaag kille sportpark de Vinken doorgaans voor Ajax een lastige horde is. Dat het Ajax momenteel voor de wind gaat is een understatement. De rood-witte trein (vandaag grijs-blauw) die de machinisten Smeets en van der Wal op gang hebben gebracht stopt allang niet meer op alle stations en raast verder richting een hopelijk een mooie eindbestemming.

1617eem_aja04
Berry van ‘t Land vocht vandaag menig duel uit

wedstrijdbeleving van Marcel

Ook hedenmiddag was de TGV van Ajax door niemand af te remmen. Binnen drie minuten spelen lag de eerste goal al in het netje en hoe. Reda Kharchouch zag doelman Ruizendaal te ver voor zijn doel staan en vanaf 25 meter vloog de bal gedragen door de wind in het kruis. Ajax pakte het initiatief en liet dit niet meer los. Met uitstekend combinatiespel dartelde Ajax over het veld en het was eigenlijk wachten op de volgende doelgerichte acties die dan ook kwamen in de 15e minuut via Reda Kharchouch (schot net naast) en Berry van ’t Land in de 22e minuut via een afstandsschot. Onze mannen profiteerden optimaal van de harde wind in de rug en in combinatie met het vloeiende aanvalsspel werd de thuisclub bijna letterlijk en figuurlijk van het veld geblazen. De score was ondertussen nog niet in verhouding met het vertoonde spel, maar Ajax had het lekkerste bewaard voor het laatste kwartiertje waarin het in de 30e minuut op 0-2 kwam. Stanley Akoy had de paal geraakt, de rebound was voor de ontketende Reda Kharchouch die van buiten de zestienmeter de bal keurig in het net schoot. Eemdijk, dat sporadisch over de middenlijn kwam, zag in de 37e minuut dat Ajax ook prima kon omschakelen. Belangrijke pion hierbij was Bilal el Amrani die de bal klaar legde voor Stefano Seedorf die vervolgens op magistrale wijze de bal over doelman Ruizendaal heen wipte voor de 0-3.

1617eem_aja03
Stefano Seedorf speelde vanaf het begin

De lijdensweg voor de defensie van Eemdijk was hierna nog niet voorbij, want Roy Beukers hinderde Roy Deken wel heel opzichtig bij een corner die Ajax mocht nemen en zo belandde de bal ook nog eens op de stip. Dit buitenkansje werd door Bilal el Amrani maar al te graag uitgepakt, 0-4. Eindelijk was het rust. Meer konden de mannen van oud-Ajacied en nu trainer van de thuisclub Ulrich Landvreugd niet gezegd hebben. Na zo’n galavoorstelling waren we benieuwd hoe Ajax met het element wind zou omgaan in de resterende 45 minuten.

1617eem_aja06
Bilal el Amrani benutte een penalty

Amper bekomen van al die weelde (als Ajacied) kregen we al snel het gevoel in de tweede helft dat die goede film, waarnaar we keken, plotsklaps van de buis gehaald was en vervangen door een hele slechte B-keus. Stonden daar opeens elf andere “Diekers” ? Was Ajax naast zijn schoenen gaan lopen ? Of was het toch die wind die weer een rol speelde ? Binnen zeven minuten na de aftrap stond het ineens 2-4 ! Geholpen door een keurig versierde penalty (Klaas Bout) en door een laconieke defensieve handeling kon Jasper Bolland tweemaal scoren en de wedstrijd stond opeens weer op zijn kop. Ajax was totaal uit zijn ritme en geen schim meer van die TGV. Nee, het was opeens een onzeker boemeltje wat voortschreed.

1617eem_aja07
Edwin Soenarto was vanmiddag aanvoerder

Gedragen door die wind werd de bal door Eemdijk steeds maar weer snel naar voren geschoten, beleefde de Ajax-defensie nu ook zijn hachelijke momenten en kwam het voetballend amper meer tot zijn recht. De aansluitingstreffer hing in de lucht. Ajax kon daar via Jack van Moerkerk slechts één kansje tegenover stellen, maar langzamerhand rechtte het dan toch zijn rug en herpakte zich om weer enigszins terug te keren in de wedstrijd. Het moest nog wel toezien dat Wouter Bout dicht bij de 3-4 was, maar inmiddels leek Ajax alles weer onder controle te hebben. Het gooide dan ook het duel definitief in het slot in de 77e minuut toen Bilal el Amrani de bal keurig klaarlegde voor Stanley Akoy die beheerst en diagonaal de 2-5 binnen schoof.

1617eem_aja05
Stanley Akoy scoorde de bevrijdende vijfde treffer

Zo haalden de Ajacieden opgelucht adem en controleerde vervolgens zeer professioneel de wedstrijd die nooit meer die glans kreeg als voor rust. Het laatste wapenfeit was voor Lars Middelwijk die nog eenmaal het vijandige doel onder vuur nam in de 85e minuut. De wedstrijd was echter al lang gespeeld namelijk in de eerste vijfenveertig, gedenkwaardige minuten voor rust toen Ajax en ware demonstratie gaf.

1617eem_aja02
Ajax kon vanmiddag vijf keer juichen

Tot slot kunnen we alleen maar blij zijn met het bereiken van de laatste acht in de districtsbeker en dat het nog slechts zes dagen is tot hopelijk de volgende, feestelijke middag. Dan in Opheusden bij DFS. Bij voorbaat een lastige klus en vandaag liet zien dat Ajax, ook in deze vorm, niet even kan en mag verslappen om een tegenstander hoop te geven.

EEMDIJK – AJAX 2-5 (0-4)
Doelpunten: 0-1 Reda Kharchouch (4.), 0-2 Reda Kharchouch (31.), 0-3 Stefano Seedorf (38.), 0-4 Bilal el Amrani (41.,pen.), 1-4 Jasper Bolland (49.,pen.), 2-4 Jasper Bolland (52.), 2-5 Stanley Akoy (77.)
Scheidsrechter: M.L. Germs
Toeschouwers: 250
Gele kaarten: Zeger Beuker, Jan Pieter Hartog, Jordie Huijgen, Daniel de Haan, Roy Beukers en Klaas Bout (allen Eemdijk), Rolf Hazelaar (Ajax)
Rode kaarten: geen
Opstelling Eemdijk: Gerben Ruizendaal, Zeger Beukers, Jan Pieter Hartog, Wouter Bout, Jordie Huijgen, Daniel de Haan, Sjohn van Gulik, Jasper Bolland (60. Nicky Baggelaar), Roy Beukers (63. Benjamin Pruijs), Fouad Bellarbi, Klaas Bout
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Edwin Soenarto, Joël Silooy, Roy Deken, Lars Middelwijk, Berry van’t Land, Reda Kharchouch, Stefano Seedorf (79. Donny van der Dussen), Bilal el Amrani (85. Ricardo Fransberg), Stanley Akoy, Jack van Moerkerk

Klik hier voor 82 extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Media:
– klik hier voor de bekerpagina en een verslagje op VOZ.
– klik hier voor een verslag op HAV
– klik hier voor een verslag op RTVU

Later meer.

Share