Ajax met tien man te sterk voor Ter Leede

1617ter_aja00

ter leede-Ajax zat.1

Er is al heel veel gezegd de afgelopen weken over de gigantische dip waar Ajax in is terecht gekomen. Trainer Jorg Smeets is dan ook een niet te benijden man. Tel daarbij op dat in de aanloop naar dit duel drie spelers geblesseerd moesten afhaken (Abdulrahman, Seedorf en Bosma) en de gemoedstoestand van een ieder met een roodwit hart is daarmee meteen verklaard.

1617ter_aja05Mauro Franken stond vanmiddag in de basis

wedstrijdbeleving van Marcel

Direct vanaf het eerste fluitsignaal leek het erop dat Ajax opnieuw diep door het stof moest gaan. De intenties die de thuisclub had logen er niet om en meteen bij de eerste aanval bezweek de Ajax-defensie bijna, maar doelman Rolf Hazelaar wist te redden op het schot van Jeffrey Bok. Ajax was amper bekomen van het wervelende begin van Ter Leede of de volgende donkere wolken pakten zich samen in Sassenheim. In de 6e minuut ontsnapte Vincent Ammerlaan aan de aandacht van Roy Deken. Deken kon de behendige aanvaller vervolgens alleen maar stoppen middels een overtreding. Scheidsrechter de Gast gaf direct een rode kaart terwijl er toch diverse medespelers nog in de buurt waren. Trainer Smeets haalde nog net niet zelf de bus van het parkeerterrein om alvast naar huis te gaan, want wie gaf er vanaf nu nog 1 Eurocent voor de Amsterdammers ? Maar er gebeurde iets wat velen niet voor mogelijk hadden gehouden. De Ajacieden leken een enorm portie doping toegediend te hebben gekregen die z’n weergave niet kende. Ajax toonde karakter en werd nog eens extra geholpen doordat de eerste goede aanval meteen bekroond werd met een doelpunt. Het was Reda Kharchouch die in de 10e minuut hard op doel schoot. Zijn schot was kennelijk zo hard dat doelman Constantin pas achter de doellijn de bal klemvast kreeg (0-1).

1617ter_aja01Reda Kharchouch maakte de belangrijke eerste treffer

Natuurlijk was het antwoord daar van Ter Leede, maar Rolf Hazelaar hield andermaal Jeffrey Bok van scoren af in de 17e minuut. Zo bleef Ajax in leven en kon het zelfs de offensieve dadendrang van de thuisclub beantwoorden met goed veldspel. Kansen kwamen er ook. In de 19e minuut bijvoorbeeld toen wederom Reda Kharchouch doelman Constantin op zijn pad vond. Het heerlijke en levendige duel vloog voorbij, waarbij doelman Hazelaar uitgroeide tot kwelgeest van Ter Leede. Ook Vincent Ammerlaan hield hij in de 25e minuut van scoren af. Het leek er wel op dat de thuisclub zich geen raad wist met het mannetje meer. Het veelvuldige balbezit leidde gek genoeg niet tot die dreiging die je wel zou verwachten van een team dat nog strijd om de titel. Ajax kon sterk gegroepeerd loeren op de counter waar Reda Kharchouch de grootste handenbinder was voor de defensie van Ter Leede. Vlak voor rust was Ter Leede nog dicht bij de gelijkmaker via Marc de Kruys maar ook hem lukte het niet te scoren. Conclusie na de eerste helft: De onverzettelijkheid die Ajax ten toon spreidde was hartverwarmend, maar kon de tweede helft waarschijnlijk geen standhouden.

1617ter_aja02Bilal el Amrani is Jonathan Robertson te snel af

Na rust werd de druk groter en dus was het te hopen dat onze mannen zo lang mogelijk de nul wisten te houden. Dat scenario werd met de minuut meer en meer realistischer, want Ajax bleef namelijk op de been en het kreeg zelfs in de 63e minuut een grote kans via Stanley Akoy. Nee, de thuisclub kon niet imponeren. Het had vaak de bal, maar voorin miste het venijn en gif om het Ajax echt moeilijk te maken en dus steeg Ajax steeds verder boven zichzelf uit. Het leek erop dat niet Ter Leede, maar Ajax steeds beter ging voetballen naarmate de tijd verstreek. In de 70e minuut had het de wedstrijd helemaal in het slot kunnen gooien toen Mauro Franken rakelings over schoot. De moedeloosheid, of misschien was het de onmacht bij Ter Leede, werd door Ajax opgepikt om nog harder te werken. De tomeloze inzet en bereidwilligheid werd in de 74e minuut omgezet in een tweede Ajax doelpunt. Het was Reda Kharchouch (die door niemand te stoppen was vanmiddag) die Stanley Akoy bereikte, hij speelde zichzelf vrij en haalde hard en doeltreffend uit (0-2).

1617ter_aja03Stanley Akoy op weg naar de 0-2

Ter Leede kon nauwelijks anticiperen, want nog geen twee minuten later was het de knetterhard werkende Bilal el Amrani die Jack van Moerkerk bereikte en ook hij haalde (diagonaal) hard uit voor een ongekende luxe van 0-3. Ajax had inmiddels vleugels gekregen die bij een Boeing 747 niet zouden misstaan. Het tiental straalde zoveel wil om te winnen uit dat bijna iedere aanval (met daarbij met het nodige geluk) onschadelijk werd gemaakt. Typerend beeld voor deze opofferingsgezindheid was de actie van Donaldo Sanches Silva die in de 80e minuut zijn hele lichaam voor een schot gooide ten koste van een blessure.

1617ter_aja04Ajax kon vanmiddag drie keer juichen

De slotfase was voor Ter Leede, maar Ajax bleef relatief simpel op de been tot het eindsignaal. Zo konden niet alleen spelers en technische staf, maar zeker ook de supporters die stad en land afreizen (ook dit seizoen weer) een klein feestje gaan bouwen. Wat Ajax vanmiddag tegen titelkandidaat Ter Leede liet zien werd juist in de vorige duels zo node gemist … passie, passie en nog eens passie en strijden als een team. Het was nogmaals memorabel en hartverwarmend. Hulde aan alle betrokkenen voor deze collectieve topprestatie !

1617ter_aja06Rolf Hazelaar was vanmiddag niet te passeren

TER LEEDE – AJAX 0-3 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Reda Kharchouch (10.), 0-2 Stanley Akoy (74.), 0-3 Jack van Moerkerk (76.)
Scheidsrechter: T. de Gast
Toeschouwers: 700
Gele kaarten: Vincent Ammerlaan (Ter Leede) en Donaldo Sanches Silva (Ajax)
Rode kaart: Roy Deken (Ajax)
Opstelling Ter Leede: Bogdan Constantin, Renee Troost, Jonathan Robertson, Ben van der Lans, Jordy Vierbergen, Jeffrey Bok, Vincent Ammerlaan, Toon Zwetsloot, Jesse Dingjan (72. Melvin van Stijn), Marc de Kruys, Oussama Siali (72. Maurits Splinter)
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Jake Wollgarten, Edwin Soenarto, Roy Deken, Donaldo Sanches Silva, Mauro Franken, Reda Kharchouch, Jack van Moerkerk, Bilal el Amrani (90. Ricardo Fransberg), Stanley Akoy, Lars Middelwijk

Media:
– Klik hier voor een verslag op HAV
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslagje op Bollenstreek omroep.
– Klik hier voor een verslag op VidB.

Later meer.

Share