Ajax 5 opnieuw de baas in Utrecht

Ajax 5 keerde afgelopen zaterdag terug op de plek waar het allemaal begon. Onze Old Heroes maakte namelijk hun klassieke veteranen competitie debuut vorig seizoen op bezoek bij de god van de Batavieren, beter bekend onder de naam Hercules. Het werd vorig seizoen een prachtig debuut eindigend in een eclatante 1-5 zege. De kersverse keizers van Mokum hadden vorige week het blazoen weer keurig opgepoetst en wilde ook deze middag laten zien dat de Old Heroes nog steeds de ploeg is waarvoor Hercules geen maat op staat. Geen kapsones onzer kant, maar de woorden afgelopen seizoen van onze zeer gewaardeerde gastheer van heden middag.

Het begon meteen voortvarend. Na vijf minuten schoot Lloyd de Meza, met een halve punter buitenkant schoen vanaf de linkerkant, uit een onmogelijke hoek raak in de verre kruising. Volgens Lloyd “een bewussie” … de rest van de selectie dacht van niet. Gelukkig is de pen machtiger dan de mening van velen en om de woorden van de legendarische Hugo Walker te gebruiken “De Meza komt dat schot ! DE MEZAAAAA! WAT EEN SCHITTERENDE GOAL … Oh Oh Oh! prachtig !”. Na deze vliegende start zette Hercules daar als antwoord goed combinatiespel tegenover tot aan het zestienmetergebied. Elke hoge voorzet die daarop volgde werd echter door Giovanni Frankel en Paul Michielsen goed weggewerkt. Met Giovanni is meteen een van de drie gastspelers van de Ajax Veteranen (35+) genoemd. De andere twee waren Maikel Schats en Oscar Keuter die de troepen kwamen versterken. Klasse mannen. Na een minuut of dertig spelen viel de 0-2. De twee centrale Hercules-verdedigers van 1 meter 90 gaan onder de loepzuivere pass van Tino Tabak door en Schats kopt (!) de bal in, maar tegen de lat. In de rebound weet hij hem alsnog in het doel te werken. Met een verdiende 0-2 ruststand wordt de thee genuttigd.

Na de rust de nodige wissels en al vrij snel valt de 0-3. Een afvallende bal weet Alex Liefhebber met wiskundige precisie met de punt van schoen bij Lloyd de Meza te krijgen en die schiet hem droog in de linkerbovenhoek. De 1-3 hierna valt eigenlijk uit het niets. Een voorzet vanaf rechts wordt door iedereen gemist en bij de tweede paal vakkundig tegendraads in de hoek gekopt en daarop is onze keeper Ramon de Ridder kansloos. Zo’n heiligschennis laat Alex niet op zich zitten en maakt vrij snel hierna de 1-4. Alex Liefhebber krijgt de bal op een meter of twintig van het doel vanaf rechts van Marcus Keane, draait open en schiet de bal vervolgens in de verre kruising. Hugo Walker had in deze fase van de wedstrijd al hele volksstammen doof gekregen met zijn mondelinge bewieroking. Wat een voetbalgenot ! Nog was de koek niet op. Een kwartier voor tijd heeft Alex de mooiste als laatste bewaard. Na een steekpass van Nicky van Kampen neemt hij de bal aan in de zestienmeter en stift de bal over de uitkomende keeper voor een Bergkampiaanse 1-5. Dit bleek tevens de eindstand.

Evenals vorig seizoen een prachtige 1-5 overwinning. Hercules uit begint voor Ajax 5 als Feyenoord thuis van ons vlaggeschip te voelen. Van te voren lijkt het spannend, maar na afloop is er de gebruikelijke overwinning door heerlijk spel en prachtige doelpunten.

Tekst: Paul (met dank aan Alex Liefhebber)

Share