Ajax flikt het weer met z’n tienen … 2-3 zege bij Argon

In de bestuurskamer smaakte voor de wedstrijd de koffie met feestelijk gebak, vanwege het 60-jarig huwelijk van de oud-voorzitter van Argon, prima. Dank hiervoor nogmaals. Zo zoet als deze lekkernij was, zo zoet was ook de overwinning van vorige week op Ter Leede. Zelfs dagen erna nog. Je zou bijna denken dat trainer Smeets geen langdurige peptalk nodig had als hij zijn selectie maar wees op die memorabele negentig minuten met tien man in Sassenheim.

wedstrijdbeleving van Marcel

Toch was zeker de openingsfase er een van een collectieve lamlendigheid. Zowel de thuisclub maar zeker ook Ajax hadden moeite om de schwung te pakken te krijgen. Argon, dat vorige week Hoek declasseerde, was in de eerste twintig minuten de bovenliggende partij en ondertussen bleef Ajax maar moeite houden om het ritme te vinden. Het gaf nog niet thuis en de gedreven Argonauten hadden daarentegen al wat waarschuwingen afgegeven via Wouter Winters en Lorenzo Zorn. Na ruim een half uur spelen mochten we zowaar een uitstekende Ajax aanval noteren. Het was Reda Kharchouch die de bal mee gaf aan de opkomende Lars Middelwijk die vervolgens de achterlijn haalde. Via een listig overstapje van Bilal el Amrani kwam de bal terecht bij Stanly Akoy die vervolgens hard uithaalde voor de verassende 0-1.


Stanley Akoy maakte de openingstreffer

Ajax leek daardoor beter in de wedstrijd te geraken, maar scheidsrechter de Bruijn zette rigoureus een streep door deze opleving, want in de 36e minuut bestrafte hij Jack van Moerkerk met direct rood toen hij Jesse van Nieuwkerk net buiten het strafschopgebied aan zijn shirt vastpakte. Wederom moest Ajax de mouwen opstropen en met tien man proberen de klus te klaren. Tot aan de rust wist Ajax vrij eenvoudig te overleven en kon het terugkijken op een 100 % score van één kans één doelpunt.


Reda Kharchouch in duel met onder meer Wilco Krimp

In de rust zijn er ongetwijfeld vele puntjes op de welbekende i gezet, maar Ajax kon zijn plannen reeds na twee minuten overboord gooien toen Ian van Otterlo van dichtbij scoorde (1-1). Kon Ajax de mentale veerkracht vinden om weer als een team te gaan voetballen ? Dat bleek van wel, want nog geen zes minuten later was het een prima individuele actie van Bilal el Amrani die de 1-2 betekende. Ondanks de voorsprong kon Ajax maar moeizaam de regie overnemen. Argon had de meeste dreiging in zijn spel met name als er over de vleugels werd opgebouwd. Toch werden er relatief weinig echte kansen gecreëerd. Ajax hield dapper stand en loerde op de bevliegingen van onder meer Reda Kharchouch. Maar ondanks de vele goede bedoelingen was het vanmiddag te pover aanvallend gezien. Argon werd voor zijn ijver beloond in de 71e minuut toen Ian van Otterlo de bal panklaar legde voor invaller Syrano Morrison. Hij scoorde de gelijkmaker (2-2).


Mauro Franken in duel

Zou Ajax nu bezwijken ? In een week tijd voor de tweede keer een huzarenstukje uithalen was misschien iets teveel gevraagd. Het was ook afhankelijk van de individuele kwaliteiten van Bilal el Amrani, Stanley Akoy en Reda Kharchouch. De tijd tikte weg en Argon, dat steeds meer begon te geloven in een goed resultaat, maakte evenals Ter Leede vorige week nu zelf kennis met de mentale veerkracht van Ajax. Waar menigeen een logische voorsprong van Argon verwachtte waren het weer de Amsterdammers die mochten juichen. In de 83e minuut was het Reda Kharchouch die de bal onderschepte en direct speelde op Stanley Akoy die vervolgens bij de achterlijn de bal voortrok op Bilal el Amrani. Uit een moeilijke hoek wist hij opnieuw te scoren (2-3). Dit tot uitzinnige vreugde in het Amsterdamse kamp.


Ajax kon vanmiddag drie keer juichen

Hierna leek de koek op bij de thuisclub, kon Ajax de rijen sluiten en andermaal op zeer professionele wijze het duel gaan controleren. Het dappere Argon moest zelfs lijdzaam toezien hoe Reda Kharchouch in blessuretijd op weg was naar de 2-4, maar zijn technisch begaafde schot eindigde op de onderkant van de lat. Zo werd Argon gespaard voor een misschien anders te hoog opgelopen nederlaag.


Donny van der Dussen viel na rust in

Als de geschiedenisboeken geschreven gaan worden zal deze wedstrijd absoluut niet de boeken in gaan vanwege het hoogstaande voetbal, maar wel krijgen de letters een gouden randje als het opnieuw gaat over de onverzettelijkheid die Ajax ten toon spreidde. Na deze zege is zelfs een plek in de nacompetitie met wat geluk weer haalbaar. Zeker als het inhaalduel met Zwaluwen volgende week wordt omgezet in drie punten. We gaan het zien en voor u beschrijven.

KLik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

ARGON – AJAX 2-3 (0-1)
Dolepunten: 31. Stanley Akoy 0-1, 47. Ian van Otterlo 1-1, 54. Bilal el Amrani 1-2, 71. Syrano Morrison 2-2, 83. Bilal el Amrani 2-3
Scheidsrechter: M.A. de Bruijn
Toeschouwers: 350
Gele kaart: Jasper Werkhoven (Argon)
Rode kaart: Jack van Moerkerk (Ajax)
Opstelling Argon: Romero Antonioli, Wouter Winters (63. Jordly Petronia), Wilco Krimp, Floris Mulder, Arnoud Schonis, Lorenzo Zorn (63. Syrano Morrison), Joey van Ede (87. Reshad Haidari), Jasper Werkhoven, Jesse van Nieuwkerk, Ian van Otterlo, Jesse Stange
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Jake Wollgarten, Edwin Soenario, Donaldo Sanches Silva, Lars Middelwijk, Mauro Franken, Reda Kharchouch, Jack van Moerkerk, Bilal el Amrani, Stanley Akoy (87. Siver Abdulrahman), Ricardo Fransberg

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op HAV

Share