Ajax keert puntloos terug uit Barendrecht

Jake Wollgarten had het lastig met Alex Rekondie

De dunne draad die nacompetitie heet was voor Ajax nog steeds zichtbaar en haalbaar. Voldoende redenen om nog drie potjes voluit te gaan. Om te beginnen vanmiddag in Barendrecht tegen Smitshoek, een tegenstander die nog vecht om directe degradatie te ontlopen. Aldus op papier een te nemen horde, maar de praktijk zou anders uitpakken.

Smitshoek-Ajax zat.am.

wedstrijdbeleving van Marcel

Meteen vanaf de aftrap was Smitshoek totaal niet onder de indruk van Ajax. Het roodwitte shirt bracht juist ongekende sentimenten naar boven zowel binnen als buiten de lijnen. Binnen de minuut was het Laurens Vissers die met een kopbal de eerste waarschuwing gaf. Het antwoord van Ajax kwam in de 7e minuut toen Reda Kharchouch de inkomende Jack van Moerkerk vond. De bal verdween iets teveel onder het lichaam waardoor van Moerkerk de controle verloor en zo de bal niet kon binnen schuiven. De thuisclub gooide ziel en zaligheid in de strijd: ingrediënten die doorgaans niet toe te schrijven zijn aan het huismerk van Ajax en dat leek op te gaan breken. Na een klein kwartier was het Gilliomar Leone die zijn inzet op de voeten van doelman Hazelaar zag stranden

Drukte in het strafschopgebied van Ajax

De beste intenties bleven onverminderd besteed aan de thuisclub die regelmatig het randje opzocht waar scheidsrechter Beltman zeker in de beginfase moeite mee had. Zo bleef een veel grove overtreding op Reda Kharchouch onbestraft. Ajax, dat het allemaal voetballend wilde oplossen en zo trouw bleef aan zijn eigen handelsmerk, had niet in de gaten dat dit vanmiddag niet zou gaan werken. De werklust van Smitshoek werd daarom niet geheel onverwachts omgezet in een voorsprong in de 24e minuut toen Laurens Vissers een voorzet wist binnen te koppen na chaotisch uitverdedigen aan Amsterdamse zijde. Toch was het Ajax dat twee minuten later dicht bij de 1-1 was toen Stefano Seedorf doelman van de Wijngaart dwong tot zijn eerste grote safe. De onverzettelijkheid van de thuisclub gaf wederom twee minuten later de doorslag bij de 2-0 toen Alex Rekondie knap zijn man uitkapte en zo in de korte hoek de tweede geluidsexplosie veroorzaakte in Barendrecht.

Sean Verburg in kopduel met Roy Deken

Ajax, dat soms net even te veel tijd nodig had in zijn acties, bleef echter wel op zoek naar zijn momentjes. Zo ook in de 35e minuut toen Reda Kharchouch verwoestend uithaalde, maar ook deze poging stierf in schoonheid. De rust naderde en Ajax bleef iets wat geforceerd zoeken naar de juiste vorm die er maar niet zat aan te komen. Daarnaast had het alle geluk dat de poging van Nick van Katwijk vlak voor rust gelukkig en knap werd gepareerd door doelman Hazelaar. Ajax mocht zo nog hopen hoewel het dan uit een totaal ander vaatje moest gaan tappen in de tweede helft.

Jack van Moerkerk in duel met Joren van der Linden

Bij aanvang van die tweede helft had Ajax ditmaal wel wat geluk aan zijn zijde, want een paar minuten na de thee werd een schot van Siver Abdulrahman nog licht getoucheerd, maar was doelman van de Wijngaart wel kansloos (2-1). Hoop doet leven zegt men en het moet gezegd dat de intentie aan Ajax-zijde inderdaad beter was. Er kwam Ajax meer overtuiging in het spel en Smitshoek werd achteruit gedrukt. Echter, bij de eerste goede aanval in de 61e minuut sloeg Smitshoek weer genadeloos om zich heen. Typerend voor het verloop van de middag was de wil van Verburg om de bal te veroveren die hij dan ook keurig in zijn bezit kreeg. Zo kon hij Alex Rekondie bedienen voor de 3-1.

Bilal el Amrani viel geblesseerd uit

Ruim een kwartier daarna bleef het rustig en naar later bleek was het de stilte voor de stormachtige slotfase die zou volgen. In eerste instantie op het groene gras toen Ajax eindelijk voetballend beter voor de dag kwam, want in de 75e en in de 78e minuut was het Stanley Akoy die tot tweemaal dicht bij de 3-2 was. In beide gevallen vond hij doelman van de Wijngaart op zijn pad. Nee, het was Ajax niet gegund terug te komen in de wedstrijd om zo misschien nog voor een punt te gaan. De thuisclub, die loerde op de counter, kreeg in de 82e minuut een riante kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien maar Alex Rekondie moest zijn meerdere erkennen in doelman Hazelaar.

Donaldo Sanches Silva omspeelt Joren van der Linden

In een tumultueuze slotfase, waar de gemoederen langs de lijn (lees: dug-out) hoog opliepen, wist Ajax in de ultieme slotseconde nog eenmaal dreigend te worden via wederom Stanley Akoy die net overschoot. De conclusie was ondertussen al lang getrokken; Ajax gaf te lang niet thuis en had in het stugge, hardwerkende Smitshoek een verkeerde tegenstander om op 80 % dit klusje wel even te klaren. Tot groot genoegen van alles en iedereen in het oranje-zwart werd het hautaine Ajax werd terecht met lege handen naar 020 gestuurd. Zo verdwenen de vooraf hoopvolle gedachten om nog te strijden om plek vier (welke recht geeft op de nacompetitie) en lijkt het seizoen in stilte te gaan eindigen.

Roy Deken viel al binnen een half uur in

Klik hier voor 125 extra foto’s van deze wedstrijd (bij voorkeur via Firefox) en hier om deze te bestellen.

SMITSHOEK – AJAX 3-1 (2-0)
Doelpunten: 24. Laurens Visser 1-0, 29. Alex Rekondie 2-0, 49. Siver Abdulrahman 2-1, 61. Alex Rekondie 3-1
Scheidsrechter: J. Vredevoogd
Toeschouwers: 500
Gele kaart: Erwin Bravenboer (Smitshoek)
Opstelling Smitshoek: Mike van de Wijngaart, Joren van der Linden, Romain van Brugger, Nick van Katwijk, Patrick Fonseca, Erwin Bravenboer, Gilliomar Leona (82. Zepp Jacobs), Damian van den Oever (77. Thijs Oomsen), Sean Verburg (62. John de Ronde), Laurens Visser, Alex Rekondie
Opstelling Ajax: Rolf Hazelaar, Jake Wollgarten (57. Rowendy Schoop), Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Donaldo Sanches Silva, Mauro Franken (26. Roy Deken), Reda Kharchouch, Stefano Seedorf, Bilal el Amrani (78. Bobby Bosma), Stanley Akoy, Jack van Moerkerk

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op Voetbal Rotterdam
– Klik hier voor een verslag op Exxaxt

Later meer.

Share