Ajax stunt in KNVB beker … 3-1 tegen OJC Rosmalen

Ajax_zat.am.-_OJC_Rosmalen

De stijgende lijn die Ajax heeft ingezet tijdens de voorbereiding werd afgelopen dinsdag eindelijk uitbetaald in een overwinning. Nu kon het gaan werken aan een andere uitdaging namelijk eens winnen in het KNVB-bekertoernooi tegen een hoger geplaatst team die in het verleden (logischerwijs) een maatje te groot waren (FC Zwolle, GA Eagles, Vitesse en NEC).

Wedstrijdbeleving: Marcel

1718aja_ojc03

De start van de Amsterdammers tegen de 3e divisionist uit Brabant was overrompelend. Vanaf het eerste fluitsignaal waren de ambities van Ajax duidelijk zichtbaar. Ajax knetterde uit de startblokken en binnen drie minuten was Jack van Moerkerk zijn tegenstander (van Ooijen) te vlug af. Hij toucheerde hem licht, de toegekende strafschop werd ternauwernood binnengeschoten door Bilal el Amrani. De vroege voorsprong werd vervolgens omgezet in een ongekende dadendrang. Wederom werd er vroeg druk gezet en zo kreeg de defensie van OJC in de vijfde minuut het volgende hachelijke moment te verwerken. Kenneth Misa Danso dook op voor Bart Tinus, maar de doelman wist deze kans ongedaan te maken. Ajax mocht ondertussen wel in de 9e minuut opgelucht ademhalen nadat Wesley Meeuwsen ook een strafschop claimde na kort contact met Tim de Jong.

1718aja_ojc04

Maar Ajax haalde zijn neus op en voetbalde fris en fruitig verder en de eerste twintig minuten waren om te smullen ! De kansen die Stanley Akoy en Bilal el Amrani kregen werden niet verzilverd, maar toch namen de Amsterdammers een ruimere voorsprong in de 21e minuut. Dit na wederom uitstekend voorbereidend werk ditmaal van Berry van ’t Land die Kenneth Misa Danso diep stuurde en diagonaal werd de 2-0 binnengeschoten. Ajax liet in het eerste half uur bij vlagen inponerend voetbal zien al moest het continu op zijn hoede zijn voor de prima uitbraken van onze gasten. Zo ook in de 30e minuut toen Jeroen Sterrenburg doelman Veenboer tegenkwam. Het was een signaal dat Ajax ondanks de comfortabele voorsprong alert moest blijven. Na een enerverend, of mogen we zeggen indrukwekkende eerste helft, vroegen we ons hardop af of net zoals bijvoorbeeld afgelopen week bij VVOG de enorme passie niet zijn tol ging eisen toen de Ajacieden het niet meer konden belopen in de 2e helft.

1718aja_ojc02

En ook nu werd die vrees al snel bewaarheid, want de gasten uit Rosmalen begonnen zeer overtuigend aan hun tweede bedrijf en binnen twee minuten had David Vecht de stand moeten terug brengen tot 2-1. Hij maakte echter de verkeerde keuze voor de goal waardoor de prima spelende Tim de Jong erger kon voorkomen. Ook in de 51e minuut waren de gasten dichtbij de aansluitingstreffer maar nu stond doelman Veenboer een doelpunt van Yevghenny Marceli niet toe. Ajax moest duidelijk weer in zijn goede ritme geraken en de man die daarvoor ging zorgen was uitblinker Kenneth Misa Danso. Nadat hij eerst een lange solo onderbroken zag worden (strafschop ?) was het in de daarop volgende aanval wel raak toen opnieuw Berry van ’t Land een prima dieptebal gaf op Kenneth Misa Danso die hij vervolgens vakkundig afwerkte (3-0).

1718aja_ojc06

Lang kon Ajax niet genieten want in het open en meeslepende duel gaf Ajax opeens teveel ruimte weg in de achterste linie ( een beeld dat we in de 2e helft te vaak zagen) en zo kon OJC iets terug doen via Meeuwsen (3-1). Zou het dan toch nog spannend worden zeker omdat beide teams nu wel heel veel ruimte gingen weggeven en het verdedigende aspect verwaarloosd werd ? Dus was de vraag wie daar als eerste de tol voor ging betalen. Het zeer vermakelijke bekerduel werd nu af en toe ook wat grimmig, maar ondanks wat schoonheidsfoutjes floot de leidsman van heden middag prima en dus konden we ons opmaken voor het slotakkoord waar met name Ajax zich weer van zijn beste kant liet zien met o.a een gevaarlijke poging van Cerlio Cijntje in de 81e minuut. Via de bij vlagen onnavolgbare Bilal el Amrani gooide Ajax nog even alle remmen los. Zo ook in de 85e minuut toen na een werelds hakballetje (Bilal el Amrani) Stanley Akoy alleen op doelman Bart Tinus mocht aflopen en de 4-1 binnenschoot, maar ten onrechte werd hij teruggefloten na lichamelijk contact.

1718aja_ojc05

Ajax had inmiddels de deur achterin wat beter op slot gedaan en kon zich weer gaan focussen op het aanvallende gedeelte wat prima lukte. In de absolute slotminuten, toen Bilal el Amrani nog op de lat kopte bijvoorbeeld. Over negentig minuten uiterst boeiend bekervoetbal kunnen we kort zijn; Ajax werd de terechte winnaar tegen een tegenstander die met name zich in de tweede helft kranig verweerde. Zo konden we onze eerste overwinning tegen een hoger geplaatst team in de beker bijschrijven. Hopelijk krijgt het een vervolg aanstaande woensdag tegen Be Quick 1887 (aanvang 20.00 uur op De Toekomst).

Tot slot maak ik een diepe buiging voor de enorme passie van het gehele team, want ondanks een aantal absolute uitblinkers werd dit wel de overwinning van het gehele collectief. Jorg Smeets en je team chapeau … we hebben GENOTEN !!

Media:
– Klik hier voor een verslag op HAV
– Klik hier voor een verslag op
– Klik hier voor een verslag in het BD

Klik hier voor 140 extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Share