Valse start Ajax tegen Genemuiden … 1-2

Bilal el Amrani zette Ajax op voorsprong

Na weken van voorbereiden (met o.a. twee uitstekende resultaten in de KNVB-beker) stond er in deze eerste competitiewedstrijd in de Hoofdklasse B een interessant affiche op het programma tegen Genemuiden. Twee teams met veel aspiraties en dus was de vraag waar ze stonden.

Ajax_zat.am.-_SC_Genemuiden

wedstrijdbeleving van Marcel

De start was niet overtuigend van Ajax en Genemuiden nam direct het initiatief, maar in de 11e minuut kwam er abrupt een keerzijde in het wedstrijdbeeld toen een laconieke terugspeelbal werd opgepikt door Bilal el Amrani die het cadeau dankbaar uitpakte voor de 1-0. Het fysieke, tot dan toe rommelige duel kwam zo tot leven. Ajax ging duidelijk zijn steentje bijdragen, maar moest alert blijven bij de omschakeling van de groen-witte brigade zoals in de 17e minuut toen Anne van der Kolk (speler van Jong Ajax in 2005-2006) zijn schot gepakt zag worden door doelman Stephan Veenboer.

Tim de Jong stond weer in de basis

Al snel bleek dat beide teams elkaar veel gunden, want met name in verdedigend opzicht werden aan weerskanten enorm veel fouten gemaakt. Iets waar Ajax bijna van profiteerde in de 21e minuut, maar doelman Albert Flier kon erger voorkomen bij een inzet van Bilal el Amrani. Het duel bleef een onvoorspelbaar karakter hebben. Ajax voetbalde zich zo nu en dan uitstekend door de defensie van Genemuiden die kwetsbaar bleek. Na een half uur had Ajax de marge moeten vergroten toen Bilal el Amrani een niet te missen kopkans kreeg. Helaas faalde de maker van de enige goal tot dan toe.
1718aja_gen08Jack van Moerkerk

Twee minuten later interpreteerde scheidsrechter Timmer een aangeschoten handsbal als niet opzettelijk en zo ontsnapte Ajax aan een strafschop. Over de eerste 45 minuten gezien had Ajax een licht overwicht, moest het letten op de speldenprikken van Genemuiden maar vielen met name de vele slordigheden meer op dan het oogstrelende voetbal. Zou Ajax zich in de vingers hebben gesneden was de vraag na de eerste 45 minuten ?
Hoogstandje van Mike van ‘t Land

Het vervolg was namelijk meteen voor de bezoekers. Genemuiden nam nadrukkelijk het initiatief en drong Ajax naar achteren met als gevolg een prima mogelijkheid voor Frank Kuurman. Pas na ruim een kwartier was daar weer enig teken van leven van Ajax toen Jack van Moerkerk na een mooie aanval dreigend op doel schoot, maar het was al duidelijk dat Ajax te weinig bracht in het tweede gedeelte van dit levendige duel. Was het een bewuste keuze om meer naar achteren te leunen of dwong de tegenstander Ajax daartoe ? De gelijkmaker hing wel in de lucht en zo geschiedde in de 71e minuut toen een diagonaal schot van Omar Kavak in de verre hoek belandde (1-1). Waar Ajax in de eerste helft de tanden liet zien zo liet het zich in de tweede helft het kaas van het brood eten. Duels werden verloren en de grip op het duel was allang weg en daar wisten onze gasten wel raad mee, want de passie en bevlogenheid droop ervan af.
1718aja_gen05Zakaria el Biyar

De slotfase kwam in zicht en daar ging het helemaal mis. In de 76e minuut kreeg Ajax een terechte strafschop tegen toen de ongelukkig spelende Tim de Jong zijn tegenstander over het knietje legde. Omar Kavak scoorde beheerst 1-2, zijn tweede. Hiermee was de ellende nog niet verdwenen, want vijf minuten later moest invaller Cerilio Cijntje met direct rood van het veld nadat hij zijn tackle te laat had ingezet. Gek genoeg perste Ajax nog alle energie uit de tenen, maar dichterbij dan een vrije trap van Berry van ’t Land kwamen de Amsterdammers niet meer. Het mocht zelfs doelman Veenboer dankbaar zijn dat Joran Pot niet de 1-3 scoorde.
1718aja_gen06Lars Middelwijk is zijn tegenstander te snel af

Zo ging helaas de ouverture van dit seizoen verloren waar met name op basis van een overtuigende eerste helft meer in had gezeten. Het blijft echter wel een issue als het gaat om Ajax en kansen creëren en deze vervolgens ook te benutten. Vanmiddag werd eens te meer pijnlijk duidelijk dat duels anders door je tegenstander beslist gaan worden. Hopelijk trekt Jorg Smeets met zijn staf de juiste conclusies en wordt er keihard gewerkt in aanloop naar eerherstel en hopelijk de eerste punten volgend weekend in Staphorst.
1718aja_gen07
Coach Jorg Smeets zag zijn team niet winnen

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – GENEMUIDEN 1-2 (1-0)

Doelpunten:
1-0 Bilal el Amrani (11.)
1-1 Omar Kavak (72.)
1-2 Omar Kavak (77. pen.)
Scheidsrechter: dhr. L. Timmer
Toeschouwers: 250
Gele kaarten: Berry van ‘t Land, Stephan Veenboer en Lars Middelwijk (allen Ajax), Rick Doorn (Genemuiden)
Rode kaart: Cerillio Cijntje (Ajax)

Opstellingen
Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Tim de Jong, Lars Middelwijk, Mike van ‘t Land, Berry van ‘t Land, Zaccarya el Biyar (74. Cerillio Cijntje), Jack van Moerkerk (86. Stefano Seedorf), Stanley Akoy, Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso
Genemuiden: Albert Flier, Matthias Breman, Dirk Muis, Roelof de Jong, Robert Boes (90. Ramon Beens), Anne van der Kolk, Omar Kavak, Jacco Riemens, Rick Doorn (78. Erik Rotman), Frank Kuurman (61. Simon Eenkhoorn), Joran Pot

Media:
– KLik hier voor een verslag op de site van Genemuiden
– Klik hier voor een verslag op Genemuiden Actueel
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op De Stentor

Later meer.

Share