Knappe zege Ajax in Staphorst … 2-3

1718sta_aja01
Na de valse start van Ajax tegen Genemuiden stond het eerste uitduel op het programma. Ajax ging de degens kruizen met een “onbekende” tegenstander namelijk vv Staphorst. Het zijn voor zowel spelers als supporters de eerste kilometers buiten de Amsterdamse stadsgrenzen van de in totaal kleine 2500.

Wedstrijdbeleving van Marcel

1718sta_aja03

Op het werkelijk fantastische sportpark Het Noorderslag was voetballen vanmiddag absoluut geen straf. Het veld lag er als een biljartlaken bij en aan amusement vooraf geen gebrek. Zou het voetballende gedeelte net zo veel amusement opleveren ? De thuisclub dacht daar inderdaad wel zo over. Als een komeet denderde de formatie van trainer Jan Vlap uit de startblokken en zo werd Ajax al snel onder zware druk gezet. Binnen een tijdsbestek van zeven minuten had de thuisploeg al twee levensgrote kansen gehad via Martijn Brakke en Mike Reuvers (redding op de doellijn van Glenn v. Zoolingen) en ook Heine Uuldriks liet in de 11e minuut Ajax ontsnappen. Het eerste kwartier had Ajax dus met kunst en vliegwerk overleefd, maar daarna kwam het wel zelf geleidelijk aan voetballen toe. Al snel bleek zo dat de defensie van Staphorst bij die spaarzame uitvallen niet het beste gedeelte van het team was. Het eerste gevaar van Ajax kwam via Jack van Moerkerk die doelman Oosterhof testte waarna de rebound door Zakaria el Biyar net over werd geschoten. Niet veel later was het opeens wel raak na wederom een snelle aanval. Deze werd ingeleid door Zakaria el Biyar die in het zestienmetergebied de inkomende Berry van ’t Land zag staan. De captain schoot hard en hoog de 0-1 in de touwen.

1718sta_aja02

Ajax moest daarna alle zeilen bijzetten om de continue dreiging van de thuisploeg te keren, maar in de uitstekende momenten van omschakeling was het wel steeds dreigend. Zo ook in de 25e minuut toen Staphorst dacht dat scheidsrechter Wijma zou gaan fluiten voor een blessurebehandeling. Ajax voetbalde door en de bal kwam vervolgens terecht bij Stanley Akoy die zich vrij rommelde in het strafschopgebied. Met een zacht rollertje bracht hij (een tikkeltje geflatteerd) de 0-2 op het scorebord. Het rendement aan Amsterdamse zijde was zo optimaal verzorgd ook al had de thuisploeg grote delen van de eerste helft het initiatief en de druk op de kwetsbare, onrustige Ajax-defensie. Staphorst kon echter niet het juiste gaatje vinden om Ajax echt pijn te doen. Na driekwartier boeiend voetbal in een hoog tempo kon Ajax opgelucht terugkijken op een uitstekend verlopen eerste gedeelte waar het met wat geluk op de been bleef en optimaal profiteerde op de juiste momenten.

1718sta_aja04

Na rust zou het ongetwijfeld gaan stormen en dus moest die aansluitingstreffer zo lang mogelijk worden uitgesteld, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Wederom kwam de thuisclub fanatiek en gedreven voor de dag. Reinier Crediet was met zijn halve volley in de 50e minuut dicht bij de 1-2. De Ajax-defensie piepte en kraakte bij vlagen aan alle kanten waar Edwin Soenarto vanmiddag de absolute uitblinker was en waar de routine van Siver Abdulrahman en de geblesseerde Roy Deken node gemist werden. Toch moesten de Amsterdammers in de 59e minuut gaan vrezen toen een aangeschoten handsbal tot strafschop werd gebombardeerd. De uitstekend keepende Stephan Veenboer wist de inzet van Martijn Brakke te keren en ook de rebound was niet besteed aan Uuldriks. Het duel golfde op en neer.

1718sta_aja05

Ajax kreeg mogelijkheden via bijvoorbeeld weer Zakaria el Biyar die een veradelijk schot afleverde, maar het moest capituleren in de 62e minuut toen Mike Reuvers over het uitgestoken been van Lars Middelwijk viel na overigens een tackle op de bal. Ditmaal werd de penalty onberispelijk binnen geschoten door Heine Uuldriks (1-2) en Ajax moest nu opletten voor nog meer druk. Nadat het even later een ouderwetse scrimmage had overleefd was het in de daarop volgende tegenaanval wederom dodelijk effectief. Bilal el Amrani liet een harde pegel los op doelman Rene Oosterhof en net toen Kenneth Misa-Danso de rebound wilde binnenschieten werd hij van achteren gehaakt. Nu mocht Ajax een strafschop nemen die bijna vanzelfsprekend door Bilal el Amrani werd binnen geschoten 1-3.

1718sta_aja06

Ajax had weer wat lucht en met wat meer geluk en overzicht hadden de Amsterdammers het kunnen uitspelen, maar omdat de genadeklap uitbleef was er nog steeds hoop voor Staphorst. Die hoop werd bevestigd in de 74e minuut en omgezet in een doelpunt toen Heine Uuldriks eerder bij de bal was dan doelman Veenboer (2-3). Zo was de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd.

1718sta_aja07

De Ajacieden moesten de mouwen flink gaan opstropen voor het laatste kwartier. Door het aanstekelijk enthousiasme verloor Staphorst echter vaak het overzicht op de beslissende momenten en zo kon Ajax regelmatig ontsnappen en weer even ademhalen. In de slotfase, met heel veel blessuretijd, groeide doelman Veenboer uit tot de sta in de weg en hield zo Ajax in leven. De redding op de kopbal van kwelgeest Heine Uuldriks was zeker het vermelden waard. Met een enorme dosis wilskracht wist Ajax uiteindelijk de zwaar bevochten en eerste drie punten over de streep te trekken. We doen Staphorst echter tekort als we zouden zeggen dat de zege verdiend was. Desondanks en in de wetenschap dat volgend weekend alweer een uitduel op het programma staat (csv Apeldoorn) waren deze punten zeer welkom en zo kan Ajax rustig verder gaan bouwen. Met de mentaliteit zit het in ieder geval wel snor !

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

STAPHORST – AJAX 2-3 (0-2)

Doelpunten:
0-1 Berry van ‘t Land (19.)
0-2 Stanley Akoy (25.)
1-2 Heine Uuldriks (pen. 64.)
1-3 Bilal el Amrani (pen. 67.)
2-3 Heine Uuldriks (74.)

Scheidsrechter: dhr. R. Wijma
Toeschouwers: 600
Gele kaarten: Glenn van Zoolingen en Berry van ‘t Land (beiden Ajax)

Opstellingen
Staphorst: Rene Oosterhof, Frank van der Burg, Ewald Koster (66. Remon Kroes), Mark Veldmate, Lars Heuvelman (46.Reinier Crediet), Dennis Rosink, Rob Mijnheer, Mark Schra (73. William de Boer), Martijn Brakke, Heine Uuldriks, Mike Reuvers
Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Tim de Jong, Lars Middelwijk, Berry van ’t Land, Zakaria el Biyar (85. Ricardo Fransberg), Jack van Moerkerk, Stanley Akoy (70. Stefano Seedorf), Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso

Media:
– Klik hier voor het verslag van Staphorst
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor interview na afloop met o.a. trainer Jorg Smeets
– Klik hier voor een verslag van de Meppeler Courant.
– Klik hier voor een verslag in De Stentor.

Share