Ajax ten onder in beker tegen FC Utrecht … 0-6

1718aja_utr01

wedstrijdbeleving van Marcel

De vaste, trouwe lezers zijn gewend om mijn wedstrijdbeleving te lezen na een wedstrijd van onze Zaterdag 1. Zo ook nu, maar wel een klein beetje aangepast. Ik wil namelijk eerst wat dieper op het woord beleving ingaan. Een woord dat iets zegt over mijn enthousiasme voor het 1e zaterdagteam van Ajax. Juist dat heb ik in de aanloop naar dit historische duel gemist. Na de loting heerste er euforie over onze tegenstander uit de Domstad, want sinds de oprichting in 1983 heeft de amateurtak van Ajax nog nooit in competitie- of bekerverband tegen een grotere tegenstander gespeeld als op deze 20e september 2017. Stiekem werd er al gedroomd over het spelen in de Arena met hopelijk veel toeschouwers. Lang, heel lang duurde het voordat er nieuws naar buiten kwam over de locatie. Geweldig dat het dan toch de Arena werd hetgeen een mooie beloning is voor spelers, staf en een ieder met een Ajax (amateur)hart. Naarmate de wedstrijd echter dichterbij kwam ben ik vele illusies armer geworden. Het gevoel dat deze wedstrijd voor een hoop mensen meer een last was dan een lust haalde de glans van deze avond vooraf al weg. Goed, langs de kant is het moeilijk om te zien welke bergen de organisatie tegenkomt maar het kan echt ook gewoon anders. Hoe wil je namelijk zo’n duel vanuit de club benaderen denk ik dan ? Tot aan de wedstrijddag geen berichtje op welke officiële of niet officiële Ajax website of social media dan ook behalve op deze. Hoe wil je dan in hemelsnaam aandacht krijgen en reclame maken ? Onze gewaardeerde Amsterdamse televisiezender AT5 vond Swift tegen Vitesse dan ook interessanter (wat ik het sympathieke Swift absoluut gun), maar daar draaide de PR vooraf dan ook op volle toeren. Ik denk dat ik daarom ook namens de trouwe supporters spreek die teleurgesteld zijn in de benadering van de club naar onze geliefde Zaterdag 1 en dit anders voorgesteld hadden. Ik neem m’n petje af voor de medewerkers van onze website, die van FC Utrecht, De Telegraaf (stukje Glenn van Zoolingen) en Het Amsterdamsche Voetbal die dit duel wel op de juiste manier hebben benaderd. Jammer, of ben ik nu te idealistisch geweest ?

1718aja_utr02

De wedstrijd dan. Bij de aftrap bleek dat de publieke belangstelling best in orde was met een kleine 1500 toeschouwers die uiteraard “verzopen” tussen de lege, rode stoelen. Zo’n kleine 200 supporters van FC Utrecht hadden er ook zin in zo te horen dus we gingen ervoor zitten. Het was een geweldig gezicht om onze mannen de Arena te zien betreden !

1718aja_utr06

Ajax kreeg brutaal de eerste mogelijkheid in de 6e minuut toen Kenneth Misa-Danso zijn solo niet bekroond zag worden voor de goal. De eerste echte kans voor FC Utrecht in de 8e minuut was meteen raak na overigens een prima aanval (0-1 door Dessers). Het was voor de cupfighter het startsein om Ajax eens een flink lesje te leren in effectiviteit voor de goal, want ondanks dat de Amsterdammers regelmatig zich prima uit benarde situaties voetbalde werd bijna ieder foutje of nonchalant uitverdedigen afgestraft. Eerst mocht Stephan Veenboer nog Urby Emanuelson van scoren afhouden, maar daarna was de beer los. In een tijdsbestek van negen minuten scoorden de Domstedelingen maar liefst vier keer (weer Dessers, Ayoub, Görtler en Willock tilden de stand naar 0-5). Daarbij moet wel worden vermeld dat de doelpunten van absoluut eredivisie-niveau waren.

1718aja_utr03

Zo kreeg Ajax al in die eerste helft een pijnlijke oorwassing. Met name het verdedigende hart van de defensie zag er bij vlagen zeer onrustig uit. Ajax mocht zo nu en dan speldenprikjes uitdelen maar logischerwijs deelden de profs de lakens uit en bepaalde tot hoever Ajax mocht komen. Toch waren vlak voor rust een vrije trap van Berry van ’t Land en een kans voor Stanley Akoy weer kleine lichtpuntjes in een voor de rest pijnlijk eerste bedrijf. De ruststand werd uiteindelijk bepaald door Zakaria Labyad die in de rebound, na een prima redding van Veenboer, alsnog raak kopte (0-6). Ajax moest duidelijk even bijkomen. In de omschakelmomenten van de bezoekers lag het tempo toch wel een stuk hoger dan dat we gewend zijn op zaterdagmiddag, maar onze mannen hadden zich hoe dan ook kranig geweerd.

1718aja_utr04

Na rust, toen Siver Abdulrahman het veld betrad voor Tim de Jong, kwam er wat meer rust en defensieve zekerheid terug in het team. Het niveau van de wedstrijd daalde echter wel zienderogen. Al snel bleek dat FC Utrecht het allemaal niet meer zo nauw nam. Het speelde duidelijk een versnelling lager en dus bleef Ajax relatief een stuk makkelijker op de been dan in die eerste helft. Desondanks kreeg Ajax nog steeds niet echt een poot aan de grond. Het veldspel zag er zeker niet verkeerd uit, maar zonder onze mannen tekort te willen doen lag dat ook voor een groot deel aan de bezoekers die slordiger en onnauwkeurig werden. Doelpunten vielen er dan ook niet meer, maar geen Ajax-supporter die dat erg vond. Zo bleef de schade verder beperkt. Het bekeravontuur eindigt hiermee in de eerste ronde en de felicitaties gaan naar Utrecht.

1718aja_utr05

Na mijn kritische noot in het begin (uit liefde geschreven voor de amateurtak van Ajax) hebben denk ik alle supporters en spelers genoten van deze mooie historische avond. De mannen hebben hun huid duur verkocht, waar mogelijk voetballend de oplossingen proberen te vinden zoals het hoort bij Ajax en konden zo met een opgeheven hoofd de prachtige Arena verlaten.

Klik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – FC UTRECHT 0-6 (0-6)

0-1 Cyriel Dessers (9.)
0-2 Cyriel Dessers (23.)
0-3 Yassin Ayoub (25.)
0-4 Lucas Görtler (30.)
0-5 Matty Willock (32.)
0-6 Zakaria Labyad (45.)

Scheidsrechter: Dhr. R. Martens
Toeschouwers: 1500

Opstelling Ajax:
Stephan Veenboer; Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Tim de Jong (46. Siver Abdulrahmann), Rience Schurman; Berry van ‘t Land, Jack van Moerkerk (77. Stefano Seedorf), Stanley Akoy (72. Maurice Renger); Zakaria el Biyar, Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Dario Dumic, Edson Braafheid (46. Willem Janssen), Robin van der Meer; Urby Emanuelson, Matty Willock, Yassin Ayoub, Zakaria Labyad (74. Bilal Ould-Chikh); Lukas Gӧrtler, Cyriel Dessers (46. Rico Strieder).

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een sfeerverslag.
– Klik hier voor een verslag van HAV.
– Klik hier voor een verslag en foto’s op de website van FC Utrecht.
– Klik hier voor een verslag op www.ajax.nl
– Klik hier voor een verslag en radiofragmenten van RTV-U.

ps: Hierbij feliciteren wij onze stadgenoot AVV SWIFT en (onze ex-) trainer Bart Logchies met de enorme bekerstunt tegen Vitesse !

Share