Vroeg tegendoelpunt nekt Ajax in Putten

1718sdc_aja01Bilal el Amrani kwam vandaag niet tot scoren

Trainer Jorg Smeets moest voorafgaande aan deze traditioneel lastige uitwedstrijd zijn elftal in verdedigend opzicht enigszins aanpassen. De blessure van routinier Siver Abdulrahman na het duel met HZVV bleek namelijk ernstiger dan verwacht (hersenschudding en gebroken neus). Daarom bracht hij Rience Schurman en was er een plekje voor Mike van ’t Land ten koste van Zakaria el Biyar.

Wedstrijdbeleving: Marcel

De wedstrijd begon slecht voor Ajax, want na ruim vijf minuten spelen mocht de thuisploeg (net buiten het strafschopgebied) een vrije trap nemen. Deze werd voor de goal geslingerd door Abdelmoumin Cherkaoui waar oud-prof Sander Duits de bal ongehinderd en al vallend mocht binnen koppen (1-0). Vanaf dit moment mocht Ajax laten zien of het over een sterke ruggengraat beschikte en zich zo kon terugknokken in de wedstrijd. Dit bleek aanvankelijk wel. Een paar minuten later was het Lars Middelwijk die de bal perfect voorgaf op Bilal el Amrani die zo een niet te missen kopkans kreeg. Een ieder met een Ajax-hart veerde al op voor de gelijkmaker, maar doelman Hoogewoning kreeg op het laatste moment (zonder dat hij het zelf wist) de bal op zijn been waardoor de 1-0 bleef staan.

1718sdc_aja02Stephan Veenboer moest een keer capituleren

Ajax bepaalde weliswaar het wedstrijdbeeld, maar moest ondertussen alert blijven bij de snelle uitbraken van de thuisclub en bij de vele dode spelmomenten die voor de Amsterdamse goal voor een hoop onrust zorgden. Toch volgde in de 21e minuut wederom een unieke kans op de gelijkmaker toen Stanley Akoy de bal van Bilal el Amrani meteen op zijn slof nam. Andermaal stond doelman Manuel Hoogewoning de gelijkmaker in de weg met een uitmuntende safe. Ajax had zijn zaakjes voetballend aardig onder controle en het afwachtende SDC mocht Bilal el Amrani in de 28e minuut dankbaar zijn dat hij op vijf meter voor de goal over de bal heen maaide terwijl een intikkertje voor de hand lag. Zo was het dus Ajax dat de kansen kreeg, maar het taaie SDC Putten dat met soms kunst en vliegwerk voor de rust op de been bleef.

1718sdc_aja03Lars Middelwijk ontwijkt een tacle

Na rust bracht Ajax Zakaria el Biyar voor Lars Middelwijk. Hij bleef in de kleedkamer nadat hij in de eerste helft ontsnapte aan misschien wel een rode kaart. De intenties werden zo nog duidelijker. Ajax moest en ging nog nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Maar naarmate de tweede helft vorderde werd ook duidelijk dat Ajax de weg naar het doel steeds moeilijker begon te vinden ondanks het veelvuldige balbezit. Wat de Amsterdammers ook probeerden, het begon steeds meer te lijken op die welbekende hond die wel blafte maar nooit beet.

1718sdc_aja05Glenn van Zoolingen in duel met Rick Degenaar

In de stromende regen zagen we pas in de 73e minuut (!) weer iets wat op dreiging leek. Alleen het waren niet de Ajacieden (vanmiddag gehuld in een allegaartje van thuis- en uittenue), maar de Puttenaren die via Joost Heerschap en Abelmounin Cherkaoui dreigend voor doelman Stephan Veenboer verschenen. Ajax mocht bij de laatste overigens niet klagen, want Cherkaoui schoot van dichtbij op de lat (na goed voorbereidend werk van Rick Degenaar).

1718sdc_aja06Stanley Akoy laat Rick Degenaar achter zich

Zo mocht Ajax nog blijven hopen op minimaal een punt. Op de klok tikte ondertussen de resterende speeltijd snel weg en het aanvalsspel van de Amsterdammers begon er steeds onrustiger uit te zien. Voeg daarbij dat als Ajax eenmaal een gaatje had gevonden er vaak weer ergens een uitgestoken been was waar de bal dan tegen aankwam en dan weet je wat voor een middag het gaat worden. Voorbeeld hiervan was tien minuten voor tijd toen Bilal el Amrani zijn inzet gekeerd zag op de doellijn door Martijn Duits. Nee, aan de intenties lag het zeker niet die waren dik in orde bij Ajax. Het zag er alleen vaak wat te geforceerd uit en het had niet een speler in de gelederen vandaag die met een geniale actie de hechte en goed georganiseerde vesting van SDC kon opensplijten. Het was een soort van “mission impossible” geworden voor Ajax. Zelfs een ouderwetse scrimmage in de 86e minuut, met uiteindelijk een schot van Berry van ’t Land, was niet besteed aan de rood-witten.

1718sdc_aja04Mike van ‘t Land stond in de basis

Op deze manier kreeg de gastheer waar het op gehoopt had. Een vroege voorsprong om zo Ajax vanuit een hechte defensie te bestoken met razendsnelle en verzorgde uitbraken. Ook dat is een kwaliteit. Het frustreerde Ajax naarmate de tijd verstreek en als het dan ook gewoon niet even meezit dan is de optelsom simpel gemaakt. Het was gewoon niet onze middag.

Zo liep Ajax wederom tegen een blauwwit oog aan in Putten en herhaalde de geschiedenis zich denkende aan het verleden op de Putter Eng. Hopelijk zat er alleen vanmiddag wat zand in de motor en is Ajax volgend weekend wel weer scherp voor de goal in de thuiswedstrijd tegen AZSV.

SDC Putten – Ajax 1-0 (1-0)
Doelpunt: 6. Sander Duits 1-0
Scheidsrechter: dhr. M. Oosting
Toeschouwers: 550
Gele kaarten: Martijn Duits (SDC Puuten), Lars Middelwijk (Ajax)
Opstelling SDC Putten: Manuel Hoogewoning, Thomas Amende, Sander Duits (67. Jefta van den Broek), Kees Pluim, Rick Degenaar (82. Mike Helsdingen), Jerry Geurtsen, Rick van den Brink, Wouter de Bruin, Joost Heerschop (80. Max Degenaar), Martijn Duits , Abdelmounim Cherkaoui
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Lars Middelwijk (46. Zakaria el Biyar), Rience Schurman, Edwin Soenarto, Stanley Akoy (78. Bobby Bosma), Berry van ‘t Land, Mike van ‘t Land, Jack van Moerkerk, Glenn van Zoolingen, Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslag in De Stentor.
– Klik hier voor een verslag uit De Puttenaer.

Later meer.

Share