Sterk Ajax verspeelt in slotfase zege in Rijssen

Opnieuw stond er voor Ajax een soort van examen op het programma. Dat de Amsterdammers wekelijks leuk en aantrekkelijk voetbal laten zien is inmiddels duidelijk, maar kon Ajax een absoluut topduel ook eens winnend afsluiten ? Of waren we misschien toch het meest benieuwd of negentig minuten lang de focus kon worden vastgehouden ? Een issue waar nog wel eens een steekje in wordt nagelaten. De antwoorden volgen in mijn belevingsverslag.

wedstrijdbeleving van Marcel

Ajax, dat koos voor Maurice Renger hangend op rechts ten koste van Zakaria el Biyar, begon net als de thuisclub voorzichtig. De belangen waren kennelijk groot voor beide teams. Excelsior ’31 kon de 1e periodetitel binnenhalen en voor Ajax was het belang ook duidelijk; bijblijven en het gat niet groter laten worden met de koploper. Beide teams waren in de aanvangsfase daardoor nog wat verlamd, maar al snel was het Ajax dat het initiatief nam en langzaam het spel naar zich toetrok. Uiterst zorgvuldig en met volle concentratie gingen de mannen van Jorg Smeets te werk en de allereerste serieuze kans in de 14e minuut was meteen raak. Stanley Akoy, die vanaf het middenveld zelf de aanval opzette, ging de combinatie aan met Jack van Moerkerk die de bal terug gaf aan Akoy die vervolgens Melvin Koetsier kansloos liet met een bekeken schuiver (0-1).

De thuisclub, gesteund door de volle tribunes met veel spandoeken op het fantastische complex, kreeg ondertussen geen grip op Ajax. Een aderlating was ook dat Niek Davina al snel het veld moest verlaten met een blessure en dus liep het toch even anders voor de Rijssenaren. Het duel kenmerkte zich nog door de weinige doelgerichte kansen, maar had wel in Ajax een team dat met overtuiging voetbalde en regelmatig uitstekende aanvallen liet zien. Dit in tegenstelling tot de koploper. Zij waren naarstig op zoek naar middelen om het duel te doen kantelen. Een mooier compliment kon Ajax niet krijgen. De onmacht van Excelsior ’31 werd geïllustreerd door een aantal kleine overtredingen om zo irritaties bij Ajax uit te lokken. De overtreding die aanvoerder Amanuel Isa maakte op Bilal el Amrani (ging op zijn hand staan) was daar een mooi voorbeeld van en had met rood bestraft moeten worden. Ajax verblikte of verbloosde echter niet en het had via o.a Maurice Renger (schot zijnet), Bilal el Amrani (schot op de keeper) en vervolgens de rebound van Akoy (maar net naast) ruimer afstand moeten nemen. Pas tegen het rustsignaal aan kreeg Ajax het wat lastiger. Mede gesteund door het fanatieke publiek werd probeerde Excelsior ’31 wat te forceren en iedere onaangename aangelegenheid werd aangegrepen om scheidsrechter Wijma te bespelen. Ajax haalde desondanks ongeschonden de rust waar het met iets meer geluk een riantere voorsprong had verkregen.

Na rust kon je wachten op een antwoord van de thuisclub en die kwam er ook. De eerste tien minuten stond Ajax redelijk onder druk maar tot hele grote kansen leidde dit niet. Het kon opgelucht ademhalen en langzaam kwam het weer terug in de wedstrijd en werd daarbij natuurlijk geholpen door die fantastische uitbraak in de 57e minuut toen wederom uitblinker Stanley Akoy het overzicht behield en de prima spelende Maurice Renger bediende. De routinier kon simpel de 0-2 kon binnen schuiven. De hoop die Excelsior ’31 had werd meteen de grond ingeboord en Ajax leek alles onder controle te hebben.

Na ruim een kwartier spelen stond heel Rijssen in vuur en vlam toen Lars Middelwijk volgens de roodwitte aanhang een overtreding gemaakt zou hebben binnen het zestienmetergebied, maar de stoicijnse scheidsrechter Wijma wuifde dit geval weg. Zo belandde de wedstrijd in een fase dat het even geen vis noch vlees was, maar daar had Ajax in de persoon van Stanley Akoy in de 76e minuut verandering in kunnen aanbrengen. Zijn indrukwekkende solo langs drie man eindigde op de vuisten van doelman Koetsier. Het einde kwam in zicht en het tot dan aan toe volwassen spelende Ajax had ondanks dreigende speldenprikken van Excelsior ’31, zo leek het althans, niets te vrezen. Totdat in de 84e minuut Amanuel Isa hoger sprong dan de Ajax-defensie en de corner onberispelijk binnenkopte (1-2). Opeens was het weer vrouwen en kinderen eerst en sloeg de paniek toe bij Ajax. Het was doelman Stephan Veenboer die in de 87e minuut Ajax overeind hield met een katachtige reflex (schot Niek Averesch), maar dat de Amsterdammers moesten vrezen voor erger was wel duidelijk geworden.

Ajax leek toch tot diep in blessuretijd de welverdiende overwinning binnen te gaan halen, want daar waren vriend en vijand het wel over eens. Maar helaas … opnieuw bezweek de Ajax-defensie weer eens in de slotfase toen Glenn van Zoolingen ongelukkig een bal transformeerde tot een voorzet die Hielke Penterman simpel kon binnentikken (2-2). De ontzetting was groot bij Ajax en de vreugde bij de thuisclub kende geen grenzen. De periodetitel was binnen, maar vooral een verdiende nederlaag was voorkomen. Ajax was de schlemiel waar het in grote delen van deze wedstrijd een enorme positieve indruk had achtergelaten en bij vlagen voetbalde als een ware titelkandidaat. Als de zure appel is doorgeslikt mag deze wedstrijd als leidraad gelden voor hopelijk nog een mooi verder verloop van het seizoen, want dat Ajax een team is waar rekening mee gehouden moet worden na deze middag is overduidelijk bevestigd !

EXCELSIOR ’31 – AJAX 2-2 (0-1)
Doelpunten: 14. Stanley Akoy 0-1, 57. Maurice Renger 0-2, 84. Amanuel Isa 1-2, 90+ Hielke Penterman 2-2
Scheidsrechter: dhr. R. Wijma
Toeschouwers: 550
Gele kaarten: Amanuel Isa, Boy Boeloerditi (beiden Excelsior ’31) en Jackman Moerkerk (Ajax)
Opstelling Excelsior ’31: Melvin Koetsier, Simon Baysoy, Tom Brummelhuis, Niek Averesch, Mirko Zwiers, Niek Davina (29. Stijn Beverdam), Amanuel Isa , Alfaro Vlijter (74. Oguzhan Sahin), Boy Boeloerditi , Hielke Penterman, Hakim Ezafzafi
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Tim de Jong, Lars Middelwijk, Edwin Soenarto (Jake Wollgarten), Stanley Akoy (80. Mike van’t Land), Berry van ‘t Land, Jack van Moerkerk , Maurice Renger (85. Ricardo Fransberg), Glenn van Zoolingen, Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor het verslag en foto’s van Excelsior ’31.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een zeer fraaie foto’s van Jan Sanderman van Excelsior ’31.

Foto’s: Marcel

Share