DFS is Ajax te machtig … 1-4 !

Voor de derde maal dit seizoen stond er (na Genemuiden en Berkum, beide wedstrijden met 1-2 als uitslag) een wedstrijd op het programma die gerust het predicaat topper mocht meekrijgen. Het was aanhaken of genoegen nemen met een rol in de subtop. Althans, dat was vooraf het credo.

wedstrijdbeleving van Marcel

Op een guur en kletsnat sportpark De Toekomst moest Ajax, noodgedwongen, een aantal wijzigingen in zijn opstelling aanbrengen. Zo mochten Cedric Main en Soeremly te Vrede vanaf aanvang debuteren in de hoofdmacht. De start van Ajax was er gerust één in de categorie dramatisch. Binnen 9 minuten stond er al een achterstand op het scorebord van 0-2. Allereerst mocht Luciën Dors (al dan niet in buitenspelpositie) er vandoor gaan. Enigszins licht gehinderd door doelman Stephan Veenboer verdween de bal rakelings naast, maar de inconsequente scheidsrechter van hedenmiddag zag plots een overtreding in de actie van Veenboer en wees pardoes naar de stip. Rutger Worm maakte dankbaar gebruik van dit cadeautje (0-1). Hierna werd Ajax door DFS verder omver gelopen. Met fris en overtuigend voetbal kreeg Ajax geen poot aan de grond in die openingsfase. In de 8e minuut werd praten van Berry van ’t Land bestraft (mag dat niet meer als aanvoerder ?) en de vrije trap die volgde werd van dichtbij binnengetikt door andermaal Rutger Worm (0-2). Ajax stond erbij en keek ernaar. Niet eerder dit seizoen werd het zo overlopen en het was bij vlagen bijna gênant om te zien hoe kinderlijk eenvoudig DFS zijn gang kon gaan. Pas na 20 minuten spelen toonde Ajax een teken van herstel die zowaar meteen werd omgezet in de aansluitingstreffer bij de eerste doelpoging. De vrije trap die Ajax kreeg werd bij de tweede paal op de pantoffel genomen door Berry van ’t Land voor de 1-2. Gloorde er dan toch weer hoop voor Ajax ?

Ajax kwam wel wat beter in de wedstrijd, maar de ploeg uit Opheusden had nog steeds alle touwtjes in zijn handen. Aldus was het niet zo verwonderlijk dat het in de 28e minuut dicht bij een derde doelpunt was. Luciën Dors transformeerde met een hakbal de voorzet die hij ontving bijna tot de 1-3. Na ruim een half uur spelen zagen we weer enige dreiging van het tot dan aan toe teleurstellende Ajax. Het was Stanley Akoy die met een individuele actie de lat raakte. Het niet goed spelende, maar wel strijdende Ajax kreeg toch in de 37e minuut weer een staaltje van effectiviteit en doelgerichtheid te zien van onze gasten. Een vloeiende, snelle aanval werd wederom omgezet tot een doelpunt van Rutger Worm (1-3). De hoop die Ajax had op een comeback voor rust werd hiermee teniet gedaan en zo konden in de kleedkamer de wonden worden gelikt.

Het rommelige duel, dat continu als een flipperkast op en neer ging voor rust, behield ook na de thee deze kenmerken en zo bleef het amusement gewaarborgd zonder dat het etiket goed voetbal erop werd geplakt. Ajax leek misschien optisch wat beter te voetballen in de tweede helft (met name de acties van debutant Cedric Main bleven alleraardigst), maar effectief was het nog allerminst. DFS leunde wat meer naar achteren en was bij uitvallen wel meteen dreigend. Zo ook in de 53e minuut toen Thijs Hendriks de paal raakte. Met invaller Lars Middelwijk in de gelederen zette Ajax nog maar weer eens aan, maar de absolute overtuiging zat er eigenlijk de gehele middag niet in. Voorin had Ajax te weinig stootkracht om het de defensie van DFS echt lastig te maken en zo had doelman Veeneman relatief een rustige middag. Het onsamenhangende karakter van dit duel werd ook mede in stand gehouden door de arbitrage die zorgde ervoor dat er nauwelijks genoten kon worden.

Pas in de slotfase werd het weer enigszins leuk, omdat Ajax dicht bij de 2-3 was in de 83e minuut. Het schot van Lars Middelwijk werd gepareerd door doelman Veeneman waarna de rebound bijna niet te missen was voor Berry van ’t Land, maar zijn kopbal verdween toch over het doel. Dan zul je altijd zien dat je niet veel later de rekening gepresenteerd krijgt. Waar anders misschien nog een knallend slotakkoord te verwachten was werd deze illusie in de 86e minuut de grond ingeboord. Na een doorkopbal stond Thijs Hendriks opeens geheel vrij en mocht snoeihard uithalen voor de 1-4 binnen. Nee, voor Ajax zal de 18 November 2017 niet met sierletters worden bijgeschreven in de geschiedenisboeken. Voor de trainersstaf een leuk klusje om deze off-day maar eens te analyseren, want dat Ajax veel en veel beter kan dan de uitvoering op deze middag is bij een ieder wel duidelijk. Door deze verdiende en terechte zege nestelt DFS zich op één punt van de twee koplopers (Genemuiden en Excelsior’31) en volgt Ajax op plek vijf met vier punten achterstand. Ajax kan volgende week weer aan de bak uit tegen Sparta Nijkerk. We hopen dan op een passend voetballend antwoord van onze roodwitte manschappen.

AJAX – DFS 1-4 (1-3)
Doelpunten: 4. Rutger Worm 0-1 (pen.), 9. Rutger Worm 0-2, 22. Berry van ‘t Land 1-2, 37. Rutger Worm 1-3, 86. Thijs Hendriks 1-4
Scheidsrechter: dhr. M. Paarhuis
Toeschouwers: 150
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Tim de Jong, Maurice Renger (69. Lars Middelwijk), Soeremly te Vrede, Cedric Main, Berry van’t Land, Jack van Moerkerk (82. Mike van ‘t Land), Bilal el Amrani, Stanley Akoy
Opstelling DFS: Peter Veeneman, Corné Davelaar, Rick van Walsem, Tim Sanders, Jim van Alst, Arjan Goorman, Marc Harlaux, Thijs Hendriks (87. Melvin van Osenbruggen), Rutger Worm (75. Lorenzo Davids), Luciën Dors (87. Alex Scheffer), Noë Bokila

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op HAV.

Foto’s: Gerco

Share