Blessuretijd nekt Ajax in Nijkerk

Voorafgaand aan dit duel waren we vooral benieuwd hoe Ajax de gevoelige tik, die het vorige weekend tegen DFS opliep, verwerkt had. Twee weken geleden was alles tot de blessuretijd in Rijssen bij Excelsior ’31 koek en ei en kon Ajax zelfs een greep doen naar de koppositie. De late gelijkmaker aldaar en die pijnlijke afstraffing van vorige week maakten Ajax echter weer een subtopper. Hoe verging het in Nijkerk ?

wedstrijdbeleving van Marcel

De start in Nijkerk, met verassend genoeg Roy Deken in de gelederen bij Ajax, was er nu niet bepaald één die ons lang zal bijblijven. Stroperig kwamen beide teams op gang waar met name Sparta Nijkerk iets meer het initiatief nam. Dit betaalde zich uit in de eerste kans voor Jean-Willy Mapinga. Ajax, dat zoals bijna gebruikelijk heel geduldig iedere aanval opbouwde, nam het geduldige soms wel iets te letterlijk. Er kwam maar geen vaart in het spel en als het dan enigszins dreigend leek te worden dan werd er geen eindstation gevonden. Daarentegen zag het er bij de thuisclub allemaal wat sneller en directer uit en dus dreigender. Met name omdat de bal zo snel mogelijk naar voren werd geschoten waar dan een aantal rappe spelers voor het vervolg zorgde. Pas in de 32e minuut zagen we weer een serieuze kans voor de thuisclub, maar op de doellijn werd er door de Ajax-defensie redding gebracht nadat doelman Veenboer gepasseerd was.

Het was niet meer dan logisch dat Sparta Nijkerk in de 40e minuut op voorsprong kwam. Gewoon simpelweg omdat de oranjehemden iets meer dreiging in hun spel hadden en Ajax, behalve af en toe in de dribbels van Kenneth Misa Danso, voorin echt te weinig stootkracht had. De goal op naam kwam van Rick Knoop kon ook zomaar op het conto geschreven worden van Glenn van Zoolingen die de bal dusdanig van richting veranderde dat doelman Stephan Veenboer kansloos was. Ajax moest nu eindelijk eens kleur bekennen, want ondanks dat het veldspel er af en toe er best aardig uitzag kunnen we nu niet zeggen dat de Amsterdammers op de deur hadden geklopt van de doelman van Sparta Nijkerk, Brian Willemse, die zo nog onbeschreven bleef in dit verslag.

Na de pauze een geheel ander Ajax. Het zag er allemaal wat gretiger uit en dat liet Kenneth Misa Danso al in de 48e minuut zien. Het was het startsein van Ajax om eens flink uit te pakken, want in een tijdsbestek van drie minuten waren wederom Kenneth Misa Danso en Stanley Akoy (na overigens een prachtig hakballetje van Bilal el Amrani) dicht bij de gelijkmaker. Invaller Cedric Main kon in de 60e minuut historie schrijven nadat hij bij zijn eerste balcontact de gelijkmaker op zijn schoen had. Doelman Willemse voorkwam dit voor de thuisclub. Het gaf eens te meer aan dat er maar één team bezig was om het publiek te amuseren, want Sparta beperkte zich in de tweede helft echter alleen maar tot anticiperen en op lange ballen naar voren schieten om zo Ajax te verrassen. Onze mannen lieten bij vlagen weer zien waarom het zo sterk begonnen was aan de competitie, maar andermaal liet het geluk Ajax in de steek of heeft het misschien toch nog steeds geen echte goalgetter in de gelederen ? In de 69eminuut was het weer dicht bij de gelijkmaker. Ditmaal door een vrije trap die door Stanley Akoy op de vuisten van Willemse werd geschoten. Tien minuten later mochten we zowaar Sparta Nijkerk weer betrappen op een hele goede mogelijkheid. Het was Ali Alkan die de uitgegleden doelman Veenboer niet kon passeren, maar wel huizenhoog overschoot. Uiteindelijk kreeg Ajax loon naar werken in de 84e minuut toen Soeremly te Vrede vanaf zo’n twintig meter plots uithaalde. Doelman Willemse was kennelijk verrast en stond aan de grond genageld bij de fraaie gelijkmaker (1-1).

Ajax wilde meer en dat viel te prijzen, maar het tot dan aan toe in de tweede helft tamme Sparta Nijkerk rook zijn kansen in de omschakeling en dus moest Ajax opeens ook weer alle zeilen bijzetten. Zo werd de slotfase boeiender dan verwacht. Ajax kreeg in de 90e minuut de eerste waarschuwing toen Mapinga een niet te missen kans kreeg nadat Jorrit Fiegen de bal keurig voorgaf. Misschien hadden de Amsterdammers iets meer nadruk moeten leggen op het verdedigende aspect en het zwaar bevochten punt moeten koesteren, want andermaal kregen de Amsterdammers kei en keihard de onverdiende deksel op de neus in de 94e minuut toen wederom Mapinga de bal strak voorgaf. De bijna op de doelijn staande Edwin Soenarto kon die bal niet meer kon ontwijken en toucheerde deze ongelukkig voor de 2-1. De druiven waren niet zuur, nee ze waren niet te vreten zo onverteerbaar voelde deze deceptie die Ajax op basis van een zeer verdienstelijke tweede helft niet verdiende.

Na de linkse directe van DFS kwam er nu ook nog eens een uppercut overheen en is Ajax als een geslagen boxer even k.o.

SPARTA NIJKERK – AJAX 2-1 (1-0)
Doelpunten: 41. Rick Knoop 1-0, 84. Soeremly te Vrede 1-1, 90+3. Edwin Soenarto (e.d.) 2-1
Scheidsrechter: F.E. ter Brake
Toeschouwers: 700
Opstelling Sparta Nijkerk: Brian Willemse, Mark Groenewoudt, Mohammed al Haydar, Dennis van der Wal, Brian Bawuah (82. Jorrit Fiegen), Rick Knoop, Jesse Buitenhuis, Donny van der Wal, Rafael Boer, Junior Albertus (77. Ali Alkan), Jean-Willy Mapinga
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Roy Deken (60. Ricardo Fransberg), Soeremly te Vrede, Mike van ‘t Land, Maurice Renger (79. Cedric Main), Berry van ‘t Land, Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso (71. Lars Middelwijk)

MEDIA:
– Klik hier voor een samenvatting.

Share