Schamel puntje Ajax tegen NSC Nijkerk … 2-2

Op deze gure en grijze december middag moest Ajax maar gaan zorgen voor de nodige zonnestralen. Dit is inmiddels dringend nodig nu de Amsterdammers na een prima start van de competitie langzaam op de ranglijst aan het wegzakken zijn. Zou de kleinere broer van Sparta Nijkerk, die Ajax vorige week zo’n dreun verkocht in blessuretijd, het juiste medicijn zijn ?

wedstrijdbeleving van Marcel

Onder het toeziend oog van onze herstellende huisfotograaf Rob begon Ajax inderdaad met de nodige overtuiging. De eerste serieuze doelpoging vond plaats in de 7e minuut toen de vrije trap van Maurice Renger maar net naast het doel belandde. Tot ongeveer een kwartier spelen leek er niets aan de hand. Ajax nam het initiatief en legde zo nu en dan fraaie aanvallen op de mat, maar dat veranderde toen Nico van den Brom keurig een haarscherpe voorzet van dichtbij van Yordi Grovenstein transformeerde tot 0-1. De laagvlieger uit Nijkerk was nog niet eerder zo dreigend in de buurt geweest van doelman Veenboer en zette hiermee het wedstrijdbeeld volledig op zijn kop. Opnieuw moest Ajax een tegenslag incasseren, maar de resterende tijd moest voldoende perspectief bieden.

Wie Ajax daarna (tussen de 15e en de 40e minuut) aan het werk zag vroeg zich hardop af wat er aan de hand was. De bezoekers uit Nijkerk gebruikten de voorsprong om brutaal van zich af te bijten en werden daarbij ook in het zadel geholpen door het te voorspelbare karakter (lees: voetbal) wat de Amsterdammers lieten zien. Waar NSC in zijn aanvallen veel directer en dus sneller was koos men bij Ajax er af en toe voor om overdreven goed op te bouwen in een te laag tempo waardoor NSC continu de organisatie op tijd kon herstellen. Het was een fase dat Ajax worstelde met zichzelf en NSC vond het allemaal prima. Pas in de laatste vijf minuten zagen we langzaam Ajax herrijzen uit het dalletje dit werd ingeleid in de 40e minuut door de kopbal van Bilal el Amrani die doelman Ranzijn naast tikte. Niet veel later zagen we nog een halve volley van Maurice Renger die op de lat uiteen spatte. Kortom, de voortekenen voor een meer bevlogen tweede helft waren in aantocht.

Na rust hield Ajax woord en inderdaad ook het tempo ging omhoog. Met veel meer directer voetbal begon NSC steeds meer achter de feiten aan te lopen. Zo ook in de 49e minuut toen Kenneth Misa-Danso ineens voorgaf en Bilal el Amrani alleen nog maar tegen de bal aan hoefde te lopen voor de 1-1. Dit nadat even daarvoor Berry van ’t Land met een vrije trap het eerste signaal van dreiging had afgegeven. Ajax bleef driftig op zoek naar meer en dat kreeg het ook. Roy Deken speelde Bilal el Amrani vrij die met een fraaie actie de bal in de verre hoek deed belanden voor de 2-1 voorsprong. Zo waren binnen een kwartier de rollen omgedraaid. Hoopvol was het spel van Ajax na rust, maar kon het de score uitbouwen en eindelijk weer eens een driepunter binnenhalen ? Gek genoeg kreeg je langs het veld nog steeds niet echt het gevoel dat het wel snor zat. Misschien was het vertrouwen nog te broos en was Ajax daarom eigenlijk nog te onrustig, te onzeker ook en de regelmatig inconsequente beslissingen van de arbitrage bevorderde ook niet bepaald het ritme.

Het duel verliep, op een paar hobbels na, dus tot de 79e minuut prima voor Ajax. Toen legde een andermaal wat vrijgevige vrije trap voor NSC de basis voor de gelijkmaker die er lange tijd niet in zat. Het was Darryl Bobson die de bal panklaar legde op het hoofd van Jonas Katshima die boven iedereen uitsprong en zo de 2-2 binnenkopte. Wederom moest Ajax gaan dealen met een forse teleurstelling. Kon het opnieuw de rug rechten voor de eindsprint in deze wedstrijd ? Daar zag het na gelijkmaker even niet naar uit. Zeker niet toen Edwin Soenarto ongelukkig de bal op zijn voeten kreeg en bijna zijn eigen doelman verastte nadat Yannick Cornelisz de bal hard had ingebracht. Toch had Ajax in het levendige slotstuk de wedstrijd MOETEN beslissen. Bewust met hoofdletters geschreven, want oog in oog met doelman Ranzijn schoof Kenneth Misa-Danso de bal naast het doel en zag daarbij ook de vrijstaande Bilal el Amrani over het hoofd. Verder dan deze ultieme poging op 3-2 kwam Ajax niet meer ondanks dat in de slotfase zelfs Siver Abdulrahman nog werd ingebracht als stormram. Daarnaast waren we al lang blij dat NSC niet nog wat in het vat had zitten zoals Sparta vorige week.

Opnieuw een teleurstellende uitslag dus. Vier competitiewedstrijden achtereen heeft Ajax het zoet der overwinning niet mogen proeven. Volgende week dan maar bij Eemdijk ?

AJAX – NSC Nijkerk 2-2 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Nico van den Brom (15.), 1-1 Bilal el Amrani (49.), 2-1 Bilal el Amrani (60.), 2-2 Jonas Katshima (79.).
Scheidsrechter: dhr. A. van de Ketterij
Toeschouwers: 100
Gele kaarten: Glenn van Zoolingen (Ajax), Rinke Rozema (NSC)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Stanley Akoy, Bilal el Amrani, Roy Deken, Berry van ‘t Land, Kenneth Misa-Danso, Jack van Moerkerk, Maurice Renger (Cerilio Cijntje), Edwin Soenarto, Soeremly te Vrede (Tim de Jong), Glenn van Zoolingen (Siver Abdulrahman)
Opstelling NSC: Damian Ranzijn, Dave Knikker, Jeff van der Bult, Tristan Wallet (Martijn Schilthuis), Rinke Rozema , Nico van den Brom, Jonas Katshima, Yordi Grovenstain, Yannick Cornelisz, Chan Ali Turksoy, Darryl Bobson

Foto’s: Gerco

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag uit Nijkerk nieuws.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Share