Ajax houdt hoop na ruime zege tegen Huizen … 5-1

1718aja_hui00

Dat Ajax dringend behoefte had aan een zege en dus drie punten was misschien wel het grootste understatement van deze middag. Na een gedwongen vrije zaterdag (en de gewonnen oefenwedstrijd tegen VVSB afgelopen dinsdag, die overigens volslagen onbekend was bij de redactie … of was deze geheim ?) vorige week moest Ajax aantreden tegen laagvlieger Huizen. Konden de Amsterdammers het kalenderjaar 2017 goed afsluiten ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax, dat met een aantal vertrouwde namen weer aan de aftrap begon (Roy Deken en Siver Abdulrahman waren terug in de defensie) begon uiterst laconiek, want al binnen twee minuten had het alle geluk dat Murat Önal oog in oog met doelman Veenboer wild overschoot. Ajax pakte maar moeizaam de draad op. Daarentegen startte Huizen gedreven en scherper. Regelmatig strandde de goed bedoelde, maar voorspelbare aanvallen van Ajax in de figuurlijke trechter. De bezoekers, die dapper van zich af beten, hadden de defensie goed op orde en met snelle uitbraken moest Ajax alert blijven. Na ruim een kwartier spelen beet Ajax voor het eerst van zich af, maar een vlotlopende aanval (die omgezet werd in een doelpunt van Glenn van Zoolingen) werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Toch waren de eerdere speldenprikken van Huizen bestemd aan dovemans oren, want in de 26e minuut profiteerde Quicy van Waveren optimaal van het chaotisch en slordig uitverdedigen aan Amsterdamse zijde (0-1).

1718aja_hui01

Al snel bleek dit het perfecte scenario voor onze mannen. De wekker ging na deze tegentreffer af in het Amsterdamse kamp en binnen twee minuten liet Ajax zien hoe het wel moest, namelijk via snel en dreigend voetbal over de vleugels. Zo werd de prima voorzet van Kenneth Misa-Danso door Stanley Akoy binnen getikt (1-1). Ajax was helemaal los en weer twee minuten later was het een identieke situatie die ervoor zorgde dat Ajax op 2-1 kwam. Wederom was het Kenneth Misa-Danso die Stanley Akoy liet scoren. Huizen kreeg geen tijd om bij te komen, want vier minuten later was het een uitstekende solo actie van Bilal el Amrani die Kenneth Misa-Danso in staat stelde om de 3-1 op het scorebord te zetten.

1718aja_hui02

Het open duel bleef boeiend mede ook door de positieve voetbal houding van Huizen dat daarvoor bijna beloond werd in de 36e min toen Quincy van Waveren met zijn schot Stephan Veenboer bijna verraste. Zo kwam het voor rust nog goed voor Ajax dat na die 0-1 de bal sneller liet rond gaan en met gevarieerd aanvalsspel continu de defensie van Huizen in verlegenheid bracht.

1718aja_hui03

Na de thee bleek al vrij snel dat Ajax niets meer aan het toeval overliet. Het hield de rijen gesloten en bleef zelf optimaal profiteren van de ontstane ruimte die er telkens was in de omschakeling. Zo ook in de 60e minuut toen het gerommel van Kenneth Misa-Danso ervoor zorgde dat de hardwerkende Bilal el Amrani alleen maar zijn grote teen tegen de bal hoefde te zetten voor de 4-1. Mocht Huizen nog enige illusie gehad hebben in de tweede helft dan waren die na deze 4-1 helemaal verdwenen. Hoewel Huizen wel bleef aanvallen en zich zeker niet ingroef op de spekgladde ondergrond van De Toekomst waren de ruimtes voor Ajax enorm groot om de voorsprong uit te breiden. Een prachtig voorbeeld van dit wedstrijdbeeld werd in de 71e minuut getoond toen Stanley Akoy (die vanmiddag weergaloos speelde) bijna van eigen helft richting doelman O’Neil mocht doorlopen en deze met een bekeken schuiver kansloos liet voor de 5-1 voorsprong.

1718aja_hui04

Wie gezegd had na de eerste 25 minuten dat Ajax uiteindelijk nog zo eenvoudig over Huizen heen zou lopen had vast achter zijn oren gekrabt. Het laatste serieuze wapenfeit vond plaats in de 80e minuut toen Jack van Moerkerk zijn harde schot maar net naast zag gaan. Zo konden uiteindelijk de Amsterdamse gezichten op de smiley stand gezet worden richting de hervatting van de competitie na de winterstop. In die gekke Hoofdklasse B zijn er wekelijkse verrassende uitslagen en dus is in 2018 nog van alles mogelijk.

Fijne feestdagen allemaal !

1718aja_hui05

AJAX – HUIZEN 5-1 (3-1)
Doelpunten: 27. Quincy van Waveren 0-1, 28. Stanley Akoy 1-1, 31. Stanley Akoy 2-1, 34. Kenneth Misa-Danso 3-1, 61. Bilal el Amrani 4-1, 71. Stanley Akoy 5-1
Scheidsrechter: dhr. Wiersma
Toeschouwers: 150
Gele kaart: Joey Papamelodias (Huizen)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Roy Deken (75. Lars Middelwijk), Tim de Jong, Jack van Moerkerk (82. Veirano Slager), Glenn van Zoolingen, Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso (68. Celso Uhlenbeek), Berry van ‘t Land.
Opstelling Huizen: Rinaldo O’Niel, Danny Benning, Wouter Vente, Joey Papamelodias (80. Lucas Pelgrum), Nino van Jaarsveld, Renee Troost (c), Jordey Buitenhuis, Aron Klaassen, Hidde van der Veldt (46. Thomas Malolepszy), Murat Önal, Quincy van Waveren.

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op de website van Huizen
– Klik hier voor een verslag van HAV.
– Klik hier voor een verslag in de Gooi- en Eemlander.

Video:

Share