Ajax ten onder in doelpuntrijk duel: 4-3

Vorig weekend gaf Ajax ondanks het moeilijk bespeelbare veld niet thuis in Aalten en liet dure punten liggen. Vanmiddag in het zonovergoten Bunschoten-Spakenburg lachte het kunstgras Ajax stralend toe.

1718eem_aja02.jpg

wedstrijdbeleving door Marcel

In de openingsfase waren genoeg redenen om met een glimlach Ajax te zien acteren. De Amsterdammers begonnen overtuigend en al na acht minuten spelen was het routinier Siver Abdulrahman, die bij de verre paal een bijna onmogelijke kopbal los liet na een corner van Kenneth Misa-Danso, die zorgde voor de 0-1. Maar wie nu dacht Ajax ging controleren en uitbouwen kwam bedrogen uit. Nog geen drie minuten later was daar zomaar uit het niets de gelijkmaker. Het was Jasper Bolland die ongehinderd mocht binnen koppen. Ajax was opeens de regie kwijt na een uitstekend en overtuigend begin. Eemdijk mocht in het duel groeien en dat pakte de thuisclub energiek aan. Ajax was kwetsbaar, maar wat vooral opviel was de onnodige onrust in met name het defensieve gedeelte. Het ontbeerde misschien wel aan leiderschap. Iemand die bijvoorbeeld eens zegt “tot hier en niet verder “.

Image and video hosting by TinyPic

Voor de aanwezige toeschouwers was het boeiend. Het duel was in volledig evenwicht en zo kon alle kanten op gaan. Toch was het weer Ajax dat het voortouw nam in de 28e minuut toen na een vloeiende aanval (opgezet via Stanley Akoy en Ricardo Fransberg) Kenneth Misa-Danso diep werd gestuurd en op de prima keepende Gerben Ruizendaal mocht afgaan die hij vervolgens omspeelde en zo Ajax weer op voorsprong bracht (1-2). Wederom leek Ajax door te drukken en het initiatief te nemen maar andermaal kwam de kwetsbaarheid boven drijven in de 36e minuut toen uit een vrije trap oud-Ajacied Deen van Embriqcs tot tweemaal toe mocht uithalen op het doel wat resulteerde in de gelijkmaker (2-2). Toch leek Ajax vlak voor rust weer alle schroom van zich af te voetballen. In deze fase was met name Zaccarya el Biyar dicht bij de 2-3.

Image and video hosting by TinyPic

Na de thee zou dit duel opnieuw niet gaan vervelen. Stanley Akoy gaf hiertoe het signaal af met zijn schot dat rakelings naast ging. Ajax had weer goede bedoelingen. Het werd in de 52e minuut ook tot uiting gebracht op het scorebord, want na een prima vrije trap van Mike van ’t Land was het grote broer Berry van ’ t Land die ongehinderd mocht binnen koppen voor de derde voorsprong van hedenmiddag (2-3). Het hardleerse Ajax kwam vrijwel direct hierna opnieuw van een koude kermis thuis. Nog geen minuut nadat Stanley Akoy een grote kans had laten liggen sloeg Eemdijk weer toe uit het niets (na onnodig balverlies) en stond het wederom gelijk. Ditmaal mocht de naam van Maikel de Harder prijken op het scorebord (3-3). Het knotsgekke duel kon net zoals in de 1e helft weer alle kanten op kantelen. Ajax bracht zijn wissels en zeker toen Jack van Moerkerk er in kwam ontstond er weer voldoende dreiging die hoop gaven op een pakkend slotakkoord.

1718eem_aja01

In het laatste kwart zette Ajax aan en piepte en kraakte de defensie van Eemdijk. Zo zagen we kansen voor Ricardo Fransberg, Stanley Akoy en Berry van ’t Land die eens te meer aangaven dat Ajax de overwinning mee wilde nemen naar Amsterdam. In de laatste tien minuten groeide doelman Ruizendaal uit tot een ware sta in de weg (zowel Jack van Moerkerk als Ricardo Fransberg ondervonden dit). Toch was het allerminst een uitgemaakte zaak dat Ajax drie punten zou meenemen, want Eemdijk gaf nooit op en eenmaal in de buurt van Stephan Veenboer moest Ajax vrezen. Zo ook in de 83e minuut toen Argjend Selimi de Ajax-goalie op zijn pad vond.

Net toen iedereen langs de lijn voorzichtig vrede kon hebben met de aanstaande puntendeling sloeg het noodlot weer toe voor Ajax. Het was David van de Groep die net buiten het zestienmetergebied hard uithaalde in de verre hoek voor de 4-3 ! De grond zakte onder iedere Ajacied weg zowel binnen als buiten de lijnen. Hoe was het in hemelsnaam mogelijk dat driemaal een voorsprong werd weggegeven ? Zeker omdat er voldoende fases in deze leuke wedstrijd zaten dat Ajax controleerde en leek door te drukken. Ondanks een slotoffensief kwam Ajax niet meer aan scoren toe.

Image and video hosting by TinyPic

Conclusie is dat Eemdijk vanmiddag de vinger op de zere en kwetsbare plek legde binnen Ajax, want wil je echt meedoen om de prijzen dan mag er wel wat meedogenlozer gevoetbald gaan worden. Zowel als het gaat om kansen benutten en als het gaat om al die onnodige goals die worden weggegeven. Het team zal zijn rug moeten rechten met de toppers tegen Genemuiden en volgende week Staphorst in het vooruitzicht. We gaan het beleven.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

EEMDIJK – AJAX 4-3 (2-2)
Scoreverloop:
9′ Siver Abdulrahman (0-1)
12′ Jasper Bolland (1-1)
29′ Kenneth Misa-Danso (1-2)
37′ Deen van Embricqs (2-2)
53′ Berry van ‘t Land (2-3)
58′ Maikel de Harder (3-3)
87’ David van de Groep (4-3)
Scheidsrechter: dhr. M. Germs
Toeschouwers: 450
Gele kaarten: Zeger Beukers, Sjohn van Gulik, Jorni Camps en Mauro Franken (allen Eemdijk), Mike van ‘t Land (Ajax)
Opstelling Eemdijk: Gerben Ruizendaal, Zeger Beukers , Jan Pieter Hartog, Klaas de Graaf, David van de Groep, Sjohn van Gulik (70. Jorni Camps ), Mauro Franken, Maikel de Harder, Jasper Bolland (80. Argjend Selimi), Evert Brouwers (60. Jan de Graaf), Deen van Embricqs
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Mike van ‘t Land , Berry van ‘t Land, Kenneth Misa Danso (46. Cedric Main), Stanley Akoy, Zaccarya el Biyar (79. Jack van Moerkerk), Ricardo Fransberg (85. Lars Middelwijk)

Media:
– Klik hier voor een verslag op RTV-U
– Klik hier voor een verslag op VOZ
– Klik hier voor een verslag op De Bunschoter

Share