Zure nederlaag Ajax bij Genemuiden … 3-1

1718gen_aja01

De winterzon en het prachtige sportcomplex waren vooraf ingrediënten voor hopelijk een heerlijke voetbalmiddag tussen twee clubs die ieder op hun eigen manier de ambities niet onder stoelen of banken schuiven. Kon Ajax eindelijk eens een topper winnend afsluiten was de grote vraag met nog in ons achterhoofd de uitstekende tweede helft tegen Staphorst van een week terug.

wedstrijdbeleving door Marcel

De eerste tien minuten van deze kraker gaf de burger uit Amsterdam weinig hoop op een goede afloop. De thuisclub startte energiek en Ajax kwam nauwelijks aan voetballen toe. Al binnen twee minuten ontsnapte het aan een achterstand, maar herpakte zich wel. Dit resulteerde na ruim tien minuten spelen in de eerste grote wapenfeiten toen de Amsterdammers serieus op de deur klopten met een aantal schietkansen die smoorden in het overvolle doelgebied. Het was de opmaat voor een meer dan overtuigend vervolg waarin Ajax de lakens uitdeelde en waar de thuisclub alleen maar kon anticiperen in plaats van zelf de regie te bepalen. 


Ajax werd helemaal in het zadel geholpen in de 17e minuut toen de ijverige Cedric Main een breedtebal gaf op de inkomende Kenneth Misa-Danso die vervolgens heerlijk de bal in de verre hoek krulde voor de 0-1. Ajax was los en zes minuten later had Stanley Akoy de 0-2 op zijn schoen toen hij oog in oog verscheen met doelman Raymond Beukeveld die opgelucht kon ademen toen de bal centimeters naast ging. De ploeg van Jorg Smeets had inmiddels alles onder controle en we kunnen gerust zeggen dat het uitstekend stond. Het talrijke en fanatieke publiek was muisstil en behoudens een paar prima omschakelmomenten van Genemuiden had doelman Veenboer het relatief rustig.
1718gen_aja04

In de slotfase van de eerste helft vergat Ajax wel de trekker over te halen. Zo ontsnapte de koploper in de 40e minuut toen Bilal el Amrani en Stanley Akoy aan de basis stonden van een niet te missen kans voor Cedric Main die weer Raymond Beukeveld op zijn pad vond. Diep in blessuretijd mocht Ajax nog een vrije trap nemen die door routinier Siver Abdulrahman maar rakelings naast werd gekopt. Het gaf aan dat Ajax kon terugkijken op een prima prestatie in de eerste 45 minuten.
1718gen_aja05

Hoe zou het verder gaan ? Iedereen voelde dat Genemuiden na rust uit een ander vaatje zou gaan tappen. Een dubbele wissel was daarvan het bewijs. De eerste serieuze kans van de thuisclub volgde in de 53e minuut toen een kopbal van Anne van der Kolk maar rakelings naast ging. Ajax liet zich niet onbetuigd, want even later was het de prima spelende Kenneth Misa-Danso die opnieuw doelman Beukeveld als winnaar zag bij weer een kans. Na een kwartier spelen zagen we uit het niets een prima individuele actie van Sijmon Eenkhoorn. Net buiten de zestienmeter zorgde hij met een fraaie knal voor de 1-1. Zou Ajax dan toch weer bezwijken ?

Het duel was inmiddels weer volledig in evenwicht met nu wel veel meer dreiging en druk naar voren van Genemuiden, maar Ajax hield stand. Nadat Stanley Akoy vergeet te profiteren van defensief gestuntel, zorgde een snelle counter in 77e minuut dan toch voor de 2-1. Topspits Omar Kavak zag doelman Stephan Veenboer te ver voor zijn doel staan en met een sierlijk geplaatst schot verdween de bal in het net.

Ajax ging in de slotfase risico nemen en strijden voor een punt waar het zeker recht op had. Gevolg was wel dat er enorm veel ruimte ontstond op het veld. Zowel Omar Kavak (81e minuut) als invaller Frank Jansen (85e minuut) profiteerden niet. Toch kreeg Ajax definitief de deksel op zijn neus toen (89e minuut) andermaal Omar Kavak er als de kippen bij was om een rebound alsnog te verzilveren (3-1).

Wederom kreeg Ajax een lesje in effectiviteit en kreeg het niet waar het lange tijd recht op had namelijk een beter resultaat. Of valt dit inmiddels ook in de categorie kwaliteit ? Het is namelijk geen toeval of incident meer dat Ajax geen enkel topduel weet te winnen, terwijl het bijna in alle duels recht had op meer en voetballend zelfs beter was. Misschien moeten we voorzichtig maar een streep gaan zetten door onze ambities op promotie en gaan focussen op de beker waarin we aanstaande dinsdag ons kunnen plaatsen voor de kwartfinale. Te gast op De Toekomst is dan zondag-eersteklasser EDO uit Haarlem (aanvang ‪20.15 u‬ur).

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

sc Genemuiden – Ajax 3-1 (0-1)
Doelpunten: 0-1 Kenneth Misa-Danso (17.), 1-1 Sijmon Eenkhoorn (60.), 2-1 Omar Kavak (77.), 3-1 Omar Kavak (89.)
Scheidsrechter: dhr. M. Paarhuis
Toeschouwers: 800
Gele kaarten: Danny Menting (Genemuiden), Jack van Moerkerk (Ajax)
Opstelling Genemuiden: Raymond Beukeveld, Dirk Muis, Danny Menting, Roelof de Jong, Erik Rotman, Joran Pot, Anne van der Kolk, Ramon Beens (46. Nick Buitink), Frank Kuurman (46. Frank Jansen), Omar Kavak, Sijmon Eenkhoorn
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman, Siver Abdulrahman, Roy Dekken, Edwin Soenarto, Cedric Main (84. Anthony Bryan Bran), Jack van Moerkerk, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso, Bilal el Amrani (69. Celso Uhlenbeek), Berry van ‘t Land

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op RTV-Oost.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op Twee Nul.
– Klik hier voor een verslag in De Stadskoerier.
– Klik hier voor een video impressie van de wedstrijd op Gaellemuun.

Share