Ajax via strafschoppen naar kwartfinale districtsbeker

1718aja_edo01

Op deze barre winteravond van dinsdag 27 februari 2018 gingen Ajax en EDO strijden voor een plek in de kwartfinale van de districtsbeker. Het is een understatement als we zeggen dat deze wedstrijd voor Ajax misschien wel belangrijker is en was geworden na afgelopen weekend nu de titelaspiraties voorlopig in de ijskast gezet zijn.

wedstrijdbeleving door Marcel

De eerste kans van dit duel viel te noteren in de 7e minuut toen Berry van ’t Land de vuisten trof van doelman Folke Maenhout na een goed genomen vrije trap. Ondanks dat Ajax steeds meer het heft in handen nam waren de Haarlemmers niet geheel ongevaarlijk in de omschakeling. Zo ook na ruim een kwartier toen Elroy Tuur tot tweemaal aan toe stuitte op de prima spelende reserve-doelman Jan Ziere. Toch was Ajax continu dreigend. Tot de zestienmeterlijn verliep alles voortvarend, maar de laatste bal kwam of niet aan of de vrije man voor de goal werd niet gevonden. Vlak voor het rustsignaal zette Ajax weer eens flink aan. Het dapper spelende EDO leek te bezwijken, maar zowel Stanley Akoy (41e minuut) als Kenneth Misa-Danso (43e minuut) vonden Maenhout op hun pad. In beide gevallen werd de corner die volgde door eerst Berry van ’t Land op de paal gekopt en bij de tweede mogelijkheid (van Bilal el Amrani) van de doellijn gehaald. Derhalve een 0-0 ruststand met EDO als morele winnaar.

1718aja_edo02

Na rust zette Ajax de duimschroeven maar weer eens flink aan. De zondag-eersteklasser moest zich beperken tot verdedigen, maar het moment van capituleren kwam steeds dichterbij. Eerst zagen we een schot van uitblinker Kenneth Misa-Danso nog rakelings naast gaan, maar ruim tien minuten na rust kreeg hij en Ajax loon naar werken toen de rappe buitenspeler in de verre hoek het net deed bollen voor de 1-0. Ajax leek door te drukken, want in de 63e minuut was het weer Misa-Danso dicht bij een treffer (redding keeper) en een minuut later was het Siver Abdulrahman die de 2-0 op zijn schoen had (paal). De tijd tikte weg en de broze 1-0 stond nog steeds op het scorebord terwijl Ajax flink had moeten uitlopen naar een marge van zeker drie doelpunten verschil. De slotfase van iedere wedstrijd is inmiddels voor Ajax de grootste vijand geworden en ook vanavond dreigde het weer mis te gaan. EDO, dat moed putte en brutaal bleef geloven in een betere afloop, vond in de 79e minuut doelman Ziere op hun pad. Amin Ouass was het die de 1-1 op zijn schoen had.

Image and video hosting by TinyPic

Het onheil, dat Ajax wederom over zich afriep, geschiedde toch. Het was Elroy Tuur die diep werd gestuurd in de 84e minuut en binnen de beruchte lijnen door doelman Jan Ziere onderuit werd gehaald. De toegekende strafschop werd door Jeff Kemper omgezet in de 1-1. Het doemscenario naderde en opnieuw zorgde Ajax er zelf voor dat de tegenstander bleef leven en misschien wel met de zege ervan door zou gaan. In de resterende speeltijd werd er niet meer gescoord ondanks dat Ajax van alles probeerde. Pikant detail (en tot grote onvrede van de prima keepende Jan Ziere) was de wissel vlak voor tijd toen eerste doelman Stephan Veenboer het veld betrad met het oog op de naderende penalties. Zou deze Tim Krul variant ook voor Ajax zaterdag 1 werken ?

Image and video hosting by TinyPic

Toen Bilal el Amrani namens Ajax de eerste strafschop miste leek het erop dat de underdog uit Haarlem voor een sensatie zou zorgen, maar de keeperswissel pakte goed uit. Stephan Veenboer stopte vervolgens de penalties van Jeff Kemper en die van Randy de Wit, terwijl Elroy Tuur over schoot. Voor Ajax scoorde Mike van ’t Land, Stanley Akoy en vervolgens Roy Deken waardoor de Amsterdammers de penalty reeks met 3-1 winnend afsloten. De zucht van verlichting die volgde is nu nog steeds voelbaar op De Toekomst.

Ajax plaatst zich zo voor het tweede achtereenvolgende seizoen voor de kwartfinale. De mogelijke tegenstanders zijn Benschop (za), SDO (zon.), Volendam (za.), JOS/Watergraafsmeer (zon.), Zaanlandia (zon.), Zuidvogels (za.) of FC Breukelen (za.)/FC Uitgeest (zon.).

Klik hier voor extra foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – EDO zon.1 1-1 (0-0)
Doelpunten: 1-0 Kenneth Misa-Danso (57.), 1-1 Jeff Kemper (85.,pen.)‬

‪Strafschoppen:
Bilal el Amrani ❌ (over)‬
‪Jeff Kemper ❌ (gestopt)‬
‪Mike van ‘ t Land ✅ 1-0‬
‪Elroy Tuur ❌ (over)‬
‪Stanley Akoy ✅ 2-0‬
‪Faissal Ben Hadi ✅ 2-1 ‬
‪Roy Deken ✅ 3-1‬
‪Randy de Wit ❌ (gestopt)‬

MEDIA:
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslag in het Haarlems Dagblad.
– Klik hier voor een verslag op VIH.

Share