Zwaar bevochten overwinning Ajax in Opheusden …1-2

Hoe zou Ajax de teleurstelling hebben verwerkt nu het lijkt te zijn afgehaakt voor het kampioenschap ? Deze vraag hield ons bezig in het warme Opheusden.

wedstrijdbeleving natuurlijk … door Marcel

Ajax, dat in vergelijking met vorige week Roy Deken, Zakaria el Biyar en Siver Abdulrahman om diverse redenen moest missen, begon nu niet bepaald overtuigend op het hobbelige en gortdroge grasveld. De thuisclub deed dat een stuk energieker en kreeg in de 7e minuut de eerste grote kans die meteen ook raak was. Na een prima steekbal van Mark Harlaux zette Lucien Dors de thuisclub al vroeg op voorsprong met zijn diagonale uithaal (1-0). Ajax had nog niet echt door dat de wedstrijd al begonnen was en liet zich in de 13e minuut wederom aftroeven op felheid. Het was Thijs Hendriks die ditmaal een goede mogelijkheid onbenut liet. Pas in de 19e minuut zagen we de eerste tekenen dat Ajax ook serieus meedeed. Het was Ricardo Fransberg die op weg naar het doel werd tegengehouden. De vrije trap die volgde leverde niet veel op, maar Ajax was inmiddels ook gearriveerd in het land van Flipje. Ruim een minuut later was het Jack van Moerkerk die doelman Peter Veeneman voor het eerst deed schrikken met zijn harde uithaal.

1718dfs_aja02Edwin Soenarto benutte een penalty

Het vervolg van de eerste helft kenmerkte zich nog steeds door de trage en slordige opbouw die Ajax hanteerde en door het veel pittiger veldspel van de thuisclub. Nee, de liefhebbers die hun vrije zaterdagmiddag doorbrachten op het mooie sportpark ‘t Heerenland hadden beter een ligstoel kunnen huren zodat we daarin verder konden mijmeren over een heerlijke sorbet of een koud biertje. De lome eerste 45 minuten waren nu niet bepaald besteed aan de fijnproevers onder ons en dus werd er hoopvol gekeken naar een amusantere tweede helft.

Image and video hosting by TinyPicHoogstandje van Bilal el Amrani

Nadat de eerste kans in de 54e minuut door Rutger Worm namens DFS werd overgeschoten was het de beurt aan Ajax dat veel beter aan het tweede bedrijf was begonnen. Ondanks dat veel spelers deze middag niet hun gebruikelijke vorm etaleerden waren de Amsterdammers nu feller en liepen de aanvallen ook een stuk vlotter met de nodige dreiging. Misschien was het gevolg van die betere instelling wel dat Marijn de Kler in de 57e minuut zich totaal verslikte in een onschuldige balaanname waar Cedric Main namens Ajax dankbaar van profiteerde en zo doelman Veeneman vervolgens simpel kon passeren voor de 1-1.

Cedric Main scoorde de gelijkmaker

Ajax dicteerde hierna het spelbeeld en DFS, zoals heel veel teams tegen Ajax spelen, anticipeerde. De prima intenties die Ajax had werden al in de 63e minuut voor de tweede keer beloond. Het moet gezegd worden dat ook ditmaal Ajax alle medewerking kreeg van DFS, want nadat Kenneth Misa-Danso zijn vrije trap richting de penaltystip stuurde werd Tim de Jong wel heel opzichtig beet gepakt zodat de scheidsrechter van dienst niets anders kon doen dan Ajax een strafschop te geven. De meest stabiele speler binnen de Ajax-selectie, Edwin Soenarto, mocht aanleggen voor dit buitenkansje die hij dankbaar omzette in een 1-2 voorsprong.

1718dfs_aja03Chima Bosman werkt zich in het zweet

Het beste was er inmiddels wel van af bij DFS. Niet dat de thuisclub was afgeschreven, maar Ajax kon steeds meer zijn eigen stempel drukken op dit duel en dat bewees invaller Bilal el Amrani in de 75e minuut toen hij maar net overkopte na een prima voorzet van Cedric Main. Net toen we dachten dat Ajax alles onder controle leek te hebben liet Kenneth Misa-Danso zich even gaan en verkocht Marijn de Kler een klein tikkie. Volgens scheidsrechter Hensgens was dit natrappen en dus kreeg Misa-Danso direct rood. Het was hierna met nog ruim een kwartier te spelen weer alle hens aan dek voor Ajax, dat op deze manier zijn opponent weer alle hoop en energie gaf om er een slotoffensief tegen aan te gooien. Met name Remy Raterink en Alex Scheffer werden gezocht met lange ballen en zo vierde opportunisme hoogtij in de Betuwe. Toch kon Ajax misschien wel in de 86e minuut het duel beslissen, want na een prima actie van Lars Middelwijk werd er overduidelijk hands gemaakt binnen de beruchte lijnen.

Image and video hosting by TinyPicKenneth Misa-Danso krijgt een rode kaart

Ajax moest nog even alle zeilen bijzetten en het bracht Bryan Bran om het DFS-gevaar te neutraliseren. Het tiental van Ajax hield dapper stand ondanks een aantal hachelijke situaties waar zelfs doelman Peter Veeneman fungeerde als extra spits in de slotseconden. Met enig fortuin werden de drie punten opgehaald en mochten we dankbaar zijn dat de thuisclub niet doordrukte in de eerste helft. Ajax toonde toch karakter in de tweede helft en deed zo het wedstrijdbeeld kantelen en dat mag worden beschouwd als een groot compliment. De strijd om de 3e periodetitel ligt nog geheel open voor Ajax. De competitie krijgt pas op 12 mei een vervolg (thuis tegen Sparta Nijkerk), maar a.s. woensdag wacht de halve finale van de districtsbeker tegen JOS/Watergraafsmeer waar een grote stap genomen kan worden om een prijs te pakken.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

DFS – AJAX 1-2 (1-0)
Doelpunten: 8. Luciën Dors 1-0, 57. Cedric Main 1-1, 64. Edwin Soenarto (strafschop) 1-2
Scheidsrechters: dhr. R. Hensgens
Toeschouwers: 315
Gele kaarten: Rick van Walsem (DFS), Glenn van Zoolingen (Ajax)
Rode kaart: Kenneth Misa-Danso (Ajax)
Opstelling DFS: Peter Veeneman, Melvin van Osenbruggen (79. Remy Raterink), Corné Davelaar, Rick van Walsem , Marijn de Kler, Lorenzo Davids, Marc Harlaux, Thijs Hendriks, Rutger Worm, Luciën Dors (81. Alex Scheffer), Levi Raja Boean (59. Noë Bokila)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Tim de Jong, Edwin Soenarto, Lars Middelwijk, Jake Wollgarten, Jack van Moerkerk (72. Bilal el Amrani), Glenn van Zoolingen , Chima Bosman, Cedric Main (85. Bryan Bran), Ricardo Fransberg (90. Celso Uhlenbeek), Kenneth Misa-Danso

Media:
– Klik hier voor het verslag van DFS.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Later meer.

Share