AJAX NAAR BEKERFINALE !!!

Reikhalzend keek voetbalminnend Amsterdam uit naar deze halve finale. Een clash tussen twee voetbalgiganten op amateurniveau. Kon Ajax tien jaar na dato (toen het in de eindstrijd Hollandia 2 versloeg) opnieuw de finale bereiken ?

Joswgm_aja

wedstrijdbeleving door Marcel

Image and video hosting by TinyPic

De start van dit duel was hoopgevend. Zowel Ajax als JOS Watergraafsmeer kozen direct voor de aanval en dat resulteerde in de 4e minuut al in een grote kans voor de thuisclub via Omar Limon. Het antwoord van Ajax was vernietigend, want twee minuten later (toen Ajax zijn eerste goede aanval had opgezet via Stanley Akoy) was het Kenneth Misa-Danso die de steekbal vakkundig afrondde. Doelman Halil Suzulmus was bij het eerste serieuze schot direct kansloos. Wie dacht dat de voorsprong voldoende inspiratie zou zijn voor Ajax om vakkundig dit duel te gaan controleren had het mis. Ondanks dat het iets meer balbezit had kwam er maar zelden enige vorm van rust in het spel. Het duel golfde op en neer waarbij de thuisclub zich niet onbetuigd liet. Raymond Fafiani besloot in de 21e minuut een vrije trap snel te nemen die vervolgens door Omar Limon snoeihard op doel werd geschoten. Reserve- en bekerdoelman Jan “Jasper Cillessen” Ziere was (en werd, zoals later bleek) de grote sta in de weg voor JOS.

Ajax kreeg diverse mogelijkheden om in de omschakeling snel toe te slaan, maar het “gehaaste” Ajax koos vaak voor de verkeerde oplossing en speelde slordig en dus met vuur. Na ruim een half uur mocht de naam van Jan Ziere weer vetgedrukt genoteerd worden op ieders velletje papier. Lionel Frederik (ex-Ajacied) knalde op de in topvorm verkerende doelman. Het frisse JOS toonde geen enkel ontzag voor Ajax, maar kon in de voorste linie niet het verschil maken. Daarnaast miste het een beetje geluk of het kwam telkens routinier Ziere tegen. Ajax speelde daarentegen zeker niet groots, maar gesteund door die vroege voorsprong werd er toch zonder kleerscheuren de rust bereikt.

Na de pauze, op het inmiddels schemerachtige sportpark, duurde het heel lang voordat de wedstrijd weer enige glans kreeg. Aan de inzet die beide teams toonden lag het niet, maar de liefhebbers op voetbaltechnisch gebied werden enigszins teleurgesteld. Pas in de 66e minuut leefde iedereen weer wat op alleen gebeurde dit door een opstootje bij de dug-out wat even leek te ontsporen. Misschien was dit wel de prikkel die beide teams op dat moment nodig hadden. Ajax was inderdaad drie minuten later dicht bij de 0-2 toen Stanley Akoy verraderlijk uithaalde.

Het leek erop dat Ajax wat frisser was in het laatste gedeelte. Zeker toen het eerst via invallers Jack van Moerkerk en later Lars Middelwijk wat nieuwe impulsen kreeg. Het was namelijk van Moerkerk die zijn doorzettingsvermogen bijna beloond zag worden voor de goal, maar Maurice Renger (ex-JOS) miste op een meter voor het doel in de 71e minuut. Ondertussen bleven de snelle omschakelmomenten van JOS dreigend. Zeker als de bal weer eens in het strafschopgebied werd gepompt piepte en kraakte het aan alle kanten bij de zaterdag-hoofdklasser. In de slotfase besliste de meest fortuinlijke ploeg dan toch de wedstrijd. In de 85e minuut ontsnapte Bilal el Amrani aan (wel of geen ?) buitenspel, gaf de bal aan Stanley Akoy die via een messcherpe voorzet Kenneth Misa-Danso bereikte. Hij kon simpel de 0-2 binnenlopen. Het verzet van JOS was nu definitief gebroken. De marge van twee had nog groter kunnen worden, want drie minuten later was het (na knap doorzetten van Lars Middelwijk) Jack van Moerkerk die de lat raakte.

Image and video hosting by TinyPic

Zo haalde Ajax de finish met een zwaar bevochten 0-2 overwinning. Het voetbal was zeker niet fraai, maar de hartstocht vierde de boventoon. Doordat Ajax voorin zijn spaarzame kansjes wel benutte bereikte het de finale. Het mag na tien jaar opnieuw een gooi doen naar de bekerwinst van het district West 1. Op Hemelvaartsdag 10 mei (op het veld van FC Breukelen) zullen de degens met zondag-hoofdklasser SDO uit Bussum worden gekruist. Zij wonnen de andere halve finale van RKAV Volendam met 0-1.

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag in het Amsterdams Dagblad.
– Klik hier voor een verslag op HAV.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

JOS WATERGRAAFSMEER – AJAX 0-2
Doelpunten: 0-1 Kenneth Misa-Danso (6.), 0-2 Kenneth Misa-Danso (85.)
Scheidsrechter: dhr. P. Raven
Opstelling JOS Watergraafsmeer: Halil Süzülmüs, Jorik Hollewand, Kevin Huijsman, Richmond Bossman, Omar Limon, Raymond Fafiani, Reggie Schaap, Sjoerd Gerritse, Gairvyno Zeefuik, Davey Claus, Lionel Frederik
Opstelling Ajax: Jan Ziere, Chima Bosman, Edwin Soenarto, Roy Deken, Tim de Jong, Glenn van Zoolingen, Ricardo Fransberg, Maurice Renger, Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso

Share