Bittere pil … Ajax verliest bekerfinale van SDO met 1-2

Reikhalzend werd er uitgekeken naar deze interessante ontmoeting tussen twee hoofdklassers. Na een uitstekende “road to the final” was Ajax klaar om deze finale te mogen spelen. Tegenstander SDO had eveneens een vlekkeloze aanloop gehad en zo konden we ons opmaken voor een duel waarvoor vooraf al veel belangstelling was.

wedstrijdbeleving door Marcel

De ruim 800 supporters uit Bussum die waren meegereisd hadden de bussen op het daarvoor bestemde parkeerterrein geparkeerd, maar ook op het prachtige kunstgrasveld werd er nog één gedurende de eerste helft achtergelaten. Kortom, Ajax moest opboksen tegen een hechte defensie die maar nauwelijks een gaatje liet vallen waardoor het duel maar niet op gang kwam. Het eerste serieuze schot van de wedstrijd na een krap kwartier spelen kwam dan ook niet geheel onverwachts van Ajax via Stanley Akoy. Rolf Hazelaar pareerde de vrije trap vakkundig. Pas in de 21e minuut werd het weer dreigend voor het doel van SDO. Het was Kenneth Misa- Danso die zijn perfecte voorzet door Dwight Oehlers weggehaald zag worden voordat de inlopende Ricardo Fransberg kon uithalen voor de 1-0. Ajax, dat zeker niet groots speelde, domineerde en deelde de lakens uit en had vooralsnog de beste intenties van de twee teams om er wat van te maken. Dat werd in de 31e minuut bijna beloond toen een afgeslagen bal terecht kwam bij Roy Deken die verwoestend uithaalde, maar een katachtige reflex van Hazelaar voorkwam wederom een Amsterdamse voorsprong. Alles leek onder controle.

Tot de 34e minuut toen Glenn van Zoolingen een pittige overtreding maakte die voor de welbekende vlam in de pan zorgde. Als scheidsrechter Tjong A Hung adequaat had ingegrepen door van Zoolingen direct met geel te bestraffen was het opstootje met een sisser afgelopen, maar dat gebeurde te laat. Ajax liet zich vervolgens provoceren waardoor het opstootje een vechtpartijtje werd en waarbij Chima Bosman rood kreeg. Hij zou een koppende beweging gemaakt hebben richting Dwight Oehlers. De vraag of hij de enige was werd in de rust door diverse mensen ontkennend beantwoord. Helaas zag de leidsman alleen de aktie van Bosman. Het bleek achteraf het absolute kantelpunt te zijn geweest. Desondanks haalde Ajax schadevrij de rust met 0-0 (en had mazzel bij een enorme kans voor Jesper Spanjerberg van SDO), maar je zag wel al de laatste tien minuten dat de dominantie minder werd.

Na de thee waren de rollen snel omgedraaid. SDO was een stuk feller, maar vooral een stuk offensiever. Al in de 49e minuut moest Jan Ziere ingrijpen op de uithaal van Theo Visser en ook in de 59e minuut kwam Ajax goed weg. Toen werd tot tweemaal aan toe Jan Ziere onder vuur genomen die ook nog eens Tim de Jong vervolgens op de doellijn dankbaar mocht zijn op een schot van Jasper Spanjerberg. Nee, Ajax was het even helemaal kwijt en het was dus niet geheel onverwachts dat in de 66e minuut Rick van der Velden met een droge schuiver voor de 1-0 zorgde. Een schot waar overigens doelman Jan Ziere zich totaal op verkeek. Ajax wisselde (het bracht El Amrani en Middelwijk) hierna en pakte heel langzaam de draad weer op.

Stukje bij beetje groeide Ajax terug in de wedstrijd met als bewijs de enorme kans die Bilal el Amrani kreeg negen minuten voor tijd. Van dichtbij wipte hij de bal net over de deklat. Toch moest de blauwwitte muur uit Bussum in de 84e minuut capituleren. Een vloeiende Ajax-aanval werd opgezet door Stanley Akoy die de bal weer terug kreeg via een hakballetje van de zeer sterk ingevallen Bilal el Amrani waarna zijn geplaatste schot genoeg was voor de meer dan verdiende gelijkmaker. Lang mocht Ajax niet genieten van de opluchting. Waar het vooraf zo voor gewaarschuwd was (dode spelmomenten) geschiedde toch. Een corner belandde op het hoofd van de geheel vrijstaande Theo Visser die de verbouwereerde doelman Ziere kansloos liet (2-1). Ajax kreeg de deksel wel heel pijnlijk op de neus en kon in de resterende tijd, ondanks de druk die het opvoerde, niet het gewenste schot produceren die het net zou doen bollen voor een eventuele strafschoppenserie.

Zo verdween deze unieke kans op een prijs en kon de champagne in de ijskast teruggezet worden. De kou die deze drank normaal gesproken produceert werd door de spelers en (onverwacht vele) Ajax-supporters zeker wel gevoeld. Ondanks dat Ajax niet het niveau haalde die men regelmatig wel laat zien moet de knop heel snel worden omgezet. Over twee nachten slapen is de volgende klus namelijk. Op De Toekomst wacht het treffen tegen Sparta Nijkerk. Belangrijk voor het behalen van de nacompetitie of wellicht nog meer ? We moeten er nu nog even niet aan denken aan deze pot.

AJAX – SDO 1-2 (0-0)
Doelpunten: 0-1 Rick van der Velden (67.), 1-1 Stanley Akoy (83.), 1-2 Theo Visser (85.)
Scheidsrechter: dhr. M. Tjong A Hung
Toeschouwers: 1500
Gele kaarten: Glenn van Zoolingen (Ajax), Micha Fokker, Roy van Essen, Kick van Aelst (allen SDO)
Rode kaart: Chima Bosman (Ajax)
Opstelling Ajax: Jan Ziere, Chima Bosman, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Edwin Soenarto (71. Lars Middelwijk), Glenn van Zoolingen, Jack van Moerkerk, Cedric Main (38. Tim de Jong), Kenneth Misa-Danso, Stanley Akoy, Ricardo Fransberg (68. Bilal el Amrani)
Opstelling SDO: Rolf Hazelaar, Rowell van der Meer, Dwight Oehlers, Micha Fokker, Dino van Essen (46. Marlon Amankwah), Jasper Spanjerberg (87. Niels Irik), Gerrit Snijders (74. Roy van Essen), Desley Groenewegen, Theo Visser, Kick van Aelst, Rick van der Velden

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting op HAV.
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een kort sfeerverslag net na afloop.
– Klik hier voor een verslag in de Gooi- en Eemlander.
– Klik hier voor foto’s van SDO.
– Klik hier voor een pyro.

Share