Ajax wint van Sparta Nijkerk…3-1

Ruim 46 uur geleden stapten de Ajacieden van het veld in Breukelen na de verloren bekerfinale (waar we om meerdere redenen niets meer over zeggen) en stond de belangrijke wedstrijd tegen Sparta Nijkerk op het programma. Ajax heeft de punten broodnodig voor het vergaren van de derde periodetitel. Hoe fris zouden de mannen van Jorg Smeets en zijn staf zijn ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Luttele seconden na de aftrap ontsnapte Ajax al of beter gezegd de beste doelman uit de Hoofdklasse B liet zich zien. Tot tweemaal aan toe hield Stephan Veenboer Janic Makizodila van scoren af en ook de rebound in kansrijke positie was niet besteed aan Jan Struijk namens Sparta Nijkerk. Ajax moest reageren en deed dat al in de 3e minuut toen na een overtreding op Stanley Akoy routinier Siver Abdulrahman mocht aanlegen voor een vrije trap die vervolgens via de onderkant van de lat weer het veld insprong (helaas geen doellijn technologie). Zo was de toon gezet en ontstond er een heerlijke open en frisse pot voetbal. Vooral het eerste kwartier was leuk en vermakelijk. Daarna belandde het duel in een tussenfase van vis noch vlees die pas weer in de 30e minuut een doelpoging opleverde en wel voor Janic Makizodila die op de voeten schoot van doelman Veenboer. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Frank Heus die een kanonskogel losliet welke met een waanzinnige reflex door doelman Veenboer uit de kruising werd getikt. Je moet het gezien hebben om het te geloven !

Cedric Main stond weer in de basis

Nee, Ajax kreeg de motor moeizaam op gang en werd in de 35e minuut in het zadel geholpen toen Cedric Main de bal wilde inkoppen die Jack van Moerkerk voorgaf. De duw die hij kreeg in de rug betekende een strafschop voor Ajax. Achter de bal stond Bilal el Amrani die zijn inzet gestopt zag worden door doelman Centen, de terugspringende bal werd een prooi voor Cedric Main die wilde uithalen maar daar stak Donny van der Wal een stokje voor en zo kreeg Ajax opnieuw de kans vanaf elf meter. Van der Wal kon met rood vertrekken en de meest constante speler van Ajax dit seizoen (Edwin Soenarto) stond nu achter de bal. Hij liet doelman Centen wel kansloos (1-0). Kon Ajax gaan profiteren van een mannetje meer situatie ? Daar zag het vooralsnog niet naar uit, want in de 43e minuut was het Frank Heus na een slippertje van Glenn van Zoolingen die de 1-1 op de schoen had, maar helaas voor de oranjezwarten ging ook deze kans voorbij. Ajax mocht gaan rusten met de broze 1-0 in de pocket.

1718aja_spa02Chima Bosman in duel met Jean-Willy Mapinga

Na de thee kwam Ajax energiek uit de kleedkamer, maar deze dadendrang werd in de 55e minuut ten einde gebracht toen Jan Struijk maar net naast schoot namens Sparta. Ajax leek steeds meer de tol te moeten betalen voor de zware inspanningen van afgelopen donderdag en langzamerhand nam Sparta steeds meer het initiatief. Ajax kon alleen nog maar reageren wat het bijvoorbeeld uitstekend deed in de 66e minuut toen de kopbal van Bilal el Amrani door Mark Groenewoudt van de lijn werd gehaald. Sparta Nijkerk, dat ondanks het ondertal nog steeds geloofde in een goede afloop en streed voor iedere meter, had in de 70e minuut wederom de pech dat bij Ajax doelman Veenboer nog steeds onder de lat stond (kans Jesse Buitenhuis ). Trainer Smeets bracht het nodige verse bloed en zo zagen we Lars Middelwijk en Maurice Renger binnen de lijnen komen maar dat deed Ajax nog geen goed. Wat een lange tijd uitgesteld kon worden geschiedde toch. De gasten maakten de verdiende gelijkmaker in de 75e minuut (na een prima opgezette aanval) via Jesse Buitenhuis die van dichtbij scoorde (1-1).

1718aja_spa03Stanley Akoy scoorde vanmiddag weer eens

Donkere wolken leken zich te gaan ontwikkelen boven het zonovergoten complex, maar Ajax rechtte zijn rug mede omdat Sparta Nijkerk “va banque” ging spelen en daardoor steeds meer ruimte liet liggen waar de moegestreden Ajacieden toch nog wel raad mee wisten. Ondanks dat het duel alle kanten kon opgaan was het Ajax dat als eerste profiteerde van offensievere houding van Sparta. Het was Stanley Akoy die optimaal het rendement haalde uit een dieptepass en beheerst doelman Centen kon passeren in de 82e minuut voor de 2-1. Sparta kon nu niet anders doen dan nog meer risico nemen en daar had Ajax wel zijn antwoord op met een kans voor Lars Middelwijk die profiteerde van de geboden vrijheid. Zijn schot verdween centimeters over. Het laatste gevaar van Ajax, dat op zijn tenen de finish haalde, was een uitstekende individuele actie van Bilal el Amrani die drie man te kijk zette in de 90e minuut en dat betekende uiteindelijk de figuurlijke doodsteek voor Sparta en stond Ajax op een riante en niet verwachte 3-1.

Bilal el Amrani bracht de 3-1 op het scorebord

Door deze zege kan Ajax volgende week in Huizen, als het wint bij Zuidvogels, de derde periode winnen. Tot slot, vanmiddag was nog maar één slotzin gerechtvaardigd. Klasse mannen dat ondanks de korte rustpauze en de nodige teleurstellingen tussen donderdag en vanmiddag jullie dit nog konden opbrengen … Chapeau !

KLik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

AJAX – SPARTA NIJKERK 3-1 (1-0)
Doelpunten: 36. Edwin Soenarto (strafschop) 1-0, 75. Jesse Buitenhuis 1-1, 82. Stanley Akoy 2-1, 90. Bilal el Amrani 3-1
Scheidsrechter: dhr. M.A. de Bruijn
Toeschouwers: 200
Gele kaarten: Mohammed al Haydar en Brian Bawauh (beiden Sparta Nijkerk)
Rode kaart: Donny van der Wal (Sparta Nijkerk)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman, Siver Abdulrahman, Tim de Jong, Edwin Soenarto, Glenn van Zoolingen, Cedric Main (73. Lars Middelwijk), Jack van Moerkerk (76. Maurice Renger), Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Ricardo Fransberg (90. Bobby Bosma)
Opstelling Sparta Nijkerk: Dani Centen, Mohammed al Haydar (65. Muhamed Dinc), Dennis van der Wal, Janic Makizodila, Frank Heus, Jesse Buitenhuis, Donny van der Wal, Jan Struijk (73. Jorrit Fiegen), Brian Bawuah, Jean-Willy Mapinga, Mark Groenewoudt

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.

Later meer.

Share