Ajax wint slotduel thuis van Excelsior ‘31 … 2-1

Chima Bosman stond vanmiddag op het middenveld

Terwijl het bijvoorbeeld in Zwolle, Huizen, Nijkerk, Urk en Staphorst knetterde van de spanning heerste er in Amsterdam een serene rust. De supporters zochten op hun gemak en plekje in de schaduw, de traditionele BBQ voor het afsluiten in stijl van het seizoen werd rustig opgebouwd en op het wedstrijdformulier kon men aflezen dat Jorg Smeets een aantal belangrijke sleutelspelers rust had gegeven. Zo mocht Maurice Renger afscheid nemen als aanvoerder in mogelijk zijn laatste wedstrijd als actieve (basis)speler en zagen we zelfs later in het duel Stefano Seedorf weer eens zijn opwachting maken terwijl zijn kicksen al lang in het vet op zolder lagen.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax begon, ondanks de hitte, voortvarend en vol overtuiging. Zo was Cerilio Cijntje al direct na de aftrap bijna succesvol, maar in kansrijke positie schoot hij te wild naast. Toch namen de Amsterdammers in de 5e minuut de leiding toen Lars Middelwijk (die weer eens een basisplek kreeg toebedeeld) zijn klassieke strakke voorzet losliet die in alle paniek maar wel erg fraai door Niek Averesch achter zijn eigen doelman werd gekopt (1-0). Ajax behield het overwicht en hoewel dit niet voor veel dreiging zorgde kwam het vrij vlot in dit duel op een marge van twee goals. Het was wederom de energieke Lars Middelwijk die vanaf 30 meter maar eens een harde pegel losliet. Doelman Mart Nieuwenhuis,die iets te ver voor zijn doel stond, werd dusdanig verrast door de stuit die de bal maakte dat hij daarna alleen nog maar verslagen achterom kon kijken (2-0).

Lars Middelwijk was bij beide Ajax goals betrokken

Ajax kon slechts zeven minuten genieten van de riante voorsprong, want uit het niets was het Mirko Zwiers die na een fraaie solo uithaalde voor de 2-1. De kersverse periodekampioen had tot dan nog niet veel te vrezen van de eerste periodekampioen, maar moest nu toch weer attent zijn. De Rijssenaren roken opeens dat er misschien wat te halen viel. Het duel, dat daarna redelijk in balans geraakte en daarmee ook wat tam werd, leefde in de 44e minuut weer wat op toen Kenneth Misa Danso de combinatie aan ging met Bobby Bosma die vervolgens de lat raakte.

Zakaria el Biyar stond ook in de basis

Na rust was de eerste grote kans voor Ajax in de 53e min toen Zakaria el Biyar zijn schot door Simon Baysoy van de lijn gehaald zag worden. Het was voorlopig Ajax laatste grote wapenfeit, want de bezoekers die stukje bij beetje terrein aan het winnen waren hadden de pech dat Stephan Veenboer bij Ajax op doel stond. De 1 op 1 redding die hij verrichtte op het schot van Hielke Penterman was van grote klasse. Even later was Mirko Zwiers ook dicht bij de gelijkmaker en ondertussen kon Ajax zich niet meer onderscheiden. Het moest lijdzaam toezien dat Excelsior nu wel nadrukkelijk de regie had. Toch bleef Ajax relatief eenvoudig op de been in de tropische omstandigheden en brak het zelfs regelmatig gevaarlijk uit. Klagen mochten de roodwitten niet. In de slotfase waren zowel Simon Baysoy als Mirko Zwiers nog dicht bij de 2-2. Gezien het wedstrijdbeeld zou dit zeker verdiend zijn.

1718aja_exc03Kenneth Misa Danso in duel met Tom Brummelhuis

Na ruim 90 minuten puffen en zweten sloot Ajax uitstekend het reguliere seizoen af met een keurige gedeelde derde plaats. Wie weet krijgt dit seizoen nog een onverwachte climax als Ajax in de nacompetitie gaat verrassen. Te beginnen a.s. dinsdag thuis tegen Ter Leede. We gaan het voor u verslaan.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op HAV.

Share