Efficiënt Ajax klopt Ter Leede in eerste play-off duel … 2-0

De contrasten waren op dinsdagavond 29 mei wel erg groot. Van tropische omstandigheden afgelopen zaterdag en het niemendalletje tegen Excelsior ’31 tegenover nu een wel heel serieuze pot voetbal die ons deed verplaatsen naar het tropische regenwoud !

wedstrijdbeleving door Marcel

Ruim een kwartier later trapten de hoofdklassers Ajax en Ter Leede af voor hun eerste play-off duel en meteen werd de toon gezet. Een energiek Ajax, maar vooral een bezetten Ter Leede dat duidelijk liet zien wat de opdracht geweest moet zijn. Fris en jagend op iedere meter werd Ajax vastgezet. Het was wederom, zoals zo vaak dit seizoen, aan doelman Veenboer te danken dat Ajax niet al na zeven minuten op 0-1 stond. De venijnige uithaal van Ian van Otterloo werd vakkundig uit het doel geranseld. Ajax kreeg in de eerste 20 minuten nauwelijks grip op Ter Leede en werd zodoende genoodzaakt te anticiperen. Het moordende tempo ging Ter Leede echter opbreken en stukje bij beetje kwam Ajax zelf ook in de wedstrijd wat vooralsnog geen dreigende situaties opleverde. Het duel geraakte in een fase dat de bal continu snel bij de ene dan wel bij de andere kleur werd ingeleverd. Zodoende bleef het tempo wel hoog maar viel er nauwelijks iets te genieten.

1718aja_ter02

Ajax kreeg steeds meer grip op het duel, maar kon net zoals Ter Leede voorin geen potten breken. Het was dan niet zo vreemd dat de ban werd gebroken uit een dood spelmoment. In de 39e minuut werd Kenneth Misa Danso net buiten het strafschopgebied gestuit. De vrije trap die Stanley Akoy nam werd binnengetipt door routinier Siver Abdulrahman voordat doelman Laszlo Sàndor kon ingrijpen (1-0). De voorsprong deed Ajax goed, want de bravoure werd meer zichtbaar al kwam het in de 43e minuut goed weg toen Stefan Kraaijvanger dreigend werd na een cornerbal. Het laatste woord in de eerste helft was van Ajax. Op slag van rust mocht het op het middenveld een vrije trap nemen die over de defensie van Ter Leede heen verdween richting Kenneth Misa-Danso (die aan buitenspel ontsnapte) en zo alleen op de doelman kon aflopen. Zijn harde zuivere pegel was onhoudbaar en zorgde ervoor dat spontaan de zon weer ging schijnen in kletsnat Amsterdam (2-0).

1718aja_ter03

Na rust verwachtte men andermaal een furieus Ter Leede, maar niets was minder waar. Binnen zeven minuten kreeg Ajax drie opgelegde kansen (mogelijkheden) om de marge te vergroten. Zo zagen we kansen voor Kenneth Misa-Danso, Bilal el Amrani en Tim de Jong. Ajax was nu de ploeg die de regie bepaalde en het moest uiteraard heel waakzaam blijven voor de razendsnelle uitbraken. De uitstekend georganiseerde Amsterdamse defensie hield echter prima stand. Het hoge tempo van de eerste 45 minuten zagen we bij vlagen terug in het tweede bedrijf die ook regelmatig werd onderbroken door vele overtredingen en dus dode spelmomenten. Het kijkspel was zo door strijd zeker boeiend, maar niet door het geweldige voetbal.

Image and video hosting by TinyPic

Toch was het Ajax dat voetballend licht de boventoon voerde al bleef het lastig om voorin de juiste keuzes te maken als er überhaupt een gaatje werd gevonden. Zo tikte de tijd weg en dook Ter Leede bij vlagen nog wel op voor het Amsterdamse doel, maar ook bij onze gasten was de eindpass ook erg onzorgvuldig. Ajax bleef zo relatief eenvoudig op de been al moest het in de 84e minuut wel vrezen na een vrije trap die voor veel onrust zorgde. De wedstrijd leek nachtwerk te worden. De arbiter had blijkbaar het beste horloge van een ieder op het sportpark, want iedere seconde werd secuur opgeteld wat een blessuretijd opleverde van liefst acht minuten waarin Ter Leede nog enkele malen dreigend voor het doel kwam. Ondanks het nodige billenknijpen bleef de 2-0 staan op het kapotte scorebord. Een prima uitgangspositie zou je zeggen voor de return aanstaande zaterdag, maar Ajax is er nog lang niet en kan z’n borst nat maken voor een heftig potje in Sassenheim.

AJAX – TER LEEDE 2-0 (1-0)
Doelpunten: 40. 1-0 Siver Abdulrahman, 45. 2-0 Kenneth Misa-Danso
Scheidsrechter: dhr. M.A. Roeleveld
Toeschouwers: 200
Gele kaarten: Bilal el Amrani (Ajax), Mike Boelee en Ben van der Lans (beiden Ter Leede)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Tim de Jong, Glenn van Zoolingen, Ricardo Fransberg (80. Cedric Main), Jack van Moerkerk, Bilal el Amrani (90. Bobby Bosma), Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso (90. Cerilio Cijntje)
Opstelling Ter Leede: Lazslo Sandor, Mike Boelee, Rob Zandbergen, Ben van der Lans, Stefan Kraaijvanger, Jonathan Robertson (64. Jesse Dingjan), Toon Zwetsloot, Jeffrey Bok, Marc de Kruijs (87. Melvin van Stijn), Joey van den Berg (67. Oussama Siali), Ian van Otterloo

Media:
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag in het Leidsch Dagblad.
– Klik hier voor een verslag op HAV.
– Klik hier voor een verslag op VidB.

Later meer.

Share