Ajax na penalties naar finale !!!

ML0L.jpg

Na het boeiende gevecht van afgelopen dinsdag op De Toekomst reisden spelers en supporters af naar de Bollenstreek en ondanks de riante 2-0 voorsprong was niemand nog zeker van een goede afloop.

Wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax was gewaarschuwd voor misschien wel weer zo’n bliksemstart van Ter Leede, maar niets van dat alles. Integendeel, het duel begon redelijk voorzichtig en in de 11e minuut was het Ajax dat zijn eerste speldenprik uitdeelde toen Cedric Main Bilal el Amrani in staat stelde voor een vrije kopkans die te weinig vaart en richting mee kreeg. Ajax begon steeds makkelijker en frivoler te voetballen met vlotte aanvallen met name over rechts waar Cedric Main en Jack van Moerkerk zeer energiek waren. Het bouwde gestaag aan een overwicht en met veel meer creativiteit dan de thuisclub. Ter Leede kon slechts sporadisch anticiperen met snelle uitbraken waar Ajax nog steeds een passend antwoord op had. In de 21e minuut had Kenneth Misa-Danso de 0-1 op zijn schoen (na een perfecte combinatie met Stanley Akoy), maar de uitstekende doelman van Ter Leede Laszlo Sandor stak er een voetje voor. Ajax bleef verbazen. Wie een stormloop van een getergd Ter Leede had verwacht kwam bedrogen uit. De Amsterdammers hadden hun zaakjes prima voor elkaar en na ruim een half uur spelen werd de thuisclub wederom op de been gehouden door doelman Laszlo die een pegel van Jack van Moerkerk over tikte.

1718ter_aja04.jpg

Het was inderdaad wachten op een Amsterdamse voorsprong die er ook in zat. Een paar minuten voor rust haalde Cedric Main vernietigend uit, maar wie anders dan doelman Sandor voorkwam de terechte voorsprong voor Ajax op dat moment. Het venijn van de thuisclub zat hem in de staart toen in blessuretijd een corner door Ben van der Lans bijna tot de 1-0 werd getransformeerd. Doelman Stephan Veenboer had geen snipperdag opgenomen en hield zo Ajax in de race. De uitbraak die hierop volgde was overigens net zo dreigend, want met iets meer precisie was Kenneth Misa-Danso trefzeker geweest. Nu gingen beide teams rusten met een 0-0 tussenstand waar Ter Leede zeker wel mee kon leven.

1718ter_aja05.jpg

Zou Ajax na rust efficiënter zijn en hoe komt Ter Leede uit de kleedkamer waren de eerste gedachten bij aanvang van die tweede helft. In eerste instantie leek het duel op dezelfde voet verder te gaan. Zo kreeg Ajax via Stanley Akoy zijn eerste mogelijkheid direct na de aftrap, maar in de tegenaanval was Mike Boelee dreigend voor de thuisclub. We gingen er nog maar eens goed voor zitten. De inkt was nog niet droog of Ter Leede kwam pardoes op voorsprong in de 49e minuut. Het was Jesse Dingjan die hard via de paal uithaalde voor de 1-0. Ajax moest vrezen en Ian van Otterloo was niet veel later dicht bij de 2-0. Plotseling was daar het spookbeeld wat we misschien al eerder verwacht hadden, namelijk een getergd en fanatiek Ter Leede dat de duimschroeven aandraaide en Ajax achteruit duwde.

Het duel kantelde en Ter Leede liet zijn andere gezicht zien. Ajax moest het overwicht wat het had nu gaan prijs geven. Toch was het na dik twintig minuten spelen dicht bij de gelijkmaker. Doelman Laszlo Sandor was misschien net iets eerder bij de bal dan Kenneth Misa-Danso, maar in zijn redding werkte hij de aanvaller ook naar de grond en dus keek een ieder tevergeefs naar de leidsman of hij dat anders geïnterpreteerd had.

1718ter_aja03.jpg

Ajax, dat amper nog druk kon uitoefenen, ging mee in het onrustige spel waar stukje bij beetje scheidsrechter Berben ook een rol in ging spelen. Zo had hij in de 71e minuut ook een aandeel in de wedstrijd, want hij zag een overtreding van Roy Deken binnen het strafschopgebied terwijl de bal niet in de buurt was. De penalty die volgde werd onberispelijk door Jeffrey Bok binnen geschoten (2-0). Ajax wankelde, maar het kwam goed weg in de 77e minuut toen een kopbal maar rakelings naast ging. Vreemd genoeg herpakten de roodwitten, naarmate het einde van de reguliere speeltijd in zicht kwam, zich enigszins mede door de nodige wissels die meer agressie met zich meebrachten. Met name door Lars Middelwijk en Stefano  Seedorf beet Ajax zich weer wat vaster in het duel. Desondanks bleef het contrast met de eerste 45 minuten groot en het duel stevende af op een noodzakelijke verlening die er ook kwam. Ajax had nog 30 minuten om minstens eenmaal te scoren en dat gebeurde ook bijna in de 100e minuut toen Stefano Seedorf een niet te missen kans kreeg die hij te roekeloos naast schoot. Logischerwijs (vermoeidheid) was de verlenging meer spannend dan fraai. Zo nu en dan kregen beide teams hun mogelijkheden, maar de scherpte was er al lang van af en dus gebeurde er relatief weinig meer.

1718ter_aja02.jpg

Het werd nu tijd dat beide doelmannen zich konden gaan onderscheiden (wat ze overigens in de 120 minuten hiervoor al hadden gedaan). Zowel Ajax als Ter Leede hadden een uitmuntende doelman in hun gelederen. Zouden de veldspelers net zo koelbloedig blijven ? Toen Glenn van Zoolingen en Jeffrey Bok hadden gescoord miste Tim de Jong en zette Oussama Siali de Sassenheimers op voorsprong. Nadat Lars Middelwijk en Jesse Dingjan hadden gescoord mocht Stanley Akoy in de vierde beurt scoren en toen stond Stephan Veenboer op toen hij de penalty stopte van Ronnie Verplancke. Edwin Soenarto scoorde beheerst de 3-4 en nu stond Veenboer oog in oog met Ian van Otterloo die vervolgens opnieuw Stephan Veenboer zag uitgroeien als reddende engel voor Ajax, want de elfmeter werd eenvoudig gepareerd. Zo ging Ajax, na een duel met twee gezichten, door naar de finale waar het een dubbele confrontatie wacht met Hoek. Dinsdag om 20:00 uur is de eerste in Amsterdam, zaterdag 9 juni de tweede in Zeeland. Wie promoveert naar de 3e divisie ?

Klik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

TER LEEDE – AJAX 2-0, 2-0 n.v. (2-0). Ajax wint na strafschoppen 3-4.
Doelpunten: 49. Jesse Dingjan 1-0, 72. Jeffrey Bok (strafschop) 2-0
Strafschoppen: 0-1 Glenn van Zoolingen, 1-1 Jeffrey Bok, Tim de Jong mist, 2-1 Oussama Siali, 2-2 Lars Middelwijk, 3-2 Jesse Dingjan, 3-3 Stanley Akoy, Ronnie Verplancke mist, 3-4 Edwin Soenarto, Ian van Otterlo mist
Scheidsrechter: dhr. C. Berben
Toeschouwers: 700
Gele kaarten: Laszlo Sandor, Stefan Kraaijvanger en Toon Zwetsloot (allen Ter Leede), Bilal el Amrani, Kenneth Misa-Danso, Stanley Akoy en Kenneth Misa-Danso (allen Ajax)
Opstelling Ter Leede: László Sándor, Mike Boelee (105. Nilton Sonha), Stefan Kraaijvanger, Ben van der Lans, Sami Mouchih, Jeffrey Bok, Ian van Otterlo, Jesse Dingjan, Marc de Kruijs, Toon Zwetsloot (119. Ronnie Verplancke), Joey van den Berg (78. Oussama Siali)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Chima Bosman (60. Edwin Soenarto), Siver Abdulrahman, Tim de Jong, Roy Deken, Glenn van Zoolingen, Cedric Main, Jack van Moerkerk (78. Stefano Seedorf), Bilal el Amrani, Stanley Akoy, Kenneth Misa-Danso (98. Lars Middelwijk)

Media:
– KLik hier voor het verslag van Ter Leede.
– Klik hier voor een verslag op Omroep West.
– Klik hier voor een samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op VidB.

Share