Promotie Ajax wordt kluif na thuisnederlaag tegen Hoek

De kruitdampen vanuit Sassenheim waren nauwelijks opgetrokken, de adrenaline amper gezakt of de volgende clash stond al weer op het programma. Een oude bekende (Hoek uit Zeeuws Vlaanderen) bezocht samen met zijn trouwe aanhang (waarvoor hulde) Amsterdam voor de eerste finale wedstrijd. Inzet promotie naar de Derde Divisie.

wedstrijdbeleving door Marcel

De Amsterdamse formatie startte in zijn vertrouwde samenstelling en wederom was de openingsfase overtuigend, fris en energiek. Ajax nam het voortouw en de bezoekers keken spreekwoordelijk de kat wat uit de boom. Al snel spatte de passie en beleving van dit duel af. Het moordende tempo was bewonderenswaardig waarin Ajax ook nog eens vol druk bleef zetten, echter wat het niet opleverde waren kansen. Beide teams waren uitstekend georganiseerd en dus viel er nauwelijks een gaatje te bespeuren al was Ajax een aantal maal dicht in de buurt. De speeltijd vloog voorbij en de toeschouwers verveelden zich geen moment, maar het serieuze amusement voor de goal viel pas te noteren in de 44e minuut toen Hoek een vrije trap in de zestienmeter deed belanden die voor veel paniek zorgde. Eerst was het Yoshi Verbrugge (Hoek) die zijn kopbal van de lijn gehaald zag worden en vervolgens zorgde de rebound ook nog voor de nodige stress bij Ajax. Roy Deken bracht vervolgens rust in de tent. Ajax mocht dus niet mopperen om met 0-0 even wat stoom af te gaan blazen.


Na de pauze waren de aanvallende intenties zeker weer zichtbaar. Beide teams hadden het vizier naar voren gericht. Het was nu Hoek dat het voortouw nam via Bram Leroy (56e minuut), maar zijn schot ging een meter over. Het was, zo bleek later, een hele serieuze waarschuwing want Hoek begon steeds beter en overtuigender te voetballen en dat werd na een klein kwartier omgezet in een prachtige goal via Sidy Ceesay die de bal aannam, knap wegdraaide en in de verre hoek de 0-1 liet aantekenen. Ajax was aangeslagen. Het verloor gaandeweg de grip op het duel en het sterke, fysieke spel van Hoek begon steeds meer dreiging te krijgen. Zo ook in de 63e minuut toen Brian van Hoorn net naast kopte.

Ajax kon zijn voorhoede, die doorgaans voor de creativiteit moet zorgen, steeds moeilijker in stelling brengen en dus blafte Ajax wel maar kon het niet meer bijten. Dat was uiteraard een kolfje naar de hand voor de gasten dat Ajax in de tweede helft vol overtuiging en overgave bestreed. Het was dus een logische optelsom dat de 0-2 eerder aanstaande was dan een mogelijke gelijkmaker en zo geschiedde in de 69e minuut toen Bram Leroy bij toeval de bal kreeg en hard uithaalde voor de 0-2. Ajax moest nu nog meer op zijn tellen passen, maar het herstelde enigszins in de 75e minuut toen Kenneth Misa-Danso eindelijk eens doelman de Jonghe beproefde met een knap schot. Ook drie minuten later zagen we nog een levensteken toen een unieke mogelijkheid voor Stanley Akoy (die uit de kluts de bal kreeg en op twee meter voor de goal op de keeper schoot) onbenut bleef. De omschakeling die Hoek meteen in petto had was er èèn om in te lijsten. Via een snelle uitbraak over diverse schijven werd uiteindelijk Titas Vitukynas bereikt die de pijnlijke 0-3 op het scorebord bracht.

MiSh.jpg

In de slotfase en onder aanvoering van de onverzettelijke en ingevallen Lars Middelwijk in de spits stichtte Ajax toch nog wat dreiging en dat zorgde ervoor dat Roy Deken in de 83e minuut de eretreffer mocht maken (1-3). De mouwen bleven opgestroopt en dat leverde twee minuten later bijna de 2-3 op, maar doelman de Jonghe wist de inzet van Lars Middelwijk knap te pareren. Nadat alle plussen en minnen waren opgeteld en afgetrokken moesten we toch wel concluderen dat op basis van de de tweede helft de zege uiterst verdiend was. Helaas miste Ajax vanavond de doortastendheid om het Hoek echt lastig te maken. Misschien heeft trainer Jorg Smeets voor de return van a.s. zaterdag nog een plan B in de kast liggen en promotie te bewerkstelligen. Zo niet, dan wacht de herkansing op zaterdag 16 juni tegen SteDoCo of Capelle.

MiSL.jpg

AJAX – HOEK 1-3 (0-0)
Doelpunten:
0-1 Sidy Ceesay (59.)
0-2 Bram Leroy (70.)
0-3 Titas Vitukynas (79.)
1-3 Roy Deken (83.)

MiSi.jpg

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag van Hoek.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier en hier voor verslagen van Omroep Zeeland.
– Klik hier voor een verslag op HAV.

Share