Herkansing promotie Ajax na bijna stunt

1718hoe_aja01

Het blijft een geweldig tripje naar Zeeuws- Vlaanderen voor de trouwe aanhang. Het totale aantal kilometers kwam hiermee op ruim 3000 te staan dit seizoen, maar de gemoedelijkheid in Zeeland die de tijd heeft doen stilstaan vergoedde veel. Zou Ajax nog een kans maken of was deze tweeluik al gespeeld na de 1-3 afgelopen dinsdag ? De spanning was voelbaar bij een ieder met een blauwwit hart op sportpark Denoek.

1718hoe_aja05

wedstrijdbeleving door Marcel

Ajax, dat de basiself door diverse redenen flink had moeten wijzigen (geen Akoy, el Amrani en Bosman) kreeg op het snikhete kunstgrasveld meteen te maken met een offensief van Hoek wat resulteerde in een afzwaaier van Bram Leroy in de 2e minuut. Na een voortvarende start van de thuisclub, die overigens gesteund werd door een bomvol sportpark, was het Ajax dat steeds brutaler werd en heel langzaam zijn draai begon te vinden. In de 11e minuut zorgde de eerste corner van Ajax al voor zoveel paniek dat wel duidelijk werd dat de blauwhemden misschien wel stijf stonden van de spanning. Ajax voetbalde een stuk vrijer en leek geduldig op zijn kansen te wachten. Deze kwamen dan ook met alle medewerking van de onrustige defensie van Hoek. Het was Zinou Chergui die volledig mis zat in de 14e minuut waardoor Ricardo Fransberg de bal simpel kon oppikken en de 0-1 kon binnen punteren. Het fris gestarte Hoek leek gegrepen te zijn door de zenuwen, want waar het in Amsterdam Ajax nog bestreed met snel en overtuigend voetbal (met name in het tweede bedrijf) was het nu bij vlagen behelpen. Niet dat de thuisclub niet van zich liet horen, maar het liep allemaal heel erg stroperig en Ajax profiteerde bijna in de 22e minuut via wederom Ricardo Fransberg die zijn solo actie gestuit zag worden door doelman de Jonghe. 

1718hoe_aja04

Toch bibberde het sportpark op zijn grondvesten in de 25e minuut, want andermaal stond een gigantische misrekening (ditmaal van Stef de Backer) aan de basis van de 0-2 toen Ricardo Fransberg de lange bal vanaf het middenveld mocht oppikken en met een rustige schuiver liet hij doelman de Jonghe vervolgens kansloos. Zou Ajax dan toch gaan stunten ? De Amsterdamse formatie voetbalde zeker niet groots, maar waren voortdurend alert en dus ook uiterst effectief. Het werd stil in Hoek en dat was de verdienste van Ajax dat in de 34e minuut de unieke kans kreeg om de 0-3 te maken. Het was Ricardo Fransberg die Jack van Moerkerk wegstuurde en oog in oog met doelman de Jonghe verdween de bal centimeters naast de paal. Was Hoek aangeslagen ? De slotfase van de eerste helft liet zien van niet. Ajax kwam goed weg bij pogingen van Ruben Besuyen en Zinou Chergui en dus was deze wedstrijd nog lang niet gespeeld. Dat Ajax gewoon een hele degelijke pot aan het voetballen was mocht gerust geconcludeerd worden na 45 minuten.

1718hoe_aja03

Na de pauze kwam het duel pas weer op gang in de 53e minuut en uitgerekend bij de eerste echte kans van de tweede helft was het meteen raak voor Hoek. Ajax kreeg de bal niet weg na een dreigende actie en het was uiteindelijk Bram Leroy die de bal pardoes voor zijn voeten kreeg en Stephan Veenboer kansloos liet met een fraaie boogbal (1-2 ). Zou Ajax dan alsnog bezwijken ? Het duel was en kwam in evenwicht, maar het echte vuurwerk lieten beide teams achterwege. Het duel golfde weliswaar op en neer maar er gebeurde voor beide goals bitter weinig wat noemenswaardig was.

1718hoe_aja02

Ondertussen kon Ajax lang niet meer zo nadrukkelijk zijn stempel drukken op het duel als voor rust en leek zijn kruit verschoten te hebben. De tijd tikte weg zonder dat Hoek moest gaan vrezen. Ajax kreeg zelfs nog wat hachelijke momenten te verwerken, maar de thuisclub hinkte op twee gedachten en hield dus ook voldoende mensen paraat om de Amsterdamse aanvallen te neutraliseren. Zo kon heel langzaam het feestje gaan beginnen, omdat Ajax voorin geen vuist meer kon maken en dit duel enigszins wat dood bloedde. Na het laatste fluitsignaal brak er logischerwijs een enorm feest uit op Denoek.

Helaas, Ajax kon grote delen van het tweede bedrijf niets extra’s meer brengen en ondanks dus de prima poging strandde rechtstreekse promotie en kan het zich gaan opmaken voor een “do or die” wedstrijd tegen vv Capelle (3e divisie). Het is te hopen dat vakanties, blessures en schorsingen niet al te veel afbreuk doen aan de vermoeide selectie voor deze herkansing die op neutraal terrein gespeeld gaat worden.
 
HOEK – AJAX 1-2 (0-2)
Doelpunten: 15. Ricardo Fransberg 0-1, 26. Ricardo Fransberg 0-2, 52. Bram Leroy 1-2
Scheidsrechter: dhr. R.J.A Gansner
Toeschouwers: 1300
Gele kaart: Zinho Chergui, Reguillo Vandepitte (beiden Hoek), Lars Middelwijk, Glenn van Zoolingen, Cedric Main en Roy Deken (allen Ajax).
Opstelling Hoek: Jordi de Jonghe; Fabian Wilson, Stef de Backer, Kim van den Bergh, Zinho Chergui (80. Brian van Hoorn); Aaron Verwilligen, Rik Impens (64. Birgen Martens), Reguillo Vandepitte; Bram Leroy, Sidy Ceesay en Ruben Besuyen (46. Thomas van Renterghem)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman, Roy Deken, Tim de Jong, Glenn van Zoolingen, Jack van Moerkerk (85. Zakaria el Biyar), Ricardo Fransberg, Stefano Seedorf (69. Cedric Main) Kenneth Misa-Danso, Lars Middelwijk

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag uit de PZC.

Share