AJAX flikt het … promotie naar 3e divisie !

Misschien moet ik mijn laatste wedstrijdbeleving van dit lange seizoen wel beginnen met te zeggen … Bedankt Jong FC Twente !  Mijn pen was anders al een week geleden de la in gegaan. Dit “herkansingstoetje” was er één om aan te grijpen. Vooraf moest trainer Jorg Smeets er een paar grijze haren bij hebben gekregen. Vakantiegangers, schorsingen en blessures noopten hem tot nadenken over een juiste opstelling. Ook doordat er een aantal andere spelers door andere redenen niet meer bij de selectie zaten zagen we o.a. Regilio Kranenburg, Tijs Ernest (zaterdag 2) en routinier Pierre Tosch (zaterdag 3) op de reservebank. Duurde de nacompetitie een weekje te lang ?

wedstrijdbeleving door Marcel

Op het gastvrije en prachtige complex van Alphense Boys mochten Capelle en Ajax zich gaan opmaken voor een toetje van de KNVB aanschouwd door helaas veel te weinig toeschouwers. Ajax begon overtuigend en al na twee minuten was het Bilal el Amrani die Stanley Akoy wegstuurde. Het leverde slechts een corner op, maar de goede intenties werden al heel snel zichtbaar. Ajax mocht het spel maken en deed dat na hartelust, maar kwam in de 7e minuut goed weg toen Olaf van der Sande over de bal heen maaide. Het zei genoeg wat voor wedstrijdbeeld we zouden gaan krijgen. Ajax gaf de wedstrijd een gezicht, Capelle anticipeerde en vertrouwde op de individuele klasse van o.a. zijn spits van der Sande (volgend seizoen Spakenburg) en de rappe Angelmo Vyent. Dat bewees dezelfde van der Sande in de 22e minuut toen de uitstekende Stephan Veenboer de bal naast tikte. Maar ruim twee minuten later was toch Ajax dat de handen op elkaar kreeg. De korte corner van Jack van Moerkerk belandde bij Stanley Akoy (de nieuwe aanwinst van Jong Cambuur) die naar binnen draaide en de bal fraai in de verre hoek krulde voor de heerlijke 0-1. 

Ajax, dat doorgaans moeite heeft om het veldoverwicht in ruimere cijfers uit te drukken, was in de 30e minuut dicht bij de 0-2. Wederom zorgde een cornerbal voor veel paniek in de Capelse defensie. Ajax was inhoudelijk duidelijk de bovenliggende partij, maar het stugge Capelle ging niet zomaar door de knieën en dus kwam de 0-2 in de 43e minuut als een geschenk uit de hemel vallen. Opnieuw was het bij Jack van Moerkerk waar een goede aanval begon, gevolgd door een subtiel steekballetje van Bilal el Amrani die Stanley Akoy vrijspeelde en zijn schot ging vervolgens via de paal in het doel. De grote, kleine man Stanley Akoy nam hiermee Ajax op sleeptouw en liet zien dat niemand hoeft te twijfelen over zijn capaciteiten. Maar plotseling kwam daar weer die nonchalance bovendrijven of beter gezegd de concentratie was gewoon weer even niet 100 %, een beeld dat we dit seizoen te vaak zagen. In blessuretijd deed uit het niets Angelmo Vyent prachtig de bal in het net belanden voor een 1-2 ruststand.

Na rust gaven Bram de Bruin en Sandin Advic Ajax al vrij snel een waarschuwing dat Capelle zich nog niet gewonnen had gegeven. Toch konden de Amsterdammers in de 59e minuut via Stanley Akoy de wedstrijd in het slot gooien, maar de kopbal van de nummer 10 verdween maar net over. De ergste storm leek inmiddels overgewaaid te zijn en stukje bij beetje pakte Ajax de draad weer op, maar in de 63e minuut bracht het zichzelf toch weer in een lastig parket. De tackle van Jack van Moerkerk werd te laat ingezet op Angelmo Vyent en dus was de strafschop een logisch gevolg. De immer trefzekere Olaf van der Sande schoot echter via de buitenkant van de paal de bal naast. Ajax haalde maar weer eens diep adem, maar moest in de 69e minuut toch toestaan dat Olaf van der Sande bijna zijn revanche te pakken had. Stephan Veenboer pareerde zijn schot echter vakkundig. Capelle ging steeds meer risico nemen en dat was een kolfje naar de hand voor Ajax dat de ruimte kreeg om te counteren. Zo ook in de 75e minuut toen Jack van Moerkerk zijn solo actie gestuit zag worden door doelman van der Meer. Het gepassioneerde duel vloog inmiddels alle kanten op en de spanning en emoties werden met de minuut groter. Waar Ajax in de eerste helft duidelijk de meerdere was zo onvoorspelbaar was de tweede helft en zeker de slotfase. Capelle, dat alles of niets speelde, voelde het mes dat Ajax was. Steeds vaker sneden de Ajacieden door de warme boter, maar het profiteerde slechts eenmaal nog van zo’n situatie (in de 88e minuut) toen Stanley Akoy op weg leek naar de 1-3. Na de doelman gepasseerd te hebben schoot hij echter jammerlijk in het zijnet. De wedstrijd eindigde in stijl, want de trouwe volgers weten dat Ajax en blessuretijd geen gelukkig huwelijk vormen en dus werden de zes minuten extra tijd met angst en beven aanschouwd. De Ajax-defensie piepte een aantal maal, maar het kraakte niet en dus volgde er een orkaan van gelukskreten toen de prima leidsman voor het einde floot. Ajax had het dan toch geflikt en promoveert voor het eerst naar de derde divisie !

Tot slot MOET ik als trouwe schrijver mijn absolute complimenten overbrengen naar het gehele team. Mannen, wat een teamgeest en mentaliteit hebben jullie allemaal getoond vanmiddag. Het was op een aantal mindere momenten na een prachtig seizoen. Strijden om de titel tot de laatste snik, het landelijke beker succes met als apotheose de wedstrijd tegen FC Utrecht in de Arena, de finale van de districtsbeker, het winnen van de derde periode en uiteindelijk promotie als fantastisch geschenk voor alle trouwe supporters en dat in combinatie met fris en aanvallend voetbal. Geweldig toch ?

Dank Jorg Smeets, dank Sergio Cameron, dank Dennis van der Wal … succes met jullie nieuwe uitdagingen maar vooral dank spelers voor jullie bevlogenheid en passie. Lars Middelwijk (DOVO), Bilal el Amrani (ASWH) en Chima Bosman (Quick Boys) tot volgend seizoen maar dan als tegenstander en ook al die andere niet genoemde spelers … dank jullie wel.

1718cap_aja06

Mijn laatste regel is bestemd voor al die gepassioneerde mensen rond het team die nooit genoemd worden. De medische staf, de materiaalman, de begeleidings mensen maar vooral de wedstrijdanalisten die ook vandaag hun huiswerk weer uitstekend gedaan hadden. Tot volgend seizoen trouwe lezers.
 

Klik hier voor veel meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

CAPELLE – AJAX 1-2 (1-2)
Doelpunten: 25. Stanley Akoy 0-1, 43. Stanley Akoy 0-2, 45. Angelmo Vyent 1-2
Scheidsrechter: dhr. K. Puts
Gele kaarten: Jamie Jaliens (Capelle)
Toeschouwers: 400
Opstelling Capelle: Bradly van der Meer, Jelle Pollemans, Sandin Avdic, Wilmer Kousemaker (74. Festus Attobra), Olaf van der Sande, Gertjan Rothman (74. Stefan Dams), Angelmo Vyent, Jorn van Lunteren, Bram de Bruin, Jamie Jaliens, Bram van Eijk (74. John Fredy van Hyum)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Edwin Soenarto, Siver Abdulrahman (51. Stefano Seedorf), Roy Deken, Tim de Jong, Bilal el Amrani (90. Regilio Kranenburg), Glenn van Zoolingen, Ricardo Fransberg, Stanley Akoy, Jack van Moerkerk, Jack Wollgarten

MEDIA:
Samenvatting
Het Amsterdamsche Voetbal
Voetbal Op Zaterdag
vv Capelle
Voetbal 247
Voetbal Rotterdam

Share