Teleurstellend debuut Ajax in Derde Divisie


Na de bevredigende bekerwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys van vorige week (althans het voetballende gedeelte) trad Ajax opnieuw aan in de Bollenstreek. Nu tegen medepromovendus Noordwijk dat deze week IJsselmeervogels uit het bekertoernooi knikkerde. Noordwijk – Ajax is een affiche dat doorgaans garant staat voor een hoop doelpunten en zware nederlagen. Het zou op deze laatste zaterdag van augustus ook nu niet anders zijn.

Wedstrijdbeleving van Marcel

Trainer Yuri Rose had zijn competitiedebuut als trainer van Ajax waarschijnlijk anders voorgesteld. Maar liefst 7 spelers waren vanmiddag afwezig wegens blessures waaronder steunpilaar in de goal Stephan Veenboer. Het beginsignaal van scheidsrechter de Bruijn was nog niet geluwd of Denzel James legde na 30 seconden de bal al panklaar neer voor de inkomende Tjeerd Westdijk die het net deed bollen voor de 1-0. Het was het startsein voor ruim twintig dramatische minuten voetbal. Ajax kreeg alle hoeken van het veld te zien. De Amsterdammers kregen geen grip op het duel, liepen continu achter de feiten en Noordwijk aan en verloren bijna ieder duel. Het deed pijn aan de ogen. Was het niveauverschil dan zo groot ? In de snelle en dodelijke omschakelingen was Noordwijk continu gevaarlijk met name de rappe Denzel James die een ware plaag voor de defensie was.

De thuisclub was gretig, efficiënt en bijna overal net even een stapje eerder waardoor het middenveld en de defensie zijn handen meer dan vol had om de schade te beperken, want deze was namelijk al in de 19e en 21e minuut opgelopen tot drie goals. Eerst was het Emiel Wendt die de jonge doelman Zandwijken met een boogbal kansloos liet en vervolgens kopte Brayen Bröcker de 3-0 binnen. Nadat Denzel James rond de 25e minuut maar net naast had geschoten leek het erop dat Ajax weer wat bij zijn positieven kwam. Stukje bij beetje krabbelde Ajax overeind en het kreeg zowaar weer wat meer grip op het duel zonder overigens nog dreigend in de buurt van goalie Roy Rondeltap te zijn geweest.

Pas in de 31e minuut zagen we het eerste serieuze en dreigende moment van Ajax. Het was Kenneth Misa Danso die op de achterlijn vakkundig zijn man uitspeelde en uit een bijna onmogelijke hoek op doel schoot zowaar ook scoorde (3-1). Was dit de voorbode van een ommekeer ? Niet dat Ajax de pannen van het dak speelde, maar het deed in ieder geval weer mee . Kon Yuri Rose c.s. de schade herstellen in de rust ?

De hoop op een betere tweede helft bleek ijdel te zijn, want opnieuw sloeg Noordwijk genadeloos toe. In een tijdsbestek van een klein kwartier liet Ajax zich kinderlijk eenvoudig afslachten. Via twee schoten van Sabir Achefay in de 50e en 51e minuut en een intikker in de 59e minuut van Denzel James stond het in no-time 6-1. De donkere wolken van de eerste helft kwamen weer te voorschijn en een grotere afstraffing leek in het verschiet te liggen, maar plots was daar Ajax in de 63e minuut toen Ricardo Fransberg oog in oog verscheen met doelman Rondeltap. Laatstgenoemde bracht met zijn voeten redding. Weer leek het erop dat Ajax eerst eens flink wakker geschud moest worden voordat het ook ging mee voetballen. Ondanks de tomeloze inzet moest Ajax zich toch te vaak de meerdere erkennen in een veel beter en fysiek sterker ingespeeld Noordwijk. 

De thuisclub had inmiddels de versnelling wat lager gezet en zo kon Ajax zich voetballend weer wat herstellen maar ondanks de vele goede bedoelingen bleef het veldspel te pover. Pas in de slotfase kon het weer wat serieuze doelpogingen ondernemen richting de Noordwijkse doelman. Zo ook in de 81e minuut toen invaller Ralph Jurka in de rug werd geduwd door Rob Overvliet die voor deze actie zijn tweede gele kaart kreeg. De toegekende strafschop werd benut door Kenneth Misa-Danso (6-2) die zo een kleine pleister op de grote wond plakte. In de 88e minuut kreeg Ajax zowaar nog een grote kans op een doelpunt, maar Roy Rondeltap kon de kopbal van Ralph Jurka uit de goal tikken. 

Na negentig, bij vlagen pijnlijke, minuten voetbal werd Ajax keihard op zijn zwakke plekken gewezen en ondanks het excuus van de vele blessures hadden we het warme welkom in de derde divisie ons toch anders voorgesteld. De overwinning van Noordwijk was dan ook dik en dik verdiend. Heeft Ajax aanstaande zaterdag een antwoord als het thuis speelt tegen ASWH ? U kunt dit zien op het gratis toegankelijke sportpark De Toekomst vanaf 14:30 uur.
 
Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd.

NOORDWIJK – AJAX 6-2 (3-1)
Doelpunten: 1. Tjeerd Westdijk 1-0, 19. Emiel Wendt 2-0, 21. Brayen Bröcker 3-0, 31. Kenneth Misa-Danso 3-1, 50. Sabir Achefay 4-1, 51. Sabir Achefay 5-1, 59. Denzel James 6-1, 82. Kenneth Misa-Danso (strafschop) 6-2
Scheidsrechter: M.A. de Bruijn
Toeschouwers: 550
Gele kaarten: Nick van Staveren (Noordwijk), Toer Bouwman, Marijn Sterk, Mitchell Burgzorg, Ruben Adney en Ruben Zandwijken (allen Ajax)
Rode kaart: Rob Overvliet (2x geel, Noordwijk)
Opstelling Noordwijk: Roy Rondeltap, Guy Smith (71. Dennis van Rijn), Maurice van der Neut, Rob Overvliet, Brayen Bröcker, Thomas Reynaers, Raïes Roshanali (53. Martijn le Congé), Emiel Wendt, Sabir Achefay, Denzel James, Tjeerd Westdijk (23. Nick van Staveren)
Opstelling Ajax: Ruben Zandwijken, Glenn van Zoolingen, Toer Bouwman, Roy Deken, Marijn Sterk, Mitchell Burgzorg, Kevin Owusu Asare (53. Ralph Jurka), Bart Spil, Ricardo Fransberg, Ruben Adney (59. Patrick van der Kuijl), Kenneth Misa-Danso (83. Celso Uhlenbeek)

MEDIA:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op VOZ.
– Klik hier voor een verslag op VidB.

Share