Ajax 5 wint derby thriller van AFC … 2-1

De slag van Amsterdam Zuid-Oost, de derby van Mokum of de clash om de Landstitel. Alle drie de titels hadden op het affiche van Ajax zat.5 – AFC kunnen staan. Torenhoge verwachtingen vooraf bij een ieder die geniet van het wel en wee in de klassieke veteranen competitie. Ajax 5 opnieuw als favoriet voor de titel, hadden ze vorig seizoen maar niet zo belachelijk goed moeten presteren met een ongeslagen dubbel (Landstitel en Knoepert) als kersenboom op de taart (na zo’n prestatie mag je namelijk niet meer over 1 enkele kers op de taart praten). Tegenstander AFC, eveneens een van de favorieten voor de schaal dit seizoen. Vorig seizoen trad de verjonging bij AFC al in (mag je dat zo noemen bij de klassieke veteranen ?) met als gevolg een geweldig seizoen van de mannen van de Boelelaan en de enige echte concurrent tot het einde van het seizoen van onze Old Heroes.

Het zou een clash worden tussen Dappre Strijders (lees: routine) en David (lees: klassieke jeugdigheid). Het werd een derby om je vingers bij af te likken. Wat een spanning, passie, geestdrift en over mijn lijk mentaliteit. Alles wat een derby een derby maakt zat erin, maar vooral (en daar schieten de meeste derby’s normaal in te kort) “GEWELDIG voetbal in HOOG tempo”. Veel kansen leverde het niet op, maar wel geweldige goals. Om te beginnen in de 15e minuut toen AFC verdient op 0-1 kwam. Maar onze routiniers dragen niet voor niets die naam en beschikken over meerdere wapens. Een daarvan is de al vaker beschreven vrije trap. Wat vloog die er weer fantastisch in van Lloyd de Meza. 1-1 was tevens ook de ruststand.

Wie zou verwachten dat het jongere AFC voordeel zou hebben van de iets meer longinhoud in de 2e helft werd gelogenstraft. Ajax 5 werd sterker in een wedstrijd die mannelijk en hard was, maar niet unfair. AFC moest terug en zich beperken tot snelle uitvallen. Je kon wachten op de 2-1 en die kwam ook. Helemaal ongedekt kon de mee opgekomen Tino Tabak de 2-1 binnenkoppen uit een prachtige voorzet van Samir Zahaf om zo de verdiende overwinning voor onze Old Heroes veilig te stellen. Klassieke veteranen goeroe Ben Hulscher stond het likkebaardend aan te kijken en dat was niet omdat er ook nog een heerlijke derde helft aankwam. De eerste slag om de keizerskroon is in het voordeel der onze beslecht, maar er komt nog een return en het seizoen is nog lang. Echter vorig seizoen was de eerste wedstrijd tegen AFC uiteindelijk de aanzet tot het glorieuze seizoen dat volgde. We hopen op een zelfde scenario. Hou ik het op zoals ze vroeger op de Albert Cuyp markt riepen … “de eerste klap is een daalder waard”.

Tekst: Paul Buffing
Foto’s: Peter Liefhebber

Share