Weer geen winst Ajax in derde divisie

Dat het vooralsnog sportief niet voor de wind gaat met Ajax is een understatement. Echter, de blessuregolf die het team teistert is er één van ongekende proporties (ook vandaag werd de lijst langer met o.a. Kenneth Misa-Danso en Marijn Sterk) en kan zeker van invloed zijn. Desondanks blijven mijn stukjes een wedstrijdbeleving, gevoed door oprechte betrokkenheid en die ook gepaard gaat met zo nu en dan een kritische noot.

wedstrijdbeleving door Marcel

Vanmiddag was het antwoord aan Ajax om te laten zien dat het geen schande was en is om te verliezen van grootmachten als Noordwijk en Quick Boys die gewoon een maatje te groot zijn, maar dat Ajax zich misschien toch prima kan meten (denkende aan ASWH) met de wat mindere goden, op papier, zoals De Dijk dat zijn draai toch ook nog niet gevonden heeft. Zo was de opponent van hedenmiddag er één die zorgde voor een heuse Amsterdamse derbysfeer met de daarbij behorende sentimenten. Maar wie spektakel verwacht had kwam van een hele koude kermis thuis. Beide teams grossierden in het maken van verkeerde keuzes en dus was de eerste helft er één die veel strijd opleverde van twee gepassioneerde teams, maar waar het voetbal pijn deed aan de ogen. Beide doelmannen Borgman en Veenboer (gelukkig weer hersteld van zijn blessure) beleefden een rustige middag. Ajax, dat meer balbezit had en zorgvuldig zijn aanvallen probeerde op te bouwen, strandde te vaak in zijn goede bedoelingen en het ontbrak voorin maar al te vaak aan creativiteit. Buiten wat schermutselingen om bij beide doelen bleef het behelpen om een fatsoenlijke kans te signaleren laat staan dus ook te beschrijven.

Enige vorm van opwinding bleef bewaard tot de tweede helft toen De Dijk in de 47e minuut een vrije trap mocht nemen op zo’n 20 meter van het doel die door Bilal Amarzagouio voor de goal werd geslingerd waar de geheel vrij staande Randill Verwey de 0-1 mocht binnen koppen. Als Ajax nog niet bij de les was dan was het nu wel klaar wakker en kon het aan de bak om het tij te keren. Aan fanatisme ontbrak het ook vanmiddag weer niet en dat resulteerde al vrij snel (in de 62e minuut) in de gelijkmaker die geheel paste in het rommelige karakter. De beuk die Ricardo Fransberg kreeg binnen het strafschopgebied werd onbestraft gelaten en via een aantal caramboles kwam de bal toch nog terecht voor de voeten van invaller Celso Uhlenbeek die zijn eerste balcontact verzilverde met een droge knal die de 1-1 betekende.

Trainer Yuri Rose had met het inbrengen van Uhlenbeek en later met Plemper een goede hand van wisselen, want het vuurtje werd aardig opgestookt met name door Celso Uhlenbeek die het nodige gif en ook goede acties in zijn spel had. Ajax drong meer en meer aan en de bezoekers uit Schellingwoude beperkten zich tot verdedigen en af en toe werd dit opgevolgd door krachtige uitbraken. Maar dat Ajax nadrukkelijk op zoek was naar de tweede goal werd wel duidelijk. Zo was Jack van Moerkerk dicht bij de 2-1, maar zijn schot verdween net niet voldoende over de doellijn. Ondertussen kwam ook het Amsterdamse karakter van dit duel vaker bovendrijven. Regelmatig ontstonden er kleine binnenbrandjes of waren er pittige overtredingen die door scheidsrechter van den Elzen te vaak werden weggewuifd.

Zo leek dit povere duel met wat pittige momenten op een remise af te stevenen totdat de slotfase aanbrak die opeens bol stond van de hectiek. Zo zagen we Bart Spil in de 82e minuut maar net over koppen gevolgd door een doelpunt in de 87e minuut van wederom Celso Uhlenbeek. Althans, die vreugde was er luttele seconden. Een ieder langs de lijn speculeerde niet veel later over de eventuele reden waarom de grensrechter plotseling roet in het Ajax feestje strooide nadat de scheidsrechter al naar het midden wees! Misschien bieden tv-beelden op het Amsterdamse Voetbal uitkomst. Hoe dan ook werd op deze manier een zekere Ajax overwinning ons door de neus geboord.

Nadat alle emoties waren weggespoeld en de kruitdampen waren opgetrokken konden we eigenlijk maar één conclusie trekken en dat was dat de ware liefhebber te lang de grote verliezer was langs de lijn. Volgende week wacht Ajax opnieuw een thuiswedstrijd tegen het Noordwijkse SJC.

Klik hier voor meer foto’s van deze wedstrijd en hier om deze te bestellen.

Media:
– Klik hier voor de samenvatting.
– Klik hier voor een verslag op HAV.
 
AJAX – DE DIJK 1-1 (0-0)
Doelpunten: 47. Randill Verwey 0-1, 63. Celso Uhlenbeek 1-1
Scheidsrechter: F.M.L. van den Elzen
Toeschouwers: 200
Gele kaarten: Celso Uhlenbeek, Mitchell Burgzorg (Ajax), Sammie Fidani en Kubilay Koylu (De Dijk)
Opstelling Ajax: Stephan Veenboer, Mitchell Burgzorg, Bart Spil, Roy Deken, Tim de Jong, Glenn van Zoolingen, Patrick van der Kuijl (60. Celso Uhlenbeek), Jack van Moerkerk, Kevin Owusu Asare (69. Tim Plemper), Ricardo Fransberg, Ruben Adneij (80. Jake Wollgarten)
Opstelling De Dijk: Nick Borgman, Hjalmar Oomens, Sammie Fidani, Marc Baardman (74. Jahwar Ahannach), Djamai Werkzam, Randill Verwey, Desmond Duncan-Williams (69. Anwar Boukhizzou), Kubilay Koylu, Wilner Leijgraaf, Judah Berefo (33. Nigel Olvira), Bilal Amarzagouio

Share